Prosím o radu,
Před měsícem jsem koupila 13 letého koně. Majitel mi ho přivezl a při předání nechtěl ani sepsat smlouvu ( prý se to mezi koňáky nedělá,oni si věří). Ukázal mi průkaz a nabídl se že mi osobně zařídí převod. Teď mi přišly papíry poštou a jáké bylo překvapení když jsem zjistila že v průkazu je mé jméno,ale jinak nic - žádné očkování, žádné záznamy od veterináře. A ještě datum narození koně: 1.1.2005. to znamená,že kůň je starší. Poraďte mi,prosím,co mám dělat. Koně se mi vracet nechce,ale mám nějakou šanci, třeba vrátit část peněz,když mi lhal o stáří koně? Mohla bych mít nějaké právní eso v rukávu?
Děkuju
A co bylo v tom průkazu,co vám ukazoval při koupi?
Podle popisu to vypadá,že kůň žádné papíry neměl a prodejce mu je nechal udělat ,rovnou už na vás.
Ale když tvrdíte,že vám něco ukazoval??
Roku narození 2005 by 13let odpovídalo,ne?
Takže máte doma koně s průkazem,něco jste zaplatila.Za své už si najedete očkovací schéma a dopíšete koně na své hospodářství.
Normální průběh je ,při koupi vyplníte s prodejcem formulář Hlášení o změně .Na základě těchto údajů koně přepíšou z prodejce na nového majitele.Taky k tomu býval přiložený Protokol o krvích ,kvůli převozu.A číslo hospodářství odkud,kam se kůň převede.
Asi bych zkusila zapátrat,jestli koník není třeba kradený.Možná by mohl mít čip,nebo výžeh?
První, co musím přiznat, že jsem hloupá, že jsem netrvala na smlouvě, případně na předání neměla někoho zkušenějšího u sebe a důvěřovala jsem. Koně prý koupil v Polsku, tím nemá doložený původ.
Ukázal mi průkaz a řekl, že očkovaný je řádně a krve má. Včera, když jsem s ním mluvila řekl, že někde asi založené krve má, ale že to asi nenajde a samozřejmě dopíše potřebné očkování. Ale že to není povinné ,očkovat. v inzerátu udával, že je kůň 13 letý, ale včera jsem se dočetla, že od 1.1.2005 se povinně vydávají průkazy na každého koně. Pokud by byl kůň 13ti letý, tak má jiné datum narození než 1.1.2005
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Věk koně vám odpovídá podle papírů nic méně Koupit koně bez smlouvy je blbost. Jednak tam máte údaje o prodávajícím i o koni, zdravotní stav atd... Takže na zatajené vady to neuhrajete vlastně když by došlo na soud ani nedokážete že koně máte od dotyčného.
Pak další aspekt je že průkaz vám nedokazuje že koník je váš je to i v průkazu napsáno. Hned na první straně. Je tam přímo věta. NEPOTVRZUJE VLASTNICTVÍ KONĚ
To vám dokazuje kupní smlouva že daného koně vlastníte.
A daný pán žije asi v dávné minulosti. Já za sebe říkám že koňákům nevěřím a i co vidím koňáci si moc nevěří. Jsou zde lidi kteří s koňmi handlují kšeftují mění průkazy, krádeže koní atd...
Takže kupovat bez kupní smlouvy je fakt risk že koník je kradený. Sedla bych na FCB dala fotky a údaje koně zda ho někdo nezná nebo zda není kradený.
Nikdy bych koně bez smlouvy nekoupila
Co se týče značení. Určitě hledejte čip nebo výžeh musí nějaké značení mít. Čip vám najde veterinář S Č-tečkou. Nám dávali čip vždy na levou stranu krku
Chřipka povinná je a tetanus zas pro koně smrtelný,takže kombi vakcíny
Kůň má tedy nějaké životní číslo?Na sobě zjistitelné ,nebo jenom v těch papírech?
Je docela možné ,že některý z majitelů prostě koně nenechal přepsat,to se stává.Evidence j dost chaotická záležitost.
Ale proč do toho tahá Polsko?
Možná přitáhl nějakého koně středního veku ,z Polska a k němu jakési české papíry ,jakž takž odpovídající?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
1977
napsal(a):
Ještě když jsem podle čísla pátrala, tak jsem našla svého koně, všechno sedělo, včetně data narození ( 1.1.2005), jen původní vlastník a majitel je jiný, než od koho jsem ho kupovala.I adresa je jiná. Mám razítko z 9.3.2010 ze Slatiňan a to je všechno.
Tak to zítra volejte na Slatiňany. A zapátrejte na fcb mám obavy že zvíře je z trestné činnosti. Krve jsou povinné na přepravu a na protokolu bych trvala kor jestli je z Polska. Nepotřebujeme sem mít dotaženou Anemii nebo jiné svinstvo.
Očkování: Chřipka je povinná a daná zákonem. Tetanus povinný není ale je lepší ho mít většina z nás to očkují společně s chřipkou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
1977
napsal(a):
Vše, co napsala Zlatka 557, už vím. Za důvěru se holt platí. Zase jsem se poučila, že se lidem nedá věřit. Škoda.
Podle papírů je čipovaný, jen nevím, jestli na nějakých stránkách se to dá dohledat.
Vůbec nevím, kde tyto papíry vzal.
Ve Slatinanech to dohledají v počítači.
A pak na netu zde. Stačí napsat většinou jen jméno koně. Pokud nic nevyjede zkuste zadat i číslo čipu a UELN a když ani pak tak zadejte bez jména koně. Většina koní tam je.
http://eagri.cz/public/web/mze/farmar/IZR/centralni-pristupove-misto-pro-evidenci.html
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
1977
napsal(a):
Děkuju, to už jsem našla a zadala. Vše souhlasí s knížkou. Jen nevím, co dál.
Majitel tvrdil, ať pošlu knížku zpátky a vše nechá dopsat a krve že dělal, to je "dýl" Papíry od ní asi už nemá.
Popravdě? Radši bych nechala komplet přeočkovat. Pánovi bych už nevěřila spíš si nechte dopsat kupní smlouvu. Krve si nechte udělat taky radši stojí to ani ne 300,-
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
kallisto
napsal(a):
Nechte si koně prohlédnout vetem. Věk v papírech nemusí být pravda. Často se dohandlovaní koně z polska omlazují, bohužel.
Přesně Přeočkování, nové krve a prohlídka bez RTG se do 3 tisícůch vejde to už je nic. Paní bude mít i jistotu že koník je OK.
Tak hlavně neplašit, nejhorší smrt je z vyděšení.
Kupovat koně bez smlouvy je nerozum, protože nemáte papír, že je váš a z prodávajícího rozhodně nevyrazíte nic, ale dělá se to a dřív to bylo opravdu běžné.
Jestli má kůň modrý průkaz, měl by mít nějakou identifikaci (výžeh, genetiku a slovní a grafický popis, nebo čip), na základě které se ten průkaz vystavil. Ten průkaz může být "prázdný", bez očkování a dalších záznamů. I dneska jsou koně bez papírů a průkaz nechává prodávající udělat až při prodeji. Nemusí to být podvod, jenom administrativní liknavost.
Že nemá očkování, tak nemá, chřipka povinná prosím pěkně není!!, potřebujete ji na přesuny a hromadné akce, pokud s koněm nehýbete, potřebujete jen tetanus.
Problém je ta anemie, je povinná při přesunu mimo kraj nebo okres, nejsem si jistá, tu dělám vždycky. Nákaza je málo pravděpodobná, ale pokud byste ho testovala a pokud by byl nedejbože pozitivní, tak je to kolosální průser pro vás a všechny okolo.
No a rozmyslete si, jestli vířit facebook a zjišťovat věci, které možná nechcete vědět.
Moc děkuju, už jsem skoro umřela.
Jelikož tam, kde byl kůň ustájený bylo více koní, cca 20, tak si myslím, že by si to nedovolil. Ale do hlavy nikomu nevidím. Kůň je jinak ve velmi dobrém stavu. Oproti jiným, které jsem měla možnost vyzkoušet, byl v naprostém pořádku po všech "fyzických a psychických " stránkách.
Takže mi radíte udělat krve, přeočkovat a dále to nechat být?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
evelda
napsal(a):
Jo, přesně tak. Zdravý pěkný a hodný kůň je poklad, užívejte si ho a šlus .
Jste dost nezodpovědná. Co když je zvíře kradené a někdo ho hledá?
Dále nevím kde jste vzala že chřipka povinná není. Ještě před 2 roky povinné bylo. A i kdyby já nechávám očkovat Chřipku + tetanus i kdyby povinné nebylo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
No ale smlouva je jediný doklad o vlastnictví koně,ne? Čili paní vlastně nemá jak prokázat že má koně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dále nevím kde jste vzala že chřipka povinná není. Ještě před 2 roky povinné bylo. A i kdyby já nechávám očkovat Chřipku + tetanus i kdyby povinné nebylo.
Obrátím to. Kde jste vzala, že chřipka povinná je?
Rozsah očkování je věcí každého a jestli to stavíte tak, že čím víc očkování, tím víc láska, je to taky jenom vaše úvaha.
A kradené zvíře.... S modrým průkazem kde všechno souhlasí, jak paní píše? Možné, ale málo pravděpodobné. A i kdyby. Bylo zakoupeno v dobré víře, kupující má mohutnou ochranu v NOZ, pokud by o koně stála a vracet by ho nechtěla, šance na udržení koně jsou nemalé, akorát procesem zadělá všem na problémy a výdaje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já se do toho moc plést nebudu, ale co třeba zkusit sepsat jednoduchou smlouvu - jmena, příjmení, číslo a jednoduchý popis koně a prodávajícími zaslat s prosbou o podpis? Když Vám bez problémů doplní průkaz a nevykazuje nějaké nepristupne jednání, jeden podpis snad objetuje, Vy máte jistotu a nemusíte dále v tomto směru nic řešit a mít strach. Sepiste, podepište, poslete i se zpětnou zaplacenou obálkou a poproste o zaslání podepsané zpět. Buď to vyjde, nebo ne, těch pár kaček už za to stojí, ne....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vidíte to moc černě, kdyby byl kůň kradený, nejspíš bývalý majitel nebude spolupracovat při doplňování údajů do průkazu. Spíš mě napadá, že koně koupil, na sebe nepřepsal a dál prodal, tenokrát už s přepisem.
Jinak očkování není povinné pro koně, který zůstává v domovské stáji a nikam necestuje, pokud se s koněm navštěvují závody, svody, výstavy atd, očkování proti chřipce povinné je. Tetanus je volba majitele, stejně jako herpesviry.
Pokusit se získat smlouvu dodatečně je dobrý nápad. Kdyby to náhodou nevyšlo a měla byste s tím mít starosti, snad by šlo sehnat svědka, např. přepravce, nebo jiného pomocníka, který byl věci přítomen a sepsat jeho prohlášení, kterým byste případně smlouvu nahradila, ale já si nemyslím, že ta koupě je nějak problematická.
Někteří lidé nechtějí sepisovat smlouvy třeba kvůli daním, nebo se tak chrání před možnými stížnostmi na zdravotní stav koně po koupi atd. Sama jsem asi před čtyřmi lety kupovala koně od světských a při slově smlouva se osypali, i když papíry byly o.k..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já jsem už musela asi dvakrát dokazovat vlastnictví koně, jednou veterináři, protože mi nechtěl sdělit zdravotní stav koně, jednou evidenci, takže smlouvy se hodí, a i když nad tím lidé mávají rukou, nebo nechtějí sepsat z nějakého důvodu, ať pak tedy řeknou, jak to vlastnictví pak mam dokázat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem už musela asi dvakrát dokazovat vlastnictví koně, jednou veterináři, protože mi nechtěl sdělit zdravotní stav koně, jednou evidenci, takže smlouvy se hodí, a i když nad tím lidé mávají rukou, nebo nechtějí sepsat z nějakého důvodu, ať pak tedy řeknou, jak to vlastnictví pak mam dokázat.
No nedokážou ho.Nebo hodně komplikovaně.Tohle jsem si sakra zjistil,když jsem kupoval koby.Dá se to dohledat i na netu samozřejmě.Klidně můžu napsat koby na bratra a jelikož smlouva byla uzavřená mezi mnou a bývalou majitelkou s dokladem o zaplacení(bankovním převodem),tak koby je jen a jen moje.Smlouva je dokladem o uzavření prodeje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
evelda
napsal(a):
Pokusit se získat smlouvu dodatečně je dobrý nápad. Kdyby to náhodou nevyšlo a měla byste s tím mít starosti, snad by šlo sehnat svědka, např. přepravce, nebo jiného pomocníka, který byl věci přítomen a sepsat jeho prohlášení, kterým byste případně smlouvu nahradila, ale já si nemyslím, že ta koupě je nějak problematická.
Někteří lidé nechtějí sepisovat smlouvy třeba kvůli daním, nebo se tak chrání před možnými stížnostmi na zdravotní stav koně po koupi atd. Sama jsem asi před čtyřmi lety kupovala koně od světských a při slově smlouva se osypali, i když papíry byly o.k..
Tu smlouvu jsem zmiňovala už výše i já. Nicméně očkování není důkazem žádné lásky ale vycházím z infa co jsem dostala před 2 roky sama.
Nicméně i kdyby povinné nebylo nebo bylo já jí mít musím jednak s koby courám po akcích a jednak jsem v komerční stáji a lítám s kobylou i po venku a přicházíme do styku s cizími zvířaty.
Osobně bych na smlouvě trvala pokud budete muset dokazovat vlastnictví bude to dost svízelné a pokud nemáte doklad v podobě třeba převodu peněz tak nemáte jak dokázat že koník je váš.
Kolem očkování koní panujou stále dokola podobné mýty. Žádné očkování není povinné, pokud se kůň nikam nepřesouvá, necestuje na akce...v případě nutnosti vézt koně na kliniku očkování nikdo neřeší - bavila jsem se na tohle téma s veterinářem.
Běžně se dává jednou do roka kombinovaná vakcína chřipka + tetanus, přijde mi to poněkud něšťastné, i když legislativě je učiněno zadost.
Na chřipku je ten interval moc dlouhej, aby byl kůň opravdu chráněnej, bylo by to třeba častěji (též info od vet)...no a o tetanu je známo, že imunita v pohodě drží dva roky a možná i víc, takže jednou ročně je to zbytečná zátěž.
O chřipce naše vet říkala, že aby to bylo k něčemu, tak by se musela očkovat co pár měsíců. Že tedy i koně, kteří dostanou před sezónou vakcínu, na konci sezóny jsou na tom stejně, jako koně neočkovaní.
Známé kobyla dostala po vakcíně fakt hnusnou chřipku a lízala se z toho dost dlouho.
Takže se u nás koně, kteří nikam nejezdí, neočkují.
K datu narození. Též má u nás jeden z koní v průkazu 1.1. ale dřívější rok. Je za zahraničí, průkaz má zahraniční, a podle člověka, kterej pracoval u chlápka, který koně přivezl do ČR, věk sedí
kapička
napsal(a):
O chřipce naše vet říkala, že aby to bylo k něčemu, tak by se musela očkovat co pár měsíců. Že tedy i koně, kteří dostanou před sezónou vakcínu, na konci sezóny jsou na tom stejně, jako koně neočkovaní.
Známé kobyla dostala po vakcíně fakt hnusnou chřipku a lízala se z toho dost dlouho.
K datu narození. Též má u nás jeden z koní v průkazu 1.1. ale dřívější rok. Je za zahraničí, průkaz má zahraniční, a podle člověka, kterej pracoval u chlápka, který koně přivezl do ČR, věk sedí
Mojí kamarádce v oddíle dostal kůň po vakcinaci chřipky také hnusnou chřipku.4 měsíce s ním nic nebylo. Strašná únava a nezájem o okolí. Druhé kamarádce 2,5 leté hříbě ještě neobsedlé, naprosto zdravé bylo naočkováno poprvé chřipkou v lednu. První den neotočil hlavu, druhý den jí nesehnul k senu. Byl apatický. Večer černé močení, následně schvácení kopyt. Poté už nebyl nikdy obsednut, kopyta byla špatná. Chodí po pastvině. Vet. říkal, že se to stává. Že je špatných reakcí hodně. My dáváme jen tetanus, chřipku již nikdy více i když. vet. říká, že se budeme divit, pokud jí kůň dostane a nastanou komplikace .Kdysi dávno, když nebyla povinná ani u závodních koní jí dostali všichni koně ve stáji. Nepracovalo se s nimi 14 dnů, dostávali jen čajíčky a za 14 dní byli všichni v pořádku a začali postupně pracovat. Já osobně jako člověk, bych se očkovat nenechala.
Pokud mám dobrou imunitu tělo si s chřipkou poradí. Samozřejmě ležet a léčit.
kapička
napsal(a):
Podľa FEI pravidiel sa chrípka očkuje čo pol roka.
Po vlaňajšej epidémii napríklad FR dostihová autorita najnovšie vyžaduje očkovanie aj proti herpesvirom. Z toho mála, čo som sa zaujímala mi to príde nebezpečnejšie, než chrípka...
1.1. Mávajú často dostihové kone, keďže tam sa hrá na roky- občas sa stane, že sa žriebä narodí skôr(poznáme prípady, kedy sa to robilo úmyslne, občas je to náhoda), takže aby kôň nebol technicky o rok starší, niekedy sa napíše takýto dátum.