Koně a rodina zároveň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.11.2018 22:40
canis lupus

XXX.XXX.1.98

..aneb jak to děláte Vy, kdo nemáte koně doma, jste víceméně jediná jezdící osoba v rodině, ale kvůli malým dětem se ježdění komplikuje?
Mě už se kobyly flákají skoro čtyři roky (jo, zní to hrozně). Za tu dobu pracovaly pouze několikrát. Ještě tak během prvního těhotenství jezdil manžel začátečník. Teď máme dvě děti a furt čekám, kdy to bude lepší..Manžel jezdí domů večer, ke koním se dostanu o víkendu, ale na práci to není, max na trochu opakování ze země (mladšímu dítěti je trochu přes půl roku). Nechci děti ani manžela šidit, ale je mi líto, že koně stojí (tedy ne doslova, jsou venku). Nastává navíc období výletů se starším, aby něco zažil.
Tak by mě zajímalo, jestli a jak se to někomu daří skloubit. Díky.

Neregistrovaný uživatel

18.11.2018 23:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě se to povedlo skloubit dokonale.Sice rodinu jako takovou nemám,ale našel jsem si člověka mě blízkého.Je to majitelka ustájka kde mám koně.Ideální kombinace a děti má dvě.Vlastně u koní bydlí již delší dobu sama.Čili u koní jsme oba a spokojenost..Tedy zatím týden jako ostrého "provozu" Ale já už u ní vegetoval delší dobu.No a jak to skloubit? Tak já musím ráno do firmy a ona odveze děti do školy a nebo její maminka.Odpoledne je vyzvednu a jedem "domů".Díky tomu,že koně jsou i její obživa(ustájení),tak si je dopoledne obstará.Pomůžu co umím a třeba kování je již moje doména.U toho vůbec již nemusí být.Tedy kovář samozřejmě ano. Večer koně dávám "hajat" taky já a krmení je taky na mě.Ona si obstará děti a podobně.To spolu vůbec nemáme jinak nic společného..Jen se našli lidi co mají společný zájem a "lásku".Nebavíme se ani náznakem o nějakém partnerství a nárocích jeden na druhého.Děti mají slíbený výlet do severní koreje na převýchovný tábor jestli se nezlepší. Takže i cestování máme vyřešené. Jo a do "mekáče" jezdíme zatím jen koukat.Jíst až si to zaslouží. Opět nejsem schopen fungovat jako náhradní tatínek,ale jako kamarád pro ty děti. Marná snaha už jiný nebudu.

19.11.2018 07:12
Slon Indický

XXX.XXX.247.226

Tak to, že mám děti a manžela neznamená, že se musím vzdát všech svých zájmu, ne? 😉
Pokud přes týden manžel nemůže hlídat, tak si sehnat někoho na hlídání, třeba se domluvit s nějakou známou s dětmi, že jeden den jsou děti u vás a má volno ona, druhý den u ní, a máte volno vy, nebo nějakou placenou výpomoc... O víkendu přeci jeden den věnovat koním můžete, to, že máte děti neznamená, že musíte běhat jen kolem nich, máte nárok na čas i jenom pro sebe. Výčitky o tom, že děti šidíte si vyžeňte z hlavy, jinak to lepší nebude nikdy - návrat do práce, děti ve škole, o víkendu výlety a třeba nějaké kroužky, vám budou kobyly stát dalších XY let, než se je odhodláte prodat... Pak děti vyrostou, vaši oběť nikdo neocení a vy jste ztratila kus života, kdy jste si ježdění mohla užívat.
Prostě nečekat, že se něco zlepší a bude víc času - to nebude nikdy, prostě si stujte za svým, že chcete čas pro sebe a udělejte si ho, rodina si zvykne. Jinak se prostě do sedla nedostanete nikdy, a pokud ano, rodina zvyklá na vaši přítomnost bude permanentně remcat a neužijete si to.
Také je dobré si říct, že tím, že budete 2 dny v týdnu mít pro sebe děti trpět nebudou, trpět budou tím, že je máma frustrovaná a vzdala se všeho, co ji baví.
Tak hodně štěstí!

19.11.2018 07:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Děvče zlaté, žijete jen jednou. A koně stárnou strašně rychle.
To, že máte malé děti, neznamená,že jste přestala žít, či nemůžete dělat nic jiného, než mámu,manželku a hospodyni.
Děti jsou i vašeho manžela, nejen vaše a půl den, který strávíte u svého koníčka vám velmi prospěje. A vašemu muži také Už to, že sem píšete, sice velice korektně, ale přesto píšete, něco znamená.
Pokud by vám současný stav vyhovoval, psát nebudete.
Mám kamarádku, co je na tom stejně.Ta navíc ještě na mateřské pracuje z domu. A už jí z toho hrabe. I když se občas zdravě naštve a přijde jezdit. Hlavně, když je u nich tchýně.
Vy si sežeňte na jedno půldne hlídání babiček nebo cizí babičky a na jedno půldne ať hlídá manžel. Můžete mu to potom, spokojená od koní, vrátit v noci.
Vím, co píšu. Mě hlídal manžel a i vařil a obídek mi ke koním donesl v rendlíku.Já byla spokojená ve dne, on pak posléze.
Věřte staré ženské.

19.11.2018 07:32
akscha

XXX.XXX.39.87

Ja mam spis pocit, ze zadavatelka ma v hlavnich prioritach rodinu a manzela (coz naprosto chapu) a hleda zpusob, jak k tomu stihnout i kone. Ne jak se vzdat casu s rodinou ve prospech koni. A na to podle me zadny zazracny navod neni, clovek se rozdvojit nedokaze :). Takze si srovnat, co opravdu chci, a kdyztak se zkusit s manzelem dohodnout na nejake pomoci. Pokud lze, zkusit resit i jeho praci, aby se vracel drive a mel na deti vic casu i on.

Co jsem videla u znamych s detmi, vetsinou to resi tak, ze trosku vetsi deti si berou s sebou ke konim. To mi prijde docela fajn, zvlast pokud jsou deti dve a zabavi se. Jenze pokud by casem chtely sveho ponika, budete tam, kde jste byla (zase nejezdite), jen s jendim konem navic.

19.11.2018 08:05
evcusik

XXX.XXX.150.9

Mám 15 měsíční dítko - od začátku jsem ji brávala sebou. Při jejím spánku jsem si i zajezdila, jinak jsem pracovala ze země nebo procházky a dítko jssem měla a mám v šátku/nosítku.

Na víkend je jedno dopoledne celé moje, takže dcerka má tatínka jen a jen pro sebe. Ve zbytku mám zaplacené hlídání, pokud chci nebo velmi hodné tetičky ve stáji :)

Neregistrovaný uživatel

19.11.2018 11:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Na tohle asi univerzální rada neni, každý máme jiné priority a možnosti, a to, že to někomu nějak funguje a vyhovuje přece neznamená, že to bude fungovat jinému.Asi to zavisí na Vašem pocitu. Jestli je ježdění Vaše velká potřeba, měla byste řešení hledat spíše s manželem, co jste ochotni pro Váš lepší pocit udělat a jak to zařídit, případně jestli máte po ruce babičky, tak se obrátit i na ně. Pokud Vám jen vadí, že kobyly nic nedělají a máte je "zbytečně", a zároveň jezdit půjdete s pocitem, že "okradate rodinu", tak si to musíte asi vyřešit v sobě, co je pro Vás důležitější. Mí koně taky nic nedělají, aktivní práce s nimi jsem se vzdala před třemi lety, mám jich sama na starosti sedm, a i když příležitosti k ježdění či práci s nimi mám, ta potřeba je pryč, a jestli si mám vybrat mezi vyjížďku nebo procházkou s rodinou, mám jasno, a koně tím nijak netrpí. Ale já asi budu v jiné situaci, než Vy.

19.11.2018 12:02
balisek

XXX.XXX.131.211

Když byli kluci malí, omezila jsem ježdění na občasné placené hodiny. Při pracovní době do 17.30 hod. a dvou malých dětech bohužel na pravidelné ježdění, natož na vlastního koně nebyl prostor. Holt čas není natahovací a jakmile jsem si založila rodinu, musela jsem ho rozdělovat mezi více lidí a věcí než když jsem žila sama nebo jen s partnerem.

Když se děcka přehoupla do věku, že se už uměla zabavit sama a tolik nestála o mojí výhradní společnost, zase jsem se k aktivnímu ježdění vrátila. Nyní je synům 15 a 18 let, já 5 let opět aktivně jezdím, posledních 2,5 roku na vlastním koni.

Ano, koně stárnou rychle, ale děti rostou ještě rychleji. Nemám pocit, že bych za těch pár let, co jsem "obětovala" rodině, o něco zásadního přišla.

Vždycky zkrátka záleží na prioritách a možnostech (časových, finančních) každého jednotlivce a žádné rozhodnutí není špatné.

Neregistrovaný uživatel

19.11.2018 17:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tohle všechno přeci záleží na mnoha okolnostech.Jaké zaměstnání člověk má a jestli vůbec nějaké.Další věcí je kolik dalších "koníčků" má a případně ochota se jiných vzdát.Také jaké děti člověk má a jak vychované.Známá např. dělá dětem doslova sluhu.Sorry že to říkám takhle.Naštěstí má zaměstnání,kde...Jak bych to řekl slušně.."Houno" dělá půl dne a druhou půlku tam není. Jo jsou taková místa ještě i dnes. Čili každý to musí zvládnout po svém a svým možnostem adekvátně.Holka co maká např. v továrně,doma děti,bude mít pochopitelně méně času a chuti kodrcat se ještě na koni než třeba...Ta moje známá ve službách magistrátu.

19.11.2018 18:55
Žofi

XXX.XXX.80.55

Je to vždy o domluvě a toleranci, tak jako v jakémkoliv vztahu 😉. Já mám malou dceru a manžela nekoňáka. Jezdím několikrát týdně, nyní např. i sem tam víkendové zimní soustředění a je to v pohodě. Rodina je u mě na prvním místě a oni to ví, proto mě na oplátku podporují v mém koníčku už x let a já zase podporuji např. manžela 11let v jeho hobby. A funguje to právě z důvodů té první věty 😉.
Kdo chce totiž brát, musí stéjnou měrou i dávat no.

28.11.2018 10:31
etnies86

XXX.XXX.245.26

známá to zvládá bravurně, ale má pomáhajícího muže, hlídací babičku a holky na výpomoc.

nemáte žádnou hlídací babičku? nebo kamarádku, které pak taky na oplátku pohlídáte nebo svezete na koníkovi?
pokud jsou finance tak si klidně někoho zaplatit, máte taky nárok na relax u koní ne, myslím že se jako mámy doma nenudíme (aspoň já ne)
co nějaké holky ke koním, které by vám pak třeba děti pohlídali za ježdění, někde třeba u jízdarny abyste na ně viděla

aspon jednou týdně bych to hodila na tatínka a šla si zajezdit
jednou týdně bych šla třeba s dětma (kdyby malé spalo v kočárku a druhé starší by vás nechalo, tak byste si třeba i někdy zajezdila ;)

já nemám svoje koně a mám hlídání všude možně ale už nemám tu potřebu být u koní každou chvíli, a jedním z důvodu je že taky nechci šidit rodinu, přítel je doma jen o víkendu tak chci taky radši společnou rodinnou chvíli než vypadnout někam na půl dne ke koním, a řeším to v týdnu když je pryč. aspon jednou týdně, někdy dvakrát, někdy se mnou jde děda a hlídá malou když jezdím, pak ji povozím a má to jako výlet :)

17.3.2019 09:33
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.125

Ahoj, nechci zakladat nove vlakno, tak se zeptam tady. S dcerou (skoro 5 let) uz jsme rok chodily na koniky, jezdilo se tam vzdycky chvilku v kroku bez sedla, jen na padu nebo holem hrbete, byla samozrejme vodena a obcas nejaky ten cvik jako trhani jablicek, lehnou na zada, pohladit na krku apod. Ale uz mi prislo, ze by to chtelo pokrocit, a presly jsme do staje s trenerem. Ale zajimalo by me, jak na tom byly vase deti, kdy byly videt pokroky a jak to zvladaly? Ona byla na jizdarne s holcickou a ta tam skakala, takze samozrejme chce hned taky, tak se trochu bojim, aby nebyla zklamana, ze to nebude hned... Jinak zadny ambice nemame, spis jestli ten trenink je k necemu. Diky za odpovedi

17.3.2019 09:53
Caty

XXX.XXX.75.188

Ahoj, ZZJV mohou dětina poníkách dělat od 8 let a myslím, že ta hranice je nastavena správně. Má dcera se vozila odjakživa, ve 4 letech jsme jí koupili vlastního poníka, běhala jsem s ní po lese, ale myslím, že těch 8 let byla přesně ta doba, kdy se začalo dát mluvit o ježdění místo o vožení se, začala být rozumovéě i motoricky schopná na toho koně působit. Neříkám, že ten čas předtím byl k ničemu, bylo to fajn, ale nemyslím si, že by jí to moc dalo.

17.3.2019 16:59
nyin

XXX.XXX.80.80

Já ježdění časově nezvládám vůbec. Mám malou holčinu, která půjde v září do školy (to bude teprve mazec), práci, kde jsem 15 dní v měsíci na dvanáctku a dálkově si dodělávám inženýra, takže 4-5 dní měsíčně ve škole...

Volné dny sice u koně trávím, ale většinou s dcerou, takže ta se povozí a já si na koně ani nesednu :D Ale zas si koňoucha pomazlím a poňuchňám a v roli vodiče se projdu - troška pohybu mi svědčí :) Jinak ve volnu se na mě nakupí všechno, co při práci nestíhám, takže vaření, praní, úklid a ostatní fajn úkoly, který trvaj spoustu času a práce stejně neni nikde vidět :D

18.3.2019 12:36
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.125

Ty jo, tak to máš docela hukot. Kombinace práce, škola, dítě mám naštěstí už za sebou, ale přemýšlela jsem ještě o studiu nějaké zemědělky, možná budeme s manželem podnikat ve včelách, tak by se to hodilo.

A naučila za ty roky ježdění aspoň správně sedět? My stejně budeme chodit tak jednou týdně, takže nečekám velké pokroky, ale aby to bylo aspoň k něčemu, když už to není nejlevnější koníček...

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2019 21:34

OT
"....podnikat ve včelách....."
To je sen mého alergického manžela - odmala alergický není, ale poslední dobou když ho něco zobne, krásně celej nateč, teď se docela drží, už dlouho nic neoteklo, takže mě nutí si pořídit včely- miluju med, asi jsem byla v minulém životě medvěd, Já to vidím jasně, jednou jsem trhla rekord v běhu ve vysoké trávě s včelou ve vlasech, takže nikdy........
Edit: už jsem dostala několik knížek o včelách k vánocům.

19.3.2019 06:36
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.109

to se mu to planuje za jiny taky se obcas probehnu, kdyz je behem prace moc nastvu, ale mame hodny vcely, jestli dostanu dve zihadla rocne... A vetsinou to je, kdyz jsem lina nandat rukavice nebo si nevsimnu vcely pri vytaceni medu a zmacknu ji. A paradoxne med nejim, maximalne do caje pri nachlazeni je to pekny konicek, ale kazdyho vcelare, co znam, bolej zada vcetne me, ale to mam po padu z kone

Aja3

20.3.2019 09:23
Aja3

XXX.XXX.32.10

Všechno jde když se chce. Mám 18 měsíčního syna a dva koně doma. Jedna kobyla je už po termínu, tak že každým dnem čekáme ještě přírůstek. Na nebřezí kobyle jezdim 2 krat do týdne a ze země pracuji skoro denně. Hlídá manžel nebo babička. Až druhá kobyla porodí tak zase začneme s manželem jezdit jednou týdně spolu na vyjížďky. Jednou mám koněy tak si je chci přeci užít a jen kvůli dítěti se toho nevzdam. A aby to nevyznělo tak že se synovi nevěnuji. Chodím s ním na dva kroužky, 2 krát do měsíce jezdíme na výlety. Když nejsem u koní, věnuji se mu na 100%. Je to prostě o prioritách.

20.3.2019 14:01

Aja3 napsal(a):
Všechno jde když se chce. Mám 18 měsíčního syna a dva koně doma. Jedna kobyla je už po termínu, tak že každým dnem čekáme ještě přírůstek. Na nebřezí kobyle jezdim 2 krat do týdne a ze země pracuji skoro denně. Hlídá manžel nebo babička. Až druhá kobyla porodí tak zase začneme s manželem jezdit jednou týdně spolu na vyjížďky. Jednou mám koněy tak si je chci přeci užít a jen kvůli dítěti se toho nevzdam. A aby to nevyznělo tak že se synovi nevěnuji. Chodím s ním na dva kroužky, 2 krát do měsíce jezdíme na výlety. Když nejsem u koní, věnuji se mu na 100%. Je to prostě o prioritách.

Tak dokud jste na mateřské, tak asi budiž. Ale až budete chodit do práce? Nicméně souhlasím, že je to jen o prioritách.

Neregistrovaný uživatel

20.3.2019 14:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Malá "jezdila" od asi 2 let, v 5 jí to přestalo bavit. Koňak z 6 ti lidi v rodine jsem jen já, takže pochopení nic moc. Spíš to vidím o tom, jestli chce ten jedinec, nebo nechce. Zbytek si už vždycky nějak zařídí, stejně jako když je někdo fitness maniak, tak se fitka asi nevzdá, že.

20.3.2019 16:43

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Malá "jezdila" od asi 2 let, v 5 jí to přestalo bavit. Koňak z 6 ti lidi v rodine jsem jen já, takže pochopení nic moc. Spíš to vidím o tom, jestli chce ten jedinec, nebo nechce. Zbytek si už vždycky nějak zařídí, stejně jako když je někdo fitness maniak, tak se fitka asi nevzdá, že.

Je fakt že když mám po 12 h práce na krku ještě dum a zvířectvo, tak byť mě fitko celkem bavilo, prostě už nezbývá víc času. Ale maniak nejsem, to by bylo na úkor kone, takže souhlas 🤔

20.3.2019 17:03
etnies86

XXX.XXX.245.26

no je fakt že při mateřské je toho času určitě víc,to si i dokážu představit, ale pak být v práci do večera, tak si myslím, že to už tak lehce nejde a nikoho nešidit. Pak budou koně na úkor rodiny.
Ale určitě aspon jednou týdně si ten čas člověk udělat může, na relax má právo. Když jsou koně u domu, tak můžete mít u obstaravání dítko sebou, jen nevím jak jim to pomáhání a objevování super věcí dlouho drží :) Jak se tu píše je to o prioritách. Někdo se chce honit mín, někdo víc...

Neregistrovaný uživatel

20.3.2019 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ja nemyslím, že to je o honění. Ale já vlastně nemůžu soudit, protože já už 12 let nechodím do práce. Každopádně musí být i tolerance že strany zbytku rodiny. Když bude manžel chápavý a dítě s přehledem pohlídá, protože uznává manželčiny potřeby, stejně tak prarodiče, bude to jiné, než když budete pokaždé předávat dítě s poznámkami " ty už zas jdeš ke koním? A proč? Máš dítě, máš se starat o něj." Takže ano, priority, a také pochopení.

Aja3

20.3.2019 18:58
Aja3

XXX.XXX.32.10

Tak paní píše že má půl roční díte, tak že předpokládám že je taky na mateřské a má podobou situaci jako já. Já budu doma ještě určitě 4 roky, protože chceme brzo druhé a i při práci to jde zkloubit. Jezdit se může o víkendu apod. Je to jen o domluvě mezi manželem a mnou a o tom jak si to zorganizuji.

Neregistrovaný uživatel

20.3.2019 19:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Taky si myslím,že právě až skončí matřská a půjde člověk do práce,nastane ten hlavní problém.Domácnost a děti já považuji už za jedno zaměstnání a to asi proto,že si to občas zkusím jako chlap.Takže ten nástup do zaměstnání je nástup do druhého zaměstnání a koně jsou skoro třetí.🙁 To dlouhodobě asi bez další pomoci nezvládne nikdo.Jen můj názor,ju? ☺️

21.3.2019 09:19
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.66

Asi tak, zvlast kdyz je clovek jediny konak v rodine a manzel nema pochopeni... No, spis odpor. Ale na hodinu tydne clovek nemusi mit vlastniho kone, zvlast kdyz ho nemuze mit doma. To mi zas prijde sobecky, kvuli koni takovy odliv penez z rodinneho rozpoctu. Navic na matersky je casu dost, zvlast u malych deti, az kolem toho roku, kdyz zacinaji chodit a prosazovat svoje zajmy, to zacne byt fofr aspon ja se do roka fakt nudila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík