Já jsem letos byla taky na prvních závodech po několika letech, takže jsem se bála, abych věděla, jak se mám chovat atd. Na kurz jsem se dívala na opracovišti na plánek a snažila si vždy zapamatovat, na kterou ruku budu točit po skoku. A většinou mi to vyšlo tak, že jsem jela mezi posledními, a tak jsem se šla podívat, jak jedou ostatní, což mi nejvíc pomohlo při zapamatování kurzu.
Na opracovišti se mi občas dařilo se přimotat za skok/před skok, proto si už dávám větší pozor a nedělám kruhy u doskoku nebo tak něco.
Taky jsem nevěděla, jak se chovat např. při dekorování - snažila jsem se tedy sledovat ostatní a chovala se podle nich.
Na prvních závodech si všechno okoukáš a na dalších už budeš vědět :)
Přeju hodně štěstí!
Vždy všem doporučuju, než jedou na první závody, jet se na několik podívat jako divák, pak člověka nic nezaskočí. Předpokládám, že tam člověk - kor, když jede poprvé, nejede sám, ale s trenérem, a ten se vším poradí. Hlavně nevodit koně na ohlávce, ale vždy na uzdečce - udidle - štajgru.
Před samotným závodem se dělá prohlídka parkuru ze země, kde obvykle trenér začínajícím jezdcům radí co a jak. Jezdec by také obvykle měl dostat plánek parkuru.
A hlavně i když se spleteš tak není třeba se tím moc trápit. Fotila jsem ST parkury například v Martinicích, a i tam se stávalo, že si jezdci spletli překážky, nebo vynechali překážku (mám dokonce fotku, kde si chlap dává ruku na obličej, že nemohl uvěřit tomu co právě provedl za chybu ). První parkur je hlavně o tom aby se do toho člověk s koněm dostal, neočekává se, že budeš všechno umět a soutěžit o umístění, jde o to překonat například trému z toho že je tam plno diváků, hraje tam hudba, je tam plno rušivých elementů, do toho onen kurz parkuru.
Na to pamatování kurzu si můžeš zkusit třeba dělat nějaká paměťová cvičení, na jedné jízdráně trenér takhle mladým jezdcům rozmístil po jízdráně číslice a učil je projíždět kolem nich ve správném směru apod.