Zdravím a přeji krásné ráno, mám takový problém. Už dlouho tápu nad tím, jak správně naměřit udidlo.
Vždy jsem jezdila u soukromníka, který měl už vše naměřeno na svého koně a tak jsem nic měřit nepotřebovala, ale do budoucna bych to ráda věděla 😊
Doufám, že mi tu nikdo nebude kamenovat tím, že nevím ani základní věci 🤷🏼♀️ No tak tuto prostě nevím. Díky moc za odpovědi na Mou otázku.
Udidlo je lepší vždy vyzkoušet, velikosti se mohou trochu lišit podle typu udidla a výrobce.
Zpravidla platí:
pony 11,5, plnokrevník 12,5, teplokrevník 13,5
Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by někdo měřil koni hubu.
Správně usazené udidlo dělá koni v koutku 1-2 vrásky, udítko nepřesahuje o více než půl cm, zároveň kroužky nesmí tlačit na koutek.
Ještě bych dodala, že koně typu hucul, hafling apod. mívají většinou 13,5 cm.
Já to taky nikdy neřešila, když jsem kupovala koně, ať prvního nebo druhého, minulého majitele jsem se zeptala co má za velikost, popř. vzala stávající udidlo do obchodu a poměřila to tam a dle toho vybrala.
Gabriell
napsal(a):
Zdravím a přeji krásné ráno, mám takový problém. Už dlouho tápu nad tím, jak správně naměřit udidlo.
Vždy jsem jezdila u soukromníka, který měl už vše naměřeno na svého koně a tak jsem nic měřit nepotřebovala, ale do budoucna bych to ráda věděla 😊
Doufám, že mi tu nikdo nebude kamenovat tím, že nevím ani základní věci 🤷🏼♀️ No tak tuto prostě nevím. Díky moc za odpovědi na Mou otázku.
Vyzkoušet,jak radí ženy výše
Změřit by šlo prostrčit nějaký provázek ,šňůru skrz hubu v místě udidla .Ale nevím,jak dalece by to ale bylo přesné