Mojí staré kobče se po 20 také začaly podlamovat přední nohy a důvodem byl nástup artrozy, nejdřív karpech a pak ve spěnkách. Proto jsme na ní přestali jezdit. Vloni jsem jí přes zimu 6 měsíců dávala do krmení kloubní výživu, po vysazení jsem nepozorovala žádnou změnu. Přemýšlím že letos asi nedostane nic, nejsem si úplně jistá, jestli to mělo nějaký účinek.
Podlamujou se mu pri vyjizdce přední nohy.. Nemuzu urcit v cem protoze to pozoruji jen pri vyjizdce a to nejak nezachytim..Velkou zatez nema. Jezdime pravidelne 3x do tydne na 2 až 3 hodinové vyjížďky. Jedna se o spise krokovou vyjizdku ale raz za čas i cváláme. Neženu ho do žádných skoků ani nic podobného. Veterinářka primo u kone nebyla ale po dotazu mi sdelila jen zkusit kloubni vyzivu. Krmen je mačkaným ovsem a obyčejnými granulemi plus nekdy jablko a chleba. Ted navic dostava lněné seminko. Jeho historii moc neznam ale podarilo se mi zjistit, ze v polsku snad i tahal. Je to hucul s fjordem.
Má kobyla má cca půl roku problém s kulháním. Někdy kulhá, někdy ne, většinou z kopce a sem tam i na rovině. S vetkou jsme léčili. Koncem léta mě to přestalo bavit a sehnala jsem ortopeda. Zjistil, co kobyle je a nyní pracujeme na nápravě.
A když už u nás byl i s přenosným RTg, nechala jsem zrentgenovat i přední nohy fjorda, který byl schvácený asi před 10 roky. Ten měl 2 roky staré RTG. Nějakou korunu to stálo (tedy rozhodně méně,než jsem čekala) ale teď i u fjorda vím,co a jak. Jsem klidnější a mohu s tím něco dělat. Doporučuji vám totéž. ZJISTIT co je příčinou a pak ŘEŠIT. Doptávat se lidí, kteří vašeho koně neviděli, co mu asi může být, je k ničemu.