Zničený kůň

Hafling
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.10.2018 20:12
Makyyna

XXX.XXX.158.111

Ahoj, chodím chvíli k jednomu soukromníkovi za jedním koníkem. Má asi 7 let a 2-3 roky je u toho soukromníka. Chvíli na něm jezdila docela mladá slečna, které to moc nešlo. Byla na něho zlá a tím si myslím že ho dost zničila. S minulou majitelkou normálně skákal, byl s ní na výstavách a byl to mazel. Potom ta slečna už na něm nechtěla jezdit, protože se ho bála a nezvládala ho. Párkrát tam byl i trenér ale nepomohl. Na lonži je beznadějný.... Vůbec nechápe co má dělat. Mockrát jsem ho to učila i s kamarádkou, že ho vedla a já ho držela .... Nebo když na něj chci dát sedlo tak začne vrzat zubama a je nepříjemný (to sedlo přišlo i s minulým majitelem). Když jsem v sedle tak se trochu uklidní, ale to je vše. Na pobídku nereáguje, jen začne vrzat zubama víc. Ani na pobídku bičíkem. Když mu šlehnu tak začne couvat. Ani ovládat ho nejde, přenášení váhy, holeně, otěže, jen otáčí hlavu..... A vyděšeně kouká. Když jsem to zkoušela pomalu- na lonž, krok se sedlem, vodění s jezdcem- tak je mu to úplně šumák to jde v pohodě. Ale když tam jsem sama, tak už jsem fakt s naštvaná a nevím co s ním mám dělat. Nechci to vzdát, nechci aby stál v ohradě a nic nedělal. Dá se s ním něco dělat nebo je fakt beznadějný?

12.10.2018 21:38
helas

XXX.XXX.116.228

Ten koník potřebuje myslím vlastně obsednout a následně s ním projít vším, co se musí naučit a poznat mladý kůň.

Čím víc pokusů takhle zatím uděláte, tím horší to bude. On vám prostě nerozumí, nemůže.

(ta původní majitelka s ním "normálně skákala", když mu byly čtyři?)

Základní výchova koně je samozřejmě práce pro zkušeného jezdce, nejlépe + trenér tamtéž. A i ti budou mít docela ztíženou práci jeho dosavadními špatnými zkušenostmi a absolutním nepochopením...

Řekla bych to takhle: nelze plynule číst knihu bez znalosti abecedy. A to je přesně to, co po tom koni chcete, no.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2018 01:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Prostudujte ifaunu a případně equichannel.Bambilion podobných "beznadějných" koní a dotazů.Nemáte někdy pocit,že by to kolem koní a jezdectví chtělo nějakou "osvětu"? Vždyť jde o zdraví a někdy i život těch lidí.A hlavně chudáci koně.😓

13.10.2018 01:42
lenacia

XXX.XXX.168.82

jak píše Helas. U takového koně je třeba začít od začátku. Párkrát trenér, to nepomůže, u takových koní je potřeba trenér pravidelně, možná dokonce nejideálnější by bylo poslat ho k někomu rozumnému a šikovnému na výcvik.

13.10.2018 06:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Makyyna napsal(a):
Ahoj, chodím chvíli k jednomu soukromníkovi za jedním koníkem. Má asi 7 let a 2-3 roky je u toho soukromníka. Chvíli na něm jezdila docela mladá slečna, které to moc nešlo. Byla na něho zlá a tím si myslím že ho dost zničila. S minulou majitelkou normálně skákal, byl s ní na výstavách a byl to mazel. Potom ta slečna už na něm nechtěla jezdit, protože se ho bála a nezvládala ho. Párkrát tam byl i trenér ale nepomohl. Na lonži je beznadějný.... Vůbec nechápe co má dělat. Mockrát jsem ho to učila i s kamarádkou, že ho vedla a já ho držela .... Nebo když na něj chci dát sedlo tak začne vrzat zubama a je nepříjemný (to sedlo přišlo i s minulým majitelem). Když jsem v sedle tak se trochu uklidní, ale to je vše. Na pobídku nereáguje, jen začne vrzat zubama víc. Ani na pobídku bičíkem. Když mu šlehnu tak začne couvat. Ani ovládat ho nejde, přenášení váhy, holeně, otěže, jen otáčí hlavu..... A vyděšeně kouká. Když jsem to zkoušela pomalu- na lonž, krok se sedlem, vodění s jezdcem- tak je mu to úplně šumák to jde v pohodě. Ale když tam jsem sama, tak už jsem fakt s naštvaná a nevím co s ním mám dělat. Nechci to vzdát, nechci aby stál v ohradě a nic nedělal. Dá se s ním něco dělat nebo je fakt beznadějný?

Žádný kůň není beznadějný( vyjma koní, co jdou po lidech s cílem zabít), jen se o nápravu může pokusit pouze člověk, který je natolik znalý, aby se nemusel ptát na fóru, kde může psát kdokoli cokoliv. Buď ho dejte na výcvik k odborníkovi a pokud na to nemáte peníze, najděte si na ježdění koně normálního. Jak píše helas, s každým dalším pokusem toho koně utvrzujete v přesvědčení, že člověk je, když ne přímo nepřítel,tak rozhodně tvor, kterému je potřeba se vyhýbat. Btw, bičík není od toho,abych koně k něčemu donutila, ale na zesílení pobídky, která musí být pro koně čitelná,kterou zná.Jinak je to zbytečné mlácení koně. Sama píšete, že vám kůň nerozumí a pak ho majznete bičem Jak by se vám líbilo, kdyby po vás někdo chtěl,abyste četla čínsky a kdyby vám to nešlo, praštil by vás bičem. Kůň je na tom přesně tak!

13.10.2018 08:10
saola

XXX.XXX.234.22

Pro zadavatelku:
Práce s takovým koněm není pro vás. Navíc není ani váš, a nedokážu si představit, že by majitel dovolil, abyste s jeho koněm prováděla takové prasárny, jaké popisujete. Ví vůbec, co s jeho koněm děláte?
Kůň není rozhodně beznadějný, to spíš vy a vaše momentální ne/znalosti a ne/dovednosti. Na tom, že kůň stojí v ohradě a nic z vašeho pohledu nedělá, není pro něj nic špatného. Alespoň ho nikdo dál nekazí.

Pokud se chcete dál v této problematice vzdělávat (nikoliv pracovat s tímhle konkrétním zvířetem), vřele vám doporučuji následující seriál Karola Holého:
http://www.equichannel.cz/vycvik-mladeho-kona-uvod

15.10.2018 12:04
Katte19

XXX.XXX.22.229

Ten kůň potřebuje reobsednout. Začni od začátku, jako by vůbec nic neznal.

15.10.2018 12:42
amiš

XXX.XXX.11.80

Nechápu zadavatelku, proč zkouší stále to samé a ono to nejde a nejde. Co zkusit jiné sedlo? Co přehodnotit svoje zkušenosti a možnosti, než kazit a stresovat koně? Možný klad je jen v tom, že se zadavatelka alespoň optala, znám holčiny, co si myslí, že jsou mistři světa a neumí ani sedět.
Začít od začátku, oba, kůň i jezdec a pod vedením zkušeného člověka. Jiná rada neexistuje.

15.10.2018 19:05
šimlík

XXX.XXX.163.3

Pokud koník vrže zubama, tak jak zadavatelka popisuje, koník má nějaký zdravotní problém.

16.10.2018 08:16
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Pokud nevím co s koněm dělat a nejsem ochotna si platit trenéra, tsk se na toho koně vykašlu a bude mu tisíckrát líp ve výběhu, kde nic nedělá.

16.10.2018 09:30
rencamo

XXX.XXX.224.101

polárka.15 napsal(a):
Pokud nevím co s koněm dělat a nejsem ochotna si platit trenéra, tsk se na toho koně vykašlu a bude mu tisíckrát líp ve výběhu, kde nic nedělá.

Naprostý souhlas.

20.10.2018 13:35
achula

XXX.XXX.81.224

Kun dela hloupého protoze je znechucenej, demotivovanej...porad nekdo neco po nem chce. Dala bych mu pul roku pauzu , pouze vyjit na voditko na prochazku, obcas se zastavit, nechat ho chvilku popast . Potom v sedle a znova to samé...toto je nejvetsi radost kone. Az by zapomnel ze pritomnost cloveka znamena porad neco delat , porad se neco ucit a eventuelne byt trestanej. Potom by se s nim mohlo znovu opatrne a s citem zacit to co uz drive umel. Jenze tohle je beh na dlouhou trat'...nic pro netrpelivé teenegerky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík