Dobrý den, mám hřebečka CS, jsou mu 2 roky a 4 měsíce. KVH momentálně 158 cm a délka od kohoutku k ocasu nějakých 113 cm.. :/ Koupila jsem ho jako vyhublé ošklivé káčátko, mám ho půl roku a za tu dobu se do výšky hodně natáhl.. o nějakých 13 cm. Akorát se bojím, že se mu už nenatáhnou záda. První fotka je v den přivezení do stáje a další dvě jsou ze včera. Ještě dodám, že by měl mít 170 cm..
Další dotaz mám k velikosti posedlí, měřím 168 cm a vážím 67 kg, měřila jsem se podle obrázku č. 4 a vyšlo mi 61 cm, vždycky jsem jezdila v posedlí 17,5, tak nevím jestli bych se narvala do menšího. Přikládám fotky v 17,5.
Koník vypadá hodně krátký a myslím si, že do délky už se tedy nenatáhne :-( Co se týče velikosti posedlí - určitě se vejdete i do menšího, jen je potřeba vybrat správný typ sedla, čím delší bude bočnice, tím více dopředu se posadíte - takže pak zkoušet a zkoušet aby bylo Vám i koníkovi...
Já bych se toho nebála.
Kůň poroste nejméně do 6tého roku a proporčně se taky ještě změní.Ne,že by se mu natáhla páteř,ale 17,5ky anglického posedlí bych se vůbec nebála.
Vejde se bez potíží na průměrného poníka,takže velký teplokrevník nebude mít problém,i když se jeho formát úplně nezdá.
Tabulkové měření je zajímavé,ale podle mě se velikosti posedlí musí nutně určit podle velikosti a objemu pozadí jezdce
Délka stehenní kosti může mít význam pro bočnici.
Je totální hloupost, že se kůň do délky už nenatáhne, vždyť mu ještě ani nejsou 3 roky
Páteř je to poslední místo, kde se uzavírají růstové zóny a dochází k tomu až kolem 6. roku věku (bez výjimky skrz plemena koní) = do 6 roku je vysoká šance, že se vám prodlouží. Z vlastní zkušenosti u několika mladých koní, do délky se mi všichni začali natahovat až po pátem roce a fest mohutnět až kolem 6 roku (hřebci a kobyla)
Navíc už teď to nevypadá nijak tragicky, soudě podle fotky s podsedlovkou. Zadní část sedl. polštáře musí sedět max na posledním zadním žebru, dále už ne. Myslím že do 17-17,5" posedlí se v dospělosti dostanete bez problémů
Můj valach je teď v pěti velký asi jako ten váš teď, záda má krátká, ale 17,5 sedlo s krátkými polštáři na něj dám. Ve dvou letech měl zádíčka na dvě dlaně, výrazně narostl ve čtyřech a tento rok nabral. Váš je ještě prcek, píšete že je předpoklad 170cm, to se o sedlo nebojte už vůbec.
Ta tabulka měření posedlí je zcestná, takhle si změříte stehno, ale ne zadek. Já jsem stejně velká jako vy, podle tabulky bych měla mít sedlo 16,5 (což by mi vyhovovaly bočnice, mám krátké nohy dlouhé telo), ale posedlí mám ve skutečnosti 17,5 (u některých i 18).
Carny11
napsal(a):
Moc děkuju, já právě vím, že páteř je při růstu poslední, jenže ve stáji mi většina lidí začala přednášet, jak už to nedoroste, že bude krátkej a ať ho prodám.. Mně se to dostalo do hlavy, začala jsem panikařit a tak jsem se chtěla zeptat
Jako bych slyšela lidi kolem sebe když to čtu :D... Oni maj lidi vždycky plnou hubu keců, ale u vlastního prahu bordel.
Carny11
napsal(a):
Moc děkuju, já právě vím, že páteř je při růstu poslední, jenže ve stáji mi většina lidí začala přednášet, jak už to nedoroste, že bude krátkej a ať ho prodám.. Mně se to dostalo do hlavy, začala jsem panikařit a tak jsem se chtěla zeptat
On se protáhne,nebojte.Můj junior v roce a půl měl deku 120 ,teď ve třech a půl má 135.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych se k tomu nějak moc neupínala, že doroste, pravděpodobně bude už vždy "s kratším hřbetem". Ivkab měřila o rok mladšího koně, než máte vy.....
1foto, dva roky
2foto tři roky
3foto čtyři roky
sedlo 17,5"
Ještě takový podotek, koníkovi bych dotáhla víc tu ohlávku, aby nebyl nánosník tak dole, tam je chrupavka a vodit takto koně je "ošklivé".....
napsal(a):
Já bych se k tomu nějak moc neupínala, že doroste, pravděpodobně bude už vždy "s kratším hřbetem". Ivkab měřila o rok mladšího koně, než máte vy.....
1foto, dva roky
2foto tři roky
3foto čtyři roky
sedlo 17,5"
Ještě takový podotek, koníkovi bych dotáhla víc tu ohlávku, aby nebyl nánosník tak dole, tam je chrupavka a vodit takto koně je "ošklivé".....
Děkuji za zkušenost, máte hezkého koníka.
Já nějak nepotřebuju, aby měl dlouhá záda a nosil deky 155.. Jen chci, abych na něj mohla dát sedlo, které bude tak nějak vyhovovat mně a jemu nebude nepohodlné.
Říkám si, že když stále roste a že on ještě poroste, tak by se měly tak nějak úměrně natáhnout i záda, ale tak uvidím. Ohlávka je nová, zkoušela jsem ji, na fotce ji ještě nemá upravenou, pak jsem mu ji upravila, vím že byla nízko.

O.k. sedlo na něj dostanete, spíš bych měla obavu ze stíhání a zášlapů...
Carny11
napsal(a):
Tak jim příště na podobné poznámky odpovězte, že Vallegro taky vypadal ve třech letech hrozně, vyhodili ho kvůli tomu z předvýběru a vyřezali, a dneska je to jeden z nejlepších drezurních koní na světě... A s těmi jmény bych mohla docela dlouho pokračovat.
I mému koni ve věku toho vašeho předvídali ti "nejučenější" maximálně jatka, protože se k ničemu nehodí a je to h*jzl, malej, hnusnej a ještě ke všemu s koulema. A ejhle, koník po 3 letech od obsedání špičkově bere trénink, a po závodě přijde rozhodčí (jenž toho koně taky předtím nemusel) a pochválí nás za výborný pokrok ve výcviku. Kůň, který měl podle "některých" skončit na jatkách bude příští rok doufejme chodit S a to se to společně všechno učíme, ve vyšších drezurách začátečník on i já.
Ti, co si dovolují tak brzo a s takovou jistotou soudit mladého koně (a že v necelých 3 letech je hodně brzo), toho za život ještě moc nezažili. Nedejte se odradit a jestli můžu poradit - nerozebírejte s lidmi ve stáji vašeho koně. Řešte ho s těmi nejbližšími, kterým opravdu věříte a víte, že ty zkušenosti fakt a nezpochybnitelně mají, což ve stájích není moc často k vidění, i když si na to všichni rádi hrajou. Lidi raději kritizují než vynáší objektivní soudy a vzhledem k tomu, že vás tipuju na "prvomajitele" koně, můžou se vás taková hodnocení hodně a zbytečně dotknout.
A jen pro info, kůň na fotce má 6 let, cca kvh 158-159, má kompaktní rámec, kratší hřbet a nestíhá se. Sedlo nosí 17.5"
alfi pav
napsal(a):
Tak jim příště na podobné poznámky odpovězte, že Vallegro taky vypadal ve třech letech hrozně, vyhodili ho kvůli tomu z předvýběru a vyřezali, a dneska je to jeden z nejlepších drezurních koní na světě... A s těmi jmény bych mohla docela dlouho pokračovat.
I mému koni ve věku toho vašeho předvídali ti "nejučenější" maximálně jatka, protože se k ničemu nehodí a je to h*jzl, malej, hnusnej a ještě ke všemu s koulema. A ejhle, koník po 3 letech od obsedání špičkově bere trénink, a po závodě přijde rozhodčí (jenž toho koně taky předtím nemusel) a pochválí nás za výborný pokrok ve výcviku. Kůň, který měl podle "některých" skončit na jatkách bude příští rok doufejme chodit S a to se to společně všechno učíme, ve vyšších drezurách začátečník on i já.
Ti, co si dovolují tak brzo a s takovou jistotou soudit mladého koně (a že v necelých 3 letech je hodně brzo), toho za život ještě moc nezažili. Nedejte se odradit a jestli můžu poradit - nerozebírejte s lidmi ve stáji vašeho koně. Řešte ho s těmi nejbližšími, kterým opravdu věříte a víte, že ty zkušenosti fakt a nezpochybnitelně mají, což ve stájích není moc často k vidění, i když si na to všichni rádi hrajou. Lidi raději kritizují než vynáší objektivní soudy a vzhledem k tomu, že vás tipuju na "prvomajitele" koně, můžou se vás taková hodnocení hodně a zbytečně dotknout.
A jen pro info, kůň na fotce má 6 let, cca kvh 158-159, má kompaktní rámec, kratší hřbet a nestíhá se. Sedlo nosí 17.5"
Děkuji za rady, snažím se to s nimi nerozebírat, ale to jsou kolikrát takový narážky, že to nejde a už bouchnu Protože pořád poslouchat, jak je můj mladej hnusnej, že je to mrzák, že mi nepřeskočí ani 50 nejde. Ustájení asi uplně měnit nechci, protože má super zázemí, opravdu veliké výběhy, jsou tu super vyjížďky, mám to kousek od baráku, o koně se tu zaměstnanci starají a není to drahé. I když je to těžké, tak se budu ostatní snažit ignorovat. Mám ještě 2 koně, ale ty nemám od hříběte, tohle je moje první mimi.
Když si na to vzpomenu, tak sem za pár let dám fotku jak vyrostl nebo nevyrostl, třeba někdo jednou bude řešit něco podobného
Carny11
napsal(a):
Děkuji za rady, snažím se to s nimi nerozebírat, ale to jsou kolikrát takový narážky, že to nejde a už bouchnu Protože pořád poslouchat, jak je můj mladej hnusnej, že je to mrzák, že mi nepřeskočí ani 50 nejde. Ustájení asi uplně měnit nechci, protože má super zázemí, opravdu veliké výběhy, jsou tu super vyjížďky, mám to kousek od baráku, o koně se tu zaměstnanci starají a není to drahé. I když je to těžké, tak se budu ostatní snažit ignorovat. Mám ještě 2 koně, ale ty nemám od hříběte, tohle je moje první mimi.
Když si na to vzpomenu, tak sem za pár let dám fotku jak vyrostl nebo nevyrostl, třeba někdo jednou bude řešit něco podobného
Tak potom platí dvojnásob, nerozebírat a nereagovat. Když narážky dané osoby nepadnou na úrodnou půdu, dotyčná osoba toho po čase nechá sama. Berte to jako trénink mentální odolnosti
Každá stáj má něco, o tom bych mohla vyprávět. Já své koně řeším max s trenérem, kterého máme od obsedání a jinak s nikým, nemá to smysl.
To máte pravdu. Ještě by možná stálo za to zmínit rodiče, mamina je La Princes du Papilon, CS, KVH 167, a otec Carebis, hannoverák, KVH 175.
Na ostatní nedejte, mladej je fešák. Já zas v některých stájích poslouchala posměšky, jak je to trapný, že můj kůň nedělá bordel (= je milý, ochotný a klidný pod sedlem i na ruce), že je to líná a kničemná nudná herka. Bývalo mi to dost líto, ale co, teď jsem si na to po letech vzpomněla o víkendu na Hubertu, když se o pozici za tím "milým hodným hnědým koníčkem, co tak pěkně jde na ty bubákatý skoky" tahalo několik dalších účastníků. :-) Co se týče růstu, zkušenost měřenou metrem a ne jen okem mám se svým, první odpocka 135 ve 3,5 letech, aktuální velikost deky 145 - 150. A ještě k velikosti posedlí, máme asi celkem podobnou postavu, mám sice cca 62 kilo, ale podle fotek si myslím, že mám větší zadek, takovou tu "kachní p*delku". :-) Léta jsem jezdila v 17,5", posledních 5 let mám 17" a je to mnohem lepší, jen mě prostě nějak nikdy nenapadlo si vyzkoušet kratší posedlí..

Carny11
napsal(a):
Keby aj nikdy nič nepreskočil, je to vaše zviera a ostatných to nemusí zaujímať ani trápiť.
Je to stále žriebä, ktoré rastie a vyvíja sa, kým nebude dorastený do plnej výšky, stále tam môže byť niečo “nedokonalé”. Môže byť prestavaný, môže vyhnúknuť do výšky a zabudne sa pri tom aj trochu osvalovať, do piatich rokoch je v podstate možné čokoľvek. Po tých piatich už kone viacmenej menia už iba osvalenie a “pevnosť”, ale tiež som zažila, že kôň ešte v 6-7 išiel máličko do výšky.
manitschka - děkuju, já si už říkám, že mi prostě závidí jinak nevím, když jsem přijela poprví do stáje, tak všichni byli milí a pak tohle. Mladej je strašně hodnej a šikovnej, nožky zvedá jako profík, nemá problém s natoupením do přepravnkíku, nechá si na sebe dát plachtu, podsedlovku.. Dělá mi fakt radost.
baarbora - máte pravdu, děkuju :)
Jen zadavatelko počítejte s tím, že je to hřebec a nejpozději ve 4 letech se začne probírat (pokud teda nebudete kastrovat)... Na probrání stačí silná říje jedné kobyly a je to prakticky z hodiny na hodinu.
Jestli ho v koulích chcete nechat, musí mít do té doby totálně zabetonované a vybuzerované základy slušného chování a musí vás bezpodmínečně respektovat. Jak začne hřebčit a nebudete ho mít dobře zvládnutého, budete mít solidní problém.