Madla - jaká pro dítě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2018 22:40
etnies86

XXX.XXX.245.26

ahoj poradíte jaké jsou lepší madla pro malé dítě - dva oblouky na držení nebo ten jeden? případně ještě něco lepší na držení než madla? děkuji

7.11.2018 07:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Používám 2 kovové oblouky, zdají se mi nejlepší. Nevýhodou je, že se některá děcka o ta madla moc zapírají (vzpírají se rukama) a tak tlačí do poncla. Přejde je to až se přestanou bát, začnou tomu věřit a bavit se (je to poznat na tom jak dýchají). Výhodou je, že prakticky hned drží rovná záda, jen opravíš předklánění - to tlačení rukama do madel, ohnou více ruku v lokti. Je to taky o velikosti a naturelu děcka. Taky se ta 2 oblouková madla lépe využijí při jiné práci - 2 lonže, nácvik před zápřahem atd.
Mám i starší jen kožené (obřišník s přidělanými pruhy, jako uši). Tam bylo nevýhodou že zase když se děcko bálo a moc tahalo, táhlo to v místě podbřišníku - poník se zašklebil. Při nějakém prudkém zastavení se nemělo o co zapřít - ty kovové ho "zabrzdí" líp.
Zdá se mi, že ten jeden oblouk je jako když mají později pomocný řemínek na sedle. Ale pro začátky si myslím, že to dost zavírá ruce k sobě a zase se tak to děcko trochu předkloní, přihrbí... Všecko má něco.

Jenom bokem upozorním na potřebu teplých rukavic. Nezdá se to, ale děckám ručičky na madlech rychle prochladnou. I za počasí kdy rukavice normálně nenosí (časný podzim, pozdní jaro)

Jenom nákrčák používám na svezení od ohrady na holém koni a u děcek co už na koni párkrát seděli, nerozhodí je případný krok stranou, poskočení. Ale to je jen "nouzovka" - jé teto můžu...(a já nemám moc času)

7.11.2018 11:38
etnies86

XXX.XXX.245.26

děkuji za vyčerpávající odpověď. ještě se zeptám, když dva oblouky - jsou lepší ty nižší nebo vyšší?

7.11.2018 12:35
koně

XXX.XXX.174.63

https://www.kamir.cz/lonzovaci-kurt-s-madly
Já celá léta používám tyto obřišníky. "Uši" jsou kožené,dětem dobře padnou do ručiček .
Jinou podpínku můžete vytvořit ,podle potřeby i doma,takže obřišník pasuje na všechny typy koní
Za mě ,spokojenost

7.11.2018 13:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nevím jak vyšší - nižší oblouky, neporozuměla jsem.
Madla z Kamíru vypadají dobře. Jenom vím, že jak ty uši nejsou pevný kus železa, překlopí se více dopředu (dozadu). Je to ta nevýhoda když kůň zarazí a děcko pokračuje v pohybu. Zase jsou měkoučké, kdyby mělo dojít k nějaké nehodě ...
No já vozívám spíše pohybově ne zrovna nadané děti. Tak se mi tam hodí víc ty železné. Fotku bych musela moc hledat (řídím koně i děcko - už nestíhám fotit)

7.11.2018 18:41
koně

XXX.XXX.174.63

Já je kupovala,protože to bylo první s ušima,co mi padlo do ruky a cena taky byla tenkrát příznivá
Pony varianta snad ani neexistovala,takže jsme dělali doma tu kratší podpínku.
Veškeré děti se s tím nějak porovnaly,nic jiného neznaly
Spíš bych měla strach,kdyby se výrazně v nějakém prudkém pohybu držel někdo těžký,aby mi ucho neutrhl

7.11.2018 20:25
etnies86

XXX.XXX.245.26

Pipilota napsal(a):
Nevím jak vyšší - nižší oblouky, neporozuměla jsem.
Madla z Kamíru vypadají dobře. Jenom vím, že jak ty uši nejsou pevný kus železa, překlopí se více dopředu (dozadu). Je to ta nevýhoda když kůň zarazí a děcko pokračuje v pohybu. Zase jsou měkoučké, kdyby mělo dojít k nějaké nehodě ...
No já vozívám spíše pohybově ne zrovna nadané děti. Tak se mi tam hodí víc ty železné. Fotku bych musela moc hledat (řídím koně i děcko - už nestíhám fotit)

viděla jsem že ty madla na držení byli nižší a nebo i vyšší. třeba mi to jen přišlo. ty nižší mi přišli trošku obdelníkové

8.11.2018 00:07
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Mám tedy asi takové nižší. Jsou do obdélníku. ne půlkruh.
Je fakt, že výběr madýlek na poníka - žádná sláva. (ceny taky nelidové - nezdá se, ale je na tom kvalitním obšití železa kus práce)
Měla jsem štěstí a kovové mám z druhé ruky. Držím si je. Kobyla je jednou roztrhla v řemení (zachytla při návratu do boxu) a dávala jsem opravit (cena skoro jako jsem dala za koupi)
Ponici madla vyhovují více než sedlo. (to sehnat vyhovující taky nebylo jen tak)

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2018 11:22

Vozím dítě na madlech asi od dvou let (na velkém koni, pony není k dispozici), a přijde že pro tyhle hodně malé děti je lepší jedno madlo nahoře - kvůli poloze rukou.
Čím menší dítě tím má odlišnější proporce od dospěláka, a jak jsou ty dvě madla přece jen trochu po straně, tak mi přijde že se dítě musí víc "natáhnout" aby je uchopilo, a má tendence se předklánět a hrbit - teda aspon to moje, kdežto nad jedním madlem se tolik nehrbí a i ruce jsou v lepší poloze.
Potomek má ted necelé 4 roky ale až ještě trochu povyroste, koupím taky madla se dvěma úchopy.
Je to ale samozřejmě jen mlj subjektivní názor a bude určitě záležet i na konkrétních madlech, pokud budou mít vyšší úchopy tak je to asi jedno.

9.11.2018 12:28
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No jasně že to chtělo napsat i věk děcek a tyky má každé jinou postavu... ;-)
Já jsem poníka kupovala než bylo dceři 5. Nyní jí táhne na 9 let. A často vozím spíš mladší.
Poník má 130 KVH.
Na velkém koni je to samozřejmě jak píše verity...

9.11.2018 19:54
etnies86

XXX.XXX.245.26

děkuji, jedná se o 2,5 letou drobnější holčičku - tam byste tedy doporučili jeden oblouk

9.11.2018 20:25
koně

XXX.XXX.174.63

Obřišník z Kamíru,vhodný pro všechny kategorie

10.11.2018 07:00

Ty madla z Kamíru mají pěkně vysoké úchyty, vyšší než u většiny madel, ale zase se mi zdají ty úchyty dost měkké - na té třetí fotce je vidět že jdou úplně zmáčknout jak provázky - já bych dala přednost pevnějšímu úchytu.

Etnies a na jakém to budeš mít koni?
Je třeba si dát pozor i na to aby madla seděla koni, já měla na vyzkoušení třeba i taková která měla polstrování po stranách kohoutku malé a velký "louskáčkový" efekt, vůbec nekopírovaly koně a na stranách vysloveně odstávaly, třeba tyhle podle mě budou to samé, už podle fotky tohle přece neůže pěkně kopírovat hřbet koně http://horse-shop.cz/madla/434-voltini-madla-norton.html

Některá madla mají i tři poutka, ale to bývají ty dražší, např. https://www.mauricio.cz/pro-kone/lonzovani/voltizni_madla_full_1018.html

10.11.2018 08:07
koně

XXX.XXX.174.63

Ano,to jsou takové "uši" nevyztužené,jen z kulaté kůže
Spíš tak jako přidržují dítěti ručičky ,ale zbytek už si musí co nejdřív řešit dítě samo rovnováhou ,a a pak "od zadku" náznakem sedu.To se mi na nich líbí nejvíc.
A báječně se v nich cvičí,nevadí obratům,bříšku při lehání na krk,ani nožičkám při dámském sedu atd. ,protože se o ně dítě neuhodí ,ony uhnou.

10.11.2018 08:33
dsj

XXX.XXX.207.141

Mě přijdou všechny ta madla na fotkách že mají hrozně vysoký držáčky a že se musí hýbat. Já mám madla s nízkými koženými držáčky po stranách kohoutku, a děcka když se chytí tak se nehnou ať rajtujou sebevíc. Kohoutek mají vypodložený po stranách polštáři a madýlka jsou na těch polštářich. Takhle dlouhoušatý madýlka mi přijdou že se ty dlouhý a vysoký uši musí ohybat když to děcko zabere a také že má dost vysoko ručičky, to by se mi nelíbilo i kvůli zvedlému těžišti, ale nemám je, tak nemůžu říci. Ale já s děckama chodím na procházky do lesa, tam se stačí jen držet, na voltiž kde se musí přehmatávat asi jsou lepší dlouhý uši.

10.11.2018 08:50
etnies86

XXX.XXX.245.26

taky bych radši pevná držátka. z kamíru vypadají že jsou ,,měkká" i když nepopírám že to může mít i své výhody. madla jsou na starší kobylku čt, ona teda nic neřeší a opravdu by ji to mohlo způsobovat takový diskomfort ty louskáčkový madla? nechci nic drahého, zas tak to využívat nebudem. svezení jednou za 14 dní

10.11.2018 09:45

Koně má pravdu, že ta ohebná madla budou asi lepší pro nezávislý sed - jezdec si nezvykne se o ně opírat protože v nich prostě žádnou oporu nemá :-)

Ale pro malé děti si taky myslím že jsou lepší pevná madla, tam tu podporu naopak potřebují.

Etnies pokud to bude ježdění na velkém koni tak bych fakt šla do těch jednomadlových.

Já mám taky ČT s výrazným a dlouhým kohoutkem, ale zároveň velmi mohutnou. Ty moje madla jí sedí celkem dobře a ze strany netlačí, jen by mohly být výš nad kohoutkem, shora skoro dosedají. Ale kobyla si nestěžuje a zas tak intenzivně se na tom nejezdí, vodím v kroku a začínáme klusat.

Chtěla jsem celokoženná madla ale nesehnala jsem taková aby seděla i když jsem byla ochotná docela investovat... tak mám kombinaci kůže-plátno, trvala jsem akorát na dvou zápinkách na každé straně, a spokojenost, pro naše účely.
Až je vyměním za dvoumadlová tak si je stejně nechám na případné povožení dětí návštěv... za tu cenu... Mám tyhle https://www.raj-ohlavek.cz/cz/katalog/madla.html

Na naskakování ze země na cvlajícího koně to ale samozřejmě není

10.11.2018 12:13
etnies86

XXX.XXX.245.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Koně má pravdu, že ta ohebná madla budou asi lepší pro nezávislý sed - jezdec si nezvykne se o ně opírat protože v nich prostě žádnou oporu nemá :-)

Ale pro malé děti si taky myslím že jsou lepší pevná madla, tam tu podporu naopak potřebují.

Etnies pokud to bude ježdění na velkém koni tak bych fakt šla do těch jednomadlových.

Já mám taky ČT s výrazným a dlouhým kohoutkem, ale zároveň velmi mohutnou. Ty moje madla jí sedí celkem dobře a ze strany netlačí, jen by mohly být výš nad kohoutkem, shora skoro dosedají. Ale kobyla si nestěžuje a zas tak intenzivně se na tom nejezdí, vodím v kroku a začínáme klusat.

Chtěla jsem celokoženná madla ale nesehnala jsem taková aby seděla i když jsem byla ochotná docela investovat... tak mám kombinaci kůže-plátno, trvala jsem akorát na dvou zápinkách na každé straně, a spokojenost, pro naše účely.
Až je vyměním za dvoumadlová tak si je stejně nechám na případné povožení dětí návštěv... za tu cenu... Mám tyhle https://www.raj-ohlavek.cz/cz/katalog/madla.html

Na naskakování ze země na cvlajícího koně to ale samozřejmě není

tak to je naprosto bombová cena. a jsou pevná ty madla?
a z obchodu se nemusím bát objednat? maj tam až nějak moc levně věci :)

10.11.2018 12:13
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Asi blbost, ale napadlo mě mezi 2 pevná kovová madla uplést z parakordu to střední (prozatimní), spíš rovnější než do oblouku, aby neblemcalo... jak děcko poroste, odstraní se.
Je to prostě hodně o výběru pohodlí toho děcka (aby sedly na koně považuji za samozřejmost). Jak se na koni malé děcko něčím zradí, už na něj nebude chtít. Pamatuji si i scénky kdy malé děcko začátkem odpoledne se chtělo vozit a radostně jezdilo, pak se unavilo na jiných atrakcích a po 17.0hod.. se tatínek moc divil že už nechce a je to s pláčem (a já jsem mu to vysvětlovala, že asi únava, ale až od ženy to vzal)... Na malé děcka se musí s citem (jo a vzniklo dost dnů kdy vozím cizí a naše se chtělo jen dívat). Ony na tom koni moc dlouho nevydrží. Malušáky taky často ještě i přidržuji za nohu (jdu vedle koně), mají tendence sjíždět do strany (vysvětluji jim aby se zavrtěli a cítili pátěř koně mezi půlkama).
Obecně je to fakt jen vožení. Takže se hodí pevná madla pro menší. Když dáváte děcko na plavání, taky trenér nechce děcko mladší 3 let. berou to jako hranici kdy jsou schopny vědomě dělat co po nich trenér chce. A rodič bývá nejhorší trenér (děcko ho hůř poslechne)

10.11.2018 13:31

etnies86 napsal(a):
tak to je naprosto bombová cena. a jsou pevná ty madla?
a z obchodu se nemusím bát objednat? maj tam až nějak moc levně věci :)

Já je asi nebrala přímo z tohodle obchodu, mám je už dva roky tak už popravdě ani nevím odkud byly... tenhle obchod na mně prostě vyskočil když jsem je hledala

Ale na fb má výborné hodnocení - 5 hvězdiček z 67 hodnocení :-)
https://www.facebook.com/pg/Jezdeck%C3%BD-eshop-R%C3%A1j-ohl%C3%A1vek-693948697305496/reviews/

To madýlko je kožené a není tak pevné jako kdyby bylo vyztužené kovem, takže kdyby něco tak nehrozí že si o něj dítě vyrazí zuby nebo tak... ale ani není tak ohebné jako na těch madlech z Kamíru výš na fotkách. Podle mně prostě tak akorát.

A to plátno taky prostě není kůže... ale poměr cena versus užitkovost fakt bezva... navíc se to z eshopu dá do 14 dnů vrátit :-)

10.11.2018 13:45

Trochu je to vidět tady, lepší fotku bohužel momentálně nemám. Kobyla je tlustá ale zároveň má hodně dlouhý kohoutek tak jí podbřišník má tendence valit dopředu.

10.11.2018 16:50
lenacia

XXX.XXX.173.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Trochu je to vidět tady, lepší fotku bohužel momentálně nemám. Kobyla je tlustá ale zároveň má hodně dlouhý kohoutek tak jí podbřišník má tendence valit dopředu.

také mám tento obřišník, já ho mám teda na lonžování... Jen jsem si k němu pořídila normální drezúrní podbřišník místo toho látkového, protože se strašně shrnoval a byl pak kobyle nepříjemnej.

Neregistrovaný uživatel

10.11.2018 19:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Já jako chlap hlasuji pro kožená madla. Kovová by mi mohla ublížit na....

Přidejte reakci

Přidat smajlík