Mokrý kůň. Co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2018 08:43
Láska ke koním

XXX.XXX.165.138

Zdravím, mám ustájenou 5ti letou kobylku v režimu 24/7. Začalo nám sněžit a pršet. Zajímá mě jízda na mokrém koni. Skutečně se sedře? Někde jsem četla, že když budou chlupy ve směru růstu, nic se nestane. Váš názor?

Nemám tu možnost na ní hodit odpocku, nehledě na to, že z časového hlediska, než by se vysušila, byla by tma a já už bych musela domů. A asi bychom ve tmě moc daleko nedojely.

A já s ní potřebuji jezdit, pracovat... byla by jak nevybuchlý granát, kdyby nepracovala. Napadlo mě taky lonžování, ale to si myslí, že neumím tak dobře, tak abych jí zase neuškodila.

Díky za rady

21.11.2018 08:48
saola

XXX.XXX.199.159

Vlhkost sama o sobě problém není, kůň se při práci pod sedlem normálně potí, takže pokud má chlupy mokré již při sedlání, ničemu to nevadí. Je třeba ale důrazně dbát na to, aby v srsti v místě sedla a podbřišníku nebylo bahno, prach, písek, tedy cokoliv, co by mohlo sebeméně dřít. Pokud chcete mít ale dobrý pocit, že jste udělala vše, vemte slámu a sedlovou oblast a linii podbřišníku před ježděním důkladně vyvíchujte do sucha a vykartáčujte.

21.11.2018 08:52
kapička

XXX.XXX.5.211

Setkala jsem se 2 názory. Sedláš mokrého koně? To jsi id.ot, se ti sedře, zapaří, nastydne... Druhý názor je, že je to v pohodě, jen nesmí být na koni žádný bordel, podsedlovka musí být savá a je potřeba zkontrolovat, jestli fakt dobře leží na zádech a není nikde ani malinko skrčená.

Já jsem ze současných stájí, kde jezdím, zvyklá na přístup druhý a nikdy jsem nezažila, že by se kůň pod sedlem spařil. Většinou je po ježdění pod podsedlovkou suchý. Ale nejde teda o koně, který by byli úplně durch mokří jako po sprchování třeba, většinou jsou mokří, protože mrholí nebo sněží jako včera.

21.11.2018 09:01
lenacia

XXX.XXX.173.31

Lehce mokrý kůň není problém, jak se píše, jen nesmí být špinavý. Když sem šla jezdit a třeba víc pršelo, prostě sem popadla ohlávku, kartáč, odpocku a šla za kobylou do výběhu. Kde jsem jí kartáčem odstranila to nejhorší bláto, když na sobě měla a hned hodila odpocku. Odvedlaw k uvazišti a začala jsem si vše přinášet a připravovat. Vyčistila kobylu všude kde nebyla odpocka, pak jí jí sundala a řádně vyčistila zbytek. Tak cca půlhodina až hodinka pod odpockou během těch příprav také vcelku postačí.

21.11.2018 09:36
Láska ke koním

XXX.XXX.165.138

kapička napsal(a):
Setkala jsem se 2 názory. Sedláš mokrého koně? To jsi id.ot, se ti sedře, zapaří, nastydne... Druhý názor je, že je to v pohodě, jen nesmí být na koni žádný bordel, podsedlovka musí být savá a je potřeba zkontrolovat, jestli fakt dobře leží na zádech a není nikde ani malinko skrčená.

Já jsem ze současných stájí, kde jezdím, zvyklá na přístup druhý a nikdy jsem nezažila, že by se kůň pod sedlem spařil. Většinou je po ježdění pod podsedlovkou suchý. Ale nejde teda o koně, který by byli úplně durch mokří jako po sprchování třeba, většinou jsou mokří, protože mrholí nebo sněží jako včera.

Právě včera sněžilo, tak jsem si říkala, jestli ježdění rysknu. Vyčistila jsem ji, nebyla úplně promlčená, prostě mokrá. Uvidím dneska.
Díky za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.11.2018 20:40
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jezdit se dá, ale já tak nějak nemám ráda toho "ublemcanýho" koně, mokrá záda, hříva, nedej bože aby se mi namočily cajky ...ale jezdit jdu, blbé je, když běžíte do výběhu v dešti pro koně a těsně před stájí se ten slejvák změní na deštíček, to jsme mokré obě- hnus.

23.11.2018 11:39
Arbora

XXX.XXX.85.196

Keby bolo nejaké veľké riziko sedlať mokrého koňa, tak vytrvalci nemôžu športovať :)

Mokrý kôň nevadí, nezaparí sa(to by sa predsa zaparil aj od vlastného potu), treba si akurát dávať pozor na to, aby bol kôň naozaj dôkladne čistý- či už v sedlovej oblasti, alebo na podbrušníku.

Ináč tiež neznášam pri jazdení, keď má kôň mokrú hrivu a pletie sa do oťaží.

Přidejte reakci

Přidat smajlík