Dobrý den, měla bych dotaz ohledně krmení březí kobylky. Mám 15letou kobylku, která měla předminulý rok hříbě. Porod i vše okolo bylo údajně v pořádku až na to, že kobyla dala do malé úplně vše a co jsem viděla fotky, tak bych tomu chtěla alespoň částecně zamezit. Kobylka je teď lehce za polivinou březosti a já (jelikož je to můj první kůň a první hříbě) nevím co by bylo lepší, jestli už namíchané granule (přemýšlím nad granulemi La Sard Chov, klisny a hříbata) nebo krmit granulemi, kterými jsem krmila doteď (Energys pony) a přidat k nim doplněk (přemýšlela jsem nad Premin - mare). Určitě k tomu chci přidat ještě AlavisTriple Blend Extra silný. Byla bych ráda za vaše zkušenosti a rady a návrhy.
Premin a ani energys nie sú zložením vôbec žiadna hitparáda. Alavis je na pohybový aparát, s výživou tak úplne priamo nesúvisí.
Ak neviete čo a ako kŕmiť, najlepšie je začať s výživárom, ktorý tomu rozumie, vie aké nároky sú kladené na žrebné a laktujúce kobyly, kŕmnu dávku vám zostaví podľa vašej potreby. Aj z komerčných krmív.
Odborník na výživu je paní Mechová, můžete ji zkusit kontaktovat, chcete-li sestavovat krmnou dávku ze statkových krmiv, je to určitě nejlepší volba.
Jinak tedy pro starší březí klisnu, která se s minulým hříbětem dostala do extrémně špatné kondice bych nekrmila Energys Pony, to je krmivo pro obézní koně, kterým majitelé chtějí něco dopřát do kyblíčku a s kvalitou Energys nejsou lidé ani nijak spokojeni. Já tedy osobně Energys krmím, ale Extra a Enduro, přestože se jedná o koně v rekreačním režimu, jen hůře krmitelného - takto to složením vyhovuje a kůň se udržuje v dobré kondici.
Pokud chcete krmit již namíchanou krmnou směs, dobré zkušenosti mívají lidé s krmivy značky Spillers, Hippolyt, Pavo, top značka je i Red Mills, ti všichni mají i speciální krmné směsi pro březí klisny, jen je tedy cena vyšší než u Energysu. Ekonomická a přitom ještě dostatečně kvalitní varianta je Fitmin, pro březí klisny doporučuji Opti a Junior, díky obsahu kvalitní bílkoviny. Někdo krmí i Nova Equi či LaSard, i tyto značky mají krmiva pro březí klisny, s těmi ale osobní zkušenost nemám.
V tom případě je jednodušší vybrat si směs pro březí klisny, podle toho, jak klisna v současnosti vypadá, jestli je ještě nějak využívaná, jestli je dekovaná a i dle vašich finančních možností. V poslední třetině březosti je pak nutné krmnou dávku navýšit s ohledem na to, že plod intenzivně roste a klisna se připravuje na laktaci - rozhodně krmnou dávku nesnižovat, stará "poučka" o velkém plodu platí u krav, nikoli u koní.
Nemáte zač, pokud je zatím v dobré kondici, tak ten Energys Pony stačí, ale vzhledem k tomu, že se blíží ta poslední třetina březosti, začala bych přidávat nějakou lepší značku a postupně ho vysadila. Když budete vybírat krmivo, dívejte se na složení a doporučenou krmnou dávku, a tu dodržujte. Není třeba vždycky koukat jen na krmivo pro březí klisny, důležitý je zvýšený obsah bílkovin (nad 12%), k udržení kondice jsou pak důležité i tuky (nejlépe nad 8%), a klidně to může být krmivo pro sportovní koně, nápis na pytli živiny neovlivní. La Sard mě osobně moc neoslovil, složení oves, ječmen, vojteska, otruby a řízky není nic svetoborneho, třeba se ale vyjádří někdo, kdo ho krmí.
V tomto texte si môžete prečítať niečo málo o preferenciách niektorých českých výživároch, osobne by som bolila M.Mechovú.
http://www.equichannel.cz/vyzivari-a-kone-venku
Eggersmannem krmím teď(napsala jsem to špatně (krmím Eggersmannem, ale už dodělávám pytel a mám pytel Energysu tak jsem myslela že bych krmila jím, ale jelikož právě neni přímo pro vysokobřezí klisny, tak jsem se chtěla poradit...) tak kouknu jestli mají i pro vysokobřezí klisny. Moc děkuji
Dobrý den. Podívejte se na www.ko ňské bylinky.cz, p Lánová tam má přímo míchanou směs na krmení březích kobyl a hříbat, je výbornà, z čerstvých surovin, a nemusíte už nic vymýšlet 🙂
Dobrý den. Podívejte se na www.ko ňské bylinky.cz, p Lánová tam má přímo míchanou směs na krmení březích kobyl a hříbat, je výbornà, z čerstvých surovin, a nemusíte už nic vymýšlet 🙂