Dobrý den,
známí koupili starou zemědělskou usedlost a na půdě našli hromady starých koňských, možná i kravských postrojů. Nabídli mi, jestli je nechci, jinak, že je vyhodí. Prý tam chomouty nejsou, jen změť řemení. Zajímalo by mě, jestli a zda vůbec jdou postroje zachovat a zrenovovat? Určitě tam ležely spoustu let, mráz, možná myši... Má tu někdo zkušenost s podobným nálezem? Má vůbec cenu si pro to jet?
Nejsem znalec, nedokážu posoudit historickou hodnotu, ale obecně záleží na tom, v jakém stavu ta kůže je. Jestli tam prožily pár zim, jsou zaprášené, popraskané, zpuchřelé, tak jim nepomůže ani svěcená voda:-) Vlastní zkušenost - jednou jsem se pokoušela přivést k životu uzdečku s podobným osudem, naprosto bez úspěchu - vyplácala jsem na ni spoustu různých přípravků a stejně nebyla použitelná.
Asi bych se na to zajela podívat - uvidíte na místě. Jestli bude kůže popraskaná, už to dohromady nedáte.
Co znám člověka co opravuje historické postroje, obvykle je kůže to, co musí měnit. Má svou životnost a bez řádné péče zkrátka chřadne. Snad že prý lakované kůže vydrží trochu víc nepohodlí ale také žádné velké terno.
Obvykle se na renovaci víc vyplatí spíš postroje co na sobě mají více zdobeného kovu apod, který zachránit, zrenovovat a přidělat na novou kůži jde takřka vždycky.
Máme z půdy poprsák
Sedlář nám to zkoukl,zrenovoval a docpal ,není to žádný zázrak,ani bych za to nezapřahala klády,ale pro mladé,na učení cajkování ,nebo zatahání,jsou ještě dobré.
To byl jeden z mála kousků,co jsem byla schopná dát dohromady já ,i sedlář
Jinak ostatní kusy byly tak zteřelé,že při tahu by se rozpadly.Jak je kůže popraskaná,vyschlá a to je bohužel už nevratný proces