Starsi kun a nepravidelna prace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.12.2018 11:00
jazzinka

XXX.XXX.80.157

Ahoj, prilezitostne jezdim na 21lete A1/1. Majitele na ni nejezdi temer vubec, ja se na ni dostanu tak 1x tydne/2 tydny. Zbytek casu je ve vybehu. Beru ji na vyjizdky, ven chodi rada a stale chodi rada i v tempu. Majitelka chodi spis na jizdarnu, jednak se na ni ven asi trochu boji, jednak kvuli casu. Kobcu jizdarna nebavi a vzteka se tam. Drive ji majitelka obcas olonzovala, ted to uz moc nestiha. Dalsiho jezdce nechteji.
Jenze pri tomhle rezimu je kobyla totalne neosvalena a ja se trochu bojim, abych ji nepravidelnym jezdenim uz nenicila. Premyslim nad variantou nejezdit ven a zkusit ji nasvalit na jizdarne. Nebo lonzovat ( coz ji nebavi taky a navic to nijak extra neumim, i kdyz mistni trenerka by mi urcite poradila). Nebo dal jezdit ven a zkusit vic pracovat zadi (kopecky, castejsi zmeny chodu apod., ted spis courame na zahozene otezi). Co je nejefektivnejsi pri takhle omezenych moznostech?

10.12.2018 11:42
Terven

XXX.XXX.110.147

Možná půjdu proti proudu, ale u 21 leté A1/1 bych se vyprdla na nasvalování, pokud máte možnost pracovat jen jednou za týden až dva. Nejenom, že tímhle stylem to bude k ničemu (to by byl ten menší problém), ale kobyle to spíš ublíží. Svaly se namůžou a po týdnu až čtrnácti dnech budete začínat zase odznovu. Rovněž tak bych nelonžovala, obzvlášť pokud píšete, že v tom nejste zrovna mistr a kobyla jízdárnu nemá ráda.
Touhle frekvencí bych dělala cokoliv na pohodu - vycházky na ruce, krokovou gymnastiku, něco pozitivkou.
Netuším, jak kobyla vypadá, mám zkušenost, že většina koní, u kterých majitelé usilujou o nasvalení, potřebuje hlavně nakrmit. Pokud má opadlou horní linii, což v tomto věku bez práce nejspíš má, touhle frekvencí to stejně nespravíte.
Že chodí ráda v tempu...neposoudím, určitě jí znáte líp, jen mě napadá, že rychlé tempo nemusí znamenat, že si kůň vyjížďku užívá, dost často se zrychlováním brání námaze, protože se tak méně nadře než když se pomalu nese.

10.12.2018 12:22
koně

XXX.XXX.174.63

jazzinka napsal(a):
Ahoj, prilezitostne jezdim na 21lete A1/1. Majitele na ni nejezdi temer vubec, ja se na ni dostanu tak 1x tydne/2 tydny. Zbytek casu je ve vybehu. Beru ji na vyjizdky, ven chodi rada a stale chodi rada i v tempu. Majitelka chodi spis na jizdarnu, jednak se na ni ven asi trochu boji, jednak kvuli casu. Kobcu jizdarna nebavi a vzteka se tam. Drive ji majitelka obcas olonzovala, ted to uz moc nestiha. Dalsiho jezdce nechteji.
Jenze pri tomhle rezimu je kobyla totalne neosvalena a ja se trochu bojim, abych ji nepravidelnym jezdenim uz nenicila. Premyslim nad variantou nejezdit ven a zkusit ji nasvalit na jizdarne. Nebo lonzovat ( coz ji nebavi taky a navic to nijak extra neumim, i kdyz mistni trenerka by mi urcite poradila). Nebo dal jezdit ven a zkusit vic pracovat zadi (kopecky, castejsi zmeny chodu apod., ted spis courame na zahozene otezi). Co je nejefektivnejsi pri takhle omezenych moznostech?

Já bych chodila ven.Podle toho,co kobyla ten den nabídne,jak se bude chtít jí.
Pravdu má Terven,cílenou práci bych vypustila úplně.A taky to krmení zkontrolujte ,jestli neopadá z nedostatku
Co jsem měla možnost jezdit starší koně,tak jsem to nechávala na nich.Některý den měli lepší,tak se třeba i cválalo,některé pak horší,že se něco obešlo v kroku.
Současnému Dědovi je 24let a chodíme, jak je čas.A tempo pak určuji,podle jeho momentální nálady a ochoty.
Pokud kobylu znáte a budete na ní brát ohled,tak poznáte ,kdy se jí chce a má z toho radost , a naopak ,kdy by to už bylo pod tlakem a kontraproduktivní .

10.12.2018 21:29
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Děkuji za názory. Na podzim opravdu dost zhubla, to už jsem vyřešili a váha se srovnává, ale ta horní linie je pořád mizerná.
Doufám, že venku před námahou neutíká před námahou, na vyjížďce nijak nezrychluje, nespěchá domů, není kyselá...spíš na úsecích, kde je zvyklá roky klusat/cválat, má tendenci automaticky měnit tempo. Takže jí musím brzdit, když je podle mě špatný terén nebo jdeme po delší době.
Ale uznávám, že mě to taky napadlo. Když chodí málo, ve cvalu se se mnou přetahuje, když na jaře chodila pravidelně 2 x týdně (ale zas spíš jen v kroku), byla celkově víc v klidu. Takže právě přemýšlím, zda je ta "chuť cválat" projevem nevylítanosti nebo nepohodlí.
Teď budu mít trochu víc času, tak zkusíme zařadit ty procházky.

10.12.2018 22:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud chodí ráda ven, choďte ven. A jak píše "koně" podle aktuálního stavu a rozpoložení. Nevím o koni, kterého by zničila vyjížďka na pohodu.
Mám kobču 23 roků a dělám to taky tak. Chce běhat,běháme. Šourá se už z maštale? No co, budeme se kochat.
Koukněte, zda má příjemnou dečku a slušné sedlo a ostatní nechte na kobyle.
Hlavně si to obě užívejte, nevíte dne ani hodiny.

11.12.2018 09:11
rennie111

XXX.XXX.43.146

Súhlasím s tým čo píšu vyššie, nevidím zmysel v cielenom nasvalovaní raz za týždeň, to nemá zmysel ani u mladého koňa. V prvom rade by som ju poriadne nakŕmila nech sa zaguľatí, aj tuk je lepší ako kosti bez svalov :)
A skontrolovala by som sedlo keď píšete že opadla z hornej línie tak pravdepodobne nebude sedieť, ak pod ním nemáte barana dala by som aspoň toho, alebo nejakú lepšiu tlmiacu deku. Na pohodové vychádzky by to mohlo stačiť. Čo sa týka jazdenia a tempa tak pokiaľ vládze jazdila by som vo všetkých chodoch, ale zaraďovala viac kroku, cvalové úseky kratšie a potom nechať vydýchať v kroku, alebo v pomalom kluse. Hlavne sa snažiť aby jazdila uvoľnene, dopredu a dolu nech čo najviac preťahuje tú hornú líniu. Ak kobylu poznáte musíte to cítiť či je v pohode.
Keď som sa ako 14 ročná učila jazdiť pamätám sa že som na vychádzky chodievala na 26 ročnej A1/1 a normálne stíhala s ostatnými, akurát sme kvôli nej vždy menej cválali. Po roku, to mala 27 ju vyradili na pastviny že už je stará a do pol roku bolo po nej. Tomu sa povie aktívne využitý jazdecký kôň :)

11.12.2018 10:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

rennie111 napsal(a):
Súhlasím s tým čo píšu vyššie, nevidím zmysel v cielenom nasvalovaní raz za týždeň, to nemá zmysel ani u mladého koňa. V prvom rade by som ju poriadne nakŕmila nech sa zaguľatí, aj tuk je lepší ako kosti bez svalov :)
A skontrolovala by som sedlo keď píšete že opadla z hornej línie tak pravdepodobne nebude sedieť, ak pod ním nemáte barana dala by som aspoň toho, alebo nejakú lepšiu tlmiacu deku. Na pohodové vychádzky by to mohlo stačiť. Čo sa týka jazdenia a tempa tak pokiaľ vládze jazdila by som vo všetkých chodoch, ale zaraďovala viac kroku, cvalové úseky kratšie a potom nechať vydýchať v kroku, alebo v pomalom kluse. Hlavne sa snažiť aby jazdila uvoľnene, dopredu a dolu nech čo najviac preťahuje tú hornú líniu. Ak kobylu poznáte musíte to cítiť či je v pohode.
Keď som sa ako 14 ročná učila jazdiť pamätám sa že som na vychádzky chodievala na 26 ročnej A1/1 a normálne stíhala s ostatnými, akurát sme kvôli nej vždy menej cválali. Po roku, to mala 27 ju vyradili na pastviny že už je stará a do pol roku bolo po nej. Tomu sa povie aktívne využitý jazdecký kôň :)

Věřím tomu, že pokud by kobylka i nadále dělala nějakou lehkou práci třeba 2x v týdnu, vydržela by i do vyššího věku.
Jsou koně, kteří bez práce chřadnou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík