Dobrý den, chtěla jsem se prosím Vás ostatních koňáků zeptat,co děláte, když je silnější vítr. Pracujete s koněm nebo nepracujete s ním vůbec a počkáte až je slabší vítr ? Dneska jsem byla nemile překvapená, jak se chová kobylka, když je vítr. Moc nechtěla jít z pastvy od stáda a při cestě k úvazišti docela byla neklidná otáčela se a trochu se plašila. Nakonec jsem dneska ježdění vzdala, protože by to bylo akorát o nějaký úraz. Nevím, jestli jsem nakonec udělala dobře. Dá se naučit koně, že když je silnější vítr nějak pracovat aby se nebála nebo ji nechat být a počkat, až jsou lepší podmínky na ježdění ? Děkuji
My jsme třeba dneska byli úplně normálně na vyjížďce venku,protože zase taková hrůza ten vítr nebyl,jak plasili meteroologové.A i když mám kobylu,co už je zvyklá snad na všechno a jen tak ničeho se nelekne,ve větru je taky sem tam vyjukaná.Když jedeme lesíkem a různě tam skřípou větve nebo ve vesnici najednou po silnici letí kus utržený plachty,tak na kobče vidím,že se jí to dvakrát nelíbí,ale podle mě to není důvod k tomu s koněm nedělat..jen bych po koníkovi nechtěla asi jízdárenskou práci,při který se musí soustředit,protože to mu v tom větru asi moc nepůjde...ale na druhou stranu v nějakém velkém větru nejezdím,aby na mě někde spadla větev a zranila mě nebo koně,to bych neriskovala..
Koně se obecně ve větru chovají jinak,slyší víc různých zvuků,kolem se věci pohybují,které jsou normálně v klidu ,jsou takoví ,víc nastartovaní
Pokud je kobyla běžně zvyklá chodit venku a nehrozí nějaké nebezpečí,že by na vás něco spadlo atd. ,tak s ní normálně choďte .Nechtějte nijaké extra výkony,zpočátku bych se soustředila,aby šla co nejvíc v klidu ,v kroku .Aby se okoukala a zvykla si,že se nic neděje,že je prostě vítr
Když je silnější vítr, nejezdím. Koně jsou při větru koukavější, lekavější a nervóznější. Mám malé děti a chodím do práce. Nechci riskovat úraz ať už od větve nebo od pádu z koně... nechám koně konzumovat seno v přístřešku a sama si zalezu pěkně do tepla. Mám hobby koně, takže nám nic neuteče :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Lidi jsou ale kolikrát tak s prominutím "pitomí".Venku to foukalo dnes poměrně hodně a koně toto opravdu příliš rádi nemají.To ví asi každý kdo se u nich pohybuje.Tak dnes před setměním nám chybí jeden kůň. Kde je? Jdeme zkontrolovat jestli náhodou nepřijela majitelka a nejela na vyjížďku.Cajky tu nejsou, tak dotyčné marně telefonujeme a nikdo to nebere.Jenže kam jí jít hledat? Tady se dá jít v podstatě kamkoli.Než jsme se dohodli kam kdo půjde přidrndala si to slečna přímo z lesa.Až zblízka byla vidět roztržená bunda a odřený obličej.Kůň mírně odřenou nohu a natržený koutek od udidla a teče mu krev.Vůbec doteď nevím co se stalo.Museli někam spadnout ze stráně?Slečnu odvezla záchranka kterou jsem zavolal s podezřením na otřes mozku.Koni naštěstí jinak nic vážného není. Slečna nevím jak na tom je.Snad taky dobrý.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lidi jsou ale kolikrát tak s prominutím "pitomí".Venku to foukalo dnes poměrně hodně a koně toto opravdu příliš rádi nemají.To ví asi každý kdo se u nich pohybuje.Tak dnes před setměním nám chybí jeden kůň. Kde je? Jdeme zkontrolovat jestli náhodou nepřijela majitelka a nejela na vyjížďku.Cajky tu nejsou, tak dotyčné marně telefonujeme a nikdo to nebere.Jenže kam jí jít hledat? Tady se dá jít v podstatě kamkoli.Než jsme se dohodli kam kdo půjde přidrndala si to slečna přímo z lesa.Až zblízka byla vidět roztržená bunda a odřený obličej.Kůň mírně odřenou nohu a natržený koutek od udidla a teče mu krev.Vůbec doteď nevím co se stalo.Museli někam spadnout ze stráně?Slečnu odvezla záchranka kterou jsem zavolal s podezřením na otřes mozku.Koni naštěstí jinak nic vážného není. Slečna nevím jak na tom je.Snad taky dobrý.
Toto se může stát i bez vítru, je to majitelka, její problém.
Uživatel s deaktivovaným účtem

polárka.15
napsal(a):
Když je vítr, nic s koněm nedělám. Souhlasím se všemi, kteří psali nademnou. Koně jsou více nervozní, citlivější, koukavější, impulsivnější, kromě všeho dalšího to není příjemné ani pro ně samotné. Stačí se podívat jak stojí během větrného počasí ve výběhu.
Jéé, to jste mě uklidnili. Myslela jsem, že jsem jediná, komu se ve větru nechce jezdit. Důvody viz výše.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71
Můj kůň má vítr z práce.Takže taky nic neděláme i v bezvětří.😂
Já mám větrné a bouřlivé počasí ráda, takže když začne foukat tak jezdím. Kobči si musely na svou praštěnou majitelku zvyknout. Raději ale jedu sama, než s někým komu nevěřím že svého koně zvládne. Teď mám novou kobču a jak je mladá tak je koukavá předchozí majitelka jí obsedla v hale a jezdila také jen v hale, takže do terénu šla poprvé na jaře a to málem dostala infakrt když viděla vlát plachtu ze senáže nebo jí v lese přefoukly lístečky přes cestu. Při sedlání tancovala že jsem jí musela uvázat, ale dostala bederku a hrnek teplého mashe a celou vyjížďku se loudala a pospávala - asi jí byla víc zima, než že by jí vadil vítr. Ale udělala mi velkou radost, je na tom vidět jak velký pokrok udělala.