Krmení hříbat po odstavu

Quarter Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2018 10:55

Ahojte :)
Jdu si sem k Vám pro radu. V Lednu 2019 si budu brát mladého hřebečka po odstavu,odstav bude v Listopadu 2018,tudíž v Lednu 8-mi měsíčního hřebečka :D Mlaďoch je velmi komunikativní,vnímavý,zdravý,hravý a hlavně moc mazlivý. Jeho tatínek je QH a maminka je A1/1 :) Takže moje otázka zní..čím krmit ? Nejsem si jistá jestli postačí jen seno než bude pastva,přemýšlela jsem nad nějakými doplňky,ale pár lidí mi poradilo,abych mlaďocha nechala jen o seně a jiní zas abych dokrmovala :) Řídím se tím,že klidně hubenější hříbě,které roste pomaleji,než salám,který bude mít zdravotní problémy :) Ale takového křížence mám poprvé,takže opravdu si nejsem jistá,zda postačí seno a potom kvalitní pastva :) Ovšem sen nedostatek,pastva také a minerální a solné lizy dostatek a voda to samé :)
Předem prosím o žádnou kritiku :) Jdu si sem jen pro radu,takže kdo se do mě chce navážet,ať toto raději přehlíží prosím :) Děkuji

25.10.2018 15:05

Nedá mi to, u svého koně jste zodpovědná nejen za jeho KD, ale i za péči o jeho kopyta, odčervování, vůbec za tělo i duši. Pokud těmto oblastem nerozumíte alespoň tak, abyste mohla vybrat, kdo kecá blbosti určitě, kdo možná a kdo asi o věci něco ví, bude to pro vás hodně drahé-budete muset platit v těch radách "za značku", protože je možné, že máně odvedle nebo taky žofra na ifauně o tom něco ví-a nebo taky ne,každej říká jinak a vy to nerozlišíte..Nebo půjdete pokus-omyl, nebo patlámo-od všeho trochu,kočkopsí dort.

Krmení hříběte ovlivňuje jeho vývoj,zdraví a schopnosti na celý další život, takže sice je fakt, že stran energetického příjmu/kcal/ je bezpečnější méně než moc/hříbě trochu hubenější než tlusté, pokud to nejsou extrémy/, ale to neříká vůbec nic o vyváženosti základních živin, minerálech,stopových prvcích, aminokyselinách pro růst a vývoj a tak.
Takže bych si teď zaplatila sestavení KD na míru Monikou Mechovou, to je v nutrici koní ta značka zaručující kvalitu.
http://krmeni-koni.cz/
A rozmyslela bych si, co si nadále chci platit a co dělat sama, to druhé bych se začala učit.
Lizy neřeší vůbec nic/ jsou pro komfort koně, ale neřeší deficity, není naprosto přehled, kolik které zvíře na společné ploše v těch lizech přijme/.

Právě teď mi kamarádka poskytla zajímavou kazuistiku "z rodiny"-hříbě amerikána cca 1.5 roku, trochu neprospívající a hubenější, pak narůstající apatie, arytmie srdeční,problém s pohybem-těžký nedostatek selenu. Odchov ve stádě, na pastvě, u provozovatele "třicetletukoní".

Pokud tento příspěvek berete jako kritické navážení, tak to prostě přehlížejte:-).Já ho považuji za radu.

25.10.2018 17:07

Neberu to jako kritiku :) Jsem u koní už docela dlouho, vím, že krmení hřbetě je důležité pro jeho celkový vývoj a vše. Vím, že musím dbát na kopyta očkování a odcervovani :) Nejsem člověk co o koních nic neví a jde si sem pro začátečnice rady, ale jezdila sem spoustu let, měla koně v pronájmu, potom jsem si koně koupila. Ale hříbě si beru poprvé jako vlastní, tudíž jsem se pouze zeptala čím by jste doporučili krmit přes zimu a poté přes léto, zda zkrátka stačí jen pastva a seno :) Jen proto jsem sem dala tuto otázku a toto téma :) Jinak se koním věnuji dost dlouho takže toho i dost vím, ale tohle zkrátka ne :)

25.10.2018 18:28
dsj

XXX.XXX.207.141

Jenom seno a pastva dnes už koním určitě nestačí. Bohužel pastviny a louky ze kterých se dělá seno nejsou dost rozmanité, často nejsou druhově vhodné pro koně a bývají na horší půdě. Určitě k senu a pastvě dokrmujte, nenechte hříbě rúst jen na seně, a lepší si nechat spočítat KD, když nevíte jak na to, jsou to líp investované peníze než řešit s vetem růstové problémy. Anebo mít sice naoko zdravé hříbě, ale neslané-nemastné bez jiskry anebo mít tlusťocha s křivýma nohama (připadá mi, že těch je poslední dobou nějak víc než bývalo), který vám začne pajdat při první větší zátěži.

25.10.2018 18:57
Arbora

XXX.XXX.225.250

Určite by som pridávala aspoň nejaký vit-min doplnok, nie liz. Minimálne nedostatok selénu je v Čechách celkom bežný jav. Niektorí výrobcovia ich už ponúkajú aj vo dorme granuliek, ako napríklad St. Hippolyt, či Hoeveler. No a keď neviete čo, najlepšie je investovať do výživára.

25.10.2018 19:44
koně

XXX.XXX.174.63

Otázka,jestli se vám prcek "povede" jako lehčeji krmitelný po tatíkovi,nebo se zvrtne po mamičce
Každopádně,kdybyste hříběti dala drobet ovsa,nemáte li mačkač,tak jen tak chroustat celý,nezkazíte nic.Plus nějaký ten minerální doplněk.Já občas zakoupím pytel od Schaumanna.
Bude li hůře krmitelné,sena málo,tráva žádná ,tak třeba pak pouvažovat nad dalším řešením situace.Je X druhů kompletních granulí,dále zkusit sama sestavit něco z dostupných statkových krmiv,nebo tedy pak ti výživáři
U chovatele něco už dostával?Nebo jenom užíral mámě?

25.10.2018 20:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Nie, seno rastúcemu organizmu celkom určite stačiť nebude.

S detailami, ako je živá hmotnosť, živá hmotnosť v dospelosti, koľko sena, aká asi kvalita, ktorá seč, jadro-aké, minvit aký a koľko, nebodaj aká oblasť - selén a atypická myopatia - a mlaďoch a presun niekam- byť v ČR, tak som celkom vyplašená - to všetko by som si zistila a kontaktovala Dr. Mechovú.

Jo, stojí to peniaze, kupodivu, ale stojí to za to.

25.10.2018 22:56

Pavo podo grow.......mrkev.
co krmí nynější majitel?

Přidejte reakci

Přidat smajlík