Petice proti krmení koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2018 01:50
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Snad nevadí, že sem vložím odkaz na petici, která se rozhodla bojovat proti krmičům.
Třeba ji někdo ještě nezaregistroval a chtěl by se zúčastnit.

https://e-petice.cz/petitions/pokuta-za-krmeni-cizich-zvirat.html

17.10.2018 08:31
kapička

XXX.XXX.5.211

Už jsem podepsala dříve. Při současném stavu, kdy už krmiči letos zabili minimálně 3 koně, co jsem tak pochytila na fb, se už asi majitelé koní a stájí musí nějak bránit. Na EQCH je k tomu i článek, je tam někde i psáno, že v dnešní době jsou majitelé naprosto bezradní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.10.2018 13:42

Ač je toto samozřejmě velký problém a snahu nijak neshazuji (aby to nebylo špatně pochopeno), text petice je napsán více než amatérsky, navíc s gramatickými chybami a nereflektuje konflikty s existující legislativou. Jak si předkladatelé představují "zlegalizování" té pokuty, uchovávání záznamů z kamer, nedej bože zadržení údajného pachatele? Chtělo to konzultaci s právníkem a přesný a jasný návrh zákonodárcům, takto to pouze vyšumí a nestane se nic.

17.10.2018 14:07
balisek

XXX.XXX.131.211

Navíc e-petice, není-li opatřena elektronickým podpisem, nemá žádnou platnost. Petice musí obsahovat text, kontaktní údaje sestavitele (petiční výbor, jednotlivec nebo organizace) + číslované petiční archy s jmény, příjmeními, adresou a vlastnoručními podpisy podepisujících.

17.10.2018 18:27
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Taky by se mi líbila větší příprava. Myslím třeba i ve spolupráci se zoologickými zahradami a různými zooparky, kteří bojují vlastně za to samé.
Ale aspoň se něco začíná dít a lidi už jen nečinně nepřihlíží, jak jim cizí svévolně zachází s jejich zvířaty a veřejnost si snad uvědomí, že na cizí zvířata se prostě nesahá.

17.10.2018 19:14
lenacia

XXX.XXX.168.82

Dotaz napsal(a):
Taky by se mi líbila větší příprava. Myslím třeba i ve spolupráci se zoologickými zahradami a různými zooparky, kteří bojují vlastně za to samé.
Ale aspoň se něco začíná dít a lidi už jen nečinně nepřihlíží, jak jim cizí svévolně zachází s jejich zvířaty a veřejnost si snad uvědomí, že na cizí zvířata se prostě nesahá.

tohle je ve spolupráci například s Primou, která měla ve svých zprávách i reportáž, na kterou se domluvili, a byla am i veterinářka apod...
Ta petice zatím nic přím nevyřeší, ale čím víc lidí o ní bude vědět čím víc podpisů bude tak přijde vícdo povědomí

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 19:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Petice proti krmení koní.😁😁Ježiš vždyť ty chudáčci umřou hlady.😂 Už mlčim,ale já musel.

17.10.2018 19:53
lenacia

XXX.XXX.168.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Petice proti krmení koní.😁😁Ježiš vždyť ty chudáčci umřou hlady.😂 Už mlčim,ale já musel.

no, přesně s takovou myšlenkou pak asi lidi házej ty desítky kil jablek a jiných věcí koním přes ohradu... tohle není ani nebylo vtipné, ať už se budeš vymlouvat jak chceš.

17.10.2018 19:54
saola

XXX.XXX.30.253

Též si myslím, že je to poměrně hysterická a neprofesionální akce, šitá horkou jehlou na základě srdceryvně prezentovaného úmrtí dvou norických kobyl. Nezlobte se na mne, ani mne nepodezírejte z cynismu,a le pokuta ve výši 100 000 kč - to jako vážně?

Osvěta ano, všude, kde to jde, lepší ohrady ano - to holt stojí peníze, ale co se dá dělat, lepší hlídání koní, kamery na pozemku. To vše už jde udělat nyní, a ne se hystericky kácet, když přijdu o koně, protože sežrali čerstvé housky.

Nevím, no, jsem z toho v rozpacích.

Navíc, ty argumenty, v textu odkazu uvedené, jsou opravdu neprofesionální.A doprovodná fotka? Jedna z těch noriček to evidentně není, vypadá to na uspaného koně někde na klinice - to má být co? Jako ilustrace toho, že se kůň taky někdy v rámci výkonu uspí? Že by byl mrtvý díky nezodpovědným krmičům se mi nechce věřit, ale jen spekuluji.

Hrozně by mne zajímalo, kolik takových případů, kdy kůň uhyne na následky sežrání okolojdoucími nasypaného pečiva, ovoce, trávy? Dneska se vše hodně medializuje, takže víme, jak se týrají telata na rodeu v USA i jak se vozí koně na jatka v Polsku, ale je otázka, kolik lidí má skutečně s krmiči problém a jak ho konkrétně řeší.

Požadovat kvůli tomu změnu legislativy, navíc takhle, je nesmysl.

17.10.2018 19:58
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ač je toto samozřejmě velký problém a snahu nijak neshazuji (aby to nebylo špatně pochopeno), text petice je napsán více než amatérsky, navíc s gramatickými chybami a nereflektuje konflikty s existující legislativou. Jak si předkladatelé představují "zlegalizování" té pokuty, uchovávání záznamů z kamer, nedej bože zadržení údajného pachatele? Chtělo to konzultaci s právníkem a přesný a jasný návrh zákonodárcům, takto to pouze vyšumí a nestane se nic.

Přesně, přesně to mě napadlo už když jsem to četla na fb. Myšlenka dobrá, realizace holčičkovská, petice s hrubkou ...
pokuta 100 tisíc za mě teda, ehm, směšně vysoká, když to porovnám s pokutami za jiné závažnější prohřešky, třeba za rychlou jízdu v autě. Chápu, že léčba koliky se do takové výše vyšplhat může, ale rychlá jízda taky nemusí být bez následků...každopádně je fajn, že se petice a další antikrmičské příspěvky prostřednictvím fb rozšíří i mezi nekoňáky, taky jsem sdílela.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 20:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Též si myslím, že je to poměrně hysterická a neprofesionální akce, šitá horkou jehlou na základě srdceryvně prezentovaného úmrtí dvou norických kobyl. Nezlobte se na mne, ani mne nepodezírejte z cynismu,a le pokuta ve výši 100 000 kč - to jako vážně?

Osvěta ano, všude, kde to jde, lepší ohrady ano - to holt stojí peníze, ale co se dá dělat, lepší hlídání koní, kamery na pozemku. To vše už jde udělat nyní, a ne se hystericky kácet, když přijdu o koně, protože sežrali čerstvé housky.

Navíc, ty argumenty, v textu odkazu uvedené, jsou opravdu neprofesionální.A doprovodná fotka? Jedna z těch noriček to evidentně není, vypadá to na uspaného koně někde na klinice - to má být co? Jako ilustrace toho, že se kůň taky někdy v rámci výkonu uspí? Že by byl mrtvý díky nezodpovědným krmičům se mi nechce věřit, ale jen spekuluji.

Hrozně by mne zajímalo, kolik takových případů, kdy kůň uhyne na následky sežrání okolojdoucími nasypaného pečiva, ovoce, trávy? Dneska se vše hodně medializuje, takže víme, jak se týrají telata na rodeu v USA i jak se vozí koně na jatka v Polsku, ale je otázka, kolik lidí má skutečně s krmiči problém a jak ho konkrétně řeší.

Přesně tohle mě taky napadlo.Problém u krmičů je jeden zásadní.Oni to nevědí že koni můžou způsobit i smrt.Opravdu jsem nepoznal ani v hřebčíně, ani v nynějším ustájení jedinného člověka,co by chtěl koním ublížit.Jen zkrátka tady jsou koně pod dohledem a lidi kolem co tu bydlí kolikrát i těm lidem "jé koníček a má hlad" vysvětlili jak to je.V hřebčíně to bylo stejné.Ovšem samozřejmě chápu lidi co problém s krmiči mají.Co jim poradit? Nevím ani co je v jejich silách a možnostech.Ovšem koně bez dozoru budou vždy lákat obyč.lidi k pohlazení a samozřejmě i bohužel ke krmení.Zase na druhou stranu divili byste se,kolik i lidí od koní si myslí jak mrkev je nebezpečná víc než jablko.To je tedy taky na pováženou.

17.10.2018 21:25
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Přesně tohle mě taky napadlo.Problém u krmičů je jeden zásadní.Oni to nevědí že koni můžou způsobit i smrt.Opravdu jsem nepoznal ani v hřebčíně, ani v nynějším ustájení jedinného člověka,co by chtěl koním ublížit.Jen zkrátka tady jsou koně pod dohledem a lidi kolem co tu bydlí kolikrát i těm lidem "jé koníček a má hlad" vysvětlili jak to je.V hřebčíně to bylo stejné.Ovšem samozřejmě chápu lidi co problém s krmiči mají.Co jim poradit? Nevím ani co je v jejich silách a možnostech.Ovšem koně bez dozoru budou vždy lákat obyč.lidi k pohlazení a samozřejmě i bohužel ke krmení.Zase na druhou stranu divili byste se,kolik i lidí od koní si myslí jak mrkev je nebezpečná víc než jablko.To je tedy taky na pováženou.

Mně spíš přijde, že velkému procentu je to jedno, jde jim sobecky o ně, ne o zdraví cizího koně. Na upozornění jsou útoční, pak se nedivím, že i majitelé zvířat přitvrdí, protože po dobrém se ničeho nedomůžou.

17.10.2018 21:42
kapička

XXX.XXX.5.211

Když loni o Vánocích zabili krmiči laň v zookoutku v Malé Chuchli, tak se to taky veřejností svedlo na zaměstnance. I přes to, že ti několikrát někoho upozorňovali, všude jsou cedule. Asi tam měli stát pořád nebo rovnou zookoutek zavřít nebo nevím, jak to zařídit, když jsou lidi ignoranti.
Po tom a po kolikových příhodách u koní z nevhodného krmiva ( jablka ve velkém množství, tašky pečiva) vznikla docela obsáhlá reportáž do Chcete mě? Jak je vidět, tak bez odevzdy.
Opravdu je potřeba rozšířit mezj lidi, že zvíře není odpadkový koš, a i když je asi petice psaná špatně, tak já v tom vidím zoufalý výkřik postižených, kteří už neví jak se bránit.

17.10.2018 22:52

kapička napsal(a):
Když loni o Vánocích zabili krmiči laň v zookoutku v Malé Chuchli, tak se to taky veřejností svedlo na zaměstnance. I přes to, že ti několikrát někoho upozorňovali, všude jsou cedule. Asi tam měli stát pořád nebo rovnou zookoutek zavřít nebo nevím, jak to zařídit, když jsou lidi ignoranti.
Po tom a po kolikových příhodách u koní z nevhodného krmiva ( jablka ve velkém množství, tašky pečiva) vznikla docela obsáhlá reportáž do Chcete mě? Jak je vidět, tak bez odevzdy.
Opravdu je potřeba rozšířit mezj lidi, že zvíře není odpadkový koš, a i když je asi petice psaná špatně, tak já v tom vidím zoufalý výkřik postižených, kteří už neví jak se bránit.

Chcete mě moc lidí nesleduje, chce to osvětu neustálou, sdílečka na FB, hlavní stránka Novinek, obsadit tématem weby pro maminky (mají prý nějaké ty diskuse), nebo pak Prima, Nova, ČT1, to jsou nejsledovanější programy. A tak dál :)

Neregistrovaný uživatel

17.10.2018 23:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Dotaz napsal(a):
Mně spíš přijde, že velkému procentu je to jedno, jde jim sobecky o ně, ne o zdraví cizího koně. Na upozornění jsou útoční, pak se nedivím, že i majitelé zvířat přitvrdí, protože po dobrém se ničeho nedomůžou.

Já tohle opravdu vůbec nezažil.Jediný problém byl tehdy s cikánama když v hřebčíně kradli baterky.To nebudu psát raději jakým způsobem se to vyřešilo,ale to byl fakt jediný problém.Když oni u nás to všichni kolem tak nějak vědí co koně můžou a co ne.Já nevím,ale bývalá majitelka kobči taky tehdy přímo v hřebčíně vynadala jedné paní za kousek chleba tvrdého hodně ostře.Přitom ta paní tam bydlela a moc dobře ví,že jen kousek každému.Tehdy jsem jí naplno řekl že se stydím za ní.To si nemůže prostě dovolit k šedesáti-leté dámě.Hrozné chvání ke staršímu člověku a to se znali.

18.10.2018 06:55
kapička

XXX.XXX.5.211

Jak máte Meifi ve spoustě věcí smůlu na lidi, tak u tohodle máte štěstí. My ve stáji docela taky. Ale v minulé stáji se dost často nalézaly ve výběhu divné věci. Tráva ze sekačky, jablka i nahnilá, různé pochybné pečivo. Naštěstí se nic nestalo, ale uhlídat to nejde.
Zrovna teď jedna docela populární česká koňská youtuberka řeší, že její koně na obrovské pastvině najednou přiletí k ohradě hned, jak zastaví auto. Čím to asi bude..

18.10.2018 10:13

Navíc, pokud bychom šli do důsledku, při využití současné legislativy se poškození můžou domáhat náhrady škody už teď. Dokazování v této věci bude úplně stejné, jako kdyby vymáhali údajnou pokutu podle předložené "petice" (já tomu tak ani říkat nemůžu, dle mě je to výlev holšišky anebo osoby se stejným smýšlením...). Takže změna legislativy dle mě potřeba není, ona osvěta potřeba je a to hodně, ale tento způsob zdá se mi býti dosti nešťastný...

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Ono je to docela problém my máme štěstí a nikdo nám koně ve výběhu nekrmí. Lidi vědí že by nevydrželi to peklo od ustajovatele kdyby se něco stalo.

Ale jak se majitel koně má bránit? Všude jsou cedule velké jako k***ráva. Kolikrát tam je i jak koni můžou ublížit. To si máme kolem výběhu stavět 2m hradbu? Nebo koním zmenšovat ohrady a dělat dvojité ohrady? Vždyt jí stejně můžou podlézt bez ohledu zda pod proudem je nebo ne. Stejně lidi jdou a krmí aby si malý haranti mohli koně nakrmit. A když je chytíte odpovědí o Bože vždyť jsme jim jen přilepšili po trochu jablek nebo pečiva se koníčkovi nic nemůže stát. Vždyť stačí aby se domluvili s majitelem ve stáji, ale i to je problém

A teď raďte když lidi smýšlejí tímto způsobem.

Za mě ta petice fajn podepsala jsem jí. Tu pokutu bych ale nedefinovala takto. Prostě by viník měl zaplatit výlohy za léčbu popřípadě i cenu koně v případě úhynu. Třeba by si lidi rozmysleli krmení.

A při operaci koliky se na tisíc dostaneme.

18.10.2018 13:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

saola napsal(a):

No vyslovila som podobnú otázku - koľko pitevných a lekárskych správ je k dispozícii.

Absolútne sa stotožňujem s tvojim pohľadom - najprv by sa malo apelovať na zodpovednosť majiteľov koní, potom asi na laickú verejnosť. Ja si napríklad myslím, že áno, že zamestnanci rôznych zookútikov a zoozáhrad a tak podobne by mali byť zodpovední za zverené zvieratá a áno, myslím, že by ich mali vedieť ustrážiť, najmä ak vedia, že ľudia tam chodia zvieratá kŕmiť.

Petíciu som nečítala, ja som taký chronický nepodpisovač a nečítač petícií.

O chvíľu príde ochladenie, zima a téma krmičov zmizne tak rýchlo, ako sa vynorila.
To je úplne to isté ako večné sezónne otázky a horúce témy: VP, dekovanie, ľanové semienko, línání, javory, pri psoch Bravecto a podobne.

A ešte k téme - fakt by som do médií, ani na sociálne siete nikdy nevkladala návod na to, ako sa dajú zabiť zvieratá vo výbehu (Vadí vám konský smrad, alebo neznášate Marunu od koní a chcete sa jej pomstiť ? Nasypte do výbehu 2 tašky pečiva a fúrik jabĺk a máte vystarané...).

18.10.2018 14:40

Zlatka: Tu pokutu bych ale nedefinovala takto. Prostě by viník měl zaplatit výlohy za léčbu popřípadě i cenu koně v případě úhynu. Třeba by si lidi rozmysleli krmení.

A k čemu má být v tomto případě ta petice? Tohle lze vymáhat přeci už dle nyní platné legislativy, jak píšu výš. Otázku dokazování petice stejně nevyřeší.

18.10.2018 15:16
balisek

XXX.XXX.131.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zlatka: Tu pokutu bych ale nedefinovala takto. Prostě by viník měl zaplatit výlohy za léčbu popřípadě i cenu koně v případě úhynu. Třeba by si lidi rozmysleli krmení.

A k čemu má být v tomto případě ta petice? Tohle lze vymáhat přeci už dle nyní platné legislativy, jak píšu výš. Otázku dokazování petice stejně nevyřeší.

K ničemu. Kamerovou ochranu objektu při dodržení určitých základních zásad daných UOOU provozovat lze, vymáhat náhradu škody při onemocnění nebo úhynu koně taky lze (pokud vinníka identifikujete např. právě díky kamerovému záznamu), zavolat policajty na někoho, kdo vám bez dovolení leze na pozemek taky lze.

Jak již bylo mnohokrát napsáno níže, lidé to nědělají ve zlém úmyslu, ale z neznalosti. Místo organizování zbytečných (a neplatných) peticí je potřeba nasměřovat veškerou energii na osvětu.

Dle mých zkušeností stačí místo ječení na lidi jim slušně vysvětlit, proč koně nekrmit a příp. jim nabídnout, co jím pod dohledem dát mohou. Takhle nám např. do stáje občas nosí pán staré pečivo - nesype ho koním, ale postaví za branku v papírovém pytli.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 15:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě tak napadlo a co všechny ty instituce co máme? Jezdecká federace a různé svazy.Ti by taky mohly přispět mírně k nějaké osvětě.My střelci máme združení LEX a pokud jste členem,tak máte různou podporu.Třeba i právní poradeství a podobně.

18.10.2018 15:23
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Já teda nesouhlasím s tou zmínkou o zaměstnancích. To přesouváte něčí úmyslné jednání na bedra lidí, kteří nemají šanci to moc ovlivnit. Dělala jsem v zoo a opravdu nelze uhlídat všechny výběhy. A když návštěvníky upozorníte, nebo jen požádáte, aby nekrmili, že se to v zoo nesmí, tak se vám kolikrát dostane takové "příjemné odpovědi", že nad tím zůstává rozum stát. Lidi, co budou chtít krmit, budou krmit vždy, bez ohledu na žádosti, počty cedulek. Jen když se sáhne na "jejich" (peníze), tak jim možná konečně dojde, že jejich činnost má nepříjemné následky. A protože jsou jim ukradené nepříjemné důsledky jiných (vč. zvířat), musí se sáhnout na jejich osobní zdroje, aby jim to konečně došlo. Pokud bude vědět, že za to může být taková pálka a že je to vymahatelné, svoje chování přehodnotí. Takhle musíte jen čekat, až se něco stane, pak zaplatit veterináře, pitvu a potom možná na někom něco vymůžete. Prevence především, aspoň to si myslím já. A na hrubý pytel prostě hrubě, jinak neporozumí.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 15:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Bohužel všechno tohle souvisí s morálkou lidí..Bezohlední a nic pořádně nectí.Jen já,já,já.Hrozná výchova.Vždyť kolik lidí dnes ani neodpoví na pozdrav.Na lidi nefunguje nic jiného než strach z následujícího trestu.A ten musí bezodkladn přijít.Jinak tu za chvilku budeme mít tlupu neandrtálců nerespektující nic.Mě by stačil tak měsíc mít tu moc a věřte že by tohle zmizelo jak mávnutím kouzelného proutku.Pár by to sice odskákalo krutě,ale ostatní by rychle pochopili jak je třeba se chovat.

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 17:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Bohužel všechno tohle souvisí s morálkou lidí..Bezohlední a nic pořádně nectí.Jen já,já,já.Hrozná výchova.Vždyť kolik lidí dnes ani neodpoví na pozdrav.Na lidi nefunguje nic jiného než strach z následujícího trestu.A ten musí bezodkladn přijít.Jinak tu za chvilku budeme mít tlupu neandrtálců nerespektující nic.Mě by stačil tak měsíc mít tu moc a věřte že by tohle zmizelo jak mávnutím kouzelného proutku.Pár by to sice odskákalo krutě,ale ostatní by rychle pochopili jak je třeba se chovat.

No já včera v autobuse překvapila řidiče že jsem pozdravila a o lístek poprosila. To se dneska už fakt moc prý nevidí.

Popravdě nebudeme si lhát jak psala paní výše kdo chce krmit, krmit bude. Jemu se nic nestane a co se stane zvířeti je mu u zadele. Osvěta už celkem jde. Šíří se to po FCB, probíhá to televizí i Internetem.

POUZE PŘÍKLAD. Vy chytnete u výběhu krmiče pokusíte se mu to vysvětlit a on vás pošle do zadní části těla a že krmit prostě bude, protože děti si chtějí sáhnout. Vy mu na to řeknete dobře tak přijďte za námi do stáje a pod dozerem vám to dovolíme. Dostane se vám reakce na co ztrácet čas. A o teď?

Ono zakořenit se to do zákona může jako strašák. Jak jde o peníze lidi se začnou snad bát. Lidi jsou nezodpovědní, bezohlední jedou jenom to svoje. Prostě zvíře je pro ně popelnice co může sežrat tunu pečiva mnohdy plesnivého, tunu ovoce a nic se mu nestane. Těmto lidem není nic svaté.

trošku mimo téma. Včera jsem četla kdy děcka vlezli do výběhu bez dovolení a chtěli si zajezdit na jednom konském důchodci. Naštěstí tam přišla majitelka tak děcka zdrhli. A tohle je normální? Kde je výchova! spratci nevychovaní člověk na ně sáhne a už volají linku bezpečí.

Takže za mě. Když jsou lidi negramoti a nestačí osvěta která probíhá cedule a dokumenty fotek jak zvířata trpí tak at za to pykají tedy platí. Proč má být potrestaný majitel má zákazové cedule, má výběhy na svém pozemku a je to ohraničené ohradníkem. Celý den u výběhu majitel stát nemůže

Neregistrovaný uživatel

18.10.2018 17:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jo s tím souhlasím.To je jak teď s investicí skoro jeden a půl miliardy korun do "zabezpečení" přejezdů.Vyhozený prachy a telata vesele nerespektují nic dál.Mám mnohem levnější a účinnější řešení.Co takhle jim sebrat papíry? Takhle beohledně se chovat za volantem více jak tunové dělové koule? Potencionální vrah je takový řidič.Když někomu ustřelím hlavu,tak taky bude stačit projevit lítost a že jsem jen koukal nechtěně do mobilu? A upřímně zabít někoho je pořád vražda ve své podstatě.Jemu a jeho rodině je fuk jestli někdo chtěl nebo nechtěl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík