Alternativa jablečného udidla?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.10.2018 19:07

Zdravím vespolek, tak trochu se mi nedaří nic najít, tak mám otázku. Mám mladého citlivého koně, ježděného na 2x lomeném jablíčkovém stihle. Předtím jsme měli kovové, ale s ním nebyl v hubě aktivní, nechtěl si odžvýknout, s tím plastovým je mnohem příjemnější, ale zase, když žvýká, tak na středních částech ramen už je krapet okousané a dělají se ostré hranky. Gumové mi přijde příliš tlusté a přiznám se, nejsem si teď jistá, jestli jsem kdy dvakrát lomené gumové vůbec zahlídla.

Moje otázka tedy zní: Existuje nějaká varianta lehkého dvakrát lomeného stihla, která nebude dělat ostré hrany při kousnutí?

Fotka pro upoutání

27.10.2018 19:24
lenacia

XXX.XXX.168.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím vespolek, tak trochu se mi nedaří nic najít, tak mám otázku. Mám mladého citlivého koně, ježděného na 2x lomeném jablíčkovém stihle. Předtím jsme měli kovové, ale s ním nebyl v hubě aktivní, nechtěl si odžvýknout, s tím plastovým je mnohem příjemnější, ale zase, když žvýká, tak na středních částech ramen už je krapet okousané a dělají se ostré hranky. Gumové mi přijde příliš tlusté a přiznám se, nejsem si teď jistá, jestli jsem kdy dvakrát lomené gumové vůbec zahlídla.

Moje otázka tedy zní: Existuje nějaká varianta lehkého dvakrát lomeného stihla, která nebude dělat ostré hrany při kousnutí?

Fotka pro upoutání

a co mosazné udidlo? To koním taky chutná, případně udidlo z černého železa

28.10.2018 02:57
evcusik

XXX.XXX.234.240

V equiservisu je ted 1* i 2* lomenne gumové udidlo, v šíři 15mm a tuším i širším (nehledala jsem.., arabka ma malou kedlubnu a hubu..)

28.10.2018 09:02
koně

XXX.XXX.174.63

https://udidla-pro-kone.heureka.cz/waldhausen-stihlo-gumove-dvakrat-lomene/
Pogumované na pohled nevypadá zas tak tlustě,jako gumové

28.10.2018 09:27

koně napsal(a):
https://udidla-pro-kone.heureka.cz/waldhausen-stihlo-gumove-dvakrat-lomene/
Pogumované na pohled nevypadá zas tak tlustě,jako gumové

To nevypadá zle! Je mi jasné, že když je schopný nakousnout plast, že nakousne i gumu, ale ta aspoň nebude dělat ostré hranky. Děkuji, zkusím

28.10.2018 10:38
koně

XXX.XXX.174.63

Osobní zkušenost nemám,tak uvidíte,co s tím udělá váš hlodavec
Teoreticky by okusem měla maximálně guma slézat,čímž by měl méně a méně pogumované a skončíte na nerezovém

28.10.2018 14:23

Myslím, že by koník neměl kousat do udidla..... nejsem zkušený jezdec, já mám vesměs na mladou 2xlomené roubíky, 2xlomené center revolver a fulmer + obyč. stihla- spíš mi připadá,když můžu srovnat, že pro mladého koně jsou 2x lomená udidla víc matoucí, mám teď jednou lomeného fulmera a myslím, že koby je víc v klidu.

28.10.2018 17:29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslím, že by koník neměl kousat do udidla..... nejsem zkušený jezdec, já mám vesměs na mladou 2xlomené roubíky, 2xlomené center revolver a fulmer + obyč. stihla- spíš mi připadá,když můžu srovnat, že pro mladého koně jsou 2x lomená udidla víc matoucí, mám teď jednou lomeného fulmera a myslím, že koby je víc v klidu.

Řekla bych, že nejvíc udidlo poškozuje když dostane při ježdění pamlsek, to při sunutí dozadu nejspíš posune i udítko k zubům. To poškození není nijak výrazné, na první pohled udidlo vypadá jako nové, ale na omak se ty ostré hranky dělají. Vlčáky nemá, zubařku jsme měli na konci léta, ale ve srovnání s kovovým je na něm prostě příjemnější. Možná proto, že je lehčí? Tenčí? Škoda, že mi to nemůže říct
Variantou je i ježdění bez udidla, ale myslím, že přiježdění na jednoduchém udidle patří k základní škále dovedností, které by měl znát, bez udidla si práci zatím jen zpestřujeme

28.10.2018 18:10
saola

XXX.XXX.77.212

A co ty ostré hranky zkusit zabrousit jemným smirkem? Neodstraní to příčinu, ani nevyřeší nové udidlo, ale prodlouží životnost toho současného jablečného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík