když jdu pro kobylku na pastvu, nepřijde za mnou, ale počká si až si pro ni dojdu a nechá se bez problému chytit. Občas na mě zařehtá, když přijdu - spíš vyjímečně.
vždy mám sebou chlebík
Beru to jako neutrální stav - úplně o mě nestojí, ale zas ji tak až moc neseru
jak to vidíte ostatní? děkuji
ona fakt čeká milostpaní až si pro ní dojdu. já myslím že tuší že by mohla přijít, ale je fakt, že o tomhle jsem nepřemýšlela. normálně slyší na zapískání (je teda fakt že neumím tak dobře jak majitel, za kterým přijde, ale ten vůbec nejezdí a vždy dostanou jen baštu) a na jméno taky slyší. spíš nechvátá :))))
jinak ona není moc mazel, odjezdi si to a dej mi zas pokoj. s nikym nebyla na náky hlazení, žádná přirozená komunikace apod. se s ní nedělala, takže ano náky budování vztahu by určitě klidně mohlo být. ve většině případě člověk přijde a zajezdí si. ovšem nic se po kobyle nechce, žádný dril nic, žádné bytí (bičík se vůbec nepoužívá), pohodová hodinová vyjíždka cca 2-3 týdně, občas jízdarna (na louce), poslední dobou se na ní moc nejezdí (těhotenství) nebo se jen povozí malé dítě v kroku na chvilku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Pravděpodobně opravdu neví že by měla přijít ona.No a když už tedy své nohy namáháte vy,tak proč by ona měla ty své? Podpoří vás do kroku pořehtáním a zjednoduší si život.☺️
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
etnies86
napsal(a):
myslím že mě má na háku :))))
chleba ji ukážu a stejně nepřijde potvora
asi blbá otázka ale jak ji mám teda říct ať laskavě přijde pěkně sama?
Ví že chleba nakonec příjde za ní sám.😂 Moje kobyla vyklidí prostor kolem sebe od koní a prej už můžeš.😂 Většinou ale už stojí u pásky a "uklízí" průběžně.☺️ Akorát valacha "neuklízí".To je teď její největší kamarád a jak jí s oblibou říkám je náš.☺️
Edit: Jak jí říct aby přišla? Mě to trvalo asi dva měsíce než sama šla z druhého konce pastviny.Nijak jsem jí to neučil.Ví že pro ní něco mám.No mám samozřejmě.☺️
U nás je rozdíl přijde/přijdu já bahno u vstupu do výběhu. Jak bylo sucho, to za mnou chodil až ke vstupu i od balíku sena, i když jsem ho 2 měsíce neviděla a 4 měsíce s ním neměla co dočínění, ale jak se udělalo bahno, tak mávnutím kouzelného proutku milostpán stojí a čeká. Hlavu na mě otočí, nespustí mě z očí, abych si to nerozmyslela, občas naznačí i pohyb ke mě, ale nedojde, musím dojít já. Pak odcházíme na prověšeném vodítku.
Teda tenhle kůň tak funguje úplně všem, kdo ho mají rádi, je to strašný mazel a všechny by nás samou láskou sežral.
Co mi chce říct tím, že v bahně za mnou nechodí, o tom radši nepřemýšlím. Došla bych k něčemu jako škodolibost a lenost, ale je to kůň a ne člověk
etnies86
napsal(a):
myslím že mě má na háku :))))
chleba ji ukážu a stejně nepřijde potvora
asi blbá otázka ale jak ji mám teda říct ať laskavě přijde pěkně sama?
Mám koňa ignoranta, ktorý sa rád vystresuje(zbytočne, ostatnými členmi stáda) a niekedy to býval boj ho chytiť. Proste sa vydesil a behal. Keďže ho nejazdím, neriešila som to, keď som potrebovala, trošičku som ho ponaháňala, nakoniec poľavil a dal sa lapnúť. Ale začali sme trochu robiť hlúposti s pozitívkou, fakt iba blbosti, žiadny koncept(samozrejme po úvodnej lekcii ako a kedy sa odmeńuje). koňa som dosť odmeňovala a robili sme okrem iného aj taký cvik, že krok. Kedy som od neho odstúpila na pár krokov a dala som “povel”. Najskôr som odmeňovala každý náznak pohybu smerom ku mne, neskôr vykročenie. Teraz ciemnapríklad prísť za mnou 100m dobrovoľne a s radosťou. Je to fakt super pocit, keď ten kôň, ktorý dobrovoľne stojí vždy tak 100m od ľudí zrazu neodíde pol metra od človeka a čaká, čo ďalšie sa bude diať. A pritom taková blbost :)
Arbora
napsal(a):
Mám koňa ignoranta, ktorý sa rád vystresuje(zbytočne, ostatnými členmi stáda) a niekedy to býval boj ho chytiť. Proste sa vydesil a behal. Keďže ho nejazdím, neriešila som to, keď som potrebovala, trošičku som ho ponaháňala, nakoniec poľavil a dal sa lapnúť. Ale začali sme trochu robiť hlúposti s pozitívkou, fakt iba blbosti, žiadny koncept(samozrejme po úvodnej lekcii ako a kedy sa odmeńuje). koňa som dosť odmeňovala a robili sme okrem iného aj taký cvik, že krok. Kedy som od neho odstúpila na pár krokov a dala som “povel”. Najskôr som odmeňovala každý náznak pohybu smerom ku mne, neskôr vykročenie. Teraz ciemnapríklad prísť za mnou 100m dobrovoľne a s radosťou. Je to fakt super pocit, keď ten kôň, ktorý dobrovoľne stojí vždy tak 100m od ľudí zrazu neodíde pol metra od človeka a čaká, čo ďalšie sa bude diať. A pritom taková blbost :)
to je super
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Kůň se naučí snad všechno.Jen moc lidí to takhle nebaví.Sledují tím jiné cíle a není to "spontální".Naučí se spousty slov a třeba i "dáme kávu"?😂 Vůbec nic tím nesledujem a takhle mi to přišlo přirozené.Někdy si chce hrát a lítá po výběhu jak ďasík.☺️ Tak s ní prostě tu hru hraju.Pak mě chvilku honí kolem stromu a je spokojená.Vím zní to děsivě,ale není to tak horké.
Já vždycky chodila s mrkvičkou a okatě krmila výběhové kolegy. To měl najednou valach zájem přijít. :-) Taky nebyl v tomhle moc kontaktní. Aspoň šel tedy chytit, od chlapa se ale nenechá, to strčí hlavu nahoru, aby se nedala natáhnout ohlávka (v boxu nebo omezenějším prostoru) a nebo rovnou od chlapů odchází, když je místo. Má prostě svůj názor a přes to vlak nejede.
Jak se učí přivolání... Já přesně nevím, pozitivkáři by věděli výborně!
Pokud se pamatuju, učíli se to mí koně každej jinak (a já taky byla různě pečlivá). Poprvé se mi to povedlo u provní kobylky, když jsem využila toho, co stejně dělala (což je asi stejné, jako když se štěně učí první povel "sedni"). V boxu - řeknu jméno, kůň zpozorní, zvedne hlavu, po čase vítá, však to všichni známe. Před pamlskem se dá říct ještě jedno slovo, třeba "sem"... nebo "pooojď"..., vztáhnout ruku, vezme si pamlsek. Za párkrát se v boxu otočí na stejné zavolání a zas dostane odměnu... pak po metru dvou při sedlání...No, skončila jsem tehdy tak, že tahle kobylka, už vysokobřezí, ke mně cválala z kopce po sněhu a já trnula hrůzou,. že to veme o plot. Nevzala, ale nechala jsem toho a pak už jsem to neoprašovala. (Jde-li ocvik pomocí podmíněného reflexu, musí se často opakovat).
Ještě si pamatuju, že stálo za to, když už jsem ji volala venku ve výběhu, zavolat jen jednou a pak čekat. Časem ani pamlsky nebyly potřeba, tím méně to mezislůvko.
No, teď mám kobylku, která to už uměla a činí to bezpečně a vždy, což je příjemný :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jak se učí kůň aby přišel? Kde jsem to sakra četl o té stáji a je jich prý víc? Tam dostanete vodítko a přiveďte koně z pastviny.Vy jako začátečník ani nevíte jak a o to tam jde.Nee úmrtnost není nijak vyšší než v obyč. stájích.😂 Tam to právě okamžitě uvidíte ten rozdíl mezi lidmi.S některými lidmi přišlo i několik koní.☺️ A někteří tam běhají dodnes a bez koně.😂 Sám si o tom jen tak přečtu občas a z pozitivky jsem pochopil asi to,že to není tréning ani cvičení.Je to filozofie celkového přístupu ke koni a svým způsobem i k životu.Vím že to odměňování má svá pravidla,ale není na místě koně odměnit že drží u kování? Že jde sama z výběhu vedle vás? Vlastně se dá najít spousty věcí za které lze chválit.Tohle je jednoduše na strašně dlouhé povídání a já jsem beznadějně zkažen mojí koby.😂 Ta je hodná každou chvíli.☺️ A to se musí pochválit,ne?
Já to vidím tak, že bych se radovala, že kobyla ode mě neodchází ale čeká na mě
Já jsem nacvičovala s kobylama přicházení podle sebe tak že jsem si nejdřív jsem stoupla ke kobyle a podívala se jí do očí a zavolala jí. Když se podívala ona na mě tak jsem jí pochválila, pořádně podrbala na krku a dala kousek chleba. Když jsme tohle měli nacvičené tak jsem se zastavila 1m od kobyly, s tím, že si ke mě musela přijít i když jen jeden krok. Pak jsem to prodloužila na 2-3-4 metry atd. Když jsem se dostala na nějakých 20m kobyly už si to samy natáhly na delší vzdálenosti a přicházejí když mě mají na dohled nebo když mě slyší, nebo slyší jak pískám na píšťalku (tu jsem si pořídila protože má delší doslech). Nepřicházejí tedy cca 3-4 týdny na jaře když jim vyraší tráva, ale to chápu, že po zimě je tráva důležitější než já. Potom jsem jim řekla, že už pro ně nebudu na pastvinu chodit vůbec. Úplně 100% nedodržuji, protože je to krásné místo a občas se chodím kochat.
Nejtěžší je tenhle slib dodržet když chci jezdit a kobyla kterou si chci vzít nepřijde, ale mám na ježdění 3, tak si vezmu jinou. Veselé je když dotyčná přijde pět minut pozdě a já už mám nasedláno a dáma stojí u východu a rozčiluje se, že na ní nevyšlo
Na jaře jsem si přivezla mladou kobylu, která tohle neznala (také stála jako bluma a čekala až si pro ní přijdu), stejným způsobem ke mě začala přicházet během prvního týdne – ale s tou mi pomohly kobyly, myslím, že si to mezi sebou řekly. Ona tedy ale ale ze stáda nepřijde až ke mě, musím si pro ní dojít a udělat jí uličku, protože je nejmladší a nejníž, a holky jí ke mě nepustí.
saola
napsal(a):
Pro zadavatelku:
A zkusila jste jít k ní a zastavit se dva metry od ní? Přišla by pak? Pak se zastavit na 5 metrů a tak - postupně to prodlužovat.Nebo jen projít výběhem okolo ní a stoupnout si za ni (zase - třeba 5 m)?
Harašit chlebem v kapse nebo okatě vytáhnout jablko?
haraším někdy jak divá :)
ona se někdy třeba přiblíží, ale nepřijde úplně.
druhá kobča nepůjde první, když nejde ona.
pokud přijdu k nim a jdu za druhou kobču dát chlebík tak to teda přijde (ale to je ode mě max metr, dva)
Vsichni, kterym kone chodi na zavolani, to nejakym zpusobem trenovali. Pokud Vam o to jde, pustte se do toho :)
Nechozeni mi prijde ok a uprimne to tak mela vetsina jezdeckych dvojic, ktere znam. Utikani bych resila - zpetne vidim, ze to vzdy melo duvod a delali to hlavne pretazeni a bolavi provozaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Koni musí být s člověkem dobře.Pak třeba i kouká na letadla.😂 Ba né chce drbat na břiše.☺️
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Nečetla jsem diskuzi, ale jak píše akscha, nevidím nic špatného na tom, že když přijde člověk na pastvinu/do výběhu, že za ním kun 'neběží'. Pokud je s dalšími kamarády, proč by to dělal. Jo, pokud nosíte pamlsky, pak jo. Takže kvůli žrádla. Osobně vidím rozdíl mezi zavoláním, aby přišel, a svévolným příchodem, když mne vidí. Přivolání je potřeba natrénovat, to již zde bylo napsáno. Pokud chcete koně zaujmout tak, abyste pro něj jako člověk byla zajímavá,chce to s ním trávit hodně času a ne jen tím, že jej odvedu a něco podnikame. Koně mám naučené na zapiskani, ale nevadi mi, když přijdu poklizet a oni si mne nevšímají. Stačí, že když vidí ohlávku, tak nezdrhnou na druhý konec pastviny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nečetla jsem diskuzi, ale jak píše akscha, nevidím nic špatného na tom, že když přijde člověk na pastvinu/do výběhu, že za ním kun 'neběží'. Pokud je s dalšími kamarády, proč by to dělal. Jo, pokud nosíte pamlsky, pak jo. Takže kvůli žrádla. Osobně vidím rozdíl mezi zavoláním, aby přišel, a svévolným příchodem, když mne vidí. Přivolání je potřeba natrénovat, to již zde bylo napsáno. Pokud chcete koně zaujmout tak, abyste pro něj jako člověk byla zajímavá,chce to s ním trávit hodně času a ne jen tím, že jej odvedu a něco podnikame. Koně mám naučené na zapiskani, ale nevadi mi, když přijdu poklizet a oni si mne nevšímají. Stačí, že když vidí ohlávku, tak nezdrhnou na druhý konec pastviny.
Já tomuhle soukromě říkám "nadpřirozená komunikace".☺️
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já tomuhle soukromě říkám "nadpřirozená komunikace".☺️
A čemu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A čemu?
Couďas to je u všech zvířat a lidí stejné.Vysvětluj někomu kdo má třeba špatné vztahy s kýmkoli i třeba lidmi,co dělá špatně.To prostě nejde.Dřív nebo později se stejně projeví jeho přirozenost.Uveď do trvalého vnitřního klidu někoho,kdo je jak "šídlo" od přírody.A rozmluv někomu kdo se brzy zmrzačí aby nelezl na koně.😁 Jak vysvětlíš že je ti s někým dobře? Co má přesně dělat? Čím to je? Dá se to najít v knihách? To těžko.Koně shrnu jednou větou,která neplatí pro všechny samozřejmě.Mě se chce a kůň musí.Je třeba víc dodávat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje kobyla za mnou taky nechodí, ale čeká. Má z minulosti špatné zkušenosti, lidi nemá ráda a k ničemu je nepotřebuje. Beru to tak a už se to asi nezmění.
O to víc si pak člověk užívá, když za ním jiný koník, bez špatných zkušeností s lidmi, s nadšeným řehtáním běží přes celou pastvinu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Prostě a jednoduše nezotročuji zvířta.Tenhle "pud" mám vymazaný už od přírody.Pak to vypadá jak to vypadá.😂 Nebaví mě oťukávat koni nohu aby jí zvednul.Já vím že ho nebijou,ale kolikrát jsem si všimnul jeho uší když už toho je až moc.🙂 Jestli mu jsou takové věci příjemné si tvrdit neodvažuji.Dám vám přečíst jeden článek,jo? Předem upozorňuji,že já to nepsal a ani výzkumu jsem se nezůčastnil.
https://salatovelisty.cz/2016/07/06/je-jizda-na-koni-kruta/
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prostě a jednoduše nezotročuji zvířta.Tenhle "pud" mám vymazaný už od přírody.Pak to vypadá jak to vypadá.😂 Nebaví mě oťukávat koni nohu aby jí zvednul.Já vím že ho nebijou,ale kolikrát jsem si všimnul jeho uší když už toho je až moc.🙂 Jestli mu jsou takové věci příjemné si tvrdit neodvažuji.Dám vám přečíst jeden článek,jo? Předem upozorňuji,že já to nepsal a ani výzkumu jsem se nezůčastnil.
No jo, salátožrouti jejich výzkumy. Něco podobného jako studie Dr. Cooka. Ta sice vypráví hezké blbosti, ale je to jen reklamní trik na koupi jeho bezudidlovek.

U nás byl rozdíl v poloze :D Měla jsem nakoukáno od M.Robertse, že když stojíte proti koni přímo a díváte se na něj, tak to bere jako útok a není si jistý. Valachovi to bylo šumák, ten pro jablko udělal stojku, ale kobylka to dost vnímala. Postavila jsem se zešikma, nedívala jsem se jí do očí, ale na zadní nohy a volala, jakmile udělala krok směrem ke mě, tak jsem se otočila zády a pomalu šla ke vchodu, takže mě jakoby následovala.
tak jsem dneska holky volala a okatě mávala pytlíkem s chlebem , pěkně čekala až se madam uračí posouvat nožičky :) a jo fakt přišla a dokonce i zařehtala. právě dycky čuměla nákou dobu tak jsem dycky vykročila k ní já. ted jsem fakt čekala a ona zjistila že tentokrát nepřijdu já k ní a ona fakt přišla :) a nebo to byla jen náka náhoda
Není to náhoda. Mlsky fungují vždy.
Ve stáji je kobyla co prochází el. ohradníkem - vždycky když už tam 4 hodiny není seno, tak ona musí... (je to hladomorna pro tažáky a poncla). No a abych ji chytla stačí vytáhnout z kapsy igelitový pytlík a šustit, to se nechá chytit při představě pamlsku ( prázdný pytlík mám v kapse téměř vždy, kdyby pes někde nevhod utrousil) Pokaždé mi na to skočí, i když ví, že já ji nepamlskuji, rozmazluji si jen ty svoje...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
U nás má slečna ustájeného hřebce irského coba.Chodí za ním každý den,sobotu a neděli tu tráví celou s ním.Nic moc nenacvičují jen základy ze země.Hlavně s ním chodí ven,hraje si s ním na jízdárně a stará se s neskutečnou láskou.☺️ Ten když jí vidí,tak doslova utíká aby už už byl u ní.Nejde jen o pamlsky.Kůň člověka může mít rád a být rád v jeho společnosti.Je to pak trochu závisláček,ale tak to si musí člověk rozmyslet co vlastně chce.To víte že kouká už kolem třetí kde jako je ta "maminka".☺️ Sama říká že je jí lépe s ním než s lidmi.Což mě ani tak divné nepřipadá.😂 Osobně mě taky hodně ulehčuje domluvu s koby a valáškem ta účast u nich každý den.

Me tak napada k tomu privolani, cilene jsem to sveho ponyho nikdy neucila a chodi za mnou skoro od zacatku co ho mam. Ale horouci laska to neni, on jen vi, ze mam kouzelne kapsy a cosi dobreho mu do tlamicky vzdycky pristane
Nicmene v prvopocatcich to nedelal skrz pamlsek, prisel sam a jeho prichod byl odmenen. Ale casto za nim chodim jen na kontrolu, bez jine prace, takze nema me navstevy spojene ryze s odchodem od stada nebo praci.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U nás má slečna ustájeného hřebce irského coba.Chodí za ním každý den,sobotu a neděli tu tráví celou s ním.Nic moc nenacvičují jen základy ze země.Hlavně s ním chodí ven,hraje si s ním na jízdárně a stará se s neskutečnou láskou.☺️ Ten když jí vidí,tak doslova utíká aby už už byl u ní.Nejde jen o pamlsky.Kůň člověka může mít rád a být rád v jeho společnosti.Je to pak trochu závisláček,ale tak to si musí člověk rozmyslet co vlastně chce.To víte že kouká už kolem třetí kde jako je ta "maminka".☺️ Sama říká že je jí lépe s ním než s lidmi.Což mě ani tak divné nepřipadá.😂 Osobně mě taky hodně ulehčuje domluvu s koby a valáškem ta účast u nich každý den.
Ono tim ze hrebci jsou casto na samotce a ne ve stade, prilnou k cloveku vic. Take jsem mela hrebce ktery se mnou fungoval temer na myslenku, budiz mu zeme lehka

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
.....když jsem to dočetla až na konec tak mě dostal SVAL VAGUS LATERALIS...... .......
Nosím mlsky, někdy ne, dostane až po nasazení ohlávky, už když jdu tak zapískám (furt stejně ) kobyla zvedne hlavu, otočí se ke mě a někdy jde, někdy ne, mě to neva, hlavně že nezdrhá a nechá se odvést...teď je s dalšíma 3 kobylama a se svou známou parťačkou, momentálně měsíc nejezdíme- zimní pauza pro mě i pro koně, chodím pro ní na výběh a protože už ví, že bude jen drbkání a bašta na boxe chodí radostněji nebo je to tím, že i ostatní 3 kobyly a parťačka mi jdou naproti, ostatní nekrmím jen parťačku- bývají v létě jen spolu. Vím , že pozná i můj hlas nebo asi i postavu, když se míhám u stáje, zvedne hlavu a kouká...já taky koukám, jestli kouká, když přijdu. Když po výběhu sbírám bobíky kobyla asistuje, od mala....foto z pastevka ve dvou letech.
A jak píše Pipilota, jednou mi parťačka proklouzla z výpustě, stačilo natáhnout ruku z kapsy a byla zpátky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
.....když jsem to dočetla až na konec tak mě dostal SVAL VAGUS LATERALIS...... .......
Nosím mlsky, někdy ne, dostane až po nasazení ohlávky, už když jdu tak zapískám (furt stejně ) kobyla zvedne hlavu, otočí se ke mě a někdy jde, někdy ne, mě to neva, hlavně že nezdrhá a nechá se odvést...teď je s dalšíma 3 kobylama a se svou známou parťačkou, momentálně měsíc nejezdíme- zimní pauza pro mě i pro koně, chodím pro ní na výběh a protože už ví, že bude jen drbkání a bašta na boxe chodí radostněji nebo je to tím, že i ostatní 3 kobyly a parťačka mi jdou naproti, ostatní nekrmím jen parťačku- bývají v létě jen spolu. Vím , že pozná i můj hlas nebo asi i postavu, když se míhám u stáje, zvedne hlavu a kouká...já taky koukám, jestli kouká, když přijdu. Když po výběhu sbírám bobíky kobyla asistuje, od mala....foto z pastevka ve dvou letech.
A jak píše Pipilota, jednou mi parťačka proklouzla z výpustě, stačilo natáhnout ruku z kapsy a byla zpátky.
To máš docela ještě dobrý.Mě to kolečko kolikrát schválně převrátí a pak utíká jak o život.😂 Oni koně ostatní jsou většinou líný na to se s ní honit.Tak to odskáču já.☺️ Pak dělá že se pase a přitom se plíží zase zpátky ke mě.No někdy toho ani moc neposbíráme.☺️ Jinak moc hezká kobylka a přeji ať vám to spolu klape.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Ono tim ze hrebci jsou casto na samotce a ne ve stade, prilnou k cloveku vic. Take jsem mela hrebce ktery se mnou fungoval temer na myslenku, budiz mu zeme lehka
Tento je ve společnosti dvou valachů,ale to víte "maminka" nosí jablíčka a různé dobroty.☺️ Jak říkáte na myšleku spolu fungují.Občas jí ho pomáhám čistit a on si tu pozornost neuvěřitelně užívá.Normálně se sám drbe o hřbílko a strká pod něj hlavu.😂 Při česání kštice držíte hřbílko a on se sám rozčesává.☺️