Mam mladeho valacha, pristi rok bude trilety.
Mam ho skoro rok, kdyz jsem ho dovezla tak nohy moc davat nechtel. Nohu tak nejak vzdy zvedl, ale zacal s nimi cukat, nikdy jsem nohu nepustila, pockala az se uklidni, kopyto vycistila, polozila a pochvalila. Takto to pochopil velmi rychle. Nohy pote zvedal sam, stacilo rict "nohu" Nebo se pouze dotknout. Nechal si je vycistit i ve volnem prostoru..nemusel byt uvazan.
Ted mam ale problem, doslova ze dne na den zacal s nohama delat sileny veci, trva to mesic a pul.
Predni jsou na tom o neco lepe, avsak je nezveda "automaticky" Jako drive, nohu musim zvedat silou, nekdy to je lepsi a nekdy horsi, s prednimi necuka.
Ale zadni... Prava zadni je na tom o trochu lepe, kdyz pristoupim k noze, tak kun zacne ustupovat do strany. Kdyz se pokusim nohu zvednout tak ji zvedne, ale jen na chvilku a tlaci ji do zeme, chce si na ni stoupnout, nevim jak vysvetlit.. Kdyz nedela tohle tak s ni pro zmenu cuka, snazim se ji udrzet, ale kun je o neco vetsi nez kdyz jsem ho koupila a obcas ji bohuzel neudrzim. Snazim se nohu vzdy udrzet, vycistit, kdyz po tom treba s nohou cukne tak pockam dokud se neuklidni a pak polozim a pochvalim. Leva zadni je horsi. Ustupuje do strany, kdyz uz zvednu nohu, tak ji poradne neodlehci, s nohou zacne cukat az kdyz zacnu cistit kopytakem.
Myslela jsem ze kdyz mu vadi to cisteni kopytakem, tak ze tam bude treba nejaky problem, to ale kovar vyloucil, kopyta ma pry v poradku. Nema je otekle, nekulha, nic.
Ted me akorat napadlo, povedlo se mu prednimi se kopnout do zadnich, tak jestli ta neochotna neni kvuli tomu, ze kdyz nohu drzim tak ho to kvuli tem kopancum boli, ale to zas nevim co by bylo s temi prednimi.
Jsou ale dny, kdy mam nohy hotovy za 5 min, ale neni ochotny tak jak byval. A dny, kdy to je proste katastrofa a pak me z toho akorat dva dny bolej ruce a zada.
Nevite co by mohlo byt za problem? Nebo me proste zkousi?😞
Uz jsem zoufala a nevim co s tim. Prosim o radu, jestli nekdo mel stejny problem..😞
Uživatel s deaktivovaným účtem

My jsme si udělali u kopyt rituálek, dává je skvěle, dá nohu- chlebík, dá další -chlebík a zadní už zvedá v předzvěsti chlebíku, mrkvičky, jablka. Někdy obejdu celého koně a chlebík je na konci, někdy je chlebík jen za obě přední a obě zadní....stačí fakt jen kostička....nedávat za špatně provedené zvednutí, třeba jen nejprv za přední, pokud ja dává spolehlivěji a ochotněji.
U strouhání většínou jsem, tak vím jak se chová kobyla a jak se chová kopytář...
Jasně, že měl :-) Jak jde pomalinku do puberty, zkouší možná, jestli fakt jako musí. Jako dítě, které už něco umělo a pak se najednou začne vzpouzet. Klid a důslednost to chce. Eventuálně - marná věc - výhružné zavrčení a pěstičkou do zadelky, pokud by tě to mělo ohrozit.
Pokud není nějakej zdravotní problém nebo špatná zkušenost, bejvá to tohle... často to tak je ;-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Taky mi ze začátku valášek nohy dával hodně opatrně.Skoro bych si u toho mohl lehnout a čistit mu je zespod. Když on potom zjistil,že pokud takhle zlobí,tak já se na něj vykašlu a uteče mu vlastně mrkev s dobrotama.Tudíž to nechtěl a tak čuměl z boxu kam jdu jako? Vrátil jsem se a dvě nohy dal ukázkově.Pochvala,mrkev,dobroty,fanfáry a bujaré oslavy do ranních hodin. Zadní nohy opět problém a opět mu utekla "spižírna". Nyní si čištění užívá a "mydlí" dlaždice v boxu vlastním hřbílkem v hubě.

Carny11
napsal(a):
Nevim jak u predchozi majitelky, ale ja mu urcite nic spatneho nikdy neudelala, to co popisuje verun ted taky zkousim, akorat s mrkvi a mozna je to lepsi.
Doufam ze to bude brzo zase ok protoze jinak to asi nepreziju, ty zada pak vzdycky silene bolej 😀
Ale takhle, bacha na naučení koně žebrat a nutit si mrkev, cokoliv(může to dojít až po zběsilé hrabání nohou)...mám výhodu kobyla mi nežebrá, ale pamlsky nesypu na počkání, nepravidelně, občas i ne, koník nikdy neví, jasně začátky byly intenzivnější, jen se to musí včas omezit až vysadit. Určitě dodržujte odměňovat jen správné dávání nohou, prostě to, co víte, že to zvládnete, aniž by koník zapochyboval, stačí třeba jen nohu zvednout a hned položit, bez výdrže, prostě aby koník nohu uvolnil , přešlápl si, přenesl váhu.
Kobylu mám od roka, je jí teď pět a nebyl žádný kázeňský problém, že by chtěla zkoušet odmlouvat.

Mně tohle začal mlaďas dělat ve chvíli, kdy mu začly problémy s fixací čéšky - nechte zkontrolovat kolena. Nemá problémy při pohybu? Nezakopává jakoby tou zadní nohou?
Valach a puberta ? To skôr nie.
V prvom rade by som vylúčila zdravotný problém, môže mať kľudne chip, alebo iný ortopedický problém, alebo zdravotný problém, ako spomína efe.
Moja kobyla má problém s vytiahnutím zadných nôh, má v oboch špánok, takže jej proste nohy neťahám. Niekedy mi odmieta dať jednu prednú - má tam osteofyty a trošku skostnatelý úpon šľachy, takže to chápem tak, že ju to akurát vtedy bolí a nesilím to.
Pokiaľ to kôň robil kedysi ochotne a navoľno a nezafixoval si zlý návyk, alebo negatívnu skúsenosť, tak by som sakra pátrala, čo sa mu mohla stať. Zdravotne, aj psychicky.

Jak se koníkovi povedlo se kopnout přední do zadní? Za co nohy držíte, když zvedáte? nevyvracíte nohy koni do stran? u korektur nemá problém? víte jak probíhají? pokud máte koně naučeného na hlas,upozorěte hlasem na nevhodné chování- třeba héj nebo co děláš, a dodat dej nohu! takovým tím pevným až výhružným hlasem..pochválit za snahu.
Nevšimla jste si v poslední době že by měl někde nálevky nebo přiteklé nohy? Třeba spěnky na zadních nohách – nad tím často lidi mávnou rukou, mívá to hodně koní, řeknou si, že kůň půl dne stojí v boxu/ u balíku, tak mu natékají nohy nic neobvyklého, ale u mladého koně je to špatně a může to ukazovat na špatný řežim a krmení koně. Našla jste na nohách nějakou ránu? – tyhle mlaďasi jsou hraví a provokatéři a troubové a občas to schytají od ostatních koní, nebo si ublíží sami...
Píšete, že hůř zvedá a hůř stojí na LZ a také že se přišlapuje pokud jste nenašla nic konkrétního úrazového a trvalo by to, tak já bych zkusila udělat minimálně ohybovky, lépe rtg, abych měla klid že nejde o zdravotní problém. Mlaďase máte ve věku, kdy bych měla strach z osteochondrozy. Promiňte že straším, já sama s ocd plaším pokaždé když mám dorostence, plemenáři už by už konečně měli začít sledovat dispozice/dědičnost k téhle nemoci a přestat hrát ruskou ruletu. S luxací čéšky o které píše efe jsem se díkybohu nesetkala, ale možností v čem mít smůlu než si na prcka sednete je hodně.
No také je v tomhle věku dost možné že vás zkouší ale já sama mám 2,5 letého hřebečka a zvedá nohy bez problémů ale každý kůň je jiný, každý nás zkouší jinak . U mladých koní ale je potřeba mít mezi sebou jasno, neznejistit je tím, že nevědí co chci a kdo jsem. Moje důchodkyně po mě i dnes hodí „výchovné oko“ a napomene mě, ale ona je stará baba a má mě přečtenou, ale co může ona, bych 2,5l. hřebečkovi nedovolila.
Tak je to teprve 4 dny valach.. Reaguji na to ze "valach a puberta" Tim nechci rict ze bych si mela rict ze to je kvuli tomu, ale ze hrebec a valach se chova trochu jinak.
S pamlskovanim mam svuj rezim, aby nezacal somrovat, mam jeste dva kone, ty sice nemam od hribete a zadny problem s pamlsky neni.
To kopnuti predni nohou do zadni se nestalo pri cisteni nohou, ale kdyz jsem s nim sla do haly a on tam zacal behat.
Nohy a kopyta byly kontrolovane uz dvema doktory a nikdo nic nenasel.
Ted dvakrat po sobe byly nohy uplne v pohode. On je hodne tvrdohlavej, kdyz po nem neco chci, tak nejdriv zkousi jestli to musi fakt delat. Takze asi priklanim k tomu, ze proste zkousi. Nohy zvedam tak jak se to dela, nelamuje do strany, nechytam jinde, nic jinak.
Ted me jeste napadlo, koncem cervence kdyz jsem mu cistila zadni nohu na nej skocil kocka, on se leknul a kopnul me do hlavy (mozna nekdo tady ten prispevek zahledl, ptala jsem se jak prekonat strach) to mu chvili nohy delala kamaradky a ja treba vzdy jen zvedla, par dnu po tom nohy moc davat nechtel, pak to ale bylo asi 2 tydny v pohode a pak je zas zacal nedavat.
Za to jak me kopnul jsem ho nezmlatila, myslim ze kdyz se leknul tak az pretrhnul voditko (byl u uvaziste) tak ze za to by dostat nemel a taky jsem byla v soku a v tu chvili nevedela co se deje.
Nechejte ho prohlédnout fyzioterapeutem. Někdy se stane, že koník ve výběhu podklouzne a něco si natáhne nebo se přeleží/zablokuje při spaní ve špatné poloze (venku/v boxe). Pokud vyloučíte zdravotní problém, víte, že není třeba mu ustupovat, ale trvat na svém. Spíš jak pamlsky bych volila "odejmutí negativního signálu". Např. ohladím nohu, přejedu rukou, chytím za rousy nebo spěnku, vyvinu tah, když nestačí přidám velmi jemné poklepávání kopyťákem (opravdu velmi jemně - je to nepříjemné), pozvolna se stupňující. Jakmile je náznak zvednutí končetiny, okamžitě přestávám vyvíjet jakýkoli tlak/tah/klepání. Pochválím, začínám znova. Zpočátku stačí náznak ochoty, třeba přenesení váhy na druhou končetinu. Jakmile pochopí, chci víc, třeba přizvednutí patky atd. Klíčové je pozorně sledovat signály koně a skutečně hned přestat s jakýmkoli tlakem jakmile vidíte ochotu z jeho strany. Ťukání na končetinu je nepříjemné a kůň si rychle spojí, že to přestane, když nohu zvedne.
Nikdo se tady na to nezeptal, ale jak mu ty zadky zvedáte? Chytíte nohu a hned ji táhnete dozadu, jako u mazáckých koní?
Takový způsob se žádnému mladému koni líbit nebude, jejich přirozenost je zvedat nohu pod břicho a teprv potom ji natáhnout dozadu. Když ten mezikrok přeskočíte, bude cukat skoro každé mladé zvíře.
Pokud je 4 dny po kastraci, tak bych se mu s tím cukáním ani nedivila - bolí ho zřejmě celý kůň a zvedala nohy (pokud už fakt musíte) jen pod břicho
Ano, zvedam je tak jak pisete, ne ze hned dozadu.
Ano po kastraci je, od kastrace jsem nohy jeste nezvedala, protoze mi je jasne, ze by ho to ted mohlo bolet, psala jsem, ze to trva tak dva mesice a ne ted po kastraci..
Nicmene na nohy koukali dva doktori, podle kovare jsou kopyta ok, nikdo nic nenasel. Jsou dny, kdy to je uplne bez problemu a nekdy bohuzel ne. Proto uszuji ze zkousi.