Jdu si k Vám pro radu. V létě jsem zachránila podvyživeného koníka. Nicméně změnila se mi finanční situace a nemohu svému koni i nadále poskytovat ručně michané směsy. Koník se mi začal pomalu zakulacovat a zlepšuje se. Jakou mám zvolit levnou variantu krmných dávek aby se mi přes zimu nijak nezhorsil. Zvažovala jsem i jeho prodej, ale momentálně se tomu braním co to jde. Předem Vám všem děkuji za radu.
Arkarian
napsal(a):
Konik vypada moc pekne, pokud byl v lete podvyziveny. Cim byl krmen doposud? Dalo by se z toho vyjit pri pripadnem doporuceni co dal...
Dobrý den, krmna dávka je momentálně za 2800 za měsíc, což si v tuto chvíli již rozhodne nemohu dovolit. Přemýšlím o nějakém ovsu, nebo granulich?
Uf, tak to zcela chápu, že je finančně neúnosné... Nicméně koni vypadá, že to sedí, nechala bych tedy základ - vojtěšku a granule cerea - bez dalších doplňků jako ekonomickou variantu krmení, např. 3/4 kg vojtěšky + 1 kg granulí cerea ráno a večer totéž. Variant je samozřejmě spousta podle lokální dostupnosti jednotlivých surovin, nicméně základem je vždy dostatek sena, ale to asi víte ;-)
Arkarian
napsal(a):
Uf, tak to zcela chápu, že je finančně neúnosné... Nicméně koni vypadá, že to sedí, nechala bych tedy základ - vojtěšku a granule cerea - bez dalších doplňků jako ekonomickou variantu krmení, např. 3/4 kg vojtěšky + 1 kg granulí cerea ráno a večer totéž. Variant je samozřejmě spousta podle lokální dostupnosti jednotlivých surovin, nicméně základem je vždy dostatek sena, ale to asi víte ;-)
Děkuji Vám za radu. Konzultovala jsem i se známou fizioterapeutkou ona navrhovala litr ovsa, dávku lneneho semínka, velkou lzici oleje a pokaždé dat kousek ovoce nebo zeleniny.
Nicméně toho ovsa jsem se dost obavala.
Oves je zbytečně velký strašák, já s ním normálně krmím, není se čeho bát. Dá se krmit samotný oves, oves s vojtěškou, oves s granulemi (ať už cerea nebo jiné), a podobně. Nicméně oves je energie na práci, ne na přibrání nebo na zahřátí.
Ještě malé zamyšlení na závěr... Litr ovsa (celého) je asi 500g. Lněné semínko je asi 100g a lžíce oleje je asi 20g.
Kůň, který doteď měl v kýblu přes 2 kila dvakrát denně (mimochodem 2 kg jsou hraniční dávka na jedno krmení), vám z nějakých 620g prospívat pravděpodobně nebude. Pak už je totiž celkem jedno, čeho těch 620 g je... Nesnižovala bych takhle drasticky krmnou dávku zrovna před zimou, to si říká o průser :-(
Arkarian
napsal(a):
Oves je zbytečně velký strašák, já s ním normálně krmím, není se čeho bát. Dá se krmit samotný oves, oves s vojtěškou, oves s granulemi (ať už cerea nebo jiné), a podobně. Nicméně oves je energie na práci, ne na přibrání nebo na zahřátí.
Ještě malé zamyšlení na závěr... Litr ovsa (celého) je asi 500g. Lněné semínko je asi 100g a lžíce oleje je asi 20g.
Kůň, který doteď měl v kýblu přes 2 kila dvakrát denně (mimochodem 2 kg jsou hraniční dávka na jedno krmení), vám z nějakých 620g prospívat pravděpodobně nebude. Pak už je totiž celkem jedno, čeho těch 620 g je... Nesnižovala bych takhle drasticky krmnou dávku zrovna před zimou, to si říká o průser :-(
Děkuji to je určitě Dobre k zamyšlení. Nad tím jsem se nepozastavila. Je to asi moc troufaé, ale mohla bych Vás požádat o nějaký kontakt e-mailem nebo na FB? Rada bych se Vás ještě na něco doptala
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak to je mazec, hele to si nedokážete spočítat, že když koupíte 2pytle do měsíce dražšího müsli-Třeba spilers , vyjde vás to levněji o minimálně půlku(u těch levnějších -třeba Nova Equi snad jen na 1tisíc- kombinovala bych clasiky ráno s muscel večer+ ty cerea) a nemáte takové starosti... ...chápu, mě by to taky bavilo, "vařit" pro koně, ale musím si to přece propočíst až do takového stádia, kde vidím, že je to blbost...koukněte na složení různých müsli- skoro- téměř úplně to samé, ale levnější....
napsal(a):
Tak to je mazec, hele to si nedokážete spočítat, že když koupíte 2pytle do měsíce dražšího müsli-Třeba spilers , vyjde vás to levněji o minimálně půlku(u těch levnějších -třeba Nova Equi snad jen na 1tisíc- kombinovala bych clasiky ráno s muscel večer+ ty cerea) a nemáte takové starosti... ...chápu, mě by to taky bavilo, "vařit" pro koně, ale musím si to přece propočíst až do takového stádia, kde vidím, že je to blbost...koukněte na složení různých müsli- skoro- téměř úplně to samé, ale levnější....
Dobrý den, dala jsem na radu zkušene a bohužel velmi financne zajištěné majitelky staje. Jelikož mám svého prvního kone (a to jen aby neskončil na jatkach) tak se. V tomto se bohužel vůbec neorientuji a pomalu se učím

Lenkach
napsal(a):
Dobrý den, dala jsem na radu zkušene a bohužel velmi financne zajištěné majitelky staje. Jelikož mám svého prvního kone (a to jen aby neskončil na jatkach) tak se. V tomto se bohužel vůbec neorientuji a pomalu se učím
O.K. záleží za kolik nakupujete vstupní suroviny, to je základ, hledat po netu a propočítávat nic jiného(někdy je levnější ale dražší pošta, jinde dražší a pošta za hubičku. nutno proto propočíst).u nás nic v kameném obchodě nekoupím, nemáme tu takový.
..koukněte čím krmí ostatní a hlavně teda majitelka, ta taky takhle míchá?
mě se líbí tydle od spilersu nejvíc https://www.britskakrmiva.cz/p/166/stud-and-youngstock-mix-20kg - koukněte na složení
Já krmím litr Nova Equi clasic + dvě hrstě ovsa, hrnek-140g lisov. lnu, odměrku kvasnic, odměrku večer(v létě i ráno) Minvin od Dromy- vydrží fakt dlouho, mám asi ten větší kyblík. V zimě 2- 3kg krmné mrkeve prané 2,5 kč za kilo (zahradnictví se zelinářstvím v okolí) a litr suchých cukrovarnických řízku (litr suchých namočit do 2,2 litru vody- pěkná konzistence suché rašeliny, stačí i pár hodin předem, to vychytáte, dají se sehnat dost levně- rozvažované, já tu možnost nemám )
pokud seženu slunečnici- jela jsem přes moravu (loni 12kč za kilo) tak přidám i slunečnici.když ne nic se nestane....Takže si sedněte a spočtěte, na kolik by vás to vyšlo....s vašimi náklady
(moraváci !? - vyměním sušené houby za slunečnici )
Levná a zdravá varianta na přibrání a udržení váhy přes zimu: řepkový olej v akci v hypermarketu cca 25 Kč/l, koupím jich vždy víc. 100 ml denně vyjde na 2,50 Kč.
Dobrý článek, je tam i dávkování:
http://www.equichannel.cz/je-krmeni-koni-tukem-skutecne-zdrave
Naďa3
napsal(a):
Levná a zdravá varianta na přibrání a udržení váhy přes zimu: řepkový olej v akci v hypermarketu cca 25 Kč/l, koupím jich vždy víc. 100 ml denně vyjde na 2,50 Kč.
Dobrý článek, je tam i dávkování:
Dobrý den, olej bylo to první co jsem jela nakoupit. Měla jsme připraveno 40 litru ale následně mi to bylo ze strany majitelky staje důrazně nedoporučeno a pak zcela krmeni upraveno. Co byste doporučovala Vy jako základ krmeni
To nevím proč, koně snášejí olej dobře, pokud se postupně zvykají.
Jak psali už ostatní, v zimě by hlavně měli mít koně seno i ve výběhu, ne jen ráno a večer. Senáž je super. Pokud mu oves neleze do hlavy, tak je asi nejlepší. Na vykrmení taky lidi nedají dopustit na ječmen (šrot, sladový květ).
Kdybych musela řešit finance, hlavně bych se zuby nehty držela sena ve výběhu, to je přes zimu základ.
Lenkach
napsal(a):
Dobrý den, olej bylo to první co jsem jela nakoupit. Měla jsme připraveno 40 litru ale následně mi to bylo ze strany majitelky staje důrazně nedoporučeno a pak zcela krmeni upraveno. Co byste doporučovala Vy jako základ krmeni
Majitelce stáje přepošlete v emailu odkaz,není zřejmě příliš informovaná.
Navíc,je to váš kůň a vy máte rozhodnout, co dávat. Šplouchnutí odměrky oleje do KD je to nejmenší, co paní může udělat. Pro ni je to 20 vteřin, pro vašeho koně možnost přibrat bez zatěžování poměrně malého žaludku koně, nadměrným množstvím krmiva.
Že nemáte zkušenosti neznamená, že vám může diktovat, co a jak. Poradit ano, ale ať zdůvodní, proč něco ano a něco ne.
Docela by mě zajímalo, co má proti oleji. Vždyť třeba lněné semínko či slunečnice, jsou olej sám.
Kůň vypadá na fotce jakž takž.
Bude li mít skutečně nepřetržitý přístup k senu a i senáž ,a má v pořádku zuby,pak už je celkem jedno co mu do kyblíků dáte
Jestli všechno žere,není vybíravý,tak zkoukněte,jaká statková krmiva máte nejdostupnější a ta dávejte.
Třeba zrovna ten sladový květ,nebo kukuřičný šrot jsou taková vděčná krmiva.
Ječný šrot je taky dobrý,ale některým koním po něm otékají nohy. To bych namíchala do jednoho kyblíku,třeba s tím olejem,nebo lněným semínkem.
A druhý kyblík pak oves ,aby mohl kousat,má li čím.
Samozřejmě nějaké to jablko,řepa,mrkev,tvrdý chleba,jako zpestření.
Minerální liz,nebo pokud ho nerad,tak práškový doplněk ,a liz solný.
Jestli nemáte čas a chuť míchat,tak já dávala našemu skoro bezzubému Dědkovi k senáži a senným granulím,šrotu a ovesným otrubám ještě granule LaSard fun .Ty mu chutnaly (i od téhle značky jsem brala i pro březí a kojící kobylu s hříbětem)Je cenově celkem optimální.
Jako funkční a ekonomická skladba krmení by měla fungovat i denní dávka z vojtěšky (2kg), ječmene příp. ovsa (1,2 kg) a pšeničných otrub (0,8 kg), ideálně plus nějaká minerálka - třeba LaSard Vitmin. rozděleno do min. 2 dávek. Cenově za měsíc přibližně kolem 900,-. Levnější už si nemyslím, že by něco bylo. Samozřejmě ideálně dostatek kvalitního sena - při dobré kvalitě by určitě šlo celkové množství "jádra" (počítám i vojtěšku) poměrně zmnešit. Ještě pokud by se po tomto koni chtěla i nějaká práce, tak by se snížil podíl vojtěšky a otrub a navýšil podíl ječmen.
Lenkach
napsal(a):
Jdu si k Vám pro radu. V létě jsem zachránila podvyživeného koníka. Nicméně změnila se mi finanční situace a nemohu svému koni i nadále poskytovat ručně michané směsy. Koník se mi začal pomalu zakulacovat a zlepšuje se. Jakou mám zvolit levnou variantu krmných dávek aby se mi přes zimu nijak nezhorsil. Zvažovala jsem i jeho prodej, ale momentálně se tomu braním co to jde. Předem Vám všem děkuji za radu.
Nebála by som sa kúpiť trebárs novaequi musli a dávať koňovi to- nemusí to byť ani v odporúčanej dávke, množstvo môžete upraviť podľa potreby.
20kg balenie stojí okolo 400kč, dávkovanie od 1-3kg. Minerálnym lizom by som sa vyhla, skôr radšej minerálku priamo do krmiva. Niektoré namiešané zmesy ale nejaké základné minerály a vitamíny obsahujú, to by som sa spýtala konkrétneho výrobcu(distribútora), či treba niečo ďalšie dodávať.