Krmení ponyho

Shetlandský pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.11.2018 14:17
xhorsex

XXX.XXX.206.187

Dobrý den,
máme 3 koně a 1 shetlanda v ustájení 24/7. Koně dostávají ještě granule večer a poník jim to samozřejmě závidí. Máte zkušenost s nějakým krmením pro poníka, aby na ně nekoukal a dal si taky něco? Tlustý není, ale předpokládám, že kdyby dostával granule, tak by se za chvíli nemohl ani pohnout :D.

Děkuji za tipy

7.11.2018 14:27
Moyda

XXX.XXX.74.8

Mrkev, řízky něčím chucené.

7.11.2018 15:15
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Z mrkve poník přibere ;-)
Pokud namáčíte řepné řízky, dejte mu tak na dno kýble a dodejte minerály. Poníci mají často nedostatek stopových prvků... Pokud maká a seno má na příděl se slámou, dá se ještě hrstka vojtěškových granulí k těm řízkům.
Taky je dobré dávat jim na okus vhodné větvičky...
Neobézní poník je spíše výjimečný jev.

7.11.2018 15:55
xhorsex

XXX.XXX.206.187

Jde mi spis o to, aby ponik neotravoval ty koně, co si zeovna budou zrat svoji večeři. Takze co mu dat do kýble, aby jim dal pokoj a nebylo to neco, po čem bude přibírat. Nenapsala jsem to do dotazu moc jasne, tak se omlouvám.

7.11.2018 16:21
Slon Indický

XXX.XXX.37.9

Problém je, že pokud toho bude jen na dno kýble, tak sežere dřív než koně, a bude otravovat i nadále. Tzn navrhuji granulované seno, nebo je i granulovaná krmná sláma, trochu řízků na navlhceni granulí a třeba hrst řezanky na zpomalení žraní. Do toho mu zamíchat nějaký minvit přípravek, bude žrát kyblík dlouho a koním dá pokoj, a přitom nepribere.

7.11.2018 16:29
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Co třeba ovesné slupky, je to jen vláknina, trocha vitamínů, ale komplet bez cukru a energie

7.11.2018 18:47
dsj

XXX.XXX.207.141

Namočené granulované seno také používám když nechci dávat jádro, v zimě zalévám teplou vodou, takže do sebe dostanou i vodu. Ty granule nabobtnají 2-3x stačí namočit 10min dopředu, v pohodě se do toho zamíchá minerálka, léky, lněné semínko co je potřeba. Jen se musí vychytat co jim zrovna chutná, moje kobyly to mění každý rok

8.11.2018 00:29
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hele nezaškodí více informací o poníkovi. Je to šety, nebo něco okolo 145 KVH co má v předcích plňase? Jak je ustájený? Co žere dalšího, nějaká omezení, druh práce?
On totiž plný kyblík není málo...
Granulované seno je už kus žvance (krmíme starému norikovi) - vyrábí se z "lepšího" sena. Vhodnější je něco výživově "prázdného". Ovesné slupky vlhčené s min. doplňky (odpad z výroby vloček, dá se sehnat v granulích) jsou dobrý typ.
Máčené řízky jsem navrhla jako jen na chuť a na zamíchání minerálky (dno kýble), pokud už s nimi třeba pracujete v krmivárce - taky nepřehánět, může v nich být i zbytek cukru.
S poníky je to těžší udržet jim figuru - potřebují to pro zdraví. Výběh máme na hlíně (no a jasně že tam lidi hází i jablíčka), paseme jen omezeně pod dozorem. Já si započítávám do KD i pamlsky za odměnu. Dávám mrkev na kolečka a červenou řepu na plátky, někdy vojtěškové granule (taky klidně ohrne pysk, že za to pracovat nebude, proto ta mrkev - neví co vytáhnu)
Možná že nezbude než poníka po dobu krmení z kyblíků uvazovat k tomu jeho kyblíku se symbolickou dávkou.
A zrovna je tu nový článek http://www.equichannel.cz/epidemie-obezity

8.11.2018 06:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

xhorsex napsal(a):
Jde mi spis o to, aby ponik neotravoval ty koně, co si zeovna budou zrat svoji večeři. Takze co mu dat do kýble, aby jim dal pokoj a nebylo to neco, po čem bude přibírat. Nenapsala jsem to do dotazu moc jasne, tak se omlouvám.

Toto řešíme sennými granulemi. Máme pastevní ustájení, koně co žrát musí a koně co žrát nesmí.
Nemít všichni kyblík, nenažere se nikdo a ještě se pozabíjejí.
Dáte hrst senných granulí, zalejete vlažnou vodou a ve finále má poník půl kýble voňavého žrádla.
Navíc do toho můžete dávat to, co potřebujete,aby poník zbaštil. Lněné semínko, ostropestřec, minerálku, probiotika.
Je to vlastně seno a jen trocha (dát půl kg, tak to žere 2 hodiny), nehrozí tloustnutí.

8.11.2018 11:44
Arbora

XXX.XXX.236.84

Senné granule, prípadne repné rezky. Alebo minerálka vo forme granuliek, dobré referencie sú napr na reformin od hoeveleru.

8.11.2018 12:46
Valérie22

XXX.XXX.94.101

xhorsex napsal(a):

Což dát třeba tohle https://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Happy-hoof-20kg-d103.htm.
Dá se sehnat pod 500 Kč a je to 20 kg. Krmí tím spousta chovatelů papírových poníků.
Dávají to plemenným hřebcům, kobylám i hříbatům. Velmi dobrá značka.
Je tam všechno, vitamíny, minerály, bylinky. Kůň se po tom neschvátí a má vše důležité. Dvě větší hrsti žere hodně dlouho, protože musí dlouho slinit. Nám vydrží pytel pro poníka 130 cm 2,5 měsíce.

8.11.2018 19:57
xhorsex

XXX.XXX.255.50

Pipilota napsal(a):
Hele nezaškodí více informací o poníkovi. Je to šety, nebo něco okolo 145 KVH co má v předcích plňase? Jak je ustájený? Co žere dalšího, nějaká omezení, druh práce?
On totiž plný kyblík není málo...
Granulované seno je už kus žvance (krmíme starému norikovi) - vyrábí se z "lepšího" sena. Vhodnější je něco výživově "prázdného". Ovesné slupky vlhčené s min. doplňky (odpad z výroby vloček, dá se sehnat v granulích) jsou dobrý typ.
Máčené řízky jsem navrhla jako jen na chuť a na zamíchání minerálky (dno kýble), pokud už s nimi třeba pracujete v krmivárce - taky nepřehánět, může v nich být i zbytek cukru.
S poníky je to těžší udržet jim figuru - potřebují to pro zdraví. Výběh máme na hlíně (no a jasně že tam lidi hází i jablíčka), paseme jen omezeně pod dozorem. Já si započítávám do KD i pamlsky za odměnu. Dávám mrkev na kolečka a červenou řepu na plátky, někdy vojtěškové granule (taky klidně ohrne pysk, že za to pracovat nebude, proto ta mrkev - neví co vytáhnu)
Možná že nezbude než poníka po dobu krmení z kyblíků uvazovat k tomu jeho kyblíku se symbolickou dávkou.
A zrovna je tu nový článek http://www.equichannel.cz/epidemie-obezity

Poník má zhruba 100cm, možná něco přes :) Uplně moc se nepředře, chodí na procházky, práce ze země, občas kavalety, nějaký skok, spíš aby se zabavil. Váhu hlídám a zatím během 5 let, co ho mám, nebyl problém. Poníkovi letos bylo 6. On to není úplně hltoun, takže i trocha v kyblíku mu bude stačit. Já jen chtěla zjistit, jaké jsou možnosti a kdo má s ponclíkama zkušenost, protože z něho nechci buřtíka.

8.11.2018 19:58
xhorsex

XXX.XXX.255.50

Valérie22 napsal(a):
Což dát třeba tohle https://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Happy-hoof-20kg-d103.htm.
Dá se sehnat pod 500 Kč a je to 20 kg. Krmí tím spousta chovatelů papírových poníků.
Dávají to plemenným hřebcům, kobylám i hříbatům. Velmi dobrá značka.
Je tam všechno, vitamíny, minerály, bylinky. Kůň se po tom neschvátí a má vše důležité. Dvě větší hrsti žere hodně dlouho, protože musí dlouho slinit. Nám vydrží pytel pro poníka 130 cm 2,5 měsíce.

Super, moc díky za tip.

8.11.2018 20:00
xhorsex

XXX.XXX.255.50

blackmyday napsal(a):
Co třeba ovesné slupky, je to jen vláknina, trocha vitamínů, ale komplet bez cukru a energie

Máte s tím zkušenost? Upřímně jsem ovesné slupky nekrmila

8.11.2018 20:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

xhorsex napsal(a):
Máte s tím zkušenost? Upřímně jsem ovesné slupky nekrmila

Krmili jsme tím, ale kvalita šla hrozně dolů. Nakonec to bylo víc prachu,než granulí.
Ty senné jsou pevné, bezprašné a prostě jen seno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík