Zlý ponik

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2018 21:23
Stanicek

XXX.XXX.37.164

Dobrý den, koupila jsem poníka, který jak my ho paní Langerová představovala byl hodný a spolupracoval. Byla jsem sice hloupá, nesepsala jsem si kupní smlouvu s paní Langerovou, paní my říkala že si ho taky kupovala jen na " dobre slovo". Doma s manželem jsme mu chtěly čistit kopyta, vůbec je nechtěl zvednout a oháněl se hlavou a chtěl nas kousnout, totéž dělal při hrebelcovani. Volala jsem paní Langerové jak se chová a říkala že si nás musí zvyknout. Jeho chování bylo pořád stejně i po týdnu. Chtěla jsem poníka vrátit a paní Langerová rikala že nechce zpátky zlyho poníka. Byl u nás veterinář a říkal že ho máme vrátit i ostatní chovatele koní kterých jsme se ptaly.
Pozor na paní Langerová
Tel 605 120 622
Jízdárna Šumperk asi tak 3 km
Dubovicky 138
Koupila jsem ho za 9500
Paní ho koupila za 5000 i se sedlem
Peníze utratila a nevrátí je nám

16.10.2018 21:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

I ústní dohoda platí, nejen písemná, jen jestli se vám chce to řešit. Pochybuji, že byste dokázali zkazit koně za týden. Takže vy jste kupovali hodného a dostali jste zlobivého. Případnou při musíte vyhrát. Na druhou stranu. Zažila jsem koně i poně, kteří se srovnali, pokud s nimi bylo slušně zacházeno. Jen jestli na to máte zkušenosti a nervy. To, že vy jste koupili za víc,než ona ale není důležité. S cenou jste souhlasili. Ale pokud to vezmete za správný konec,vy vrátíte poníčka a ona vám peníze.
Rozhodně by to chtělo právníka a poradit se, jak postupovat.

16.10.2018 22:13
saola

XXX.XXX.234.22

Ústní dohoda sice platí, ale je poměrně problém ji dokázat, když nejsou svědci a protistrana nespolupracuje.
Má kůň vůbec nějaké papíry?
Navíc, aniž bych se chtěla nějaké p. Langerové zastávat, vůbec ji neznám, to, že se kůň chová v novém prostředí jinak (ve smyslu nedává nohy a ošívá se při čištění) a po týdnu se to nelepší, není zákonný důvod ke vrácení koně.

Myslím, že ani právník moc neporadí, vyjma snad hrozby kontroly hospodářství a naprášení ne/registrace koně u bývalého majitele (třeba), ale je to v podstatě neřešitelné, pouze při dobré vůli obou stran snad dohodou.

Odeslala vůbec Stanicek do pěti pracovních dní hlášení o změně majitele a průkaz koně na ÚEK?

17.10.2018 08:45
Moyda

XXX.XXX.74.8

Taky se nechci paní Langerové zastávat, ale u ni mohl být ponik opravdu hodný a spolupracoval z jednoho prostého důvodu a to že ji respektoval. Z vašeho příspěvku se mi zdá ze nevite jak na něj a vyčůránek zkouší posouvat hranice.

17.10.2018 09:23
zoofarma

XXX.XXX.110.114

Dobrý den, mám zkušenost, že poníci se při přesunu mohou chovat jinak. Zkouší na člověka co si můžou dovolit. Změna prostředí je velký stres.Laskavým, ale důrazným chováním je lze rychle usměrnit. Potřebují si vymezit mantinely.Otázkou je jak často mu čistili a zvedali kopýtka a dotýkali se ho... Pokud je člověk trpělivý, ale nenechá si kousání líbit, většinou si velice rychle poník uvědomí co smí a co ne.
Co se týče ústní smlouvy, právně je sice platná, ale vymahatelnost je složitá. V případě soudu je to na dlouho.

17.10.2018 12:18
akscha

XXX.XXX.26.89

Vratit ho moc nemate na zaklade ceho. Nemate sanci prokazat, ze jste ho kupovala jako hodneho a on hodny nebyl. A jak pisou ostatni, on mohl u puvodni majitelky byt v pohode. Jak se choval pri prohlidce pred koupi?

Kazdopadne bych vraceni neresila a uz vubec ne pres pravnika. U tak male castky se to nevyplati. Zamerila bych se na to, co s nim dal. A to bud vychovat a nebo prodat nekomu, kdo si s nim poradi.

17.10.2018 12:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

akscha napsal(a):
Vratit ho moc nemate na zaklade ceho. Nemate sanci prokazat, ze jste ho kupovala jako hodneho a on hodny nebyl. A jak pisou ostatni, on mohl u puvodni majitelky byt v pohode. Jak se choval pri prohlidce pred koupi?

Kazdopadne bych vraceni neresila a uz vubec ne pres pravnika. U tak male castky se to nevyplati. Zamerila bych se na to, co s nim dal. A to bud vychovat a nebo prodat nekomu, kdo si s nim poradi.

Přes právníka navrhuji proto, aby nynější majitelé věděli, jaké mají možnosti. Nikdo z přispívajících není zřejmě právník, takže tu všichni radíme na základě toho, co si MYSLÍME, nikoli co VÍME. A co se týká toho, že nedokážete, že jste nechtěli zlého koně. No prosím vás, kdo by chtěl kupovat zvíře, které není hodné? Obzvlášť u poníka, kde se předpokládá, že ve většině případů k němu budou chodit hlavně děti.

17.10.2018 13:23
kallisto

XXX.XXX.237.35

Vy jste si poníka před koupí u paní nevyzkoušeli, neošahali? To je přece normální že si nechám poníčka předvést, zvednu mu nožky, případně předvést pod sedlem či ve vozíčku pokud chodí.

17.10.2018 13:59
akscha

XXX.XXX.26.89

sisi58 napsal(a):
Přes právníka navrhuji proto, aby nynější majitelé věděli, jaké mají možnosti. Nikdo z přispívajících není zřejmě právník, takže tu všichni radíme na základě toho, co si MYSLÍME, nikoli co VÍME. A co se týká toho, že nedokážete, že jste nechtěli zlého koně. No prosím vás, kdo by chtěl kupovat zvíře, které není hodné? Obzvlášť u poníka, kde se předpokládá, že ve většině případů k němu budou chodit hlavně děti.

Resit pres pravnika skodu 9 000 je nesmysl. Mohou si samozrejme nechat poradit, ale bez ochotneho znameho utrati pri bezne sazbe cca 2000 Kc/hod polovinu te castky za konzultaci.

a co se tyka toho "zleho", ano, souhlasim :) Jenze "zly" neni snadno definovatelna vlastnost jako treba "osmilety". On ten ponik vubec nemusi byt zly, jen zadavatelka to s nim neumi. Pokud to neni vylozene extremni pripad, tezko chtit na zaklade toho, ze kouse u zvedani noh odstupovat od kupni smlouvy. A jeste k tomu ustne uzavrene. Snad by mohli pomoct svedci nebo mailova komunikace, ze byl pro deti a pritlacit s tim na puvodni majitelku. Ale obavam se, ze je plne na ni, zda vyhovi.

17.10.2018 16:28
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Prostě jste naletěla. Je to jako když si koupíte krásné štěně bez PP a převezmete na benzínce...

Takováhle situace je u poníků (zvláště na Moravě) zcela běžná. Zabývám se tím už roky a sleduji jak to vypadá v inzerci. Je na každém kupujícím, aby si uvědomil že ta cena je v nepořádku - zboží asi také nebude v TOP stavu.

Vezměte si kolik je připouštěcí poplatek 2000,- až 10000,- (to je důležité, licentovaný hřebec má povahu odpovídající plemeni), cesta ke hřebci a ustájení tam 1000,- až X, očipování narozeného hříběte + cesta inspektora který ho popíše a označí + papíry 3000,- To jsou celkem pevné ceny, ale dále je k tomu očkování a odčervení hříběte i matky, náklady na krmení a ošetřování atd. U dospělce pak i cena výcviku.

Když vidím levné poníky, je jasné že tam bude nějaké ALE. Hrozně často jsou to chybějící doklady. Tím si do domu přitáhnete problém: riskujete nemalou pokutu, nebo rychle dovyřizujete a tím pádem zaplatíte a také musíte počítat s tím, že je to zvíře vyřazené z potravního řetězce, na jeho konci platíte za kafilerii. (dohromady s Vaší prací kolem toho, by bylo lepší koupit papírového poníka od 20000,- nahoru)

A jak z toho ven? Doporučuji rychle prodat znalým lidem (do konce týdne ze dvora pryč). Nebo urychleně zavolat + napsat do Slatiňan na Ústřední evidenci koní a zažádat o pomoc. Tím o sobě dáte vědět a poncl se bude řešit (zda má čip a jen ztracené papíry, nebo je neoznačen; označíte zaplatíte).
Pokud se chcete nějak odplatit paní prodávající, můžete na ni poslat KVS s podnětem na přestupek proti plemenářským předpisům + pokud jste u ní zaznamenala nějaké týrání zvířat. Není to bonzování, je to ochrana všech řádných majitelů a chovatelů koní. Bezpapíráci mohou také přenášet choroby atd.

17.10.2018 16:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

"Papíry" jsou velmi důležité pro každého koně a i posledního poníka. Vemte si, že je to zvíře žijící přes 30 let. Kolikrát za tu dobu změní majitele? V dokladech je to zapsáno a můžete se podívat u koho a jak dlouho tak pobýval (dobrý poník se jen tak neprodává - dělá radost nejen dětem). Také záznam o kastraci je moc dobrá věc. Očkování, odčervení, jiné vet. záznamy.

No prostě jste se poučila. Jak známo zkušenost je nejlepší škola, jen školné je velmi vysoké. ;-)

17.10.2018 18:36
anobbona

XXX.XXX.84.98

Pipilota napsal(a):
Prostě jste naletěla. Je to jako když si koupíte krásné štěně bez PP a převezmete na benzínce...

Takováhle situace je u poníků (zvláště na Moravě) zcela běžná. Zabývám se tím už roky a sleduji jak to vypadá v inzerci. Je na každém kupujícím, aby si uvědomil že ta cena je v nepořádku - zboží asi také nebude v TOP stavu.

Vezměte si kolik je připouštěcí poplatek 2000,- až 10000,- (to je důležité, licentovaný hřebec má povahu odpovídající plemeni), cesta ke hřebci a ustájení tam 1000,- až X, očipování narozeného hříběte + cesta inspektora který ho popíše a označí + papíry 3000,- To jsou celkem pevné ceny, ale dále je k tomu očkování a odčervení hříběte i matky, náklady na krmení a ošetřování atd. U dospělce pak i cena výcviku.

Když vidím levné poníky, je jasné že tam bude nějaké ALE. Hrozně často jsou to chybějící doklady. Tím si do domu přitáhnete problém: riskujete nemalou pokutu, nebo rychle dovyřizujete a tím pádem zaplatíte a také musíte počítat s tím, že je to zvíře vyřazené z potravního řetězce, na jeho konci platíte za kafilerii. (dohromady s Vaší prací kolem toho, by bylo lepší koupit papírového poníka od 20000,- nahoru)

A jak z toho ven? Doporučuji rychle prodat znalým lidem (do konce týdne ze dvora pryč). Nebo urychleně zavolat + napsat do Slatiňan na Ústřední evidenci koní a zažádat o pomoc. Tím o sobě dáte vědět a poncl se bude řešit (zda má čip a jen ztracené papíry, nebo je neoznačen; označíte zaplatíte).
Pokud se chcete nějak odplatit paní prodávající, můžete na ni poslat KVS s podnětem na přestupek proti plemenářským předpisům + pokud jste u ní zaznamenala nějaké týrání zvířat. Není to bonzování, je to ochrana všech řádných majitelů a chovatelů koní. Bezpapíráci mohou také přenášet choroby atd.

A proc by mela naletět? Copak dobry kun se pozna podle ceny? Co takhle vzit v potaz, ze pony byl spravne prodavajicim predveden a podany pravdive informace, jen kupujici je poleno a laik,s kterym by vytrel podlahu i houpaci kun.....co treba tahle varianta?

A ohledne cen poniku - ja koupila tri pony klisny, cena za prvni 5 tis,cena za ty dve další byla po 6 tis. Prvni pony byla tedy starsi kobyla, ktera mi uhyna po pul roce po kopanci jinym konem do hlavy, ty dve dalsi byly v dobe koupi obe 6 lete, vsechny pony byly s prukazem, vsechny pony byly prodavane jako vhodne k detem, na miste predvedeny s detmi a stejně mi doma zkusily jestli by proslo kousnuti ci kopnuti...a nebylo to jen v ramci tydne, ale " mouchy" jsem vychytavala min. pul roku. Znama kupuje pony, chodi s nima po poutich a kdyz shanime, tak neni problem sehnat papiroveho vhodneho ponyho do 10 tis. i s cestou

17.10.2018 19:00
Pipilota

XXX.XXX.46.93

anobbona napsal(a):
A proc by mela naletět? Copak dobry kun se pozna podle ceny? Co takhle vzit v potaz, ze pony byl spravne prodavajicim predveden a podany pravdive informace, jen kupujici je poleno a laik,s kterym by vytrel podlahu i houpaci kun.....co treba tahle varianta?

A ohledne cen poniku - ja koupila tri pony klisny, cena za prvni 5 tis,cena za ty dve další byla po 6 tis. Prvni pony byla tedy starsi kobyla, ktera mi uhyna po pul roce po kopanci jinym konem do hlavy, ty dve dalsi byly v dobe koupi obe 6 lete, vsechny pony byly s prukazem, vsechny pony byly prodavane jako vhodne k detem, na miste predvedeny s detmi a stejně mi doma zkusily jestli by proslo kousnuti ci kopnuti...a nebylo to jen v ramci tydne, ale " mouchy" jsem vychytavala min. pul roku. Znama kupuje pony, chodi s nima po poutich a kdyz shanime, tak neni problem sehnat papiroveho vhodneho ponyho do 10 tis. i s cestou

Prostě proto že je cosi jako minimální cena kvality. Pokud má poník čip a papír je to 3000,- a zbytek je očkování, odčervení, péče podkováře, min. doplňky (dlouhodobě bez nich poník strádá), nějaká cena stupně výchovy....
Tak a to mi prostě nevychází.
Jasně že jsou i levnější kusy - mají však nějaké ALE (špatná výživa, chybějící mikroprvky, muchatost, po schvácení, po jiném úrazu, charakterová vada, opotřebení...)

17.10.2018 19:13
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Pokud k němu nejsou papíry, nemůže jít nakonec o kradeného koně?

17.10.2018 19:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Pokud k němu nejsou papíry, nemůže jít nakonec o kradeného koně?

No klidně může, ale někdo by ho hledal...
Pravděpodobnější je dovoz z Polska, nějaký "dvorkový chov". Jeseníky jsou celkem velké a poncl se tam o sebe postará; dá se do ohrady přez kterou teče potok pár kobyl a hřebec a sem tam se něco prodá (klidně i na guláš). Papírování je pro takové chovatele často jenom zbytečná zátěž a zvyšování nákladů... Vem si že tam není kdovíjaká kupní síla. Bývá to různě a ne vždy se zlým úmyslem. (však chtějí lidi poncla jen na vypásání zahrady, pomazlení...) Nevzdělanost chyby neomlouvá.

17.10.2018 20:28
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ja teda zasnu, jak vy z prosteho dotazu s jasnym textem, vydedukujete, ze kun je bez prukazu, dokonce i domenka ze je kradeny, pak se usoudi, ze je to vlastne kun na maso......
Copak vy lidi opravdu neumite cist?
Krom zadani sem autor nepodal zadne dalsi informace.

A jen tak mimochodem - presne takhle se pak objevuji v inzerci ti levni kone, ono jim fakt nic neni, jen si je koupil nejaky trouba, ktery se toho jedince nutne honem potrebuje zbavit.
Pro me kun ktery ma nejake to ALE je kun neprodejny, nevidim duvod proc bych mela platit za kone co je dusny, muchar, chromy, stary ci jinak poznamenany, nebudu si takoveho kone vedome v zadnem pripade kupovat

18.10.2018 06:33
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jasně že je možné, že se věci mají i tak jak píše anobbona.
Jenže jsem na světě už nějakou tu chvilku (no a školu mám zemědělskou - vím co vidím). Poníka pro dceru jsem hledala více jak půl roku. Bydlím u Olomouce.Sem tam se stane, že je to opravdu tak jak píšete. ALE u poníků opravdu výrazně převažuje. Nakonec je to vidět i na chovatelské výstavě (uprostřed prázdnin, přesný název jsem zapomněla, tam je vidět poníků co mají zaděláno na potíže....)
Před letošní zimou bude k vidění levných koní... prostě je málo sena...

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

na stejné tel číslo mi vyšel tento inzerát.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/93758588/25-leta-KLISNA-CT-po-CANTURINO.php

18.10.2018 13:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
na stejné tel číslo mi vyšel tento inzerát.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/93758588/25-leta-KLISNA-CT-po-CANTURINO.php

Koukala jsem i na ty Dubovicky/vičky, ale nic.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 13:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

sisi58 napsal(a):
Koukala jsem i na ty Dubovicky/vičky, ale nic.

Zadala jsem na bazoši do hledáčku mých inzerů telefon od zakladatelky vlákna a vylítla tam tato mladá klisna.

18.10.2018 17:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zadala jsem na bazoši do hledáčku mých inzerů telefon od zakladatelky vlákna a vylítla tam tato mladá klisna.

A tak jsem koukla na inzerát. Telefonní číslo souhlasí se zde uvedeným. Kobylka z inzerátu je pěkně krmená a živá - líbí. Podívala jsem se na odkaz na Youtube. A hned od stejného zadavatele je tam video s poníkem Nero https://www.youtube.com/watch?v=ZCto9x1Ru-0
Jestli to náhodou není poník zadavatelky?

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 17:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Pipilota napsal(a):
A tak jsem koukla na inzerát. Telefonní číslo souhlasí se zde uvedeným. Kobylka z inzerátu je pěkně krmená a živá - líbí. Podívala jsem se na odkaz na Youtube. A hned od stejného zadavatele je tam video s poníkem Nero https://www.youtube.com/watch?v=ZCto9x1Ru-0
Jestli to náhodou není poník zadavatelky?

tak já do toho nevidím nicméně poník se netváří zle ale z toho ošetřování tam moc není. A větší dítě už asi neměli poník sice ok ale vypadá to jako pěst na oko

19.10.2018 14:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ach jo.... :-(
Diskuzi založil Stanicek. A ani jednou se neozve?

U poníka z videa nevím co je to zač a čí je... ALE když se na to mrknete i přes nekvalitu snímku je vidět že má velké sedlo = vyrábí mu bolavá záda (když bolí poncl nebude ochotně zvedat a držet nohy). Dál jsem jediná kdo vidí to příšerné drncání jezdce, neumí stehenní sed? Chápu že vysedět takový šicí stroj je nepříjemnost... Hlavně že má řádně zašněrovanou hubu pozapínaným nánosníkem (asi aby se dobře zatáčelo). Blééé.... tohle jsou taky ALE o kterých jsem psala.

19.10.2018 15:35
etnies86

XXX.XXX.245.26

no chudák ponďa - sedlo úplně špatně a dítě na něj trošku větší ne :(

19.10.2018 17:46
Stanicek

XXX.XXX.34.49

Manželka náletela poník nebyl rok očkován,p Langerové se nehodil na sebe neměla přepsány papíry zaháněli jsme předešlé majitele ty slíbili přepis na nás a rozhodně ho netyrali vymisli p Langerové poníka si necháme vykastrujem budeme věnovat věřím že to zvládneme a bude hodný chce to čas
Planetová tvrdila není třeba hlásit ale chyba musí hlásit lze kozy se taky musí hlásit číslo stáje

19.10.2018 18:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Stanicek napsal(a):
Manželka náletela poník nebyl rok očkován,p Langerové se nehodil na sebe neměla přepsány papíry zaháněli jsme předešlé majitele ty slíbili přepis na nás a rozhodně ho netyrali vymisli p Langerové poníka si necháme vykastrujem budeme věnovat věřím že to zvládneme a bude hodný chce to čas
Planetová tvrdila není třeba hlásit ale chyba musí hlásit lze kozy se taky musí hlásit číslo stáje

Vy jste ale nepsali,že je poník hřebec! To je něco jiného. Hřebečci oštipují vše v dosahu, je potřeba to mít na paměti a zařídit se podle toho. Jde to omezit. Kastrace je správný krok. Valaši to mají v životě lehčí než hřebci a i vy budete mít méně starostí. Koníka revakcinujete, rok není žádná tragédie.

19.10.2018 20:18
etnies86

XXX.XXX.245.26

a poník bude sám nebo má společnost koní?
jestli bude sám tak bude nešťastný a jistě z frustrace i problémový

19.10.2018 22:55
Stanicek

XXX.XXX.34.49

Je z kozamy

20.10.2018 06:58
kapička

XXX.XXX.5.211

Chudák, to se nedivím, že zlobí. Znám taky jednoho takového, který pak své majitele málem snědl, a když by ho viděli teď, jak se kolem něj motaj děti a poník je spokojený, tak by neuvěřili. Stačilo ho dát do výběhu k poníkům, trocha trpělivosti a je to poklad, i když by to před 4 měsíci řekl málokdo.

21.10.2018 09:14
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dík, že se Stanicek ozval :-) Vaše žena není první komu se to stalo (Bohužel nejspíš ani poslední)

Velmi doporučuji přečíst knihu Péče o koně bez chyb a omylů - Romo Schmidt
Je tam velmi dobře popsáno co trápí většinu koní v dnešních chovech, dostanete odpovědi na svoje potíže s poníkem.

A jestli to není rabiát co někomu vykousl kus svalu (muselo se šít), tak jako první pomoc doporučuji chodit na vycházky každý den, minimálně na hodinu... Jakože na ruce, klidně dlouhé vodítko (kdyby se vytrhl) a chodit, nepást.
A madla jsou lepší než sedlo jak pro začínající děcko tak pro poncla (rozhodně lepší než špatně padnoucí sedlo)

Tak hodně úspěchů!

22.10.2018 09:51
rencamo

XXX.XXX.224.101

Stanicek napsal(a):
Je z kozamy

Fajn, nejspíš jste ho zachránili, ale to dítě je na něj opravdu velké. Ani ne tak těžké, ale prostě velké (dlouhé).

22.10.2018 09:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

rencamo napsal(a):
Fajn, nejspíš jste ho zachránili, ale to dítě je na něj opravdu velké. Ani ne tak těžké, ale prostě velké (dlouhé).

To dítě je od nových majitelů? Já myslela,že od těch minulých.

Přidejte reakci

Přidat smajlík