Koupě koně pro (ne)zkušeného jezdce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.12.2018 20:09
Eva10

XXX.XXX.215.106

Dobrý den všem na portálu ifauna,
Měla bych myslím závažný dotaz. Jsem plnoleta divka, která jezdila od 15let do 17let do jezdeckého kroužku. Bohužel z určitého důvodu nemohu tento kroužek dále navštěvovat.
Zvažovala jsem koupi staršího koně 10+ let. Který by semnou byl jako partak na rekreační ježdění. Ten kůň by byl ustajen pod majitelem s dalšími konmi a on sám nabízí trénování začátečníckym i pokročilým jezdcům. Proto mě napadlo že bych měla vlastního a dohlížem by na moji "budouci" praci s nastavajicim koněm.
Jenže ve mě, jako bych nejspíše tušila správně, že je velice špatný nápad kupovat koně jakožto dáli se říci jako nezkušený chovatel/jezdec? Od vás jakožto majitelé vašich krasnych koních bych chtěla slyšet individuální názor. Nerada bych udělala něco čeho bych litovala, nemám v úmyslu zničit tak krásné zvíře.
Děkuji všem za vstřícné vyjádření a krásný den.

Neregistrovaný uživatel

12.12.2018 20:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pokud tam budete mít někoho zkušeného a ochotného pomoci nebál bych se toho.Já věděl úplné prd a koně jsem koupit prostě musel.Zkušení mi pomohli jak mohli.Samozřejmě jsem oplátkou vycházel vstříc já jak to jen šlo.Takže se zkušeným člověkem v zádech to není tak nereálné si koupit vlastního "miláčka".☺️

12.12.2018 21:15
Slon Indický

XXX.XXX.253.76

Jste plnoletá a podle dotazu o zodpovědná osoba, což je skvělé, pro vás, i případného koně.
Vlastnit koně je bohužel hlavně finančně nejnáročnější varianta ježdění - nejenom výdaje za koně, ale i padnoucí sedlo (20 tisíc a více), kovář, veterinář, trénink, ustájení... Pokud chcete jezdit, je jednoznačně výhodnější docházet na hodiny. Pokud chcete mít koně vlastního a o ježdění samotné vám tolik nejde, a z představy toho, že třeba půl roku v kuse koně ošetřujete, platíte a nejezdite, protože kůň má zdravotní problém - můžete jít do toho. Pokud ne, chcete jezdit a zdokonalovat se, není to vhodná varianta.
Marfis zrovna má koně, na kterych nejezdí, to jen se zkušenou osobou za zadkem samozřejmě lze, ale vy k ježdění potřebujete koně zdravotně i charakterově vhodného, k tomu někoho, kdo vybere opravdu padnoucí vybavení a kdo na vás bude dohlížet i v sedle, aby se kůň časem nepokazil.
Musíte si sama rozmyslet, jaká varianta je pro vás lepší, momentálně předpokládané měsíční výdaje na koně zvyšte o třetinu až polovinu a představte si situaci, že kůň je opravdu nepojízdný nebo pro vaše účely nevhodný, stojí vám to za tohle riziko?

Neregistrovaný uživatel

12.12.2018 22:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak jestli jde jen o ježdění,tak to svého koně nepořizujte.To bude ta nejdražší varianta ježdění na koni.To máte ustájení,kování,očkování,odčervování,veterinář,doplňky výživy,sedlo,uzdečku,deky,podsedlové dečky a mnoho dalších věcí.A to se koníkovi nesmí nic stát.To se nevyplatí jen kvůli ježdění.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.12.2018 23:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Like za váš zodpovědný přístup. Jaký krásný rozdíl oproti 3 tématům od jedné osoby pod vámi. Vím, že to taky není vždy úplně super, ale co zkusit ještě někam docházet? nebo zkusit třeba poloviční pronájem?

13.12.2018 00:55
Eva10

XXX.XXX.215.106

Všem děkuji za užitečné komentáře, hledám totiž konika který by semnou chodil na ruku po toulkách přírodou, občasné ježdění a práci ze země,
Chtěla bych totiž s koněm navázat ten "úžasný kontakt" co jsem viděla u slečny s konikem. Kam jsem chodivala.
Prostě neberu koně jako dopravní prostředek ale jako žijící nádherné zvíře.
Ohledně financí je možné koně utáhnout, (pocitam jeho vybavení, ustajeni,krmeni,...)ale pokud by měl velice vážnou nemoc nevim zdali bych mohla dat velice dost.tisic

Neregistrovaný uživatel

13.12.2018 01:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Eva10 napsal(a):
Všem děkuji za užitečné komentáře, hledám totiž konika který by semnou chodil na ruku po toulkách přírodou, občasné ježdění a práci ze země,
Chtěla bych totiž s koněm navázat ten "úžasný kontakt" co jsem viděla u slečny s konikem. Kam jsem chodivala.
Prostě neberu koně jako dopravní prostředek ale jako žijící nádherné zvíře.
Ohledně financí je možné koně utáhnout, (pocitam jeho vybavení, ustajeni,krmeni,...)ale pokud by měl velice vážnou nemoc nevim zdali bych mohla dat velice dost.tisic

Tak to máte všechny předpoklady stát se majitelem šťastné a nádherné bytosti,jakou kůň bezesporu je.☺️ To víte koni se může ledasco stát a třeba klinika by drahá byla.Ale to by koně mohli mít fakt jen milionáři se tímhle řídit.Já jsem v podstatě koby udělal "konto" asi půl milionu.Vůbec jsem na to za dva roky nešáhl.Tak zase tak hrozné to s maroděním jinak zdravého koně není.Valáškovi jsem akorát nechal udělat zuby za šest tisíc.Jinak žádné brutální výdaje jsem s nimi neměl.

13.12.2018 19:46
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Pokud máte možnost mít koně ustájeného u někoho zkušeného, kdo na vás dohlédne, tolik bych se toho nebála. Ale jako mezikrok mezi kroužkem a vlastnictvím bych zkusila poloviční pronájem, na navázání vztahu s koníkem to obvykle stačí a osaháte si, co je to mít koně. Co se zeptat v té stáji, kam byste jej chtěla dát, jestli tam někdo neshání spolujízdu? U nás skoro polovina majitelů někoho shání ;-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík