Koupit koně a potom se učit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2018 13:29
Theress

XXX.XXX.112.166

Mám nezklý dotaz, znáte někoho, kdo si koupil koně a až teprve na tom svém koni se učil jezdit atd?
A nebo, že si po nějaké krátké době hned nějakého koupil?
několikrát jsem viděla inzeráty typu “výuka jízdy na vašem koni” apod

Neregistrovaný uživatel

4.12.2018 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Theress napsal(a):
Mám nezklý dotaz, znáte někoho, kdo si koupil koně a až teprve na tom svém koni se učil jezdit atd?

Neznám.☺️ Moc bych se přimlouval kvůli koníkovi,se nejdřív jít učit nejen jízdu na koni.Kůň není ani zdaleka jen o ježdění na něm.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2018 14:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ano, znám. Buď jej prodali, protože jim prerost přes hlavu,nebo jim prerost přes hlavu a zmrzačil je, nebo také zjistili, že kůň potřebuje krmení a trochu prostoru a je všemu stojí moc peněz, případně jim chcíp.

4.12.2018 14:31
rennie111

XXX.XXX.43.146

Theress napsal(a):

Poznám a žiaľ nie jedného. Dobre to nedopadlo nikdy

4.12.2018 15:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ano. Velká chyba. Dva koníci putovali dál, naštěstí, jeden zůstal, bohužel.

4.12.2018 15:32
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Znám. Vytoužený vánoční dárek.
Otec IT inženýr, matka v domácnosti.
Zdravá kobyla s dobrým původem, v nájemní stáji s vlastním vetem, třikrát týdně tréninky se zkušeným terénem. Za rok zkoušky a první závody.
Kdysi se mi dostalo do rukou i účetnictví - tuším první rok to bylo kolem milionu? Nebo to bylo od ledna, tudíž bez pořizovací ceny?
Koně měli šest let, poslední rok šla slečna na vysokou a nějak nebyl čas. Prodali ho tuším „za pár šupů“ na chov majiteli ustájení. V té době měl 17 nebo 18 let a nožičky už nebyly úplně stoprocentní. S tou slečnou se už nevídám, ale poslední zprávy byly takové, že kobyla dala ještě dvě hříbata a pak ji chtěli prodat někam pryč, tak se nakonec dohodli tak, že bývalá majitelka (resp. buďme fér, její rodiče) kobyle zaplatí žrádlo a veterináře a kobyla zůstane, kde je. Ale jestli ta domluva vydržela (resp. vydrží, letos by jí bylo cca 26) až do smrti toho koně...
Pokud jste bohatá, máte zajištěno ustájení a trenéra, dovedete si sehnat dobrého koně a máte zajištěn plán B, kdyby Vás to přestalo bavit...

4.12.2018 15:47
akscha

XXX.XXX.101.243

Neni to dobry napad. Pokud nejezdite, vubec netusite, jestli vas to bude bavit. Vzdyt ani u jinych sportu nezacinate koupi "vybaveni."

A potom tezko lze dopredu odhadnout, jaky typ kone vam bude sedet nejvic. A ze jsou v nich zasadni rozdily. Ja bych si v zacatcich koupila teplokrevneho valacha a nyni, po x letech jezdeni uz jen plnokrevnou kobylu :) a s tim valachem bych se byla trapila.

A za treti - koupe kone je finance nejnarocnejsi varianta jezdeni. Cokoliv (i placene treninky, pokud nejsou kazdodenni), vyjde lip.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2018 16:41

Znám. Ale chce to zodpovědný přístup, pokoru a poměrně velké finanční zázemí. Koupíte si koně, rozhodně NE remontu ( k nákupu s sebou máte někoho, kdo koním rozumí, jinak pravděpodobně naletíte) a ustájíte ho u dobrého trenéra, který ho přiježďuje a napravuje chyby, které na koni z neznalosti pácháte vy, když cca. třikrát týdně přijdete a učíte se pod dozorem jezdit a o koně se starat. Po roce dvou máte základ, na kterém můžete stavět.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2018 16:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vlastně znám.Skoro bych zapomněl kde jsem vzal valáška.Holčička relativně bohatých rodičů,velká láska ke koníčkovi a asi po dvou letech kůň skončil málem v tom..Naštěstí měl alespoň domov v dobré stáji a kolem sebe lidi co tomu rozumí.Tedy to nemyslím sebe.😂

4.12.2018 17:21
koně

XXX.XXX.174.63

Theress napsal(a):

Co jsem znala osobně ,většinou to dobře nedopadlo.Ani pro jednu stranu.
Něco jako píše Coudas.
Ale trochu si to umím představit,když máte li celkem neomezené finance ,jak tady píše Varaxi
Povede se vám vybrat a koupit slušný školní kůň.Ustájíte ho v kvalitní stáji s kvalifikovaným personálem ,budete si platit trenéra ,pak by to by eventuálně mohlo fungovat.

4.12.2018 18:39
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.10

Kdyz budete ze zacatku jezdit dvakrat trikrat tydne 500kc/lekci nekde ve sportovni staji, bude to levnejsi nez provoz vlastniho kone (ceny Brno a okoli). Naucite se pracovat s ruznymi konmi, coz je pro jezdce lepsi, nez se naucit na jednom koni a blbe. Navic si pak ujasnite, cemu se chcete venovat, a podle toho kone koupite. Osobne si myslim, ze kone si muze poridit jen ten, kdo kone se vsim vsudy zvladne nebo prachac, co si zaplati lidi, ktery to udelaji za nej.
Mozna nejaky duchodce salamista na couracku lesem, ale zas tu jsou omezeni spojene s vekem.

4.12.2018 19:05
nyin

XXX.XXX.80.89

Já jsem tenhle případ. Jezdit neumím a asi ani nikdy umět nebudu. Snaha byla víc než 15 let, pak jsem pokusy vzdala :D Asi jsem nějaký pohybový antitalent, či něco takového, ale s koněm neudělám ani velký kruh, ani nepřelezu křížek (a to ani s koněm, co to všechno umí na myšlenku :)). A přesto jsem si koně pořídila. Navíc ne školního profesora, ale mladého s polodivokým odchovem.

Fungujeme dobře, co neumíme neděláme a flákáme se po venku k radosti nás obou. Spíš mě zaráží, jak každý hned přemýšlí o tom, že musí umět jezdit, když chce koně. Ve spoustě stájích jsou pak k vidění (většinou) mladé ženy, které sice parádně jezdí, ale neví, čím koně nakrmit, kolik mu dát sena, vody, jak často kovat, strouhat, jak poznat, že kůň není ok. Tohle by měl být základ, ježdění je až ta třešnička na dortu :)

Samozřejmě nedostatek jakékoliv znalosti a umu se dá kompenzovat penězi, ale u koní je to dost drahá sranda:) Co se nijak kompenzovat nedá je nedostatek citu. Brilantních jezdců a chovatelů je mraky, a dost z nich se ke zvířatům chová hulvátsky.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2018 19:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tolik peněz mít zase člověk nemusí.Spíš je to otázka jak se svými financemi naloží.Jestli má rodinu,kolik dětí,manželku a kolik milenek? 😂 Kolikrát ročně na dovolenou,jestli potřebuje iphons xs a mnoho dalších věcí.Takže i s výplatou 17 000 jednoho koně v pohodě.Počítám samozřejmě vlastní bydlení a nesmí kůň víc marodit.Je to holt bytost závislá zcela na vás a prověří vaši zodpovědnost.Stejný jako pořídit si děti.Copak výroba dětí je docela příjemná záležitost,ale pak už je to o zodpovědnosti a někdy se i ledas čeho vzdát a něco překousnout.Kolik že to máme matek samoživitelek? Tak vidíte jak zodpovědnost mnoha lidem (bohužel často mužům)nejde a přitom výroba jedna radost.😀 Koupit koně je dnes tak snadné,ale tím to teprve začíná.Mělo by to být na celý jeho život.Vím nemusí(dá se prodat),ale je lepší s tím počítat.

4.12.2018 19:33
kapička

XXX.XXX.5.211

Znám, dokonce ten člověk vlastně ani nikdy moc nejezdil. Začal s 2 koňma na svých pozemcích, teď jich má několik a stále nejezdí. Samozřejmě, že nějaké chyby byly, ale ty dělá každý. Koně spokojeně dožívají důchodu v dobrém zdraví.
Jenže je to o štěstí na výběr koně, jejich zdraví a samozřejmě v tomhle případě i o dost velké finanční rezervě, kdy prostě není problém do koní investovat skoro jakoukoliv částku a samozřejmě pracovitost a láska k zemědělství.

5.12.2018 07:21
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Koupi koně, aby se člověk učil schvaluji pouze v případě, že ten člověk má už pár lekcí na jízdárně pod trenérem, má vybrané opravdu kvalitní ustájení, kde má po ruce trenéra a odborné osoby, které RÁDY a DOBŘE PORADÍ - tj. pod určitým dohledem na vše, VÝBORNÉHO trenéra, pod kterým bude každou hodinu jezdit. Což samozřejmě není zadarmo a dost se to prodraží a normální člověk to nezaplatí. Takže rozumné řešení je šetřit dál a platit si dál lekce pod trenérem a získat nutný základ a poctivé samostudium.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 02:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Bylo by fajn více info.
Je otázka jak dotyčný jezdí/nejezdí
Má/Nemá nějaké základy
Docházel/Nedocházel někam do stáje.

Pokud je to úplný laik co na koni sedí prvně nedoporučuji.

Ale já osobně tuto varientu zvolila. Celý život jsem se kolem koní motala základně jezdit taky jsem zvládala a tak jsem koně koupila a mám jí už 2 roky. Snažím se zdkonalovat a učit.

8.12.2018 08:57

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bylo by fajn více info.
Má/Nemá nějaké základy

Ale já osobně tuto varientu zvolila. Celý život jsem se kolem koní motala základně jezdit taky jsem zvládala a tak jsem koně koupila a mám jí už 2 roky. Snažím se zdkonalovat a učit.

Ale taky kolik kolem toho bylo a je obstrukci...

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Bylo by fajn více info.
Má/Nemá nějaké základy

Já si myslím, že dotaz není od konkrétního člověka, který si chce koupit koně, takže informace nejsou potřeba. Byl to dotaz všeobecný. Ovšem když si člověk koupi koně a neví, a není otevren radám těch, kteří už něco málo ví, pak by koně taky neměl mít, ať je u koní jak dlouho chcete.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Já si myslím, že dotaz není od konkrétního člověka, který si chce koupit koně, takže informace nejsou potřeba. Byl to dotaz všeobecný. Ovšem když si člověk koupi koně a neví, a není otevren radám těch, kteří už něco málo ví, pak by koně taky neměl mít, ať je u koní jak dlouho chcete.

Popravdě já dávám přednost radám lidem co koně vidí a znají. Já měla trochu smůly v tom že kobyla není úplně jednoduchá. No ale já taky nejsem jednoduchá. A chcete li vyčítat něco co se stalo před 2 roky tak si poslužte. S kobylou se udělal kus práce a nejvíce mi pomohli lidi po mobilu které znám a oni se s kobčou i se mnou potkali.

Všeobecně pokud člověk něco málo umí alespoň základní chody tak proč si koně nekoupit a neučit se na svém. Úplný začátečník je blbost ale když už je člověk zběhlí tak proč ne.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Popravdě já dávám přednost radám lidem co koně vidí a znají. Já měla trochu smůly v tom že kobyla není úplně jednoduchá. No ale já taky nejsem jednoduchá. A chcete li vyčítat něco co se stalo před 2 roky tak si poslužte. S kobylou se udělal kus práce a nejvíce mi pomohli lidi po mobilu které znám a oni se s kobčou i se mnou potkali.

Všeobecně pokud člověk něco málo umí alespoň základní chody tak proč si koně nekoupit a neučit se na svém. Úplný začátečník je blbost ale když už je člověk zběhlí tak proč ne.

Jenže to je furt o tom, že má člověk koně někde, kde má kolem sebe lidi, kteří mu poradí a dokáží případně s tím koněm něco udělat. To si toho koně může koupit i začatecnik, který neumí nic. Ale když si koupi koně, neumí nic moc, sorry, ale základní chody pro mne nejsou to, že něco s koněm umí, to se na koni udrží, nemá nikoho, jak sama píšete v reálu, kdo koně vidí a pomůže, tak v tom smysl moc není. To není myšleno na Vás, i když podobný příklad jste.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 11:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Jo a zapomněla jsem k tomu razeni, kdo koně vidí. Platí to, co jsem napsala, že když někdo nechce, tak to je k ničemu. Měla jsem tu nejednoho člověka, kterej se, jak říkáte, udržel v základních chodech, ovšem než toho koně k nejakymu chodu přiměl, tak to byla tragická podívaná. A i když chtěli od člověka poradit, jeho rady mu nebyly dost dobre, protože byly "složité na provedení" ve smyslu tom, že to nešlo rychle a jednoduše a dotyčný by musel začít trochu jinak přemýšlet. Jednodušší bylo poslouchat cvičitele, který sám koně neudržel na kruhu a radil koně přivázat ke sloupu nebo stromu, aby se kůň nemohl vytrhnout a přišel n to , že tu sílu proti tomu tahu nemá....

8.12.2018 16:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jo, ja som asi ten príklad, ale ja som sa mala šťastie, že ma formovalo určité prostredie a ľudia. A samozrejme kone.

Tiež som si ako úplne neskúsená obsadla mladého koňa, ktorého som si vychovala od žriebäťa.
Jazdiť už nejazdím, ale máme odchodené nejaké túry, bolo to fajn, raz sa k tomu snáď ešte vrátim :)

A poznám viacero takých ľudí, v dnešnej dobe to nevnímam ako absolútne žiadny problém. Vlastníctvo koňa nemusí predsa znamenať automaticky jazdenie a kurzov a trénerov je dnes habadej.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Kdybych chtěl jen jezdit,tak si rozhodně koně nekupuji.Zajít na jízdárnu a domluvit se je mnohem jednodušší a kolem péče o koně nemusím vědět téměř nic.Dokonce pro jezdecký sport je lepší střídat koně občas.To je sport a asi boxovat jen s jedním soupeřem taky není dobrý nápad.

8.12.2018 20:33
Terven

XXX.XXX.110.147

Kdybych chtěl jen jezdit,tak si rozhodně koně nekupuji.Zajít na jízdárnu a domluvit se je mnohem jednodušší a kolem péče o koně nemusím vědět téměř nic.Dokonce pro jezdecký sport je lepší střídat koně občas.To je sport a asi boxovat jen s jedním soupeřem taky není dobrý nápad.

V tom s vámi musím souhlasit. Pokud někomu jde o ježdění, jednodušší pro něj je koně nevlastnit. Je-li schopný, koní pod zadek má dostatek, nemá zbytečné starosti co se týče managementu zvířete a vyjde to výrazně levněji.
Hodně lidí se shoduje, že jezdili mnohem více, dokud nebyli majiteli. Hodně lidí, kteří mají koně doma na svým, přiznává, že do sedla se dostanou minimálně. Někteří zároveň přiznávají, že jim to až tolik nechybí.
Pokud někdo má na prvním místě vztah s koněm, bytí s koněm, pečování, nezbývá mu většinou nic než vlastnictví. U cizích to jde blbě. I když výjimky možná jsou.

8.12.2018 22:13
MalejVelkejJarda

XXX.XXX.252.238

Kůň pro jednoho člověka je zbytečný luxus. Koně by měli být sdílení nebo by neměli být vůbec. Když si spočítáte náklady, vyjde Vás vlastní kůň na desítky tisíc měsíčně, to si mohou dovolit jen opravdu bohatí lidé. Radší si zaplaťte za pár stovek někde jízdy ať vidíte jestli Vás to bude bavit.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2018 23:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Terven napsal(a):
V tom s vámi musím souhlasit. Pokud někomu jde o ježdění, jednodušší pro něj je koně nevlastnit. Je-li schopný, koní pod zadek má dostatek, nemá zbytečné starosti co se týče managementu zvířete a vyjde to výrazně levněji.
Hodně lidí se shoduje, že jezdili mnohem více, dokud nebyli majiteli. Hodně lidí, kteří mají koně doma na svým, přiznává, že do sedla se dostanou minimálně. Někteří zároveň přiznávají, že jim to až tolik nechybí.
Pokud někdo má na prvním místě vztah s koněm, bytí s koněm, pečování, nezbývá mu většinou nic než vlastnictví. U cizích to jde blbě. I když výjimky možná jsou.

U cizích koní to jde opravdu hrozně těžce.☺️ Sdílení koně jsem si vyzkoušel celkem dvakrát a výsledek? Jedna osoba neustále mluvila cosi prapodivného o kobyle jako miminku a nakonec jí nechá při kolice úplně na starost někomu jinému.Víkendy trávila raději u vody a někde bůh ví kde,tak jsem jí zatím vychovával kobylku k obrazu svému a zjišťoval jak značně se majitelka mýlila že koně neumí mluvit.😂 Postupně se ze spolujízdy stala "single jízda" jen tím, že jsem měl zájem o koně se starat a zkrátka se jí věnovat.Koby si to taky nějak přebrala v hlavičce a na majitelku už kolikrát ani hlavu z boxu nevystrčila.Kůň moc dobře pozná když to s ním člověk myslí vážně a upřímně.Není to o mrkvi jak jsem si dřív taky myslel.Je to o zájmu a čase stráveným s ním.Pak na vás bude pořehtávat a bez váhání příjde když vás uvidí.To jde ale opravdu dělat jen se svým koněm "osvobozeném" od sportovních ambicí a řekněme si to na rovinu i nedokonalosti některých jezdců.☺️

8.12.2018 23:56
canka

XXX.XXX.35.234

MalejVelkejJarda napsal(a):
Kůň pro jednoho člověka je zbytečný luxus. Koně by měli být sdílení nebo by neměli být vůbec. Když si spočítáte náklady, vyjde Vás vlastní kůň na desítky tisíc měsíčně, to si mohou dovolit jen opravdu bohatí lidé. Radší si zaplaťte za pár stovek někde jízdy ať vidíte jestli Vás to bude bavit.

Zase bych to tak nepřeháněla..pokud má člověk koně ve vlastním,tak to určitě několik tisíc měsíčně není...několik tisíc měsíčně mě stálo ustájení,to ano..ale když máte koně doma,respektive na pastevku,tak mi to těch několik tisíc šetří..jedná se zde sice o počáteční investici - přístřešek,ohrady,nějaké zázemí...ale přes léto mě kůň skoro nic nestojí,a akorát na zimu je potřeba zase vytáhnout korunky na seno,slámu apod. Já tedy tím,že mám koně doma,značně ušetřila..

9.12.2018 07:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jo a zapomněla jsem k tomu razeni, kdo koně vidí. Platí to, co jsem napsala, že když někdo nechce, tak to je k ničemu. Měla jsem tu nejednoho člověka, kterej se, jak říkáte, udržel v základních chodech, ovšem než toho koně k nejakymu chodu přiměl, tak to byla tragická podívaná. A i když chtěli od člověka poradit, jeho rady mu nebyly dost dobre, protože byly "složité na provedení" ve smyslu tom, že to nešlo rychle a jednoduše a dotyčný by musel začít trochu jinak přemýšlet. Jednodušší bylo poslouchat cvičitele, který sám koně neudržel na kruhu a radil koně přivázat ke sloupu nebo stromu, aby se kůň nemohl vytrhnout a přišel n to , že tu sílu proti tomu tahu nemá....

Cože? To jako fakt?

9.12.2018 07:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

MalejVelkejJarda napsal(a):

Na tohle moudro jste přišla kde? Desítky tisíc?! Jejda, ani jsem nevěděla,že jsem milionář. Mám koně dva.
Ale opravdu JE jednodušší, platit si hodiny. Pokud vás koně nebaví jako celek,se vším všudy, opravdu je to ta schůdnější cesta.

9.12.2018 07:41
kapička

XXX.XXX.222.165

No u Prahy to fakt luxus je a sehnat ustájení pod 6000, nevím nevím....
A jestli si někdo myslí, že pražské platy, tak ať se koukne na medián mezd a na ceny nájmů.

Dál od Prahy vím o dobrých ustájení pro koně, kde by člověk za 2 koně platil i míň než za jednoho u Prahy.... A pochopitelně, ty dál za Prahou jsou pro koně lepší, mají pozemky.
Mít svoji současnou práci a moct žít v Krkonoších, tak si pískám a taky budu říkat, jak je v pohodě mít koně v ustájení.

Neregistrovaný uživatel

9.12.2018 08:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

To se nám najednou vyrojilo lidicekz, co nejezdí ... Já bych jen k tomu, že lidi co si koupili koně domů postupně přestali jezdit. Když to vezmu podle sebe, mm koně doma nějak už 23, a aktivně nejezdím cca 2 roky. Protože jsem líná, a nechce se mi, ale asi hlavně proto, že jsem přišla o parťáka a i když si to nepřiznávam, asi tam uvnitř prostě něco je. Svadim to na starobu, ale na ježdění myslím, ne že ne. Rok je krátká doba, třeba to za chvíli přejde, a já se zas k tomu všemu vrátím.
Jo a desítky tisíc měsíčně? Jak píše Canka, ano na začátku, než máte zázemí k obrazu svému. Pak pohoda.

Neregistrovaný uživatel

9.12.2018 08:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Cože? To jako fakt?

To jako fakt.

11.12.2018 08:41

Taky jsem takový případ, i když to bylo trochu složitější a já toho koně vlastně ani nechtěla. A kdyby mi bylo o 10-15 let míň, tak bych do toho nešla. Dospělý, vydělávající člověk s mozkem v hlavě není zas takový adept na propadák. Problémem byla a stále je (dle mě) velká protichůdnost dostupných informací, ve kterých se člověk začátečník horko těžko orientuje. Chce to taky trochu používat selský rozum a naslouchat zvířeti, což ne každý umí. Za jezdce se sice stále nepovažuju, ale jsem pyšná na to, že moji koně byli a jsou spokojení, což je pro mě nejdůležitější.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2018 14:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky jsem takový případ, i když to bylo trochu složitější a já toho koně vlastně ani nechtěla. A kdyby mi bylo o 10-15 let míň, tak bych do toho nešla. Dospělý, vydělávající člověk s mozkem v hlavě není zas takový adept na propadák. Problémem byla a stále je (dle mě) velká protichůdnost dostupných informací, ve kterých se člověk začátečník horko těžko orientuje. Chce to taky trochu používat selský rozum a naslouchat zvířeti, což ne každý umí. Za jezdce se sice stále nepovažuju, ale jsem pyšná na to, že moji koně byli a jsou spokojení, což je pro mě nejdůležitější.

To jste trefila přímo do černého.Co já se s tím natrápil rozlišit co by tedy mělo být správně.Protichůdné názory se na mě jen hrnuly a dá se říct celkový zmatek.Zástupci ještě nevyzkoušené "moderny" mě neoslovili.Šel jsem cestou důvěřuj zkušeným s letitou praxí.Např s rybím olejem jsem u koby nesklidil vůbec ovace.Ba naopak lžíce do papání učinila dávku jaksi nepoživatelnou a kdyby mohla zvracet,tak jsem to měl i s praktickou ukázkou.Tak jí to nedávám a hotovo.Já taky nejím co mi nechutná.☺️

Přidejte reakci

Přidat smajlík