Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.11.2018 21:18
Čiči

XXX.XXX.234.34

Ahoj
Jezdím zhruba 5 let anglii. Ze začátku mě učil strejda. Ale postupem času jsem byla spíš samouk. Sama se nepovažuji za žadného wow jezdce. Ale teď k samotné otázce. Western jsem vždycky chtěla zkusit, nicméně ještě k tomu nedošlo. Mám teď hříbátko ČT s Appaloosou a láká mě myšlenka s ním jednou jezdit western. Nemám žádné ambice jezdit závody a tak. Max huberta. Jezdila bych s ním vyloženě rekreačně na vyjížďky, jednou třeba i na vandry. Myslíte že je to reálné? Přejít z anglie na western? Vím že neni dobré abych jako westernový začátečník učila western mladého koně. Mám v plánu ho obsednout a na přiježdění ho dát někomu zkušenému. V mém okolí o moc lidech co jezdí western nevím, ale ráda se učím nové věci a za ty 3 až 4 roky bych se snažila westernový styl naučit. Ale tím jak v okolí moc rozšířený není tak nevím na jakou uroveň se dostanu. Budu ráda za vaše názory, typy a popř. zkušenosti s přechodem na western. No teda....to jsem se zas rozepsala...asi to je trochu zmatené..VŠEM MOC DĚKUJI ZA JAKOUKOLIV REAKCI..přikládám fotku hříbátka

19.11.2018 21:22
lenacia

XXX.XXX.168.82

Čiči napsal(a):
Ahoj
Jezdím zhruba 5 let anglii. Ze začátku mě učil strejda. Ale postupem času jsem byla spíš samouk. Sama se nepovažuji za žadného wow jezdce. Ale teď k samotné otázce. Western jsem vždycky chtěla zkusit, nicméně ještě k tomu nedošlo. Mám teď hříbátko ČT s Appaloosou a láká mě myšlenka s ním jednou jezdit western. Nemám žádné ambice jezdit závody a tak. Max huberta. Jezdila bych s ním vyloženě rekreačně na vyjížďky, jednou třeba i na vandry. Myslíte že je to reálné? Přejít z anglie na western? Vím že neni dobré abych jako westernový začátečník učila western mladého koně. Mám v plánu ho obsednout a na přiježdění ho dát někomu zkušenému. V mém okolí o moc lidech co jezdí western nevím, ale ráda se učím nové věci a za ty 3 až 4 roky bych se snažila westernový styl naučit. Ale tím jak v okolí moc rozšířený není tak nevím na jakou uroveň se dostanu. Budu ráda za vaše názory, typy a popř. zkušenosti s přechodem na western. No teda....to jsem se zas rozepsala...asi to je trochu zmatené..VŠEM MOC DĚKUJI ZA JAKOUKOLIV REAKCI..přikládám fotku hříbátka

proč by nebylo? Taky sem přešla z Anglie do westernu... není o nic co by nešlo naučit, nebo snad byl otěžké, možná na nějakou sportovní úroveň, ale jinak je to vcelku snadné, pořádje to otom stejném mít správnou linii těla, správné třmeny...

19.11.2018 21:46
Čiči

XXX.XXX.234.34

Děkuji za reakci
Jak jsi konkretně ty přecházela na western?

19.11.2018 21:54
lenacia

XXX.XXX.168.82

Čiči napsal(a):
Děkuji za reakci
Jak jsi konkretně ty přecházela na western?

nechala si ušít western a prodala anglii

19.11.2018 22:09
Čiči

XXX.XXX.234.34

...taky dobrej postup

20.11.2018 09:17
akscha

XXX.XXX.26.89

Ono podle me dost zalezi, o co ti jde. Pokud je hlavni duvod westernove sedlo a jeho komfort, westernove obleceni atd., tak to muzes udelat jako lenacia. Proste koupit sedlo, uzdecku nechat klidne anglickou a s tim konem komunikovat viceme stejne, jako s tim prvnim, anglicky jezdenym. Pokud chces jezdit western se vsim vsudy, pak bude nejaky trener potreba.

Ale treba me nekdo opravi - vychazim ze sve jedine zkušenosti, kdy mi na konicka, se kterym jsem trenovala nizsi drezurky, dali westernove sedlo a sli jsme do terenu. Ja vyplasena, ale bylo to celkem fajn, jen jsem s tim konem komunikovala jako vždycky. Domluvilu jsme se, ale rozhodne bych tomu nerekla, ze jsem jezdila western :)

20.11.2018 09:20
kapička

XXX.XXX.5.211

Tak ono jde o to, jestli přejít na western je myšleno koupit westernové cajky a jezdit tak jak umím, a nebo opravdu jezdit westernově.
Jinak myslím, že v ČR je pár rančů, kde by si šlo zaplatit lekci westernového ježdění a naučit se to. Já zkušenost nemám, nedám dopustit na anglické sedlo.

Edit: jsem psala příspěvek současně... Ale koukám, že se shodneme

20.11.2018 09:24
akscha

XXX.XXX.26.89

Jo, presne to jsem chtela napsat, ale nepovedlo se mi to tak strucne ;)

20.11.2018 09:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Učila jsem se jezdit v oddíle, tedy anglicky.
Po zakoupení vlastního koně z bývalé SSSR, jsem si koupila westernové sedlo.
Takže jsem měla ruského koně, westernové sedlo a pomůcky byly anglické.
Pokud by Vám to takto stačilo, není problém přejít na westernové sedlo. Nejdůležitější při všem ježdění je správný sed a klidná ruka.

Pokud byste fakt chtěla jezdit westernově, bude to chtít trenéra.

20.11.2018 14:40
Čiči

XXX.XXX.207.215

Teeda v tolik reakcí jsem ani nedoufala....kdyz už se na to narazilo...v cem se liší kromě sedla western...cetla jsem ze kůň je veden k samostatnosti ale nejsem si jistá jak...mám i teorii že v anglii jezdec pobidne nohou na straně kam chce zatočit a u westernu je to naopak...

Neregistrovaný uživatel

20.11.2018 15:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já myslel že je to stejné? Levá noha pobízí a "zatáčím" doprava.Sorry že to říkám tak neodborně.Prostě levá noha a pravá otěž?

20.11.2018 15:39
lenacia

XXX.XXX.173.31

Čiči napsal(a):
Teeda v tolik reakcí jsem ani nedoufala....kdyz už se na to narazilo...v cem se liší kromě sedla western...cetla jsem ze kůň je veden k samostatnosti ale nejsem si jistá jak...mám i teorii že v anglii jezdec pobidne nohou na straně kam chce zatočit a u westernu je to naopak...

rozdíl je tam, dle mého, pokud jde o opravdu korektní ježdění, vpodstatě stejný, nepřekážet koni a pobízet a korigovat koně sedem, ne rukou. To je v obou případech stejné, jen disciplíny a přístup je trochu jiný, ale pokud nechceš být profesionální pleasure jezdec, ale chceš prostě jen westernové sedlo na couračky a základní práci s koněm, tak ti vpodstatě stačí i anglický základ.

20.11.2018 15:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Čiči napsal(a):

Pokud máte o westernovém ježdění jen toto povědomí, zůstaňte u ježdění v anglickém sedle.
Jinak mohu doporučit australské honácké, je to jakýsi hybrid mezi anglií a westernem.Hodí se na lesoježdění a můžete vest koně po anglickém způsobu.

Neregistrovaný uživatel

20.11.2018 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No tak jsem zjistil o westernu vs anglie něco málo na netu.Hele to je fakt úplně něco jiného.Vážně ale o holeni jsem se nikde nic nedočetl.Asi je na to informační embargo. Večer se dotoho ponořím mírně víc.Zatím mám dojem,že si každý jezdí téměř jak chce.Já když kroužil na koni po jízdárně a chtěl zatočit v polovině,tak jen stačilo přenést váhu mírně na tu stranu.Opačnou holeň jsem jen posunul za obřišník.Ruku jsem řešil hlavně aby byla "v klidu".Prostě netahat koně za hubu jak jdu s pohybem.Docela výtvor vám řeknu ty videa pro začátečníky některá. Bych chtěl vidět jak laik bude zvládat sed,holeň a ruku. Večer to když tak doplním o ta videa.Vážně tohle chce trenéra a rozhodně ne nějakou "rychlokvašku".Tedy mě to zajímá jen z teoretického hlediska samozřejmě.

20.11.2018 18:50
Arbora

XXX.XXX.102.58

Nevidím dôvod, prečo by sa nemohlo jazdiť “anglicky” vo westernovom sedle. Kôň reaguje na také pomôcky, akým ho jazdec naučí. A ak je pre neho jazda vo westernovom sedle pohodlnejšia, tak prečo nie.

Neregistrovaný uživatel

20.11.2018 19:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak z naší majitelky stáje nic nedostanu.Western spíš pomlouvá a to si myslím zase úplně pravda není.Pokud se do toho víc zaberete,tak zjistíte že to opravdu není o sedle.Způsob ježdění je jiný a když tak mě někdo opravte i kůň se to musí vše naučit.Jezdí se jednou rukou a podle mého jsou na koně kladeny větší nároky.A už mě to nebaví číst dál.😂

20.11.2018 20:09
lenacia

XXX.XXX.168.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak z naší majitelky stáje nic nedostanu.Western spíš pomlouvá a to si myslím zase úplně pravda není.Pokud se do toho víc zaberete,tak zjistíte že to opravdu není o sedle.Způsob ježdění je jiný a když tak mě někdo opravte i kůň se to musí vše naučit.Jezdí se jednou rukou a podle mého jsou na koně kladeny větší nároky.A už mě to nebaví číst dál.😂

Pane bože Marfisi!!!! Jestliže nevíš jak se ve westernu jezdí tak nic nepiš!!! Jen tady vykládáš lži... Nejezdí se jednou rukou!!! Tedy ano tzv "neckriding" existuje, že se otěže drží v jedné ruce, ale to neznamená, že se tak jezdí normálně!!! Nejezdí. Většina jezdců používá normálně ruce obě!!! A používá i holeně a sed!

20.11.2018 20:11
koně

XXX.XXX.174.63

Čiči napsal(a):
Ahoj

Jak radí ženy výše,změňte sedlo ,jezděte skoro jako doteď ,na rekre to postačí.
Jestli jste v podstatě samouk ,tak si prostě přesednete
Já přelezla z anglie do westernu po 15ti letech.Dřív nic než anglie nebylo. Mě tenkrát už mě bolela kolena a všechno.Protože western vám umožní mnohem více variant,jak se poskládat ,aniž byste nějak rušila koně.
První rok jsem měla velký problém,nedržet se jako v anglii,prodloužit třmeny ,využít celé nohy a "houpat se" z kotníků.Nadávala jsem si,proč jsem do tohohle šla a jak to může někomu snad přijít pohodlné
Ale jak jsem na to přišla a tím pádem si dokázala konečně užít to pohodlí,jsem další léta spokojena
Koni ,dosud ježděnému anglicky, celkem nedělalo problém,že jsme se nějak společně naučili,více na váhu a pomůcky sedem,než na holeň,více na volnější otěži,než přilnutí.Pochopil i přikládání otěží ke krku ,jako pokyn k obratu,což jsem někde vyčetla v příručce
Skákat v tom neumím,jen když kůň má ploché chody a skáče skoro bez vyhrbení a práce hřbetu,tak se postavím do třmenů a nějak situaci přežiju
I vaši váhu westernové sedlo lépe rozloží,proto myslím,že na nějaké vandry a delší vyjížďky je skutečně lepší ,než anglie.

Neregistrovaný uživatel

20.11.2018 20:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
Pane bože Marfisi!!!! Jestliže nevíš jak se ve westernu jezdí tak nic nepiš!!! Jen tady vykládáš lži... Nejezdí se jednou rukou!!! Tedy ano tzv "neckriding" existuje, že se otěže drží v jedné ruce, ale to neznamená, že se tak jezdí normálně!!! Nejezdí. Většina jezdců používá normálně ruce obě!!! A používá i holeně a sed!

Tak jsem asi blbej,ale mě tedy připadá tohle jako docela něco jiného než anglie.Nerozumím tomu,ale copak by tohle uměl kůň normálně ježděný v anglii? Možné to je,ale tohle jsem zatím neviděl v anglickém sedle.Proto se ptám.
http://www.equitv.cz/video/Westernove-jezdeni-Zaklady-v-kroku.html

20.11.2018 20:44
saola

XXX.XXX.31.183

Meifi, ono záleží na tom, v čem jsi se zhlédl. Tebou vložené video se mi nelíbí, přijde mi hrubé a pobídky nešetrné vůči koni. Osobně dávám přednost spíš neviditelným pobídkám a lehkosti koně, nikoliv takovému tlačení,poškubávání a vrávorání pískem. Ale možná to westerňáci vidí jinak, Kubata je u nás asi pojem.
Co na tom videu považuješ za v anglii pro koně neschůdné?

Ve westernovém držení se jezdí i v anglickém sedle, ale nevidím v tom též žádný soulad.
Stejně jako v anglii i ve westernu lze jezdit dobře nebo špatně, hrubě či jemně, bezohledně nebo s pochopením ke koně. A pobídky, pokud nejezdíš závody, si můžeš vymyslet, jaké chceš.¨

Pro zadavatelku: hříbě je krásné, gratuluji.

https://www.youtube.com/watch?v=9SYIYH-A24s

Neregistrovaný uživatel

20.11.2018 21:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):
Meifi, ono záleží na tom, v čem jsi se zhlédl. Tebou vložené video se mi nelíbí, přijde mi hrubé a pobídky nešetrné vůči koni. Osobně dávám přednost spíš neviditelným pobídkám a lehkosti koně, nikoliv takovému tlačení,poškubávání a vrávorání pískem. Ale možná to westerňáci vidí jinak, Kubata je u nás asi pojem.
Co na tom videu považuješ za v anglii pro koně neschůdné?

Ve westernovém držení se jezdí i v anglickém sedle, ale nevidím v tom též žádný soulad.
Stejně jako v anglii i ve westernu lze jezdit dobře nebo špatně, hrubě či jemně, bezohledně nebo s pochopením ke koně. A pobídky, pokud nejezdíš závody, si můžeš vymyslet, jaké chceš.¨

Pro zadavatelku: hříbě je krásné, gratuluji.

https://www.youtube.com/watch?v=9SYIYH-A24s

Copak já,ale lidi pak takového člověka napodobují.Mě by to ani nenapadlo a koby bych něco takového nikdy neudělal a ani nedopustil aby někdo jiný.Prostě jsem jen udělal takovou sondu do toho westernu.Jinými slovy dá se jezdit ve westernovém sedle anglie v podstatě,ale western to není.Viděl jsem u nás v létě "western" závody a nic moc.Spíš jsme pak šli koně koupat po skončení a u toho s tou svojí kachnou určitě nemůžu chybět.😂 To mě zase "westerňáci" mile překvapili.🙂 Klidně šli se mnou pěšky a vůbec to nepovažovali za "divné".Dokonce ani nevěděli že nejezdím.

21.11.2018 09:35
bassrock

XXX.XXX.251.2

Nemůžu to najít, ale na YT je video, kde si reiningový jezdec a drezurista prohodí koně a světe div se, oba koně fungují pod vyměněnými jezdci skoro bez chyby. Skoro - přece jen je vidět jiný přístup, ale základní domluva tam je, oba zvládnou i spin a piruetu.
Takže zase úplně jiné to není. Však Monte Walsh říkal : Dyk je to jenom kůň, ne?

21.11.2018 09:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):
Nemůžu to najít, ale na YT je video, kde si reiningový jezdec a drezurista prohodí koně a světe div se, oba koně fungují pod vyměněnými jezdci skoro bez chyby. Skoro - přece jen je vidět jiný přístup, ale základní domluva tam je, oba zvládnou i spin a piruetu.
Takže zase úplně jiné to není. Však Monte Walsh říkal : Dyk je to jenom kůň, ne?

Taky jsem to viděla. Navíc si to mládenci docela užívali.

21.11.2018 10:22
etnies86

XXX.XXX.245.26

nemyslíte toto video ? https://www.youtube.com/watch?v=rqyV9kGQpEc (v polovině se vymění)
pod vyhledáváním dressage vs western je tam toho více

21.11.2018 10:54
bassrock

XXX.XXX.251.2

Jojo, to je ono, v práci moc nemůžu lovit na YT

21.11.2018 13:00
Čiči

XXX.XXX.207.215

Nedoporučili byste mi teda nějaký kurz, trenéra nebo ranč kde by mi dali kvalitní základy westernu?

Neregistrovaný uživatel

21.11.2018 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

etnies86 napsal(a):
nemyslíte toto video ? https://www.youtube.com/watch?v=rqyV9kGQpEc (v polovině se vymění)
pod vyhledáváním dressage vs western je tam toho více

Tak tohle jsou špičkoví jezdci obou disciplín.🙂 Mě toto připadá být spíš důkazem,že oba ti borci umí jezdit jak drezůru,tak western.Šlo mi spíš o to,že bych vzal koně co celý život jezdí anglii a řekněme třeba tu drezůru a hodil na něho westrn sedlo.Znal by westernové uždení? Uměl by něco z western disciplín? Nemusel by se to nejdřív naučit? Dal bych paralelu např. se střelbou.Krátká zbraň a dlouhá.Oboje je střelba,ale zkuste někomu kdo střílí dlouhou zbraní dát do ruky pistoli.Většinou vše živé je v nebezpečí života.😂 Ano přešel sice na krátkou palnou zbraň,ale borcům co střílí půlku života pistolí bude pro smích.

21.11.2018 18:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak tohle jsou špičkoví jezdci obou disciplín.🙂 Mě toto připadá být spíš důkazem,že oba ti borci umí jezdit jak drezůru,tak western.Šlo mi spíš o to,že bych vzal koně co celý život jezdí anglii a řekněme třeba tu drezůru a hodil na něho westrn sedlo.Znal by westernové uždení? Uměl by něco z western disciplín? Nemusel by se to nejdřív naučit? Dal bych paralelu např. se střelbou.Krátká zbraň a dlouhá.Oboje je střelba,ale zkuste někomu kdo střílí dlouhou zbraní dát do ruky pistoli.Většinou vše živé je v nebezpečí života.😂 Ano přešel sice na krátkou palnou zbraň,ale borcům co střílí půlku života pistolí bude pro smích.

Je jen dvojí způsob ježdění. DOBRÝ a ŠPATNÝ.
Pokud je jezdec šikovný a ví,jak na to, je fuk, na jakém sedle sedí a jaké uždění má kůň.
Ti dva jezdci jsou jezdci dobří, kteří vědí, co po koni chtějí a jak mu to dát vědět. Potom to vypadá, jako na videu. Koně jsou klidní, spolupracují s jezdcem a to na pobídky, které nejsou vidět.
Tak to má být.
Klid, pohoda, spolupráce, soulad, radost.

21.11.2018 18:23
koně

XXX.XXX.174.63

Sisi to vystihla báječně
Já bych jen doplnila můj názor ,že s jiným sedlem se spíš srovná kůň,než si na něj zvykne jezdec

Neregistrovaný uživatel

21.11.2018 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já to určitě nevyzkouším.😂 Nemám koně ani sedlo.

Neregistrovaný uživatel

21.11.2018 23:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Je jen dvojí způsob ježdění. DOBRÝ a ŠPATNÝ.
Pokud je jezdec šikovný a ví,jak na to, je fuk, na jakém sedle sedí a jaké uždění má kůň.
Ti dva jezdci jsou jezdci dobří, kteří vědí, co po koni chtějí a jak mu to dát vědět. Potom to vypadá, jako na videu. Koně jsou klidní, spolupracují s jezdcem a to na pobídky, které nejsou vidět.
Tak to má být.
Klid, pohoda, spolupráce, soulad, radost.

Vy to stejně dovedete člověku tak hezky vysvětlit.

22.11.2018 12:40
balisek

XXX.XXX.131.211

koně napsal(a):
Sisi to vystihla báječně
Já bych jen doplnila můj názor ,že s jiným sedlem se spíš srovná kůň,než si na něj zvykne jezdec

Přesně tak. Většinu svého jezdeckého života jezdím v drezurním sedle. Jakmile přesednu do skokového nebo do školního univerzálu, najednou se cítím nesvá a musím si chvilku zvykat. Ve westernu jsem nikdy neseděla, ale rozdíl musí být ještě dramatičtější.

22.11.2018 16:06
koně

XXX.XXX.174.63

balisek napsal(a):
Přesně tak. Většinu svého jezdeckého života jezdím v drezurním sedle. Jakmile přesednu do skokového nebo do školního univerzálu, najednou se cítím nesvá a musím si chvilku zvykat. Ve westernu jsem nikdy neseděla, ale rozdíl musí být ještě dramatičtější.

Velmi dramatický
Ale pořád lepší z drezúrního,než třeba ze skočky

22.11.2018 18:33
kapička

XXX.XXX.108.183

Já se přiznám, že ani po 6 letech, co sem tam ve westernu jezdím, v něm neumím pořádně cválat, ani v plném ani lehkém sedu. Jinak cválám normálně

22.11.2018 19:24
koně

XXX.XXX.174.63

Tam je to o o houpání v kotnících,nevím,jak jinak to definovat
Já natvrdo tenkrát přesedla z anglie do westernu a fakt rok mě to trápilo

Přidejte reakci

Přidat smajlík