Začal zlobit

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2018 21:57
kavik

XXX.XXX.222.148

Dobrý den, máme valacha A1/1, po dostihové kariéře. Do teď naprosto v pohodě, ale tak poslední 2 týdny začal shazovat, na lonži po mě kopl. Už dostává jen kukuřici a poníkovské granule. Nevíte co s ním?😕

26.10.2018 22:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Na podzim bývají všichni koně živější, To přejde. A nebo jste ho přetrénovala a on vám to dává najevo svým,koňským způsobem.

26.10.2018 23:35
Slon Indický

XXX.XXX.246.249

Já bych to teda takhle šmahem na podzimní bujnost neviděla, a mluvit o prekrmeni u koně, o kterém nic nevíme, od režimu až po vyzivovou kondici, mi přijde teď před zimou až nebezpečné. Plnokrevník je špatně krmitelny, většina jich spíš potřebuje přibrat a ubráni zradla se lidi rádi chytnou, a pak tam někde šmatlá chudák kostra, která navíc původně třeba jen dávala na je o bolest.
Já bych neviděla náhlý obrat v chování koně jako banalitu ale to, že je něco špatně. U plnokrevniku je těžké napasovat správně sedlo, většina jich má úzký hřbet a vysoký kohoutek, a i na první pohled sedící sedlo může tlačit. Plus plnokrevnici z dráhy si s sebou většinou nesou nějaká zranění, obvykle trpí křížovo bederní oblast, ale i třeba šlachy, vázy, chrupavky. Nechala bych koně prohlédnout fyzioterapeutem, zda sedlo sedí a není někde nějaká blokáda, případně i veterinářem.
Co se týče krmení, pokud nedostává třeba víc než 3 kg jádra denně a nestojí 24/7 zavřený v boxe, rozhodně bych před zimou neubirala, prudká změna chování mi přijde jako vážný projev diskomfortu koně a bez vyloučení zdravotního problému či problému ve vystroji bych krmnou dávku neměnila.
Opravdu doporučuji nelitovat peněz a nechat koně zkontrolovat, on se něco snaží tímhle projevem sdělit, a včasným řešením člověk ušetří koni trápení a sobě finance, protože řešit dlouhodobý závažný problém je vzdy dražší než se s tím popasovat v začátku.

27.10.2018 07:30
kapička

XXX.XXX.104.241

Tak ono to je taky 14 dnů, co se ochladilo....
A ještě jak fouká vítr. Já teď zažila docela pekelnou vyjížďku s koněm, na kterém jezdí i děti a já s ním běžně chodím na zahazoné otěži. Teď to najednou nešlo a byla jsem dost ráda, že jsme se ve zdravž dostali do stáje.

27.10.2018 07:36
kavik

XXX.XXX.222.148

Máme ho 3 roky nikdy nic. Ale člověk se lekne když je to milimetr a má kopyto v hlavě

27.10.2018 08:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

kavik napsal(a):
Máme ho 3 roky nikdy nic. Ale člověk se lekne když je to milimetr a má kopyto v hlavě

Koně jsou vcelku velká(tudíž nebezpečná) a hloupá zvířata. Navíc se brání buď útěkem(což v kruhovce nejde) a nebo útokem. Jak píše kapička, ochladilo se, fouká a koně VIDÍ VĚCI ! To, co mi nevidíme, nepřijde nám to důležité. Pro koně může být "smrtelně" nebezpečné. A vy jste v tu chvíli zrovna u něj. Útočí tedy na vás. Neberte si to osobně, pokud je jinak na ošetřování normální.

27.10.2018 08:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

"Já bych to teda takhle šmahem na podzimní bujnost neviděla, a mluvit o prekrmeni u koně, o kterém nic nevíme, od režimu až po vyzivovou kondici, mi přijde teď před zimou až nebezpečné."
O výživě a KD jsem vůbec nepsala. Jen o podzimní živosti, což je všeobecně známý fakt, popř. o přetrénování. To mě zrovna napadlo. Může to mít 100 jiných příčin.

27.10.2018 09:04
lenacia

XXX.XXX.173.31

mě kobyla teď taky začala zlobit :D... No jo, vyléčila se, já si sehnala psychyckou podporu na ježdění, tak začínáme jezdit... po několika měsících, naposled jsem s ní intenzivněji pracovala na jaře, pak byla měsíc a půl na přípouštění, pak v těch vedrech sem jezdila jen párkrát, nakonec jsem to vzdala, protože jeden úpal a podruhé úžeh už jsem riskovat nechtěla(špatná termoregulace, málo se potím),a pak si udělala na měsíc tu hnátu... takže se teď při sedlání šklebí na celej svět a ohání se hlavou a nechce stát... a po nasednutí si párkrát povyhodí zadkem, no celá žhavá do práce :D.
V bývalé stáji bych v tuhle chvíli musela volat veterináře, fyzio, dělat rentgeny a byla bych středem slepičích pomluv, jak kobylu bolí záda a já ji týrám.

27.10.2018 09:10
dsj

XXX.XXX.207.141

fouká vítr, ochladilo se, někde už koně stáhli do zimních výběhů kde se míň hýbou, v boxovkách už chodí ven jen za světla tj. 6-8hodin, když s tím vaším šijou všichni čerti, tak zkuste zauvažovat, jestli nemá víc jádra a míň pohybu než potřebuje a také zapracovat ze země na respektu - koně kteří se v tomhle počasí lekají a zlobí to často dělají protože nejsou soustředěný na páníčka ale kde co lítá - v tomle větru doslova

Neregistrovaný uživatel

27.10.2018 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Já taky minulý týden koukal co se to děje s nejhodnějšími koňmi z naší stáje.Stačil jeden Hubert a cizí koně.To jsem ještě neviděl ten "boj".Úplně se museli rozdělit na naší skupinu a skupinu cizích koní.Jedna "naše" kobylka se i kousla sama do koutku jak se vztekala.Krvavá pěna u huby a oči div že jí nevypadli.Po rozdělení skupin klid.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2018 12:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teď při ochlazení byla moje kobyla taky v terénu při cvalu živější, tak jsme ho na 2-3vyjížďky vynechali, a opět se to dá v klidu. Hlavně to koně nenaučit neudělat mu z toho zábavu, po které má klid.....

Neregistrovaný uživatel

27.10.2018 23:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Moje Kobyla byla taky živější jak se v srpnu tročku na chvilku ochladilo navíc přestala pracovat protože já měla zlomenou ruku. ted byla celkem v klidu ale před v úterý byla roztěkaná a nervózní i ostatní koně už to dost foukalo. Asi bych to viděla změnou teplot ale určitě bych nechala koně i zkontrolovat Fyzio. Tím se nic nezkazí a budete mít jistotu.

28.10.2018 19:51
Terven

XXX.XXX.110.147

Plnokrevníkovi po dostihové kariéře bych před zimou určitě neubírala žrádlo, spíš bych přidala a pozměnila skladbu.
Základ je určitě seno ad libitum. Netuším, co jsou poníkovské granule, kukuřice mi nepřijde úplně vhodná - je to hodně energetické krmivo, zároveň ale hůře stravitelné...vzhledem k tomu, že téměř každý plnokrevník po dostihové kariéře má našlápnuto k vředům, určitě bych se jí snažila vyhnout.
Spíš než sacharidy (tedy obiloviny) bych přidala do krmné dávky tuk - olej, semena (lněné, konopné), rýžové otruby...doporučuju pročíst web
http://krmeni-koni.cz/clanky/
Je pravda, že s náhlým ochlazením koně poněkud ožívají, plnokrevníci zvlášť, ale zrovna tak může dojít ke změně chování, pokud je kůň nervózní z hladu - co si budeme povídat, momentálně je doba, že se leckde šetří senem a pastva už skoro žádná není.
Pokud kůň kope po člověku na lonži, problém je určitě někde jinde než v překrmení. Doporučuju nelonžovat, naprosto každý kůň se bez toho obejde, většina lidí to neumí a víc se tím pokazí než získá.
A souhlasím s tím, co píše slon indický, včetně toho, že problém může být v nepadnoucím sedle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík