Ahoj prosím moc,moc o radu. Koupila jsem hříbě které nic neumí jen vzpírá couvá nebo kope. U čištění to jakstak jde ale couvá a když dám úvaz taky couvá. Na vodítko jsem ho už naučila chodit i když občas se zasekne a stojí jak přibitý k zemi, ale po chvíli když stojím a dělám že si ho nevšímám přijde zamnou, ale největší problém je zvedání nohou přední jsem ho naučila, ale zadní to kope už si nevím rady jak na ty zadní nohy podle těch předních nohou jde vidět že nikdy nebyl strouhaný má.prerostle kopýtka a hnilobu to jsem cumela v tak mladém věku hnilobu kováře nemůžu zavolat protože nechce dávat zadní nožky to kope na hnilobu aspoň na přední dávám modrou Skalici prosím poraďte je tvrdohlavý jak osel děkuju všem za rady
Jediná ráda v tomhle případě je co nejrychleji hříbě vrátit. Vážně. Nechápu, proč si vůbec někdo kupuje hříbě, které nemělo nikdy dělané korektury, a z buhvijakych dalších podmínek. Máte k němu alespoň další koně, nebo ho hodláte nechat s ovcemi/kozami? To, že neposlouchá je jasné, prostě nerozumí tomu, co po něm chcete, není tvrdohlave jako osel. A nohy dávat jen tak nebude, na to bude potřeba notna dávka trpělivosti a zkušeností... Hříbě není plyšák, nepatří do rukou začátečníka, patří jen opravdu zkusenemu člověku. Jediná funkční rada je vrátit, a koupit si staršího trpeliveho koně, co má základní návyky zvládnuté. Jakékoli pokusy o výcvik jsou takhle nebezpečné pro vás a vlastně i pro to hříbě, které pobytem u vás pomalu ale jistě směřuje do kategorie "nezvladatelny" a jediné budoucí využití jatky...
Panebože, už zas! Proč si do háje kupujete mlaďocha - dítě, se kterým neumíte manipulovat? Nevíte, jak s ním zacházet, jak ho vše v klidu naučit?? Proč proboha? A ještě z bůhvíjakých podmínek? Proč to tomu zvířeti děláte? Pardon, za ty slova, ale toto mi vždy vlije krev do očí a vidím rudě, nesoudnost a hloupost vážně vládne světem.
Takže kůň má přerostlé kopyta, má v nich hnilobu, ale kováře volat nebudete, no to je gol, hned jsem po ránu v pondělí vzhůru. ZKUŠENÝ kovář si s hříbětem poradí, ale ano, třeba by Vám ukázal, jak toho prcka to zvedání nohou naučit, i když pro mně by to bylo potupné.
Hodně sil a nervů hříběti.
Má společnost tak promiňte že píšu o radu...a kdybych neuměla manipulovat tak jo nenaucim tolik věcí kolik teď umí jen ty zadní kopyta dělají největší problém chodí zamnou když mu řeknu stůj stojí a čeká co mu reknu...na ošetření u veta je v pohodě, ale nevím co sním delalali bývalí majitelé když jsem se hodně dotkla hned dával uši do zadu přece se nevzdám pokud chci z něho vychovat dobrého koně
Lunakarta
napsal(a):
Má společnost tak promiňte že píšu o radu...a kdybych neuměla manipulovat tak jo nenaucim tolik věcí kolik teď umí jen ty zadní kopyta dělají největší problém chodí zamnou když mu řeknu stůj stojí a čeká co mu reknu...na ošetření u veta je v pohodě, ale nevím co sním delalali bývalí majitelé když jsem se hodně dotkla hned dával uši do zadu přece se nevzdám pokud chci z něho vychovat dobrého koně
Jakou společnost má? Tu kozu? Evidentně s ním manipulovat neumíte, protože kdyby ano, nezeptala byste se na tak triviální věc. Co Vás proboha vedlo k tomu si koupit hříbě??
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lunakarta
napsal(a):
jestli z něj chcete vychovat dobrého koně, tak ho dejte do stáda. kopyta, pokud to hoří, zavolejte kováře, jestli to umí líp než vy, nebo veterináře k úpravě v sedaci.
a pak šup s ním do stáda a po roce dvou si najděte někoho, kdo vám to vycvičí.
protože takhle, nesocializované hříbě samo s kozou a se začátečníkem to zvíře opravdu roste jen pro salám.
Lunakarta
napsal(a):
Prodám Ho, aby tady lidi měli klid na duši, jinak koupila jsme ho a měl jizvy na sobě zánět v očích takže prosím už nekomentuje hned jdu dát inzerát a prodám Ho nashle
A ještě k tomu jste labilní? To už vůbec nepatří k hříběti - zvířecímu miminu. Tak HO prodejte, uděláte pro něj velkou službu do budoucna.
Má společnost té kozy myslíte? Hříbě potřebuje hlavně stádo a pastviny pro svůj psychický i fyzický vývoj, nepatří na dvorek ke koze, vychovate z něj deprivovaneho asociala, kůň je stadove zvíře a ostatní koně jsou pro něj životní nutnost. Zvlášť pro hříbě. Nejde odchovat normálního koně na dvorku ve společnosti kozy, pokud byste ho dala na hribarnu nebo ho vrátila uděláte pro něj nejlíp. Ale jasně, vy chcete koně a sorta lidí, co cpe koně na dvorek ke koze chce obvykle hříbě, přeci si ho vyvhova podle sebe a jako společnost má tu kozu, no ne? Je to sobecké, nezodpovědné a odnese to akorát ten kůň, no bohužel je váš, takže vaše zodpovědnost.
Prodej je pro něj nejlepší řešení. A ano, zadavatelka má zcela jistě psychické problémy, koza z minulé diskuse byla taky zachranena, neměla dělané paznehty, zanedbané až tak, že ani KOVAR s tou kozou nic nezmůže... Pak perly tipu toho, že je u koní a koz celý život, že na určení březosti použije lidský těhotenský test...
Je to miminko, vzala jste ho z jeho domova, od mámy a přivezla ho do nového bydliště, kde to nezná. Nezná ani vás. Dost pochybuji, že má k sobě jako kamaráda aspoň jedno další hříbě, s kterým se vyblbne a jednu hlídací hodnou a klidnou tetu-klisnu nebo strejdu-valacha, kteří by ho ohlídali a učili dobrým mravům. Jestli je sám, byť mi napíšete, že má k sobě další hospodářská zvířata, tak prostě má nervy, není v pohodě a vy po něm ještě chcete nějaké povely, které buď nezná, nebo si je v tom stresu, který prožívá, neumí vybavit.

co je to teď za módu? Někdo položí dotaz a hned si smaže profil? To už je snad 3 vlákno....
akscha
napsal(a):
Jsem opravdu rada, ze to ctu. Jste jeden z mala, co si nechal poradit a skutecne tem svym zviratum dal ten zaklad, ktery potrebuji.
Snad ten hribek bude delat radost.
Poradit nikdo neporadil ať ho třeba dám někde ustajit a nechat ho vychovat někým zkušeným radši radili okamžitě prodat. Nevzdám se miluju ho a chci pro něj jen to nejlepší
Jako jeden z kritiků jsem ráda, že to s hrebeckem dopadlo takhle,je to lepší, než samota. Obecně by opravdu bylo lepší ho prodat a najít si vhodného staršího koně, možná teď výcvik povede zkušený, ale ono i jezdit čerstvě obsednutou remontu není nic moc, jako první kůň je lepší profesor, co tu chybu odpustí. Nehledě na to, že hříbě koupené z buhvijakych podmínek si může nést hodně neduhů třeba zdravotních, nejen charakterovych. Ale je to vaše rozhodnutí, už jste si ho nechala, tak ať se vám daří...
Slon Indický
napsal(a):
Jako jeden z kritiků jsem ráda, že to s hrebeckem dopadlo takhle,je to lepší, než samota. Obecně by opravdu bylo lepší ho prodat a najít si vhodného staršího koně, možná teď výcvik povede zkušený, ale ono i jezdit čerstvě obsednutou remontu není nic moc, jako první kůň je lepší profesor, co tu chybu odpustí. Nehledě na to, že hříbě koupené z buhvijakych podmínek si může nést hodně neduhů třeba zdravotních, nejen charakterovych. Ale je to vaše rozhodnutí, už jste si ho nechala, tak ať se vám daří...
Kdybych ho prodala vím jak by skončil.jen na množení hlavně kvůli barvě je Appaloosa nechávám ho tam ustájeného i oni ho.vudoi obsedavat a jezdit na něm jen zkušení určitě nedovolím, aby na něj někdo sedl nezkušený já.jsem.kdysi jezdila.parkur...
Brala som si kone väčšinou rovno zo stáda, prvý krát mali na sebe ohlávku pri pálení a odstave, druhý krát vo vozíku, asi polku z nich trebalo na tieto úkony loviť lasom.
O týždeň vedel každý chodiť na vodítku, zastavovať a dvíhať všetky nohy. Naučila som ich najprv na mrkvičku a potom na to, že u nás sa veci robia za mrkvičku a dobré slovo. Vzhľadom na plemeno to pochopili všetci asi tak za 8 sekúnd.
A áno, pre tak mladučké zvieratá je práca aj to, že si nechajú v kľude nasadiť a dať dole ohlávku a prejdú 3 kroky. Sú to deti a tak aj nároky je potrebné mať na nich ako na deti. Veľa hry, veľa zábavy, veľa odmien a veľa voľna s kamarátmi. Konskými kamarátmi, nie s kozami.
Ak bol s kopýtkami problém a ja som vedela, že nohu síce dajú, ale pri kováčovi budú v strese, prvé korektúry sme robili v sedácii, no problem.
Myslím, že vaše nároky na žriebä sú obrovské, skúste poľaviť, pozitívne ho motivujte a až zvládnete jeden krok dokonale, prejdite na ďalší. Osobne si myslím, že je úplne normálne, že 6 mesačné žriebä nič nevie.

Lunakarta
napsal(a):
Takže pro info nechala jsem ho ustajit u zkušeného chovatele u koní jsem od plenek...bude mezi samými koňmi tak nekritizitujte dekuju za názory tohle bude pro něj nejlepší když bude ustajeny u někoho zkušeného kdo si sním poradi
U koní jste od plenek, ale necháte ho ustájit u někoho zkušeného kdo si s ním poradí. Trochu si protiřečíte. Nicméně se místním diskutujícím nedivte, když hodíte do placu "nevím si s hříbětem rady", protože teď nezvládáte odstávče, za dva roky to bude mnohasetkilový spratek, který vás může zabít - oni ti místní to myslí dobře, pro toho koně i pro vás.
Lunakarta
napsal(a):
Nedivte se že lidi si smazou prpfil. se slušně zeptají pro radu a vy je tady rovnou ukamenujete misto, aby jste poradili s nějakým řešením tak mu říkáte nějaké psychické atd problémy vždycky je nějaká správná cesta...
Ano, to se divím, protože by mě to nikdy nenapadlo Ale vítejte zpátky, to Vám dlouho nevydrželo. Řešení jste hned dostala. Jen doufám, že to je pravda a je opravdu ve správných rukou a ne stále na dvorku s kozou...