Kastrace dvanáctiletého hřebce - Péče po zákroku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.12.2018 14:26
Stormy96L

XXX.XXX.117.72

Ahoj koňáci.
V únoru nechám vykastrovat (uzavřenou metodou) svého dvanáctiletého hřebce - je to hotová věc.
Máte doma nebo ve svém okolí nějakého pozdě kastrovaného koně? Chtěla bych se dozvědět něco více o konkrétních případech. Vím, že každý hřebec na to reaguje individuálně. Nícméně jsem od veterinářů slyšela, že tito koně mívají třeba dva měsíce depku než se s tím srovnají, zhubnou, trvá déle než přestanou hřebčit... Jaké jsou vaše zkušenosti? A jaký režim případně takovému novopečenému valachovi nejvíc prospěl? Váhám jestli ho potom nechat zbytek zimy s omezeným přístupem do výběhu nebo po návratu domů nastolit stejný režim jako před odjezdem na kliniku (noc box, přes den výběh), po jaké době začít pracovat... Oni mi to veterináři určitě řeknou, ale chci se předem trochu informovat.

Děkuji.

Laura

14.12.2018 14:38
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Je to kryptorchid ?

14.12.2018 14:40
Stormy96L

XXX.XXX.117.72

jahodapavel napsal(a):
Je to kryptorchid ?

Není

14.12.2018 14:42
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Tak ho nevozte na kliniku, ale nechte ho vykastrovat doma.

14.12.2018 14:46
Stormy96L

XXX.XXX.117.72

jahodapavel napsal(a):
Tak ho nevozte na kliniku, ale nechte ho vykastrovat doma.

To není vzhledem k věku koně moc bezpečné. Budu klidnější, když potom zůstane na pár dnů i na pozorování kvůli případným komplikacím. Navíc na klinice na to je mnohem lepší zázemí než ve stáji, kde ho mám. :-)

14.12.2018 15:08
lenacia

XXX.XXX.173.31

co jsem pochytila z vyprávění své trenérky, tak když ještě vedla dostihovou stáj tak například kastrovala 11 letého hřebce a ten skoro ze dne na den hřebčit zkrátka přestal. Pak ale také měla hřebce painta, který byl celkově hodně nebezpečný, a hřebčil a všechno. Toho kastrovali ve 12 ale kůň si ponechal móresy hřebce vpodstatě až do smrti.
Takže tohle zřejmě bude hodně individuální. Roli bude možná hrát asi i to, jestli před tím přípouštěl nebo ne a jak se před tím choval. Ve stáji tady na stará kolena vykastrvali hřebce Appy a ten pak v pohodě vozil i malé děti.

14.12.2018 15:16
Stormy96L

XXX.XXX.117.72

lenacia napsal(a):
co jsem pochytila z vyprávění své trenérky, tak když ještě vedla dostihovou stáj tak například kastrovala 11 letého hřebce a ten skoro ze dne na den hřebčit zkrátka přestal. Pak ale také měla hřebce painta, který byl celkově hodně nebezpečný, a hřebčil a všechno. Toho kastrovali ve 12 ale kůň si ponechal móresy hřebce vpodstatě až do smrti.
Takže tohle zřejmě bude hodně individuální. Roli bude možná hrát asi i to, jestli před tím přípouštěl nebo ne a jak se před tím choval. Ve stáji tady na stará kolena vykastrvali hřebce Appy a ten pak v pohodě vozil i malé děti.

Děkuji, je to prostě individuální. Ten můj Paint je na hřebce moc hodný, ani nějak výrazně nehřebčí, jen v sobě má hodně takové té hřebčí sveřeposti. Kastruju kvůli okolí a jeho welfare, není to žádný zabiják. :-)

14.12.2018 16:39
koně

XXX.XXX.174.63

Stormy96L napsal(a):
Ahoj koňáci.
V únoru nechám vykastrovat (uzavřenou metodou) svého dvanáctiletého hřebce - je to hotová věc.
Máte doma nebo ve svém okolí nějakého pozdě kastrovaného koně? Chtěla bych se dozvědět něco více o konkrétních případech. Vím, že každý hřebec na to reaguje individuálně. Nícméně jsem od veterinářů slyšela, že tito koně mívají třeba dva měsíce depku než se s tím srovnají, zhubnou, trvá déle než přestanou hřebčit... Jaké jsou vaše zkušenosti? A jaký režim případně takovému novopečenému valachovi nejvíc prospěl? Váhám jestli ho potom nechat zbytek zimy s omezeným přístupem do výběhu nebo po návratu domů nastolit stejný režim jako před odjezdem na kliniku (noc box, přes den výběh), po jaké době začít pracovat... Oni mi to veterináři určitě řeknou, ale chci se předem trochu informovat.

Děkuji.

Laura

Uzavřená metoda je velmi šetrná,dělali jsme doma ,i kryptorchida a všecko prošlo hladce.Tedy ten jednokulčák byl trošku bolavější,než ten normální.Byli oba mladí, po druhém roce.
Na tom prvním byste zákrok,kromě oholení nijak nepozorovala.Dva dny jsme ho jen vodili a byl v boxu .Třetí den s klidným starším ve výběhu.Ale on byl opravdu v pohodě
.Oproti zkušenostem s chudáky,zdevastovanými metodou otevřenou jsem byla užaslá
Kryptorchid byl evidentně bolavější,přece jen se muselo do břicha.Drobet oteklý,hůře hýbal zadkem,ale to bylo asi tak všechno.Ten se tedy držel doma a na řízeném pohybu tři dny.Pak opět ,s klidným starším do výběhu.
Do týdne byli v pohodě ,ve stádě.
U starších koní ,jak je psáno nade mnou,to je záležitost opravdu individuální .Kdy ho přestane hnát hormon ,jaké mu zůstanou získané návyky a stereotypy i bez hormonu ,to se projeví časem.Pokud byl ten váš v pohodě i s koulemi,pravděpodobně se nezmění.
Znala jsem valacha co byl také později kastrovaný, a s tím chovatel snad do jeho smrti pruboval kobyly .
Dalšího,co stále skákal,i když byl dávno bez.
Uvidíte,držím palce

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2018 18:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechávala jsem kastrovat uzavřenou metodou třináctiletého hřebce. Vyrovnaného pod sedlem. Ovladatelného na ruce. Hlavním důvodem kastrace byla vysoká míra agresivity vůči ostatním koním, což byl problém v provozu běžné komerční stáje. Kůň zároveň velmi těžce snášel samotu, takže jsem ho nechtěla úplně separovat od ostatních koní. Po kastraci se zklidnil ve vztahu k valachům rychle, cca do třech měsíců, s kobylami nemohl do výběhu několik let, tam mu ta agresivita zůstávala dlouho. Dnes už to lze, mimo období, kdy mají říji, ale 100% spolehlivý stále není.
Změna nastala při práci pod sedlem, kde se ze vyrovnaného sebejistého koně stal kůň řešící kde co. Po kastraci měl dva dny horečky, dostal antibiotika. Jinak bez komplikací. Kastrovali jsme “doma” , ne v boxu, venku na louce.

14.12.2018 19:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Já teda nevím, kůň v Brně na operaci se zubama, po operaci OK za 2 dny zdechl na koliku. Takže bych o větší péči pochyboval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík