Nepromokavá prodyšná deka místo odpocky - funguje to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2018 21:01

Uvažuji, že bych v zimním období pro doschnutí kobyly po práci používala nepromokavou prodyšnou deku podšitou fleecem místo klasické odpocovací deky. Hledám něco s čím by bylo možné ji vypustit zpátky na pastvinu a nestane se kontraproduktivním pokud se s tím rozhodne lehnout do mokra, nebo když pár minut po tom co opustím stáj začne mrholit. Jinak dekovaná vůbec není, jde mi jen o to ji nevyhnat do (pod)zimního nečasu částečně mokrou. Počítám s tím, že by se deka za 2 - 3 hodiny sundala, buď majitelkou stáje, nebo bych se tam ještě jednou otočila já. Trvale dekovat nechci.

Koukala jsem po něčem tohoto typu : https://www.heapco.cz/potreby-pro-kone/deky-pro-kone/vybehove-deky/vybehova-deka-hkm-fleece-2color.html

Chtěla bych se zeptat, zda máte s použitím takových dek přímo na zpoceného koně zkušenost a jestli v praxi opravdu fungují (tj. odvedou pot a případnou trochu vody nepustí dovnitř).

6.11.2018 21:17
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Uvažuji, že bych v zimním období pro doschnutí kobyly po práci používala nepromokavou prodyšnou deku podšitou fleecem místo klasické odpocovací deky. Hledám něco s čím by bylo možné ji vypustit zpátky na pastvinu a nestane se kontraproduktivním pokud se s tím rozhodne lehnout do mokra, nebo když pár minut po tom co opustím stáj začne mrholit. Jinak dekovaná vůbec není, jde mi jen o to ji nevyhnat do (pod)zimního nečasu částečně mokrou. Počítám s tím, že by se deka za 2 - 3 hodiny sundala, buď majitelkou stáje, nebo bych se tam ještě jednou otočila já. Trvale dekovat nechci.

Koukala jsem po něčem tohoto typu : https://www.heapco.cz/potreby-pro-kone/deky-pro-kone/vybehove-deky/vybehova-deka-hkm-fleece-2color.html

Chtěla bych se zeptat, zda máte s použitím takových dek přímo na zpoceného koně zkušenost a jestli v praxi opravdu fungují (tj. odvedou pot a případnou trochu vody nepustí dovnitř).

Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost...pokud vím, tak jediné výběhové deky, které se dají zároveň použít jako odpocky, jsou dražší Bucasky - Smartex, Power. Což teda pro vás, pokud dekovat jinak nechcete, asi nepadá v úvahu.
Použít Hákáemku s fleecem jako odpocku si moc neumím představit, nicméně pokud kobyla je opocená jenom lehce, možná by to mohlo fungovat. Spíš si ale myslím, že kobyla pod ní zůstane mokrá. A asi bych se bála, že tím nadělám víc škody než užitku, přecejen pláštěnka s fleecem trochu hřeje a po dvou třech hodinách ji koni zase sundat....nevím.

6.11.2018 21:50
Slon Indický

XXX.XXX.252.211

Zkušenost mám právě jen s těmi dražšími řadami bucasek, a ty jako odpocka fungují spolehlivě. Stay dry fleece pak má i Bucas Anniversary, ta je z nich myslím nejlevnější (okolo 3 500 Kč). Tam ale je lepší tu deku nahodit a nesundavat, teplotní rozpětí mívají třeba od plus dvanácti do minus dvaceti. Obyčejnou fleecem podsitou hkm deku bych jako odpocku neriskovala, bála bych se zapaření.

6.11.2018 23:00

Díky za odpovědi, přesně toho jsem se obávala. Deka za 3500,- a více mi na občasné nasazení přijde jako zbytečná investice, tak se asi zatím v případě nutnosti budu držet obyč. odpocky a doufat, že se kobyla a případně počasí budou chovat slušně .

7.11.2018 06:17
lenacia

XXX.XXX.168.82

nepromokavá deka s fleece má právě ten problé, že není prodyšná. Trošku jsem pátrala a balistický nylon se původně vyvinul pro armádu právě z toho důvodu aby byl zevnitř propustný a umožnil odvádění potu, ale současně byl zvenku nepromokavý, proto jsou bucasky smartex a power jediné co mají tenhle efekt (Bucas anniversary má už obyč pláštěnku).
U těch ostatních je to tak, že fleece odvede pot, ale ten se na vnitřní straně pláštěnky vysráží a tím kůň ještě víc provlhne. Za 3 hodiny se asi nezapaří, ale asi ani neodpotí. Navíc je daný fleece velice levný a ani ta dpocovací funkce není nic moc.
Osobně si myslím, že když už se najde čas na to koně propotit tak moc, že je třeba myslet na deku, tak by si měl nají samozřejmě čas na to mu tu odocku dát a počkat... Možná by se vyplatila investice do něčeho efektivnějšího, například do Dralonek od Eskadronu, ty prý odpocují velice rychle. Případně třeba vybrat nějakou deku s názvem 'funkční deka'. Ty mají také rychlé dpocovací účinky.

7.11.2018 06:49
Slon Indický

XXX.XXX.252.211

Já si právě psala několikrát se zákaznickou podporou Bucasu (skvělý přístup, rychlé odpovědi, hodně společnosti by se mohlo učit) a kouzlo odpocovaciho efektu je v stay dry fleecu, který má i ta anniversary. Mají pak ještě silk lining, který je na levnějších řadách a na některých anniversary (bylo jich více typů), který ten odpocovaci efekt takový nemá. Pak mají ještě derma care, který je na nové řadě atlantic, a má spojovat výhody obojího, tj jemnost a šetrnost k srsti a odpocovací efekt. Svrchní materiál má být prodyšný vždy, jde jen o pevnost, kdy deky z balistického nylonu jsou mnohem pevnější. Údajně ale anniversary s stay dry fleecem má stejné použití i rozsah teplot jako smartex.

7.11.2018 08:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Já si právě psala několikrát se zákaznickou podporou Bucasu (skvělý přístup, rychlé odpovědi, hodně společnosti by se mohlo učit) a kouzlo odpocovaciho efektu je v stay dry fleecu, který má i ta anniversary. Mají pak ještě silk lining, který je na levnějších řadách a na některých anniversary (bylo jich více typů), který ten odpocovaci efekt takový nemá. Pak mají ještě derma care, který je na nové řadě atlantic, a má spojovat výhody obojího, tj jemnost a šetrnost k srsti a odpocovací efekt. Svrchní materiál má být prodyšný vždy, jde jen o pevnost, kdy deky z balistického nylonu jsou mnohem pevnější. Údajně ale anniversary s stay dry fleecem má stejné použití i rozsah teplot jako smartex.

Je v ČR prodejce, který Bucasky anniversary se stay dry fleecem prodává?
Neustále mě to odkazuje do zahraničí. Nemám možnost tam nakupovat. Děkuji za info.

7.11.2018 08:27
Slon Indický

XXX.XXX.252.211

sisi58 napsal(a):
Je v ČR prodejce, který Bucasky anniversary se stay dry fleecem prodává?
Neustále mě to odkazuje do zahraničí. Nemám možnost tam nakupovat. Děkuji za info.

Prodává je Equiservis, konkrétně ty, kde má za názvem "SD", taky jsem je odtud kupovala, myslím, že zrovna tyhle i vycházejí jen o málo dráž než přes ebay.

7.11.2018 08:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Prodává je Equiservis, konkrétně ty, kde má za názvem "SD", taky jsem je odtud kupovala, myslím, že zrovna tyhle i vycházejí jen o málo dráž než přes ebay.

Díky.

7.11.2018 08:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):

Víte,co mě na prodejcích zlobí? Konkrétně Equiservis třeba nedává tu tabulku, od kolika °C do kolika je kůň v pohodě a kdy už ne.
Ty vágní popisy, že je deka hyper super, jsou k hounu. A pokud si napíšu o podrobnost, čekám týden, než přijde nějaká odpověď.

7.11.2018 09:09
Slon Indický

XXX.XXX.3.225

sisi58 napsal(a):
Víte,co mě na prodejcích zlobí? Konkrétně Equiservis třeba nedává tu tabulku, od kolika °C do kolika je kůň v pohodě a kdy už ne.
Ty vágní popisy, že je deka hyper super, jsou k hounu. A pokud si napíšu o podrobnost, čekám týden, než přijde nějaká odpověď.

Proto raději píšu přímo Bucasu, což ale není komunikace v češtině, tak to má nevýhody. Bohužel český prodejce to uvádět nemusí, a u jiných dek než Bucasek to teplotní rozmezí nesežene člověk vůbec, a to mě štve ještě víc.

7.11.2018 09:28
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Slon Indický napsal(a):
Proto raději píšu přímo Bucasu, což ale není komunikace v češtině, tak to má nevýhody. Bohužel český prodejce to uvádět nemusí, a u jiných dek než Bucasek to teplotní rozmezí nesežene člověk vůbec, a to mě štve ještě víc.

Stejně i to teplotní rozpětí bucasu je jen přibližné, je potřeba sledovat konkrétního koně zda má pod dekou akorát / zimu / je spocený ... záleží totiž i na kvalitě srsti, zda je kůň stříhaný, zda je jen chladno a nebo je naopak trochu tepleji a fučí vichr... těžko se to dá paušalizovat na stupně Celsia

7.11.2018 09:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arkarian napsal(a):
Stejně i to teplotní rozpětí bucasu je jen přibližné, je potřeba sledovat konkrétního koně zda má pod dekou akorát / zimu / je spocený ... záleží totiž i na kvalitě srsti, zda je kůň stříhaný, zda je jen chladno a nebo je naopak trochu tepleji a fučí vichr... těžko se to dá paušalizovat na stupně Celsia

To, co píšete, je přece samozřejmé. Když to přeženu, dám stejnou deku na fjorda a plnokrevníka, každý se bude cítit jinak.
Výrobce a prodávající, by měl k dekám dát všechny dostupné informace, abych nemusela pátrat , jen si v klidu přečíst o čem ta která deka je. A vybrat. Snad si ani neuvědomují, že chybějící údaje mohou zapříčinit, že prostě deku nekoupím.
Kupuji vše přes eshopy, bydlím v pohraničí, odkud je do nejbližšího koňoobchodu 100 km, pro mě jsou ty údaje nutností. Když budu bydlet v Brně, zajdu se na ty deky kouknout.

7.11.2018 09:53
Slon Indický

XXX.XXX.54.119

Z toho teplotního rozpětí člověk na první pohled pozná, že za stay dry fleece se vyplatí připlatit, protože kromě odpocení zajistí obecně mnohem větší rozpětí komfortních teplot. A vzhledem k tomu, že jiní výrobci to neuvadeji vůbec, nevím, jakým vlastnostem se to jejich podšití blíží, a nemůžu to porovnat, tj vyberu Bucas, na kterém vidím, že ten stay dry fleece asi vážně funguje a vím, za co ty prachy navíc jsou.

7.11.2018 13:18

Včera se kobyla na vyjížďce opotila na krku, je pravda, že bylo hezky a pustit jí nebyl problém.....ve stáji jsme mudrovali, jestli dáme odpocku nebo co...no bylo to tak, kobyla došla domu skoro na krku suchá- takže nehnat koně až domu, ale dát si čas na vyklusání a okrokování, dál- už se úplně zaponělo na výchování, vzít slámu, zatočit (jako smotat) přeložit , dát si to do každé ruky a koně sem tam opucovat-kardio cvičení pro jezdce, masáž pro koně....dát totiž na ní odpocku, tak dopotí pod tou odpockou a bude ještě víc mokrá, někdo dává slámu pod odpocku- pokryje záda.
Venku svítilo, tak jsem neměla problém kobylu pustit doschnout ven, ve stáji bylo chladněji, až bude venku ošklivo- dopotí pod odpockou ve stáji, prostě mít čas i po ježdění, já ho mám, pokud bych neměla, tak budu s koněm dělat něco méně náročného, kde se neopotí a zajezdím si jindy, nebo budu jezdit "opatrně".
Shrnuto- koně vykrokovat, jsou i jiné metody než odpocka, mít i po ježdění dost času...

7.11.2018 13:35
lenacia

XXX.XXX.173.31

Včera se kobyla na vyjížďce opotila na krku, je pravda, že bylo hezky a pustit jí nebyl problém.....ve stáji jsme mudrovali, jestli dáme odpocku nebo co...no bylo to tak, kobyla došla domu skoro na krku suchá- takže nehnat koně až domu, ale dát si čas na vyklusání a okrokování, dál- už se úplně zaponělo na výchování, vzít slámu, zatočit (jako smotat) přeložit , dát si to do každé ruky a koně sem tam opucovat-kardio cvičení pro jezdce, masáž pro koně....dát totiž na ní odpocku, tak dopotí pod tou odpockou a bude ještě víc mokrá, někdo dává slámu pod odpocku- pokryje záda.
Venku svítilo, tak jsem neměla problém kobylu pustit doschnout ven, ve stáji bylo chladněji, až bude venku ošklivo- dopotí pod odpockou ve stáji, prostě mít čas i po ježdění, já ho mám, pokud bych neměla, tak budu s koněm dělat něco méně náročného, kde se neopotí a zajezdím si jindy, nebo budu jezdit "opatrně".
Shrnuto- koně vykrokovat, jsou i jiné metody než odpocka, mít i po ježdění dost času...

tak ona i ta odpocka trvá docela dlouho než odpotí/uschne.
Viz můj příběh že :D... Inu, nezdálo se mi počasí a tak jsem místo spánku před noční jela za kobylou jen abych tři hodiny dřepěla ve stáji a čekala než kobyla uschne aby dostala deku do výběhu. Což bylo utrpení, kobyla tam caplovala, pak šíleně hodinařila u okna z mléčného skla, a pak tam šíleně řehtala (já mám sice Sáru jako vlastní dítě, ale ten vřískot mi málem přivodil migrénu, já fakt nemůžu mít děti )...
Ale nakonec to bylo vtipné i podruhé, když jsem jí za 5 dní deku sundala. A odvedla do výběhu tak se na mě otočila pak se hlavou otočila na sebe, pak zpátky na mě s pohledem, kterej bych opravdu dal krk za to že znamenal "A co pyžámko?"

7.11.2018 17:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Píšete vykrokovat. Dne jsme šli celou vyjížďku v kroku, protože jsem s sebou měla pěšího človíčka.
Kobyla celou dobu suchá a v pohodě. Ale v místech, kde v lotu přecházíme do kroku a krokujeme, najednou zjistila, že jdeme domů a že s sebou nejde další kůň, takže domů došla úplně mokrá. Nervičky.
Má svou krásnou odpocku a štos fleece dek, tak šla do ohrady suchá. .

7.11.2018 17:38

sisi58 napsal(a):
Píšete vykrokovat. Dne jsme šli celou vyjížďku v kroku, protože jsem s sebou měla pěšího človíčka.
Kobyla celou dobu suchá a v pohodě. Ale v místech, kde v lotu přecházíme do kroku a krokujeme, najednou zjistila, že jdeme domů a že s sebou nejde další kůň, takže domů došla úplně mokrá. Nervičky.
Má svou krásnou odpocku a štos fleece dek, tak šla do ohrady suchá. .

Jak jen je mi to povědomé . Nespecifikovala jsem, ale deku řeším přesně pro tyto případy. V týdnu kdy mám na pobyt ve stáji omezený čas jezdím tak, aby byla kobyla po ježdění skoro suchá, jenže pokud ji něco náhle rozruší, během dvou minut vypadá jako by na ni obrátili kýbl vody. No a v zimní srsti a studeném vlhkém počasí trvá věčnost ji usušit i s krokováním, víchováním atd. Vracíme se teď po 1,5 leté pauze k ježdění, tak se holt musíme s občasnými předinfarktovými stavy poprat .

7.11.2018 20:16
Terven

XXX.XXX.110.147

Arkarian napsal(a):

Přesně tak, a záleží hlavně na konkrétním koni a způsobu jeho dekování. Někdo dekuje už od září a v zimě skončí u gramáže 300, někdo začne dekovat až když přituhne a dá jen lehčí deku s fleecem.
Tu barevnou tabulku má Bucas na svých stránkách u každého typu deky a byla i součástí každé deky, která mi kdy dorazila. A zatím jsem nenarazila na eshop, kde by přibližné rozpětí teplot nebylo uvedeno...ale jak píšu, je to opravdu hrubě orientační.
Například u Bucas Power by měla být OK ještě i teplota +16°C, nicméně nedávno jsem dopoledne sundávala deky, protože se oteplilo a ačkoliv těch 16° zdaleka nebylo, valach byl pod dekou zpocený.

Přidejte reakci

Přidat smajlík