Ahojte
Asi pre 2 mesiacmi mi rodičia kúpili koňa. Je to 11 ročný žrebec. Poznám ho a jazdím na ňom 5 rokov. Keď som prišla do tej stajne, bol zavretý vo výbehu a nejazdilo sa na ňom. Povedali mi že zvykol kozlovať pri pokuse o nacválanie,keď mu dal jazdec holeň uhryzol ho do nohy alebo sa postavil na zadné. Vždy pri tom jazdca zhodil. Nedalo mi to a chcela som to s ním skúsiť. Začala som zo zeme. Išlo mu to pekne. Začala som to skúšať v sedle. Krok,klus super, keď som dala holeň nehrýzol ani sa nestaval na zadné. V cvale mi párkrát vyhodil ale udržala som sa a prestal. 5 rokov bol v pohode. No teraz to zase začal iným jazdcom kozlovať. Mne nie. Máte nejaké rady ako ho to odnaučiť? To čo som skúšala predtým nefunguje...
Ashinei
napsal(a):
Je to nevyhnutné... Je veľmi energetický a ja mám momentálne problémy s kolenom. Potrebujem aby ho niekto prejazďoval... Jazdí na ňom jedna baba ktorá je veľmi dobrá jazdkyňa. No on ide dobre len mne...
Keby to bol môj kôň hľadala by som inú možnosť, buď by som ho len lonžovala, alebo by dostal tiež voľno na pastve kým sa ja nedám dokopy. Evidentne je to kôň zvyknutý na jedného jazdca a keďže robí bordel aj pod dobrým iným jazdcom tak by mi to nestálo za to riziko že to začne robiť aj mne, alebo sa nebodaj niekomu niečo stane. Jazdenie pre kone nie je nevyhnutnosť.
Srovnejte si, jak dáváte vy a druhý jezdec pobídky. Pokud byl dlouhou dobu ježděný jen vámi a nekozloval, a pod vámi stále nekozluje, tak může být příčina právě v pobídkách té druhé jezdkyně. Ono stačí třeba že pobízí holení o něco víc vzadu a koně to dráždí, nebo ho drží moc "u huby", jak se říká, a kůň si chce ulevit a sebrat jí otěže, nebo naopak vy ho držíte zkrátka a ona ne, takže má pro to sklonění hlavy a zakozlování najednou víc prostoru. Píšete, že je to dobrá jezdkyně, ale stálo by za to popřemýšlet i nad otázkou váhy (jestli není výrazně těžší nebo naopak o hodně lehčí než vy) a nad sedem, tedy jestli koníkovi nemůže způsobovat bolest nebo nepohodlí ve hřbetu. Také jestli ho stejně sedlá - jestli nemá sedlo posunuté o kousek dozadu nebo dopředu oproti tomu, jak ho sedláte vy.
Jinak ale souhlasím s výše napsaným - pokud dělá pod jiným jezdcem potíže, bude lepší ježdění vynechat. Taky by se vám mohlo stát, že si tím jen pokazíte koně a přidáte si práci.