Dobrý den,
máme 3 koně a 1 shetlanda v ustájení 24/7. Koně dostávají ještě granule večer a poník jim to samozřejmě závidí. Máte zkušenost s nějakým krmením pro poníka, aby na ně nekoukal a dal si taky něco? Tlustý není, ale předpokládám, že kdyby dostával granule, tak by se za chvíli nemohl ani pohnout :D.
Děkuji za tipy
Z mrkve poník přibere ;-)
Pokud namáčíte řepné řízky, dejte mu tak na dno kýble a dodejte minerály. Poníci mají často nedostatek stopových prvků... Pokud maká a seno má na příděl se slámou, dá se ještě hrstka vojtěškových granulí k těm řízkům.
Taky je dobré dávat jim na okus vhodné větvičky...
Neobézní poník je spíše výjimečný jev.
Problém je, že pokud toho bude jen na dno kýble, tak sežere dřív než koně, a bude otravovat i nadále. Tzn navrhuji granulované seno, nebo je i granulovaná krmná sláma, trochu řízků na navlhceni granulí a třeba hrst řezanky na zpomalení žraní. Do toho mu zamíchat nějaký minvit přípravek, bude žrát kyblík dlouho a koním dá pokoj, a přitom nepribere.
Namočené granulované seno také používám když nechci dávat jádro, v zimě zalévám teplou vodou, takže do sebe dostanou i vodu. Ty granule nabobtnají 2-3x stačí namočit 10min dopředu, v pohodě se do toho zamíchá minerálka, léky, lněné semínko co je potřeba. Jen se musí vychytat co jim zrovna chutná, moje kobyly to mění každý rok
Hele nezaškodí více informací o poníkovi. Je to šety, nebo něco okolo 145 KVH co má v předcích plňase? Jak je ustájený? Co žere dalšího, nějaká omezení, druh práce?
On totiž plný kyblík není málo...
Granulované seno je už kus žvance (krmíme starému norikovi) - vyrábí se z "lepšího" sena. Vhodnější je něco výživově "prázdného". Ovesné slupky vlhčené s min. doplňky (odpad z výroby vloček, dá se sehnat v granulích) jsou dobrý typ.
Máčené řízky jsem navrhla jako jen na chuť a na zamíchání minerálky (dno kýble), pokud už s nimi třeba pracujete v krmivárce - taky nepřehánět, může v nich být i zbytek cukru.
S poníky je to těžší udržet jim figuru - potřebují to pro zdraví. Výběh máme na hlíně (no a jasně že tam lidi hází i jablíčka), paseme jen omezeně pod dozorem. Já si započítávám do KD i pamlsky za odměnu. Dávám mrkev na kolečka a červenou řepu na plátky, někdy vojtěškové granule (taky klidně ohrne pysk, že za to pracovat nebude, proto ta mrkev - neví co vytáhnu)
Možná že nezbude než poníka po dobu krmení z kyblíků uvazovat k tomu jeho kyblíku se symbolickou dávkou.
A zrovna je tu nový článek http://www.equichannel.cz/epidemie-obezity
xhorsex
napsal(a):
Jde mi spis o to, aby ponik neotravoval ty koně, co si zeovna budou zrat svoji večeři. Takze co mu dat do kýble, aby jim dal pokoj a nebylo to neco, po čem bude přibírat. Nenapsala jsem to do dotazu moc jasne, tak se omlouvám.
Toto řešíme sennými granulemi. Máme pastevní ustájení, koně co žrát musí a koně co žrát nesmí.
Nemít všichni kyblík, nenažere se nikdo a ještě se pozabíjejí.
Dáte hrst senných granulí, zalejete vlažnou vodou a ve finále má poník půl kýble voňavého žrádla.
Navíc do toho můžete dávat to, co potřebujete,aby poník zbaštil. Lněné semínko, ostropestřec, minerálku, probiotika.
Je to vlastně seno a jen trocha (dát půl kg, tak to žere 2 hodiny), nehrozí tloustnutí.
xhorsex
napsal(a):
Jde mi spis o to, aby ponik neotravoval ty koně, co si zeovna budou zrat svoji večeři. Takze co mu dat do kýble, aby jim dal pokoj a nebylo to neco, po čem bude přibírat. Nenapsala jsem to do dotazu moc jasne, tak se omlouvám.
Což dát třeba tohle https://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Happy-hoof-20kg-d103.htm.
Dá se sehnat pod 500 Kč a je to 20 kg. Krmí tím spousta chovatelů papírových poníků.
Dávají to plemenným hřebcům, kobylám i hříbatům. Velmi dobrá značka.
Je tam všechno, vitamíny, minerály, bylinky. Kůň se po tom neschvátí a má vše důležité. Dvě větší hrsti žere hodně dlouho, protože musí dlouho slinit. Nám vydrží pytel pro poníka 130 cm 2,5 měsíce.
Pipilota
napsal(a):
Hele nezaškodí více informací o poníkovi. Je to šety, nebo něco okolo 145 KVH co má v předcích plňase? Jak je ustájený? Co žere dalšího, nějaká omezení, druh práce?
On totiž plný kyblík není málo...
Granulované seno je už kus žvance (krmíme starému norikovi) - vyrábí se z "lepšího" sena. Vhodnější je něco výživově "prázdného". Ovesné slupky vlhčené s min. doplňky (odpad z výroby vloček, dá se sehnat v granulích) jsou dobrý typ.
Máčené řízky jsem navrhla jako jen na chuť a na zamíchání minerálky (dno kýble), pokud už s nimi třeba pracujete v krmivárce - taky nepřehánět, může v nich být i zbytek cukru.
S poníky je to těžší udržet jim figuru - potřebují to pro zdraví. Výběh máme na hlíně (no a jasně že tam lidi hází i jablíčka), paseme jen omezeně pod dozorem. Já si započítávám do KD i pamlsky za odměnu. Dávám mrkev na kolečka a červenou řepu na plátky, někdy vojtěškové granule (taky klidně ohrne pysk, že za to pracovat nebude, proto ta mrkev - neví co vytáhnu)
Možná že nezbude než poníka po dobu krmení z kyblíků uvazovat k tomu jeho kyblíku se symbolickou dávkou.
A zrovna je tu nový článek http://www.equichannel.cz/epidemie-obezity
Poník má zhruba 100cm, možná něco přes :) Uplně moc se nepředře, chodí na procházky, práce ze země, občas kavalety, nějaký skok, spíš aby se zabavil. Váhu hlídám a zatím během 5 let, co ho mám, nebyl problém. Poníkovi letos bylo 6. On to není úplně hltoun, takže i trocha v kyblíku mu bude stačit. Já jen chtěla zjistit, jaké jsou možnosti a kdo má s ponclíkama zkušenost, protože z něho nechci buřtíka.
Valérie22
napsal(a):
Což dát třeba tohle https://www.konska-krmiva.cz/Spillers-Happy-hoof-20kg-d103.htm.
Dá se sehnat pod 500 Kč a je to 20 kg. Krmí tím spousta chovatelů papírových poníků.
Dávají to plemenným hřebcům, kobylám i hříbatům. Velmi dobrá značka.
Je tam všechno, vitamíny, minerály, bylinky. Kůň se po tom neschvátí a má vše důležité. Dvě větší hrsti žere hodně dlouho, protože musí dlouho slinit. Nám vydrží pytel pro poníka 130 cm 2,5 měsíce.
Super, moc díky za tip.