Krmení hříběte

Český sportovní pony
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.12.2018 20:10
CollinTheGoldfish

XXX.XXX.212.49

Dobrý den,
Mám hříbě ČSP, v březnu mu bude rok a kondičně nevypadá dobře. Dostává dostatek sena, bohužel občas horší, občas lepší, ale většinou nejlepší kvalitu, krásné, zelené, letošní, + granule pavo podo start a pavo podo grow, 2x denně po trošce, smíchané, občas k nim dostalo přisypáno i trošku ovsa, jinak sláma jako podestýlka, ale vzhledem k tomu že má seno tak ji moc nežere. Má veliké bříško, ale horní linie vypadá hrůzově. Nechodí moc ven, z důvodu zranění (potřebuje doléčit, klidový režim, jinak v pořádku) a dostává léky proti bolesti a doplněk stravy alavis. Prosím o rady co změnit aby se to zlepšilo.

27.12.2018 21:53
rennie111

XXX.XXX.91.43

Hlavný problém vidím v tom, že nechodí von. Pohyb je po kvalitnom kŕmení to najdôležitejšie. Ak to liečenie neumožňuje tak žiaľ musíte iba vyčkať a robiť všetko pre to, aby sa čo najskôr mohlo žriebä zaradiť naspäť do stáda a podľa možností dohnať čo zameškalo. Už som videla zopár podrazených žriebät v tom veku zo zlých podmienok ktoré sa ešte celkom spravili tak snáď po doliečení sa to ešte podarí.
Inak veľké brucho môže súvisieť ešte so začervením tak ak nie je odčervené tak to spravte, poprípade koprológiu a to seno minimálne dávať čo najkvalitnejšie. S granulami a ovsom by som to nepreháňala pokiaľ je stále v boxe bez pohybu. Pridala by som možno nejaký kvalitný minerálny doplnok pre rastúce kone.

27.12.2018 22:36
Arbora

XXX.XXX.88.35

Spolu s liekmi proti bolesti by bolo fajn podávať polovičnú dávku omeprazolu, aby sa zabránilo vzniku vredov.
V momentálnej sitúacii by som neriešila nič, žrieba opadlo, lebo nemá pohyb, k tomu je pravdepodobne boľavé... keď sa mu zmení režim do normálu, veľa vecí sa porieši samo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.12.2018 07:58

Hříbata jsou plná škrkavek- odčervit, nemyslím, že hříbě "opadlo", tam to spíš všechno roste- tak buď nemá z čeho nebo mu to nestačí protože se dělí s červíky.....vemte bobky na koptrologii, ždibek , lepší je ze třech dnů(mám to v pytlíku bez vzduchu v lednici), domluvte se vetem na poslání ,nechte udělat počet vajíček v gramu a rovnou odčervení. Po odčervení cca asi 3 měsíce opět udělat koprologii, ať vidíte jestli to pomohlo. nebojte koprologie stojí cca 300kč.asi i méně, nemám čas hledat od toho papír....

28.12.2018 13:40
Arbora

XXX.XXX.88.35

Koprologia je zbytočná, často neukáže nič- viď nedávno riešený uhynutý žrebec na FB, toho zožrali červíky zvnútra, hoci koprológia bola negatívna. Radšej cielene rozumne odčerviť, ako spoliehať sa na krížiky.

28.12.2018 16:07
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pokiaľ roček neprosperuje, tak za tým zrejme budú tri veci: červy, nevhodné kŕmenie a žalúdočné vredy, väčšinou kombinácia všetkých troch faktorov.

Na nejaké rady je málo informácií a chýba fotka.
Pokiaľ chcete radu, naučte sa poskytovať na férovku aj čo najkomplexnejšie informácie a poskytnite fotku koňa.

28.12.2018 17:42

Arbora napsal(a):
Koprologia je zbytočná, často neukáže nič- viď nedávno riešený uhynutý žrebec na FB, toho zožrali červíky zvnútra, hoci koprológia bola negatívna. Radšej cielene rozumne odčerviť, ako spoliehať sa na krížiky.

.........počet vajíček v gramu nejsou křížky, FB nemám, u pitvy jsem nebyla, jak odebírali vzorky taky nevím.....hříbata jsou téměř vždy plná škrkavek, pokud někdo viděl po odčervení, je to fakt dost velká "žížala"...nikde jsem nepsala, že by neměli odčervit..
Koprologii taky nedělám jen z důvodu jestli tam červíci jsou, pokud ano a odčervuji a opět udělám koprologii mám informace zda mi odčervování funguje a zda nevzniká rezistence, drahé to není, v komplexní péči okolo koně se ta částka ztratí....Zbytečné je pak cíleně odčervovat látkou, na kterou mají červíci rezistenci. Asi tak.

29.12.2018 06:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
.........počet vajíček v gramu nejsou křížky, FB nemám, u pitvy jsem nebyla, jak odebírali vzorky taky nevím.....hříbata jsou téměř vždy plná škrkavek, pokud někdo viděl po odčervení, je to fakt dost velká "žížala"...nikde jsem nepsala, že by neměli odčervit..
Koprologii taky nedělám jen z důvodu jestli tam červíci jsou, pokud ano a odčervuji a opět udělám koprologii mám informace zda mi odčervování funguje a zda nevzniká rezistence, drahé to není, v komplexní péči okolo koně se ta částka ztratí....Zbytečné je pak cíleně odčervovat látkou, na kterou mají červíci rezistenci. Asi tak.

Tie vzorky som odoberala ja a trúfnem si tvrdiť, že to bolo v poriadku.

29.12.2018 08:50

....krev na eozinofily.......

29.12.2018 09:30
dsj

XXX.XXX.207.141

Já jsem měla vloni i letos mladýho ČT zavřeného 2x na 3 týdny v boxe kvůli zranění a osvědčilo se mi přikrmovat sennýma granulema - používám Glorďácký, dostával 2,5kg ráno a večer do kýblíku zalité vlažnou vodou, a také jsem si brala od místního hospodáře senáž, dostával malé vidle na noc (odhaduji na 5kg) na noc, mohl se po ní utlouci, má jí raději než mrkev. Seno měl v síti celodenně ale moc o něj nestál. K tomu minerálka, lněné semínko, jádro nedostával žádné a z boxu šel ven jak z výkrmny. Jestli máte možnost a někdo po okolí krmí senáží, zkuste se dohodnout, jestli byste si mohla brát senáž (ale dávat max. 1/2 k senu), jen dávejte pozor aby byla luční, zdravá a voňavá a ne vojtěšková, po té by mladýmu natékaly nohy. Poníci bývají dobře krmitelný, takže já osobně bych hádala, že nejspíš bude problém v seně, letos se často sekalo přeschlý na stojáka a je nijaký a dřevnatý, moc to koním nedá. No a k tomu bych řešila s vetem to odčervení - ale nakrmit ho musíte tak jako tak. Anebo ještě zkusit výživáře a nechat si spočítat krmnou dávku na míru, myslím že tady na ifauně najdete nějaká doporučení na lidi který to umí.

29.12.2018 10:46
Arbora

XXX.XXX.88.35

Horsana napsal(a):
Tie vzorky som odoberala ja a trúfnem si tvrdiť, že to bolo v poriadku.

Horsana, ten žrebec?
Vieš to rozpísať viac? Na FB som to zachytila iba veľmi letmo, nestíhala som čítať všetky podrobnosti a teraz to už neviem dohľadať.
Ak nechceš verejne(hoci by to iste bolo prínosom), môžeš kľudne do správy. Ďakujem.

Verun, netvrdím, že neradíte odčerviť. Len teraz je také moderné robiť koprológiu, často vyjde negatívne, veľmi veľa ľudí uverí tomu, že kôň nie je začervený, a tak neodčerví.

29.12.2018 11:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Koprológia a najčastejšie použitá flotačná metóda - orientačne, prečo nie.
Ale tzv. "non-.floating" parazitov je podstatne viac, než tých, ktorých vajíčka v roztoku vyflotujú hore, iste, jedná sa o menej bežné parazity, ale v dobe importov by som sa na to nespoliehala.

Budem sa miliónty krát opakovať, mrle a pásomnice flotačka neodhalí, mrle 100 % nie, pásomnice málokedy.
Zvýšené množstvo eozinofilov pri parazitózach je taká urban legend a totálne sa rozchádza s praxou, s mojou teda určite.

Žrebec prišiel v dobrom výživnom stave, so slabou kolikou, rektálne nález negatívny, nalieval sa. Bol smutný, nič viac.
Ráno skolaboval, šiel okamžite na sál a tam sa utratil na stole z dôvodu rozsiahlej perforácie čreva, ktoré bolo podmínované na veľkej ploche a všade bol masívny nález Strongylus spp. červov. Perforáciu zrejme však nespôsobili dospelce, ale encystované larvy, ktoré samozrejme koprológia tiež neukáže.

29.12.2018 11:36
koně

XXX.XXX.174.63

CollinTheGoldfish napsal(a):
Dobrý den,
Mám hříbě ČSP, v březnu mu bude rok a kondičně nevypadá dobře. Dostává dostatek sena, bohužel občas horší, občas lepší, ale většinou nejlepší kvalitu, krásné, zelené, letošní, + granule pavo podo start a pavo podo grow, 2x denně po trošce, smíchané, občas k nim dostalo přisypáno i trošku ovsa, jinak sláma jako podestýlka, ale vzhledem k tomu že má seno tak ji moc nežere. Má veliké bříško, ale horní linie vypadá hrůzově. Nechodí moc ven, z důvodu zranění (potřebuje doléčit, klidový režim, jinak v pořádku) a dostává léky proti bolesti a doplněk stravy alavis. Prosím o rady co změnit aby se to zlepšilo.

Chudák a kdy bylo odstavené?
Jestli se mu sešel odstav,přemístění,nějaké zranění a následně skoro izolačka na boxu a bez pohybu a stáda,určitě mu to dobře neudělalo ,celkově.
Ona tedy některá hříbata vypadají mizerně i když jsou odchovávaná standartně,to je další faktor
Vašemu hříbkovi se,podle mě ,sešlo moc negativních událostí najednou a proto neprosperuje,jak byste čekala.Viděla bych to na psychickou nepohodu.
Samozřejmě bych odčervila,nevím,jak to máte najeté,co už dostal a kdy.
A snažila se nakrmit ,v tom se mi líbí rady Dsj
Když si nejste jistá kvalitou sena,pak přihodit senné granule.Senáž je taky dobrá volba.Plus minerální doplněk a lněné semínko,jak už tu je psáno.
Myslím,že až hříbka vrátíte do stáda ,opraví se .
Držím palce

29.12.2018 15:09

Horsana napsal(a):
Ale tzv. "non-.floating" parazitov je podstatne viac, než tých, ktorých vajíčka v roztoku vyflotujú hore, iste, jedná sa o menej bežné parazity, ale v dobe importov by som sa na to nespoliehala.

Budem sa miliónty krát opakovať, mrle a pásomnice flotačka neodhalí, mrle 100 % nie, pásomnice málokedy.
Zvýšené množstvo eozinofilov pri parazitózach je taká urban legend a totálne sa rozchádza s praxou, s mojou teda určite.

Žrebec prišiel v dobrom výživnom stave, so slabou kolikou, rektálne nález negatívny, nalieval sa. Bol smutný, nič viac.
Ráno skolaboval, šiel okamžite na sál a tam sa utratil na stole z dôvodu rozsiahlej perforácie čreva, ktoré bolo podmínované na veľkej ploche a všade bol masívny nález Strongylus spp. červov. Perforáciu zrejme však nespôsobili dospelce, ale encystované larvy, ktoré samozrejme koprológia tiež neukáže.

.....já s těma červama dost bojuju, ne u koně ale v názvech a způsobu jejich života- migrace a.t.d. Stongylus spp. by měl být teda velcí strongylidi? Ty encystují až na konci svého vývoje, a spíše škodí migrací po těle koně...nejsou tak častí, spíše se vyskytují malí strongylidi, kteří se omezují jen na stěnu střeva....

29.12.2018 20:04
Arbora

XXX.XXX.88.35

Horsana napsal(a):

Vďaka za info. Smutný príbeh

29.12.2018 20:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

.....já s těma červama dost bojuju, ne u koně ale v názvech a způsobu jejich života- migrace a.t.d. Stongylus spp. by měl být teda velcí strongylidi? Ty encystují až na konci svého vývoje, a spíše škodí migrací po těle koně...nejsou tak častí, spíše se vyskytují malí strongylidi, kteří se omezují jen na stěnu střeva....

Nie, to je označenie pre druh, či veľké, či malé to okometricky nejde poznať, ale vzhľadom na lokalizáciu to boli najskôr malé, keďže spôsobili ruptúru steny čreva.

29.12.2018 22:32

Horsana napsal(a):
Nie, to je označenie pre druh, či veľké, či malé to okometricky nejde poznať, ale vzhľadom na lokalizáciu to boli najskôr malé, keďže spôsobili ruptúru steny čreva.

Strongylus spp. - no zkratka v latině spp. je označení pro více druhů jednoho rodu, zde Strongylus (nebudu psát kurzívou) , Strongylus (vulgaris, equinus, edentatus)se nazývají zástupci tohoto rodu a to jsou velcí strongylidé.....takže v tom mám teď dost nejasno. kdo co rupnul. V globálu je to jedno, jen ně zajímá to označení....

29.12.2018 22:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Strongylus spp. - no zkratka v latině spp. je označení pro více druhů jednoho rodu, zde Strongylus (nebudu psát kurzívou) , Strongylus (vulgaris, equinus, edentatus)se nazývají zástupci tohoto rodu a to jsou velcí strongylidé.....takže v tom mám teď dost nejasno. kdo co rupnul. V globálu je to jedno, jen ně zajímá to označení....

Sorry, nerozumiem.

29.12.2018 22:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aha, už rozumiem.

A je to tak, ako popisuješ.

Žiaľ my, sedláci používame výraz Strongylus spp. na označenie buď vajíčok, alebo aj malých strongylov. Veľké sú akoby iná kategória, v hantýrke. Určite v tej, ktorú používam ja a teda mám to poriadne zažraté, no. Čo už. Nuž, musím si dávať pozor, toto mi ušlo, dík

Takže sa hlboko ospravedlňujem za zavádzanie, pri pitve bol masívny nález zrejme malých strongylov.
Ak nám parazitologička a histológovia oznámia výsledky, tak ich určite uverejním, pre úplnosť.

Přidejte reakci

Přidat smajlík