Držení hřebce

Arabský plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2018 14:32
Alma6

XXX.XXX.42.27

Ahoj, chtěla bych se zeptat majitelek a majitelů hřebců na zkušenosti. Vím že mít hřebce je závazek, ale co konkrétně je potřeba dělat jinak? samozřejmě vysoké ohrady ze dřeva dál od kobylek, ale vím že se třeba i nějak speciálně vodí a tak. Dá se to někde naučit? Děkuju a ahoj.

11.12.2018 14:44
kapička

XXX.XXX.64.44

Hřebce nemám. Ale co je jinak? Třeba se mnohem hůř shání ustájení, pokud chcete, aby chodil do výběhu, tak je to ještě horší, a aby nebyl ve výběhu sám, to je asi téměř nesplnitelný požadavek.

S nesocializovaným hřebcem měla nemilou zkušenost kamarádka. Hřebec se vytrhl majitelce a zaútočil do valacha, kterého vedla kamarádka.

11.12.2018 14:58
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Majitel hřebce musí být vyzrálý, odpovědný koňák, který má naprosté jasno v tom, co po koni chce a musí také vědět, jak toho dosáhnout. 4-5-6 metráků nezvládnutého testosteronu jsou mega rychlá cesta do průseru a případné agresivní výpady vůči jiným koním jsou jen začátek.
Člověk, který se u koní ještě hledá, by si hřebce neměl pořizovat jinak než s jasným úmyslem brzké kastrace...

Starat se o ně můžete naučit všude, kde je mají a kde vám budou věřit natolik, že vás k nim pustí. Pokud koním nerozumíte do té míry, že se na podobné otázky ptáte na ifauně = kolem sebe nikoho znalého nemáte a nebo nehledáte, hřebec vám do ruky určitě nepatří.

Já jsem s hřebci začala nejdřív u známého než jsem si pořídila vlastní a navzdory předchozí skoro 25l zkušeností u koní je to pekelný a hodně omezující záhul a to mám kolem sebe velmi schopné a hřebců znalé lidi, co mi v případě potřeby kdykoliv poradí/pomůžou. Pokud bych je nechtěla mít do chovu, byli by oba už vykastrovaní.
Není nutné je démonizovat, ale je to úplně jiná liga, než když máte kobylu/valacha a tím nemyslím jen to "dobré".
Hlavně obrovská a neustávající odpovědnost, aby něco nevymamlasili a povinnost v případě potřeby nasadit vlastní kůži, když začnou vyšilovat a nikdo jiný se k nim nebude chtít přiblížit - vy je zvládnout prostě musíte

11.12.2018 15:57
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Jéje, já bych mohla na toto téma za poslední rok povídat. Jsem majitelkou dvanáctiletého hřebce APH, byla to láska na první pohled, takže rozum šel trochu stranou. :-) Nicméně jsem předtím vlastnila kobylu a u koní se pohybuju od mala, takže už tam nějaké zkušenosti jsou (i když je to učení na celý život - nekonečné). Myslím, že v ČR jsou hřebci zbytečně považováni za zabijáky. Rizika tam rozhodně jsou, zodpovědnost majitele je veliká. Na druhou stranu jsem už viděla hodně rozmazlených agresivních valachů/kobyl i jemných, nezkažených hřebců. Takže myslím, že hřebec v rukou zkušeného člověka může být parádní parťák, možná lepší než valach/kobyla, protože hřebec mívá zajímavou osobnost, na kterou se ale musí jinak... Jak se říká - valachovi přikaž, kobylu popros, s hřebcem diskutuj.
Já bych si hřebce nikdy nepořídila, kdyby mě ten můj tak "neokouzlil" a nebylo mi líto podmínek ve kterých žil. Údělem hřebce je bohužel v drtivé většině případů celoživotní samotka, v lepším případě výběhová, v horším boxová. Neustále ho musíte "trestat" za jeho přirozenost (rozhodně se zde nebavíme o křiku a mlácení - to hřebce často víc nabudí, než srovná), když například zdraví ostatní koně, čichá k bobkům, věnuje víc pozornosti kobylám na pastvině, než vám... Myslím, že u hřebce v chovu nevyužitého to často vede k frustracím, proto v únoru i přes vyšší věk kastrujeme. Za mě hřebec super, ale v průměrné komerční stáji v ČR jsou pro něj nuzné podmínky. Pokud vám ho vůbec někdo vezme.

11.12.2018 16:03
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Co se týče zacházení s hřebcem, tak bych určitě vypíchla následující body:

- Důslednost: Co lze pominout u valacha nebo kobyly, krok sem, krok tam, u hřebce nelze. Rád potom posouvá hranice, narušuje osobní prostor apod. Když něco platí, tak to prostě musí platit za všech okolností. Oboustranně.

- Spravedlnost: Nespravedlivé tresty, emoční úlety apod. hřebec netoleruje a ve vyhrocených situacích je schopen "vrátit úder". Takže hřebci vždycky všechno předkládat s chladnou hlavou, klidně a neústupně si trvat na svém.

- Něha: Hřebci milují pochvalu/odměnu/potlesk. :-D To ovšem neznamená, že ho máte zahrnout kopou pamlsků. Naopak, zdá se mi, že plno hřebců výrazně citlivěji reaguje na slovní pochvalu, tón hlasu, všelijakou péči, drbání... Myslím, že emočně chladní neveselí lidé se k nim moc nehodí.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2018 16:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

https://youtu.be/TpfzPNYgKj0

Jsou i hřebci..😂

11.12.2018 16:15
Stormy96L

XXX.XXX.243.26

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
https://youtu.be/TpfzPNYgKj0

Jsou i hřebci..😂

Co bylo vložením tohoto videa míněno?

Neregistrovaný uživatel

11.12.2018 16:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Stormy96L napsal(a):
Co bylo vložením tohoto videa míněno?

Teď čumím na ten úvodní "shoot" a to tam vůbec není v tom videu.😂 Jen šlo o to,že i hřebec může být bez démonizování skvělý "kámoš".Tahle dívčina tam tahá jednoho hřebce vedle druhého a docela na pohodu.Jsem to nějakou dobu sledoval jak a co se učí kolem koní v asii a přístup je tak strašně vzdálený těm "našim".Dá se tam dohledat i ten park.

11.12.2018 16:40
dsj

XXX.XXX.207.141

Hřebec to je prostě taková "vysoká koňařská". Na to už člověk musí mít vhodné prostředí, a hlavně rozum, zkušenosti a srdce. Já sama mám momentálně hřebečka na odchovu, je hodný a vychovaný, ale před obsednutím půjde pod kudlu, ne protože by hřebčil nebo zlobil, ale protože by pro mě bylo komplikované držet si kobyly a hřebce a na samotku ho dávat nechci - když není plemeník, tak ty koule stejně nepotřebuje, jen komplikují život jemu i majiteli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2018 18:41

Hřebec se vodí stejně jako ostatní koně. Je vzrušivější, reakčnější, víc se prosazuje takže je náročnější na pozornost, soustředění a předvídavost vodiče. Pokud jste poblíž Poděbrad, Jičína, napište mi do soukromé zprávy.

11.12.2018 18:51
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Já bych řekla, že zadavatelka určitě nemá zkušenosti na to, aby hřebce vlastnila.

Soudě podle jejich dalších příspěvků jde o slečnu, které rodiče dovolili koně, aniž by si kdokoli z nich uvědomil, co to vlastně obnáší a chce ideálně dobrého výstavního araba za 40 000 Kč. Nějaká dobrá duše ji poradila, že se dá za ty prachy sehnat hřebec odstávče a z toho zjevně vzešlo toto vlákno...

Začátečník a arab, proč ne, ale zvíře starší s výcvikem (které bude stát určitě víc peněz než 40tis), v žádném případě ne hřebec a ne do samoty.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2018 18:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já fakt nevím co je na hřebci jinak? Jsem je vodil v hřebčíně každý podvečer domů a přísahám nevěděl jsem o tom,že by měli být nějak nebezpeční.Asi jak píše Dess.Chodili náhodou krásně kluci dva.☺️ Víc vnímali okolí,ale jinak nic zvláštního.Nebo že bych už byl "vysokokoňák"? 😂😂

11.12.2018 19:04
lenacia

XXX.XXX.173.31

Já fakt nevím co je na hřebci jinak? Jsem je vodil v hřebčíně každý podvečer domů a přísahám nevěděl jsem o tom,že by měli být nějak nebezpeční.Asi jak píše Dess.Chodili náhodou krásně kluci dva.☺️ Víc vnímali okolí,ale jinak nic zvláštního.Nebo že bych už byl "vysokokoňák"? 😂😂

koně mají naučený svůj den, vodil si dva hřebce domů, tak jak byli zvyklí, tak jak chodili každý den...
Já v 11 taky vodila plemenného hřebce do výběhu a zpátky a kůň byl úplně v pohodě, protože věděl kam jde, věděl proč tam jde a prostě tam jít chtěl. To ale neznamená vpodstatě nic... Také jsem pak jednou u hřebce ve výběhu hledala, jako úkol od majitelky, ztracenou podkovu, no a hřebec mi skočil na záda... Na tříletém hřebci jsem se na lonži učila jezdecké základy, ale stejný hřbec mě pak div nezvalchoval v boxe, protože ze mě měl dobrej den bez dohledu toho, koho respektoval...

11.12.2018 19:07

alfi pav napsal(a):
Já bych řekla, že zadavatelka určitě nemá zkušenosti na to, aby hřebce vlastnila.

Soudě podle jejich dalších příspěvků jde o slečnu, které rodiče dovolili koně, aniž by si kdokoli z nich uvědomil, co to vlastně obnáší a chce ideálně dobrého výstavního araba za 40 000 Kč. Nějaká dobrá duše ji poradila, že se dá za ty prachy sehnat hřebec odstávče a z toho zjevně vzešlo toto vlákno...

Začátečník a arab, proč ne, ale zvíře starší s výcvikem (které bude stát určitě víc peněz než 40tis), v žádném případě ne hřebec a ne do samoty.

S tím plně souhlasím.

11.12.2018 19:14
Arbora

XXX.XXX.88.35

Za mladi sme mali v dostihovke kopec žrebcov a nebol treba žiadny špeciálny prístup, akurát dodržiavať nejake zásady bezpečnosti- ako neliezť kobylám do zadku, neparkovať pred boxami žrebcov s iným koňom, nech sa nebuzerujú a púšťať iba do zabezpečených výbehov. Mala som 12, keď som tam začala, s rovnako starou kamarátkou a obe sme mali na jazdenie prvé kone žrebcov a pracovali sme normálne v lote s kobylami. Houby som vedela, kone to nijako neriešili. Ale, mali dostatok práce, nemali čas myslieť na hlúposti a neboli v komerčnom ustajení, všetci vedeli, čo sa môže a čo nie. A hlavne, mimo nás s nimi manipulovali ľudia, ktorí mali u nich autoritu a priebežne ich “vychovávali”. V dnešnom komerčnom ustajnení, kedy kopec majiteľov o koňoch nič netuší, mi nepríde ako úplne vhodné prostredie pre žrebcov a dala by som si fakt záležať na tom, do akej spoločnosti(konskej aj ľudskej) koňa ubytujem.

Každopádne, ak sa niekto musí pýtať na internete, že ako sa chovať ku žrebcom, tak určite nie je vhodným adeptom na jeho vlastnenie.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2018 19:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
koně mají naučený svůj den, vodil si dva hřebce domů, tak jak byli zvyklí, tak jak chodili každý den...
Já v 11 taky vodila plemenného hřebce do výběhu a zpátky a kůň byl úplně v pohodě, protože věděl kam jde, věděl proč tam jde a prostě tam jít chtěl. To ale neznamená vpodstatě nic... Také jsem pak jednou u hřebce ve výběhu hledala, jako úkol od majitelky, ztracenou podkovu, no a hřebec mi skočil na záda... Na tříletém hřebci jsem se na lonži učila jezdecké základy, ale stejný hřbec mě pak div nezvalchoval v boxe, protože ze mě měl dobrej den bez dohledu toho, koho respektoval...

Noo jsme spolu byli několikrát venku.Jednou na ohlávce kdy jsem nevěděl co je to štajgr a tak trochu jsme chodili po okolí kam se mu zrovna chtělo.😂 Pak ale normálně na štajgru kde už byl ovladatelný v pohodě.Naopak bych řekl,že byl nakonec velmi jemný a vnímavý.Teď tu máme jen jednoho hřebce a to "Cobíka".Ten je úplně miliónový.☺️

11.12.2018 19:53
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Arbora napsal(a):
Za mladi sme mali v dostihovke kopec žrebcov a nebol treba žiadny špeciálny prístup, akurát dodržiavať nejake zásady bezpečnosti- ako neliezť kobylám do zadku, neparkovať pred boxami žrebcov s iným koňom, nech sa nebuzerujú a púšťať iba do zabezpečených výbehov. Mala som 12, keď som tam začala, s rovnako starou kamarátkou a obe sme mali na jazdenie prvé kone žrebcov a pracovali sme normálne v lote s kobylami. Houby som vedela, kone to nijako neriešili. Ale, mali dostatok práce, nemali čas myslieť na hlúposti a neboli v komerčnom ustajení, všetci vedeli, čo sa môže a čo nie. A hlavne, mimo nás s nimi manipulovali ľudia, ktorí mali u nich autoritu a priebežne ich “vychovávali”. V dnešnom komerčnom ustajnení, kedy kopec majiteľov o koňoch nič netuší, mi nepríde ako úplne vhodné prostredie pre žrebcov a dala by som si fakt záležať na tom, do akej spoločnosti(konskej aj ľudskej) koňa ubytujem.

Každopádne, ak sa niekto musí pýtať na internete, že ako sa chovať ku žrebcom, tak určite nie je vhodným adeptom na jeho vlastnenie.

A o tom to je, hřebci musí mít dost práce, musí s nimi zacházet lidé, co u nich mají autoritu a průběžně je vychovávají a musí se dodržovat zásady bezpečnosti.

Pak to s nimi funguje, jinak ne.

11.12.2018 21:29
Alma6

XXX.XXX.42.27

alfi pav napsal(a):

Nechci odstávče, naopak pokud jste viděla ty inzeráty, tak tam jsou jen starší koně, už obsednutí a klidně je možné je vykastrovat, nechci hřebce za každou cenu. Tak nechápu proč je nutno mne hned podceňovat. Spíš mne zajímal názor na ty koně v inzerátech. A co je špatného na tom že kdyby se mi zalíbil kůň za 40000 chtěla bych ho? Můžu dát i víc, ale když se mi bude líbit dražší mám na to, šetřila jsem dost dlouho.

11.12.2018 21:32
kapička

XXX.XXX.5.211

Já vodila hřebce na ohlávce do výběhu mezi výběhy s kobylama, který se nastavovaly. Dokonce ti hřebci ani nebyli zvyklí do výběhu chodit pravidelně, střídali se, jak měli práci. Jeden z nich byl obrovský mohutný frís, ten kdyby jen cuknul hlavou, tak letím vzduchem. Chodil jako beránek bez tahání.
V boxe jsem je čistila, sedlala, zaplétala.

Jenže já se k nim dostala za odměnu párkrát, jinak s nima zacházeli lidi, co to umí, koně makali, měli tréninky, co jim zaměstnaly hlavu, nemlátili se nebo tak něco, ale když měli stát, tak stát museli, na kobyly bublat nesměli, co se třeba valachovi povolilo, hřebec nesměl, takže byli utahaní, že jim nevadilo ani jít s kobylou na vyjížďku nebo s ní jet v kamionu (ne vedle sebe). A opravdu pro nezasvěceného to mohlo vypadat, že z celé stáje jsou pro začátečníka nejvhodnější hřebci, protože tak poslouchaj.

A ze stejné stáje byl i ten nezvladatelný hřebec. Měl jiného majitele, spíš ťuťu ňuňu a pak bič, než spravedlivé zacházená, skoro žádná práce, hlavně nepravidelná. Kůň mladý, takže nevěděl, co z energií.

Asi jsem měla štěstí, ale z té stovky koní, které jsem potkala, tohle byl jediný kůň, o kterém vím, že zaútočil na jiného, tak, že se vytrhl a šel si to s koně, který si ho ani nevšímal, rozdat.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2018 21:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No zase na druhou stranu majitele hřebčína zmrzačil právě ten hřebec.Ovšem kůň v tomto byl nevinně.

11.12.2018 23:10
Horsana

XXX.XXX.40.140

Myslím, že je dôležité, ako žrebec vyrastal a kto a ako s ním pracoval.

Je jedna veľká maďarská stajňa, kde majú svoj chov športových koní a žrebce od nich, to je proste rozprávka. To sú tak vyrovnané zvieratá, že to som fakt ešte nezažila. Vodenie, ošetrovanie, akékoľvek nepríjemné zákroky, všetko v absolútnej pohode, kolegyňa tak v domnenní, že je jeden žrebec valach ho dala do boxu vedľa kobyly, on trošku zabublal, ale bordel urobila kobyla, nemala náladu.

Podotýkam, že tie kone nie sú ubité, do blbla vydrilované, neboja sa keď človek dvihne ruku, sú proste dobré a vychované. A to sú plemenníci a športujú nie malé súťaže. Milujú ľudí a škrabkanie a maznanie.

To isté maďarské hucule, stojí u nás teraz plemenník a je to zlatíčko na akúkoľvek manipuláciu. Vzrušuje ho akurát ryšavý valach, inak akákoľvek manipulácia, vrátane vodenia v cudzom prostredí plnom cudzích koní no problem.

Viem, že tie žrebce vyrastali v stáde a zrejme s nimi ľudia vedia aj pracovať a tú prácu im dávkovať.

Pokazený, nesocializovaný žrebec, to by som vnímala ako extrémne nebezpečné zviera.

12.12.2018 00:32

Alma6 napsal(a):
Nechci odstávče, naopak pokud jste viděla ty inzeráty, tak tam jsou jen starší koně, už obsednutí a klidně je možné je vykastrovat, nechci hřebce za každou cenu. Tak nechápu proč je nutno mne hned podceňovat. Spíš mne zajímal názor na ty koně v inzerátech. A co je špatného na tom že kdyby se mi zalíbil kůň za 40000 chtěla bych ho? Můžu dát i víc, ale když se mi bude líbit dražší mám na to, šetřila jsem dost dlouho.

to na co máš finance je úplně jedno. podstatné je,na co jsi zralá-psychicky,fyzicky,vzděláním

12.12.2018 00:47
Alma6

XXX.XXX.42.27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to na co máš finance je úplně jedno. podstatné je,na co jsi zralá-psychicky,fyzicky,vzděláním

Jistě, takže tady pár místních primadon usoudilo na základě pár příspěvků, že na koně zralá nejsem, i když nemáte vůbec páru kdo jsem, jaké mám zkušenosti, znalosti, schopnosti a jak moc jsem zodpovědná. Ale jasně, já nemám potřebu si vypisovat do profílku kolik let jsem u koní a děsně na tom lpět, jakoby to snad určovalo úroveň znalostí. Opravdu legrační.

12.12.2018 01:01

Alma6 napsal(a):
Jistě, takže tady pár místních primadon usoudilo na základě pár příspěvků, že na koně zralá nejsem, i když nemáte vůbec páru kdo jsem, jaké mám zkušenosti, znalosti, schopnosti a jak moc jsem zodpovědná. Ale jasně, já nemám potřebu si vypisovat do profílku kolik let jsem u koní a děsně na tom lpět, jakoby to snad určovalo úroveň znalostí. Opravdu legrační.

Tady jde o to, ze clovek ktery je zkuseny, se takto ptat nebude. Ano, treba zkusena jste, ale zpusob jakym to prezentujete neni uplne spravne zvoleny :-)

Neregistrovaný uživatel

12.12.2018 01:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Alma6 on vás přeci nikdo neobviňuje že nejste zkušená nebo psychicky zralá.Snaží se Vám říct že zkrátka hřebec není jen tak sranda třeba i pro pokročilého "koňáka".Víte že těžko budete shánět ustájení pro hřebce? Vaše otázky bohužel vzbuzují dojem že jste toho u koní zatím moc neporazila.Třeba Jaruš87 má bych řekl pravdu.Nenapsala nic proti Vám,ale podotkla o co u koní jde hlavně.Je to samozřejmě vaše věc,ale víte on takový kůň kterého majitel nezvládá opravdu špatně končí.O tohle zhruba tady těm lidem jde.Jinak radí vám lidi co jsou u koní mnoho let.Fakt něco o tom vědí.☺️

12.12.2018 06:58
kapička

XXX.XXX.5.211

Já má taky svoje vysněné plemeno, které si třeba jednou pořídím na neexistující důchod až budu stará na střídání koní. Ale už teď vím, jak se přibližně pohybují ceny, vím od kterého chovatele bych koně chtěla, protože se mi hrozně líbí způsob odchovu hříbat. A rozhodně vím, jaká základní omezení má držení hřebce. Takže na nic z toho se nebudu ptát v diskuzi a zakládat několik témat najednou.
A to u koní nejsem zas tolik let, prošla jsem jenom pár stájí, jezdit moc neumím, s koňskýma nemocema jsem se naštěstí moc nesetkala...
Tak se nedivte, že vám tu napíšou, jak podle příspěvků vypadáte.....

12.12.2018 08:22

Alma6 napsal(a):

Almo, přeber si to jak chceš. Ale pokud v jednom disk. příspěvku napíšeš, jak jsi zkušená, u koní dlouho, máš načteno atd atd a pak pod sebou založíš 3 témata, kdy se ptáš jaké to je držet hřebce, jakého koně podle inzerátu a pak že chceš araba, tak to si každý představí holčičku, která chodí půl roku do stáje, umí jakž takž nacajkovat koně a pokud kůň udělá prudší pohyb tak se křečovitě chytne krku. Každý, který je pár let u koní nebo prostě už je zkušený se na tohle ptát určitě nebude. Neber si to zle, jen se na to zkus podívat očima cizího člověka, který tyto tvoje příspěvky čte. Co takhle si zkusit koně pronajmout? ať si vyzkoušíš jaké to je být skorovlastníkem?

12.12.2018 08:36

Alma6 napsal(a):

Ne, není to legrační. Podle vaší reakce opravdu zralá a zkušená nejste (nejsi). Přesně takto vznikají zoufalí majitelé a nebezpeční koně. Trochu pokory, prosím.

12.12.2018 09:44
lenacia

XXX.XXX.173.31

nemám tady dobrou pověst ale přesto, když jsem si kupovala kobylu, tak jsem prostě věděla co chci kupovat.
Věděla jsem jaké přibližně plemeno, jakou stavbu, zda chci klisnu nebo valacha... s trochou štěstí jsem si přála i jistou barvu... Bla jse základně znalá původů po hřebcích a klisnách, a hlavně jsem tušila v jaké cca finanční rovině se pohybují přibližně tak nějak kvalitní 'hobby' koně.
Hledala jsem cca 5 měsíců, než jsem našla... na prohlídku koně jsem vybrala svou bývalou trenérku. která měla okolo koní 35 let zkušenost, vedla dostihovou stáj a celkově jsem prostě jejímu názoru na koně věřila.
Ale tady vidím několik nedostatků.... Pokud potřebujete posoudit inzerát na ifauně, tak zřejmě vybíráte svého prvního koníka v knížce "Plemena koní"...jezdila jste na Arabovi? Víte proč chcete araba? Z jakého důvodu zrovna jej? Říkáte na výstavy... no ono tady těch výstav moc není. Víte kam na výstavy? Víte jak to s výstavama je?
Ceny arabů na výstavy začínají na cca 150 tisících a jenom stoupají. Arabové v nižší cenové kategorii, ktrá spíše začíná kolem 60 tisíc u těch mladých, jsou koně spíše na enduranci a zkrátka na závody a to za tuhle cenu jsou to koně pro zkušené jezdce, kteří si je obvykle i obsednou a zkrátka připraví. Mladej syrovej arab rozhodně není pro člověka, který neumí svm rodičům vysvětlit, že araba fakt nikdo neukradne (jako, jo koně se sem tam ukradnou, ale fakt ne pro to že si někdo řekne. hele! Tamhle je arab, tak ho z normální ustájení ukradneme)....
No a mladej, syrovej arab, a ještě hřebec s otázkami, které jste položila nahoře? No možná nemáme páru kdo jste, ale s hřebci máte zkušenosti očividně nulové.

12.12.2018 11:34
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.10

Nikdo nerikal, ze o konich nic nevite. Ja si taky prosla nekolika stajemi, ale ve vsech tech stajich byl jediny hrebec (plus dva shetlandi, ale ty nepocitam), ke kterymu jsme jako decka nechodili (navic byl soukromnika). Takze o konich sice neco vim, ale hrebci jsou jiny level. Jestli se vam to zda jako lakavy inzerat, tak bych vyuzila moznost kastrace, kterou tam nabizi. Nejlepsi je problemum predchazet. A kone byste si jela do Italie zkusit?

12.12.2018 11:55
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Krasavice Carevna napsal(a):
Nikdo nerikal, ze o konich nic nevite. Ja si taky prosla nekolika stajemi, ale ve vsech tech stajich byl jediny hrebec (plus dva shetlandi, ale ty nepocitam), ke kterymu jsme jako decka nechodili (navic byl soukromnika). Takze o konich sice neco vim, ale hrebci jsou jiny level. Jestli se vam to zda jako lakavy inzerat, tak bych vyuzila moznost kastrace, kterou tam nabizi. Nejlepsi je problemum predchazet. A kone byste si jela do Italie zkusit?

Asi mi něco ušlo, ale jestli zadavatelka řeší nákup araba z Itálie - tak od těch, co jsou na bazos.cz, ruce pryč a hned. Doneslo se ke mě hodně nepříjemných informací o prodávající, kterou lidé z branže okolo arabů berou jako podvodnici, od které by nevzali ani kolečka s hnojem.
Něco ve smyslu, že je velmi schopná osoba na práci s photoshopem, ale to co vám přijede v hengru pod vánoční stromeček je jako kinder vajíčko - nikdy nevíte, co v hengru fakt bude... Ideální past pro důvěřivé nezkušené lidi

Jestli chcete araba (a nikoli hřebce, na to nemáte a ano soudila jsem tak objektivně podle obsahu vašich příspěvků), tak si ho pořiďte od českých, slovenských nebo polských chovatelů - tam si můžete být mnohem víc jistá kvalitou, je to v dojezdové vzdálenosti pro kontrolu koně před koupí, a v případě českých chovatelů se na vás v případě nouze a nějakého právního sporu bude vztahovat i české právo...

Já osobně jsem svoje shagya arabské "kluky" kupovala v Maďarsku u prověřené chovatelky, protože v Čechách a na SK se nenašlo v době koupě nic, co by odpovídalo mým požadavkům (míry, zdraví, věk, vzhled). Sice byli dražší, ale mám opravdu kvalitní zvířata s potenciálem do chovu i vysokého sportu

12.12.2018 12:20
lenacia

XXX.XXX.173.31

alfi pav napsal(a):
Asi mi něco ušlo, ale jestli zadavatelka řeší nákup araba z Itálie - tak od těch, co jsou na bazos.cz, ruce pryč a hned. Doneslo se ke mě hodně nepříjemných informací o prodávající, kterou lidé z branže okolo arabů berou jako podvodnici, od které by nevzali ani kolečka s hnojem.
Něco ve smyslu, že je velmi schopná osoba na práci s photoshopem, ale to co vám přijede v hengru pod vánoční stromeček je jako kinder vajíčko - nikdy nevíte, co v hengru fakt bude... Ideální past pro důvěřivé nezkušené lidi

Jestli chcete araba (a nikoli hřebce, na to nemáte a ano soudila jsem tak objektivně podle obsahu vašich příspěvků), tak si ho pořiďte od českých, slovenských nebo polských chovatelů - tam si můžete být mnohem víc jistá kvalitou, je to v dojezdové vzdálenosti pro kontrolu koně před koupí, a v případě českých chovatelů se na vás v případě nouze a nějakého právního sporu bude vztahovat i české právo...

Já osobně jsem svoje shagya arabské "kluky" kupovala v Maďarsku u prověřené chovatelky, protože v Čechách a na SK se nenašlo v době koupě nic, co by odpovídalo mým požadavkům (míry, zdraví, věk, vzhled). Sice byli dražší, ale mám opravdu kvalitní zvířata s potenciálem do chovu i vysokého sportu

tak na fotce koně z Itálie vlastně ani není on, ale je to fotka právě jeho otce Ajmana Moniscioneta.
Kdybych chtěla kupovat Araba, asi bych se obrátila tady na Západě na chovatele ve skanzenu Doubrava, ale tam budou asi ceny úplně jiný

12.12.2018 12:42
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Alma6 napsal(a):

Označovat za primadony lidi, kteří jsou kolem koní déle, než jste vy na světe, je hodně troufalé.

Ze zvědavosti jsem se podívala na váš profil, který neobsahuje vůbec nijaké informace a nijakou historii. Z toho, co jste zde napsala soudím, že vám je kolem 17-20let a pořád bydlíte s rodiči (kteří vám nákup koně musí schválit...). Zkušenosti kolem koní bych viděla tak max na 5-6 let a to ne úplně dokonalé, majitelem koně jste určitě nikdy nebyla.

Necítím potřebu vás nějak srážet. Taky jsem byla ve vašem věku a vím, jak se cítíte a co si zřejmě myslíte. Já, a myslím že i většina přispěvatelů tohoto vlákna, se jen snažíme poradit, abyste se vyvarovala začátečnických chyb, které by vám ten přerod z "holky od koní" do postavení "majitel koně" mohly hodně znepříjemnit nebo nedejbože vás od koní úplně odradit...

12.12.2018 16:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vychovaní koně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík