Zdravím, jsem úplný laik a chystám si pořídit prvního koně. Dnes jsem se byla podívat na 13letého anglického plnokrevníka z jezdecké školy, dříve dělal hobby závody, kde měl nějaké zranění nohy. Majitelka o tom bohužel víc nevěděla, ale teď je prý zdravotně ok.
Povahově se mi hrozně líbil, je to kůň co by spíš učil mě 🙂 ale trochu mě zaráží, jaké má záda. Přišel mi totiž hrozně “strhaný”. Nebo na svůj věk vypadá? Bojím se, že si pořídím 13letého koně a za rok se mi doma rozpadne pod rukama...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jako úplný laik bych koně sám nekupoval.Nemáte někoho známého třeba od koní? Jinak koně by bylo třeba vyfotit jinak.V tzv. zootechnickém postoji a pak ho vidět i v pohybu.Víc už moc neporadím,jsem taky laik.🙂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jako úplný laik bych koně sám nekupoval.Nemáte někoho známého třeba od koní? Jinak koně by bylo třeba vyfotit jinak.V tzv. zootechnickém postoji a pak ho vidět i v pohybu.Víc už moc neporadím,jsem taky laik.🙂
Vím, mě to focení napadlo až při odchodu, kdy už byl v boxu...🙂
Viděla jsem ho v pohybu, zrovna měl hodinu jízdy. Vypadal krásně, ale právě jak ho odsedlali, úplně jsem se lekla, jestli nemá moc propadlé záda...
Stormy96L
napsal(a):
Mně se spíš zdá, že má povolený pupík a celkově je opadlý ze svalů, podle mě je i ve špatné výživové kondici, před zimou by mu takhle neměly lézt žebra, ne?
Prý tak na zimu vždy zhubne. Po jízdě dostal granule a seno. Já bych si ho taky víc vykrmila. Ostatní koně byly pevnější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jo souhlas se stormy.Podívejte do sousedních témat co jsou dnes schopni člověku prodat..Horší jak autobazar.
EvaM90
napsal(a):
Prý tak na zimu vždy zhubne. Po jízdě dostal granule a seno. Já bych si ho taky víc vykrmila. Ostatní koně byly pevnější.
Opět, pokud máte o koníka velký zájem, nechat prohlédnout veterinářem. Hubnutí před zimou bude mít nějaký důvod (třeba problémy se zuby, v létě se v pohodě pase na travičce a v zimě je odkázaný na seno, které se mu třeba hůř žvýká), kůň by měl před zimou nabrat, aby měl v těch mrazech z čeho brát. Třeba to zuby nejsou, možná ho majitel jen dostatečně nekrmí, ale jistota je jistota.
Ježišmarja...
Tak popořadě - z koně lezou žebra, na krku je vidět, že nemá jediný gram tuku, je ve výživové kondici tak 3, a to je hodně skryto pod zimní srstí. Kondice se neposuzuje podle břicha (povolené břišní svaly), ale podle tukových zásob na těle - krk, za lopatkou, obalení žeber tukem, hřbet a záď. Působí pak "strhaně" prostě kvůli tomu.
Plnokrevník je obecně špatně krmitelné zvíře, pořizovat si takovouhle "kostřičku" na zimu není dobrý nápad, chtělo by to deky, aby neztrácel energii zahříváním se, a dobrou krmnou dávku, to nebude levné, rozhodně nebude na seně a troše jádra vypadat lépe.
Za další je otázka, jestli ta povaha, co se vám líbí není jen z toho, že kůň nemá energii na nic dalšího a je rád, že žije a ještě musí pracovat pod sedlem, pokud bude nakrmený a v kondici, pravděpodobně obživne a bude to jiný kůň...
Další problém je "nejaké zranění na noze", rozhodně by jej měl před koupí vidět veterinář a udělat předkupní prohlídku, pod to byly šlachy, mezikosťák - rádo se to vrací, pokud běhal, pravděpodobně bude problém v oblasti kříže, a pobyt v jezdecké škole mu v tomhle nepomohl...
Suma sumárum, tohle v rukou naprostého laika dopadne pro toho koně špatně, a i pro vás. Doporučuji tak dva roky docházet do nějakého jezdeckého klubu, kde člověk pochytí základy, případně pokud je opravdu nutné pořizovat hned vlastního koně, tak nějaké lehce krmitelné, klidně primitivní plemeno, které toho hodně odpustí, zdravotně načatý, hubený plnokrevník koupený v zimě je jako první kůň opravdu hodně špatný nápad, buď budete nejpozději na jaře volat veterináře (nebo rovnou kafilerii), nebo vás bude původně hodný a milý koníček vozit jak špinavé prádlo a budete řešit, co výcvikově s ním a bát se vlastního koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Opravdu bych si koně bez někoho zkušeného po boku vůbec nedovolil koupit.To přiznám by byl chudák..Jako laik jsem ani nevěděl kam mu strčit teploměr.A u koliky například nemít zkušenou ošetřovatelku by asi znamenalo katastrofu.
Záleží na co koníka chcete. Pokud hledáte koně na ''plácání se po lese'' 2x do týdne v mírném tempu a jinak ten kůň bude trávit 24/7 na pastvině s neomezeným přístupem k senu, trávě a nějaký ten příkrm, nebála bych se takového koně. Pokud máte s koněm nějaké závodní ambice do budoucna, zvolila bych jiného koně. RTG si klidně udělat můžete. Mě bylo řečeno že pokud je koni 13+ , jsou RTG defakto ''zbytečné'', údajně RTG v tomto věku čisté nebudou nikdy. Zvláště u A1/1 po dostihové kariéře a následné sportovní.
K výživové kondici bych dodala jen tolik, že pokud se na A1/1, kteří mají rychlejší spalování, jezdí několikrát do týdne, a ''hodí se tomu 2x denně seno a litr granulí'', bude zákonitě vypadat takto... A1/1 jsou koně, kteří potřebují neustále žrát. Ale ne kila ječmene,pšenice a ovsa, ale vlákninu, bílkoviny a tuky :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kůň na fotkách není v dobré výživové kondici a patrně i vzhledem k plemeni bude špatně krmitelný. To v případě koupě znamená nutnost zajistit ustájení kde bude mít 24 hod/den přístup k senu, připočítat si 1000 Kč a více za měsíc k ceně ustájení na příkrm (+ sestavení dávky krmivářem) a minimálně teď přes zimu dekovat. Koupi takového koně bych úplnému laikovi nedoporučovala, obzvlášť ne na zimu a v roce kdy leckde není dostatek sena. Také je otázka co se stane s temperamentem koně poté co zesílí a současně se mu ubere pravidelná zátěž, kterou v jezdecké škole měl. Pokud by se do toho zadavatelka přesto chtěla pustit, určitě bych nechala udělat předkupní prohlídku včetně RTG. Úplně čisté asi nebudou, ale alespoň bude vědět do čeho leze. Je rozdíl mezi nálezem kde stačí k bezbolestnému pohybu podávat MSM, nebo speciální podkování a nálezem, kde kůň 2x ročně absolvuje kůru nitrožilního Bonharenu aby vůbec chodil, nebo je výhledově nutná operace za x desítek tisíc a třeba s nejistým výsledkem.
EvaM90
napsal(a):
Zdravím, jsem úplný laik a chystám si pořídit prvního koně. Dnes jsem se byla podívat na 13letého anglického plnokrevníka z jezdecké školy, dříve dělal hobby závody, kde měl nějaké zranění nohy. Majitelka o tom bohužel víc nevěděla, ale teď je prý zdravotně ok.
Povahově se mi hrozně líbil, je to kůň co by spíš učil mě 🙂 ale trochu mě zaráží, jaké má záda. Přišel mi totiž hrozně “strhaný”. Nebo na svůj věk vypadá? Bojím se, že si pořídím 13letého koně a za rok se mi doma rozpadne pod rukama...
Fotky jsou děsné,na takových a z těchto úhlů by vypadal mizerně asi každý kůň
Majitelka koně nevěděla víc o jeho zraněních? To je taky zvláštní A že na zimu se vždy hubne je taky obecně oblíbený omyl.Jak potom vypadá na jaře,když už je jak radiátor před zimou?
Každopádně,koník je hubený .Nohy neposoudím,to musíte vzít někoho znalého,aby viděl v pohybu a osahal .
Jestli koník někde slouží jako provozák,nepíšete ,jak dlouho.Kolika rukama prošel atd atd.od toho by se dalo předpokládat,co má za sebou ,tudíž co můžete očekávat dál.
Proč vy chcete koně,k jakému účelu ,na co ho budete využívat,jak intenzivně?Co vy dosud víte o koních a co takovému koni nabízíte?
Pokud tohohle hodně hubeného zakoupíte a vyhodíte,jak je teď moderní , na nějaký holý plácek bez žrádla,jakože "pastevko s přístřeškem" ,pravděpodobně zjara tu kafilérku volat budete.
Jestli bude ustájen někde,kde opravdu bude mít celodenní nepřetržitý přístup senu a na noc box,opět se senem,v nepřízni počasí pak pro začátek klidně i na ven deku,plus nějaké jádro a od vás rozumnou práci,pak se může opravit a dělat vám radost při rekreaci ještě pěkných pár let
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ten chudák vypadá tak zbědovaně..Kolik za něho chtějí? Jestli se smím zeptat.Klidně do SZ.
Atav
napsal(a):
Záleží na co koníka chcete. Pokud hledáte koně na ''plácání se po lese'' 2x do týdne v mírném tempu a jinak ten kůň bude trávit 24/7 na pastvině s neomezeným přístupem k senu, trávě a nějaký ten příkrm, nebála bych se takového koně. Pokud máte s koněm nějaké závodní ambice do budoucna, zvolila bych jiného koně. RTG si klidně udělat můžete. Mě bylo řečeno že pokud je koni 13+ , jsou RTG defakto ''zbytečné'', údajně RTG v tomto věku čisté nebudou nikdy. Zvláště u A1/1 po dostihové kariéře a následné sportovní.
K výživové kondici bych dodala jen tolik, že pokud se na A1/1, kteří mají rychlejší spalování, jezdí několikrát do týdne, a ''hodí se tomu 2x denně seno a litr granulí'', bude zákonitě vypadat takto... A1/1 jsou koně, kteří potřebují neustále žrát. Ale ne kila ječmene,pšenice a ovsa, ale vlákninu, bílkoviny a tuky :-)
Chci ho jen na vyjížďky po přírodě. Za domem máme louku, kde to postupně doplňujem o zvířata a já bych ráda koně.
Máte ale pravdu, že na pořízení koně je brzy. Budu dál chodit na ježdění a učit se. Původně jsme ho chtěli nechat ustájit,začít stavit stáj a pak přesunout k nám. Není ale asi kam spěchat...
Znám opravdu slušné množství lidí, kteří koupili chudáčka koníčka ve špatném výživovém stavu, protože byl hodný a "že si ho spraví". Spravili, ale jezdit už nemohli - hodný koník začal utíkat pod sedlem, stavět se na zadní, v horším případě i napadat majitele ze země. V 90% se jednalo o plnokrevníky, ten váš je přímo ukázkový případ. Osobně bych takového koně nekoupila ani náhodou. Nikdy nevíte, co se z něj vyklube. :)
EvaM90
napsal(a):
Chci ho jen na vyjížďky po přírodě. Za domem máme louku, kde to postupně doplňujem o zvířata a já bych ráda koně.
Máte ale pravdu, že na pořízení koně je brzy. Budu dál chodit na ježdění a učit se. Původně jsme ho chtěli nechat ustájit,začít stavit stáj a pak přesunout k nám. Není ale asi kam spěchat...
Jste rozumná osůbka.
Jen ještě poznámečku. Pokud budete kupovat koně, velmi doporučuji nekupovat koně se sklonem ke zchvácení. Hucula, haflinga, fjorda a jiná taková "primitivní" plemena. U těch zase strávíte milion času řešením toho, aby se koník nepřežral a neschvátil. Velice náročné na psychiku a navíc otravné. Vlastní zkušenost.
Váš kůň by pak, se zodpovědným přístupem, vypadal celou pastevní sezonu jako koně na první fotce.
Plnokrevník není zase taková tragédie. Dá se to ukočírovat. Na druhé fotce je 20 letý plňas v režimu 24/7 letos v únoru.
Ale rozhodně nekupovat na zimu!
Pokud jste laik a koně byste měla doma SAMOTNÉHO - tj. bez dalšího koně/poníka. Opravdu se na něj vykašlete, uděláte tím službu sobě a především tomu koni. Kůň je stádové zvíře, který potřebuje další kamarády - koně. Je to jeden z nejzákladnějších bodů welfare koně.
Podle fotek nejde moc soudit, ale každopádně neznamená, že pokud je to A 1/1 tak musí mít zaručeně špatné trávení, rychlé spalování apod.,.... stačí jen dodržovat správné krmení, návaznost, hodit koně do klidu, zkontrolovat vředy a je vystaráno... Jinak podle těch fotek ten kůň již delší dobu nic nedělá, nemá žádné svaly ani na krku, ani na zádech, správné krmení je taky vzdálenější - toť ty povolená opadlá záda a prověšený břich.
sisi58
napsal(a):
Jste rozumná osůbka.
Jen ještě poznámečku. Pokud budete kupovat koně, velmi doporučuji nekupovat koně se sklonem ke zchvácení. Hucula, haflinga, fjorda a jiná taková "primitivní" plemena. U těch zase strávíte milion času řešením toho, aby se koník nepřežral a neschvátil. Velice náročné na psychiku a navíc otravné. Vlastní zkušenost.
Váš kůň by pak, se zodpovědným přístupem, vypadal celou pastevní sezonu jako koně na první fotce.
Plnokrevník není zase taková tragédie. Dá se to ukočírovat. Na druhé fotce je 20 letý plňas v režimu 24/7 letos v únoru.
Ale rozhodně nekupovat na zimu!
Jestli má zadavatelka,jak sama píše "louku za domem a na tu si doplňuje zvířata" tak tam pravděpodobně schvácení a přežrání hrozit nebude
EvaM90
napsal(a):
Louka ,doplněná o zvířata,to je opravdu výstižné vyjádření
Váš přístup je rozumný,choďte jinam a učte se .Hodně.
Až budete opravdu něco vědět o potřebách koní,pak vám třeba dojde,že ne každý plácek za domem je vhodný pro kvalitní chov tak náročných zvířat ,jako jsou koně

EvaM90
napsal(a):
To je jak myšlené?
je to jednoduché.
ono totiž v naprosté většině případů platí, že tyhle louky za domem uživí výrazně méně zvířat, než si jejich majitelé představují. takže místo louky je tam velmi záhy vydupaná hlína.
no a kůň se schvátí z bohaté pastvy a na vydupanou hlínu se dávají právě koně citliví ke schvácení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ovšem aby to zase nevypadalo,že koně se vždy a všude chovají podle ideálů,tak se zajděte podívat do nájemních stájí v okolí.Uvidíte že to má často daleko k ideálům popsaných v "učebnicích".Jsou místa,kde si koně můžou nechat jen zdát i o té louce za domem. A je to prosím v Praze.

Znám stáj i koně, upřímně je mi tak trochu líto, že si na něm vydělali v jezdecké škole a teď ho posílají dál, do těžko říct jakých rukou ... ale snad se jim aspoň podaří vybrat dobře. Já to tak nějak pořád vidím tak, že koně, který přestane být perspektivní, si mám prostě nechat a ne ho dávat dál, i když už mi přestane vydělávat. Upřímně, kdo ho koupí? Buď jen někdo naivní, který ho bude piplat dva roky, naučí se na něm trochu jezdit a pak ho zas pošle dál, protože si bude chtít pořídit něco mladšího a zdravějšího. Nebo hůř někdo, kdo ho bude přetěžovat od začátku. Možná jsem moc pesimistická, třeba se najde někdo, kdo mu dá to, co potřebuje, i když to ten kůň už nebude moci třeba plně vrátit, ale prostě zrovna od téhle stáje bych čekala víc.
Taky bych čekala, že když už něco prodávám, tak to aspoň trochu vypadá ... tady evidentně asi nebyly peníze na výživáře a optimální KD.
Osobně bych si vysloužilého A1/1, který prošel dvěma nejtěžšími zkouškami, co kterého koně můžou potkat - dostihy a jezdecká škola - a který už bude mít nějaká ta omezení, jak fyzická tak psychická, nekoupila. Ušetřila bych si na zdravého koně.
RTG mi přijde v tomto případě zbytečné dělat, pouze bych nechala veta udělat klinické vyšetření a ohybovky. Nálezy mít bude a to je pak tak trochu věštění z koule (a nebo o domluvě veterináře a prodávajícího), jak moc to je závažné a co a jak se s koněm dá dělat a jak dlouho. Znám to, taky jsem koupila koně s nálezy, které každý odborník vyložil jinak a s RTG jsem si pak mohla akorát tak zatopit v kamnech. Tak jako tak kupujete koně, který může fungovat 6 let stejně jako 2 roky.
Pokud uděláte ten dobrý skutek a koně v tomto stavu si koupíte s tím, že jste ochotná se o něj starat dalších 15 let, z nichž 50-80% ho budete jen živit a chodit s ním na procházky na ruce, tak vás chválím a děkuji a radím vám investovat do rozboru krve a sestavení krmné dávky odborníkem.
EDIT
Tak teď jsem pročetla prostředek diskuze a koukám, že se zadavatelka již rozhodla koně nepořizovat - gratuluji. Na louku za barák si časem, až se naučíte jezdit, pořiďte dva huculy a myslím, že budete spokojenější.
"Na louku za barák si časem, až se naučíte jezdit, pořiďte dva huculy a myslím, že budete spokojenější".
Radit začátečníkovi, aby si koupil huculy je nezodpovědné.
Jsou to koně tvrdí a pracovití,vydrží hodně, ale v žádném případě nejsou vhodní pro neználka. Musí mít krmení pro prakoně (jinak se schvátí a budou tlustí), to mnoho lidí neví, a spešl přístup. Pro dobrého pána se sedřou, ale neodpouští přehmaty a chyby.Nedůslednému člověku brzo "skáčou po hlavě".

sisi58
napsal(a):
"Na louku za barák si časem, až se naučíte jezdit, pořiďte dva huculy a myslím, že budete spokojenější".
Jsou to koně tvrdí a pracovití,vydrží hodně, ale v žádném případě nejsou vhodní pro neználka. Musí mít krmení pro prakoně (jinak se schvátí a budou tlustí), to mnoho lidí neví, a spešl přístup. Pro dobrého pána se sedřou, ale neodpouští přehmaty a chyby.Nedůslednému člověku brzo "skáčou po hlavě".
Ano, Sisi, ale až se slečna naučí trochu jezdit, což bude tak za 2-3 roky, bude všechno vidět poněkud jinak a už nebude neználkem. Třeba se poté, co zjisti, že se na koně stačí špatně podívat a už má koliku nebo na něj sedne jedna moucha a celý se osype a spustí se mu headshaking na celý život, rozhodne tato extrémně choulostivá zvířata vůbec nechovat.
Ale myslím si zase, že dojít si k tomu poznání musí každý sám tou praxí ... Nevím jestli jste si nepřečetla první část té věty, co jsem napsala, nebo jsem to blbě zformulovala, ale mělo to vyznít tak, že místo koupě opotřebovaného plňase doporučuji se naučit jezdit a pak si pořídit dva koně do nepohody.
Jinak pokud chcete, dám vám kontakt na prodávající, vedoucí jezdecké školy, a můžete jí osobně zajít poučit o tom, že nabízí special needs koně začátečníkovi za barák já už jsem jí alespoň napsala mail...
napsal(a):
Ano, Sisi, ale až se slečna naučí trochu jezdit, což bude tak za 2-3 roky, bude všechno vidět poněkud jinak a už nebude neználkem. Třeba se poté, co zjisti, že se na koně stačí špatně podívat a už má koliku nebo na něj sedne jedna moucha a celý se osype a spustí se mu headshaking na celý život, rozhodne tato extrémně choulostivá zvířata vůbec nechovat.
Ale myslím si zase, že dojít si k tomu poznání musí každý sám tou praxí ... Nevím jestli jste si nepřečetla první část té věty, co jsem napsala, nebo jsem to blbě zformulovala, ale mělo to vyznít tak, že místo koupě opotřebovaného plňase doporučuji se naučit jezdit a pak si pořídit dva koně do nepohody.
Jinak pokud chcete, dám vám kontakt na prodávající, vedoucí jezdecké školy, a můžete jí osobně zajít poučit o tom, že nabízí special needs koně začátečníkovi za barák já už jsem jí alespoň napsala mail...
Nemám nic proti tomu, co jste napsala, jen bych místo těch huculů raději viděla "dva koně". Po tom, co už čtvrtým rokem řeším schváceného prakoně, jsem troch citlivější na toto téma.
Mám ten dojem, že s teplejšími zimami, které plňasi budou dobře snášet, si tyto koně budou lidé pořizovat častěji, než poně. Mít doma menšího koně už brzy nebude taková paráda, jako dřív.Tihle koníci potřebují v zimě zimu(aby hubli), žádnou sladkou a čerstvou travičku a taky docela dost práce.
Kolik lidí může toto těmto koníkům zajistit? Pokud to tak není, tito koně tloustnou, mají zdravotní problémy (třeba právě to zchvácení) a ve finále už nejsou dobří ani na ježdění, ani jako sekačka a ani jako společník k velkému koni. Smutek.

sisi58
napsal(a):
Nemám nic proti tomu, co jste napsala, jen bych místo těch huculů raději viděla "dva koně". Po tom, co už čtvrtým rokem řeším schváceného prakoně, jsem troch citlivější na toto téma.
Mám ten dojem, že s teplejšími zimami, které plňasi budou dobře snášet, si tyto koně budou lidé pořizovat častěji, než poně. Mít doma menšího koně už brzy nebude taková paráda, jako dřív.Tihle koníci potřebují v zimě zimu(aby hubli), žádnou sladkou a čerstvou travičku a taky docela dost práce.
Kolik lidí může toto těmto koníkům zajistit? Pokud to tak není, tito koně tloustnou, mají zdravotní problémy (třeba právě to zchvácení) a ve finále už nejsou dobří ani na ježdění, ani jako sekačka a ani jako společník k velkému koni. Smutek.
Jasně, myslím, že každý prostě radíme podle toho, co známe. Já mám naopak s huculy pozitivní zkušenost, ale zas v porovnání s citlivými plňasy a teplasy. Mluvíme ale o chovu ve výbězích, ne na pastvě. Já si totiž pod loukou za barákem představuju vyšlapaný plácek s minimem trávy, kde bude kůň na dešti, mrazu, na nějakém tom senu, co se za ty ceny sežene :) Ale samozřejmě se může jednat i o 10 ha bohaté pastvy a to souhlasím, že je pro tyto koně zabiják... Nevím, přesné podmínky neznám. Z mé zkušenosti si ale laik většinou představuje, že koni stačí kus oplocené trávy a nedokáže si představit, jak rychle z toho už jen dva koně udělají bezútěšné bahniště, kde vám budou v zimě zůstávat holínky.
Ale myslím, že zadavatelku diskuze tak jako tak odradila, jen mě teda zaráží, že musely nastoupit až anonymní baby na internetu a že nějaká selekce neproběhla už zodpovědným prodávajícím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Rád bych zadavatelce poradil jak se domluvit s koněm,ale já sám to nevím.😂O huculech bych doporučoval něco si přečíst a pak se jet podívat do reality a zjistit ,že to v praxi vůbec nemusí být pravda.Já jel taky do nedaleké stáje kde je chovají a docela překvápko.Menší robustní koně a velmi přátelští k člověku.A protože jsem byl na návštěvě,tak jsem jim vůbec nic nedal.Že tomu nevěříte.😂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rád bych zadavatelce poradil jak se domluvit s koněm,ale já sám to nevím.😂O huculech bych doporučoval něco si přečíst a pak se jet podívat do reality a zjistit ,že to v praxi vůbec nemusí být pravda.Já jel taky do nedaleké stáje kde je chovají a docela překvápko.Menší robustní koně a velmi přátelští k člověku.A protože jsem byl na návštěvě,tak jsem jim vůbec nic nedal.Že tomu nevěříte.😂
Máte to popletené. Ti koně nejsou špatní ani zlí. Naopak. Ale vyžadují spravedlivý i když přísný přístup.Zradu a nespravedlnost neodpouští. Pokud je nedokážete, jako majitel vést a řídit, vedou a řídí oni vás.Pokud se nepodvolíte, přesvědčí vás.
Běžný kůň vám nějaké to selhání odpustí, někteří i vícero. U huculů si tím zaděláváte na problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Máme tady odbornici na "muculátka".☺️ Vzpomnám si jen na začáteční písmeno jeji přezdívky."Háčko" to myslím bylo.🤗 Hezky o nich vyprávěla.
napsal(a):
Znám stáj i koně, upřímně je mi tak trochu líto, že si na něm vydělali v jezdecké škole a teď ho posílají dál, do těžko říct jakých rukou ... ale snad se jim aspoň podaří vybrat dobře. Já to tak nějak pořád vidím tak, že koně, který přestane být perspektivní, si mám prostě nechat a ne ho dávat dál, i když už mi přestane vydělávat. Upřímně, kdo ho koupí? Buď jen někdo naivní, který ho bude piplat dva roky, naučí se na něm trochu jezdit a pak ho zas pošle dál, protože si bude chtít pořídit něco mladšího a zdravějšího. Nebo hůř někdo, kdo ho bude přetěžovat od začátku. Možná jsem moc pesimistická, třeba se najde někdo, kdo mu dá to, co potřebuje, i když to ten kůň už nebude moci třeba plně vrátit, ale prostě zrovna od téhle stáje bych čekala víc.
Taky bych čekala, že když už něco prodávám, tak to aspoň trochu vypadá ... tady evidentně asi nebyly peníze na výživáře a optimální KD.
Osobně bych si vysloužilého A1/1, který prošel dvěma nejtěžšími zkouškami, co kterého koně můžou potkat - dostihy a jezdecká škola - a který už bude mít nějaká ta omezení, jak fyzická tak psychická, nekoupila. Ušetřila bych si na zdravého koně.
RTG mi přijde v tomto případě zbytečné dělat, pouze bych nechala veta udělat klinické vyšetření a ohybovky. Nálezy mít bude a to je pak tak trochu věštění z koule (a nebo o domluvě veterináře a prodávajícího), jak moc to je závažné a co a jak se s koněm dá dělat a jak dlouho. Znám to, taky jsem koupila koně s nálezy, které každý odborník vyložil jinak a s RTG jsem si pak mohla akorát tak zatopit v kamnech. Tak jako tak kupujete koně, který může fungovat 6 let stejně jako 2 roky.
Pokud uděláte ten dobrý skutek a koně v tomto stavu si koupíte s tím, že jste ochotná se o něj starat dalších 15 let, z nichž 50-80% ho budete jen živit a chodit s ním na procházky na ruce, tak vás chválím a děkuji a radím vám investovat do rozboru krve a sestavení krmné dávky odborníkem.
EDIT
Tak teď jsem pročetla prostředek diskuze a koukám, že se zadavatelka již rozhodla koně nepořizovat - gratuluji. Na louku za barák si časem, až se naučíte jezdit, pořiďte dva huculy a myslím, že budete spokojenější.
Tak to já bych asi patřila do té skupiny naivních. Ale určitě bych koně nechtěla prodávat... Když máte nemocného/starého psa taky ho přece taky nedám pryč.
Jen by mě zajímalo, jak jste koně poznala? Znáte tuto školu? Klidně do zpráv...
sisi58
napsal(a):
Mně každý říká, ať si huculy v žádném případě nepořizuji. Prý jsou to koně idioti. Mám “zkušenost” jen s jedním a byl šikovný. Akorát hned poznal, že já sikovná nejsem tak si ze mě chvilkama dělal prču
EvaM90
napsal(a):
Mně každý říká, ať si huculy v žádném případě nepořizuji. Prý jsou to koně idioti. Mám “zkušenost” jen s jedním a byl šikovný. Akorát hned poznal, že já sikovná nejsem tak si ze mě chvilkama dělal prču
Hezky jste potvrdila, co já napsala.
Huculi nejsou idioti, což se nedá říct o lidech, co o nich tak škaredě mluví.
Ale je lidské, opovrhovat tím, co neznáme nebo čemu nerozumíme. Majitelé huculů, co je fakt mají rádi, vám určitě řeknou, jak to s nimi je.
Taky jsem znala huculku, která byla krásná, hodná a velmi dobrá matka. Bohužel schvácená, ale i přes to, k lidem velmi slušná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
EvaM90
napsal(a):
To nebude tolik ani tím huculem.☺️ Mě si odvedla na kraj labe 24 letá dostihačka když jsem jí poprvé vedl domů z pastvy.Stihla mě prokouknout za dvěstě metrů cesty a usoudila,že dneska by to šlo.😂 Tak prostě místo do hřebčína jsem šel s úplně cizím koněm ožírat travnatý břehy labe.Ty vado já tehdy myslel že se chce koupat.😂 Za čas jsme byli neskuteční kamarádi a jak jinak strašně jsem si jí zamiloval.Víte on kůň prostě hledá jestli jste Vy ta opora pro něj a nebo jestli naopak.Silná osobnost člověka má prostě výhodu.Někdy zase sice jste vůdcem,ale kůň není rád ve vaší společnosti.Tohle jsou věci které odpozorujete až u koní.
Nepoznala som zlého hucula, zatiaľ.
Možno je to ale preto, že všetky moje kone, aj kone, s ktorými som prišla do styku boli od chovateľov, ktorí toto plemeno milovali presne preto, aké naozaj je. Obratné, chytré, šikovné, odolné a samostatné.
Nie vždy je to výhoda, majú vlastný názor na mnoho vecí a veľa vecí riešia po svojom - keď sa napríklad kobyla rozhodla, že sa v stáde necíti dosť dobre na to, aby tam rodila, proste sa zobrala a aj so svojou ochrankou (traja mlaďoši) ich polícia zlapala nadránom takmer v centre mesta, nejakých 12 km ďaleko. Mno, nebolo mi vtedy veruže do smiechu.
V novom stáde už nikdy nikam neušla.
Ďalší expert zistil, že dokáže použiť hrivu ako izolant a v kuse podliezal pásku. Len tak, lebo proste mohol, nutno podotknúť, že ten sa vedel rovnakým spôsobom aj vrátiť späť.
Ale obézny je iba jeden, našťastie. No, možno tohoročné žriebä je trošku otylejšie, ale inak vyzerajú normálne a nemajú zdravotné problémy, ťuk-ťuk.
Teď mi prosím někdo vysvětlete, proč někdo vlastně prodává koně. Jako začátečník bych si prý měla koupit koně po pubertě, ideálně když něco umí a má to zafixované, ať ho tolik nekazím. Takže kolem 10 -14roku?
Kdo ale prodává takové zvíře? A hlavně PROČ? Ví, že je nejslabší článek? Našli mu nějakou začínající nemoc? Už nebude moc pracovat=vydělávat?
Teď jsem dostala zprávu a jsem docela naštvaná. Koupit koně za 10 a prodavat za 35 s tím, že z něj už vše vycucali, tak aspoň prodají dál....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Horsana
napsal(a):
Nepoznala som zlého hucula, zatiaľ.
Možno je to ale preto, že všetky moje kone, aj kone, s ktorými som prišla do styku boli od chovateľov, ktorí toto plemeno milovali presne preto, aké naozaj je. Obratné, chytré, šikovné, odolné a samostatné.
Nie vždy je to výhoda, majú vlastný názor na mnoho vecí a veľa vecí riešia po svojom - keď sa napríklad kobyla rozhodla, že sa v stáde necíti dosť dobre na to, aby tam rodila, proste sa zobrala a aj so svojou ochrankou (traja mlaďoši) ich polícia zlapala nadránom takmer v centre mesta, nejakých 12 km ďaleko. Mno, nebolo mi vtedy veruže do smiechu.
V novom stáde už nikdy nikam neušla.
Ďalší expert zistil, že dokáže použiť hrivu ako izolant a v kuse podliezal pásku. Len tak, lebo proste mohol, nutno podotknúť, že ten sa vedel rovnakým spôsobom aj vrátiť späť.
Ale obézny je iba jeden, našťastie. No, možno tohoročné žriebä je trošku otylejšie, ale inak vyzerajú normálne a nemajú zdravotné problémy, ťuk-ťuk.
Z tebe a tvých "miláčků" by normální komerční stáj měla hoodně radost.😁Mě ošetřovateka nadávala kvůli koby když využívala pro změnu deku jako izolant a chodila s předstihem domů.🙂Ovšem mě se hrozně líbí koně co přemýšlí sami.Má to meze samozřejmě,ale když se valach chce podrbat na hlavě a nedaří se mu to o vlastní nohu,tak už vidím jak kouká na moji.🙂Ježiš no tak se podrbe,no.Vůbec si to nevykládá jako dominanci.Prostě ho svědí něco na hlavě a on to vyřešil nejjednoduším způsobem.On ukazuje i kde mu sedlo hovado a čeká až ho plácnu.
EvaM90
napsal(a):
Teď mi prosím někdo vysvětlete, proč někdo vlastně prodává koně. Jako začátečník bych si prý měla koupit koně po pubertě, ideálně když něco umí a má to zafixované, ať ho tolik nekazím. Takže kolem 10 -14roku?
Kdo ale prodává takové zvíře? A hlavně PROČ? Ví, že je nejslabší článek? Našli mu nějakou začínající nemoc? Už nebude moc pracovat=vydělávat?
Teď jsem dostala zprávu a jsem docela naštvaná. Koupit koně za 10 a prodavat za 35 s tím, že z něj už vše vycucali, tak aspoň prodají dál....
No, koně se prodávají z toho důvodu, že je už majitel nechce. Tj nejčastěji mu nevyhovuje třeba povaha nebo jezditelnost, případně hapruje zdraví. Prodávající ví moc dobře, co má ve stáji, pokud se koně chce zbavit, tak samozřejmě vady co nejlépe skrývá. Při podnikání s koňmi se prodávají koně k účelu už nepoužitelní, stejně jako že sportu nebo i z chovu. Pak se koně prodávají za účelem zisku, jako ostatně všechno zboží. Také může někdo prodávat koně z důvodu, že už se mu omrzel, ale to často bývá spojeno právě s jezditelností nebo zdravím. No a pak se člověk může dostat do situace, že koně neuživí a nebo na tom zdravotně není tak, aby se uživil. Většinou je to kombinace více faktorů, co přesně k prodeji vedlo, to se nedozvíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
EvaM90
napsal(a):
Evo řeknu vám to jednoduše..Ke koním jsem se dostal úplně omylem.Vždy jsem měl rád zvířata a tak proč nejet zkouknout koně,že? Koně jsou super mega tvorové,ale většinou lidi kolem nich tolik ne.Máte už jasno co budete s koněm dělat? Teď je totiž ten okamžik,kdy vás okolí ovlivní a to bude rozhodující.Rozmyslete si dobře kam pojedete sbírat zkušenosti u koní.Není to ani v nejmenším jedno.Jinak jsem už říkal,že podvádět se vás budou snažit,jak zjistí že koním nerozumíte.Vemte si vždy sebou někoho znalého a nebo požadujte vlastní vet. prohlídku koně.
Z jezdeckých škol se prodávají koně taky proto, že majitel vidí, jak koni vadí střídání jezdců, že potřebuje svého člověka, což za celý život nepoznal. Nejdřív to někde řeší třeba pronájmem, někde rovnou prodejem.
Podle mě je to správné rozhodnutí, potkala jsem pár koní, kterým to střídání jezdců fakt vadilo a prodej soukromníkovi pro ně byl dar z nebes.

EvaM90
napsal(a):
Bohužel jsem vám v dobré víře s tím, že koně znám, řekla víc, než jsem chtěla, abyste zde veřejně prezentovala. Soukromá zpráva je od toho, aby zůstala soukromá, to jste zřejmě nějak nepobrala.
Jinak mě mrzí, že to bylo překrouceno ve smyslu, že si na tom koni chtějí vydělat. Prodáván byl jako problémový dostihák další jezdeckou školou, která si s ním asi nevěděla moc rady. Zde, když už jste to tady tedy rozmazala, máte jeho video, když byl ještě dost při síle. Další odkaz je pak jeho prezentace u nových majitelů - vše je veřejně vyvěšeno na internetu, pouze odkazuji. A opravdu, cena koní z dráhy na těch 10-15 tisících začíná. 35 tisíc je ale taky absolutní pakatel, který už vám tak nějak naznačuje, že si je prodávající vědom, že zde bude hodně ALE, a nemůžete doufat, že si za ně pořídíte zdravého, dlouhodobě fungujícího koně.
https://www.facebook.com/JizdarnaRadonice/videos/pr%C3%A1ce-s-temperamentn%C3%ADm-kon%C4%9Bm/504590672916522/
http://www.jezdeckyklub-elite.cz/nasi-kone/
"Jako začátečník bych si prý měla koupit koně po pubertě, ideálně když něco umí a má to zafixované, ať ho tolik nekazím. Takže kolem 10 -14roku?
Kdo ale prodává takové zvíře?"
Jako začátečník byste si koně kupovat neměla. Jako pokročilejší pak poznáte, že za částku, kterou nabízíte, takového koně neseženete. Pro představu - zkušeného zdravého desetiletého koně se sportovní výkonností, vhodného pro začátečníka seženete tak za 150 tisíc a výš. Můžete mít štěstí a narazit na fér člověka, který nějakého svého nesportujícího přiježděného křížence dá třeba za 50. Ale spíš bych si potom dávala zvlášť pozor, protože zdravý hodný zkušený kůň má velkou cenu, protože takového chce každý.

kapička
napsal(a):
Z jezdeckých škol se prodávají koně taky proto, že majitel vidí, jak koni vadí střídání jezdců, že potřebuje svého člověka, což za celý život nepoznal. Nejdřív to někde řeší třeba pronájmem, někde rovnou prodejem.
Podle mě je to správné rozhodnutí, potkala jsem pár koní, kterým to střídání jezdců fakt vadilo a prodej soukromníkovi pro ně byl dar z nebes.
Prodej soukromníkovi - začátečníkovi, který chce koně vyhodit do samoty na louku za barák, je dar z nebes? To teda nevím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Evo a vy chcete koníka jen tak nebo máte něco již vymyšleno?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Evo a vy chcete koníka jen tak nebo máte něco již vymyšleno?
Abych pravdu řekla, tak po této diskuzi ani nevím.
S přítelem jsme to měli namyšlené tak, že teď koupíme staršího, co už něco umí a zažil (řekneme 10-15let) a pak k němu druhého mladšího.
Škoda, že mě takto nikdo nevaroval před dětma....určitě bych žádné neměla
No, nevím,no. Tady by každý za pořízení koně do samoty dával trest smrti, ale zas tak tragicky bych to neviděla. Navíc, jestli jsem to dobře pochopila, kůň by byl zatím ustájen jinde, než se zázemí vybuduje, a pak tam byl s druhým koněm. To nezní úplně špatně. Na rovinu - kůň v takovémhle stavu si může se změnou majitele a ustájení velmi pravděpodobně jen polepšit. Být na místě zadavatelky, bylo by mi ho hodně líto ho tam nechat dál, vypadá fakt na chudinku.
Na tom videu se prezentuje jako nezákeřný kůň ochotný spolupracovat a celkem v pohodě. Věku bych se nebála, plnokrevníci často mají ve třinácti letech ještě hodně před sebou.
Mě se líbí - a asi bych ho tam nenechala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
EvaM90
napsal(a):
S přítelem jsme to měli namyšlené tak, že teď koupíme staršího, co už něco umí a zažil (řekneme 10-15let) a pak k němu druhého mladšího.
Ježiš mě se chce tolik napsat že hůř než tam se u Vás mít nemůže.Jinak plánujete jezdit? Neptám se proto,že já nejezdím,ale spíš je to potom jednodušší celkově.🤗
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ježiš mě se chce tolik napsat že hůř než tam se u Vás mít nemůže.Jinak plánujete jezdit? Neptám se proto,že já nejezdím,ale spíš je to potom jednodušší celkově.🤗
Jezdit bych určitě chtěla, do lesa za louku nebo blízká vesnice a koupání. Dost možná si to ale představuju jak Hurvínek válku
Musím souhlasit s příspěvkem výše, že primárně by si začátečník vůbec neměl koně domů kupovat a když už po něm touží, tak ho mít někde ustájeného a starat se o něj pod dohledem.
Kdysi jsme měli ve sportovním oddíle zhruba desetiletou am. klusačku, výborně přiježděnou, skákala "S"... V boxe šklebivka, ale pod sedlem velmi spolehlivá profesorka. Takže dle doporučení výše věkem i zkušenostmi ideální kůň pro začátečníka. Jednou se tam začala učit jezdit nějaká rodina. Kobču si oblíbili a za nějaký čas jí odkoupili a odvezli k sobě domů. Za půl roku jí vrátili jako nejezditelnou. Kobylka totiž záhy zjistila, že nad nimi má navrch. Sice byla dál "hodná" a nesnažila se je sundat, ale prostě jejich povely ignorovala a na vyjížďce si chodila tam, kam chtěla ona.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
EvaM90
napsal(a):
Jezdit bych určitě chtěla, do lesa za louku nebo blízká vesnice a koupání. Dost možná si to ale představuju jak Hurvínek válku
Víte před dvěma lety jsem byl to samé co Vy.Jenže měl jsem za sebou lidi co ví velmi dobře o čem mluví.Takže třeba když začala tehdy koby kolika,nebyl bych vůbec schopen jí pomoci.Nevěděl jsem vůbec co jí je.Potila se hrozně a válela se.Věděl jsem že jí něco je a utíkal rychle pro pomoc.To samé když jí najednou začala téct z nozder krev.Teď ona jak frkala,tak to vypadalo hrozivě.Než jsem doběhl pro ošetřovatelku,tak už byla v klidu a bez krvácení.Nakonec dnes již vím že ona se nesmí sprchovat chladnou vodou.Takové věci člověk sám zkrátka neví a začátečník teprve ne.Ono i krmit kon není tak jednoduché jak se zdá.Může to klidně skončit i schvácením.Je toho hodně a já taky nejsem tolik vzdělán,abych tu mohl nějak radit o tomto.Dá se to řešit již připravenými a vhodnými krmivy od různých výrobců.Ještě to chce slušného veterináře a kováře.A já taky měl hroznou kliku i tady na ifauně,na jednu hrozně hodnou paní,které asi vstávaly vlasy hrůzou na hlavě s vědomím že mám koně.Tak abych nedělal nějaké hlouposti mi poradila co šlo.
saola
napsal(a):
No, nevím,no. Tady by každý za pořízení koně do samoty dával trest smrti, ale zas tak tragicky bych to neviděla. Navíc, jestli jsem to dobře pochopila, kůň by byl zatím ustájen jinde, než se zázemí vybuduje, a pak tam byl s druhým koněm. To nezní úplně špatně. Na rovinu - kůň v takovémhle stavu si může se změnou majitele a ustájení velmi pravděpodobně jen polepšit. Být na místě zadavatelky, bylo by mi ho hodně líto ho tam nechat dál, vypadá fakt na chudinku.
Na tom videu se prezentuje jako nezákeřný kůň ochotný spolupracovat a celkem v pohodě. Věku bych se nebála, plnokrevníci často mají ve třinácti letech ještě hodně před sebou.
Mě se líbí - a asi bych ho tam nenechala.
Podle 6 let starého videa pod trenérem bych koně pro začátečníka asi moc nehodnotila. A1/1 sice obvykle nejsou tvrdohlaví, ale bývají dost citlivky a obvykle potřebují spíš jezdce, o kterého se mohou opřít.
Kůň si opravdu lepší péči zaslouží, ale s popsanou historií koně a plány zadavatelky se bojím, že by z toho byli nešťastní oba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
jazzinka
napsal(a):
Podle 6 let starého videa pod trenérem bych koně pro začátečníka asi moc nehodnotila. A1/1 sice obvykle nejsou tvrdohlaví, ale bývají dost citlivky a obvykle potřebují spíš jezdce, o kterého se mohou opřít.
Kůň si opravdu lepší péči zaslouží, ale s popsanou historií koně a plány zadavatelky se bojím, že by z toho byli nešťastní oba.
Přesně o tohle bych měl taky obavy..Aby koně zadavatelka zvládla.Aby nenastala situace kdy kůň převezme žezlo vlády a pak zadavatelka nebude vědět co dělat.
EvaM90
napsal(a):
S dětmi je všecko podstatně jednodušší,ty si klidně mějte
Opravdu , v případě ,že si hodláte pořídit koně,vy sama nejdřív pracujte na sobě.
Na svém jezdeckém ,umění a přitom se intenzivně vzdělávejte teoreticky i prakticky ohledně veterinárního,krmivářského,podkovářského a sedlářského minima
Taky je dobré vědět jaké zákonné podmínky ohledně pozemků,zřízení hospodářství,hospodaření s hnojem,ohled na vodní zdroje,okolní zástavbu atd. atd musíte splňovat,abyste na nějakou tu "louku" koně vůbec dát mohla.
A nezbavovala se chudáka během měsíce ,protože vadí sousedům a stojí po břicho v bahně,třeba
Abyste svému koni měla co nabídnout a nebyla takhle absolutně závislá na radách a poradách cizích kolemjdoucích,prodávajících,nebo anonymů na diskuzi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
A jen pro informaci paní Evy.Například nick Koně je zkušená paní.Ví o čem mluví..Koně promiňte,ale já jí to říct musel takhle.Vždyť já taky když jsem sem tehdy přišel vůbec nevěděl kdo má kolik zkušeností.☺️
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A jen pro informaci paní Evy.Například nick Koně je zkušená paní.Ví o čem mluví..Koně promiňte,ale já jí to říct musel takhle.Vždyť já taky když jsem sem tehdy přišel vůbec nevěděl kdo má kolik zkušeností.☺️
Mám tak výmluvné,praktické a děsně přínosné příspěvky?
Že jste z nich kladně ohodnotil mou stupnici zkušeností?
Třeba to mám všechno načtené z netu či knih ,poté zdatně utřídím data a dokážu slohově zpracovat,jako by to byla moje zkušenost
EvaM90
napsal(a):
Pokiaľ ste ani len nezačali niekde dochádzať ku koňom a chcete si koňa zaobstarať bez predošlých skúseností, nerobte to. Kôň je veľké zviera, neznalosťou môže spôsobiť množstvo chýb a liečba je veľmi náročná, hlavne finančne.
Skúste aspoň rok-dva niekam dochádzať, ideálne tak, aby ste sa naučili aj niečo okolo tej starostlivosti, nie iba jazdiť.
A hlavne kôň sám za barákom úplne štastný nebude, potrebujete aspoň dva kusy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Na koníky se jeďte klidně podívat i do útulku.Pro první kontakt to není špatný nápad.Můžete tam jezdit i pomáhat se starostmi kolem koní.Tedy nutné se obrnit jistou dávkou "necitlivosti".Obrnil jsem se a docela to i vyšlo.Jen jeden kůň adoptován a může tam zůstat až do smrti.To není tak zlá cena za získání určitých zkušeností.Cest ke koním je prostě mnoho.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na koníky se jeďte klidně podívat i do útulku.Pro první kontakt to není špatný nápad.Můžete tam jezdit i pomáhat se starostmi kolem koní.Tedy nutné se obrnit jistou dávkou "necitlivosti".Obrnil jsem se a docela to i vyšlo.Jen jeden kůň adoptován a může tam zůstat až do smrti.To není tak zlá cena za získání určitých zkušeností.Cest ke koním je prostě mnoho.
To jsem vůbec nevěděla, ze existuje! Je nějaký seznam těchto útulků? Nemůžu nic v okolí najít...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Můžete zkusit třeba Domov pro koně.Jsou i na FB.Také útulek pro koně Bianka.🙂 Je jich víc a o koních jako takových se dozvíte bych řekl i dost.Prostě můžete tam jen tak být u koní.Poznat i jak se chovají,jak jsou velcí a uvidíte jestli se Vám budou líbit.☺️ Z vlastní zkušenosti Vám mohu říct,že v jezdeckých stájích se spíš svezete potom.