Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2018 10:11
Mrs.Equestrian

XXX.XXX.91.25

Zdravím koniari,
mám na vás pár otázok ohľadom metódy Join-Up.. Mám problém dosiahnuť naviazania s mojim 8r. valachom. Vlastním aj 6r. žrebca s ktorým sa mi podarilo dosiahnuť naviazania a práca s ním je oveľa ľahšia. Okrem vlastných koní jazdím aj za klub na jednej farme, kde sa chovajú huculi.. . do 2,5-3r. sú na pastvinách nedotknuté človekom, potom sa sťahujú do stajne a začína sa s nimi pracovať, každý člen si vyberie koňa kt. za pomoci trénera obsadne, prijazdí a chodí s ním na preteky (samozrejme ak je na takej jazdeckej úrovni). Momentálne pracujem s 3r. kobylkou. Rovnako som na ňu skúšala uplatniť metódu M.Robertsa a funguje to presne ako to pán Roberts popisuje.
Napadlo mi, či to nie je tým, že kobylka sa s človekom ešte nestretla a som pre ňu cudzia bytosť (prakticky do 3r. žila ako divý kôň) a hafling ma pozná a dokonale pozná aj moje správanie už 5 rokov a v jeho výchove som urobila značné chyby ... Dostala som ho ako 11r. dieťa a on mal vtedy len 4 roky.. .Takže si to asi viete predstaviť .. Navyše mi s ním nemal kto pomôcť a nie ja som trénovala koňa, ale on trénoval mňa ... Nejako sa z toho postupne dostávame, ale celkom dosť ma frustruje..chcem mať z koňa spoľahlivého priateľa a nie zlomeného bezduchého robota... Čítala som aj knihu od Clintona, on uznáva za účinné pôsobením pohodlia/nepohodlia, ale príde mi, získam akurát tak koňa, kt. má rešpekt pred tým bičíkom a nie predomnou.. bola by som rada, ak by ste mi poradili nejaké knihy, stránky a pod. odkiaľ čerpáte inšpiráciu :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2018 13:56

Jen se ujišťuji-join-up myslíte metodu, kdy pan Roberts píše, že je naprosto nenásilná a dobrovolná a bez nátlaku a potřebuje k ní pevnou kruhovou ohradu a vypnout prsa aroztočit smyčky, aby se koni vzedmul adrenalin a dal se na útěk? Pokud myslíte toto, tak se asi shodneme, že je to tlaková metoda, která pracuje s tím, že nejprve vyvolá "adrenalin" nebo nepohodlí- a pak v ideálním případě při náznaku žádoucího chování tlak odstraní do polohy" normálka, bez ohrožení".Tak na tom mi vadí jen popis, že jde o oboustranně dobrovolný a nenátlakový proces:-).

Existují i filozofie, které se snaží tlaku a vyvolávání byť malého dusna vyhnout úplně a pracovat na přechodu hladin "normálka-úžasno".
Něco o nich najdete zde. Pracovala jsem se svými 4 koňmi většinu ze 14 let tlakem, snad korektním/nestupňování tlaku, spíš vydržení a co nejrychlejší uvolnění při nejjemnějším náznaku žádoucího chování/. I tak myslím, že"pozitivka"-její teorie, učení o konejšivých signálech,způsob myšlení- patři k nutnému vzdělání koňáka stejně jako znalosti o krmné dávce,normálních pulzech,parazitech a kopytech a mnoho dalšího. Ne proto, abychom to nutně vše prvozovali. Abychom si neubližovali a nefrustrovali se,s koňmi navzájem.
http://www.connectiontraining.eu/sk/o-nas/
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=44

29.12.2018 18:38

Když se na to člověk podívá z odstupu, metoda join-up funguje na úplně stejném principu jako to co dělá Clinton. Je to taky o pocitu pohodlí / nepohodlí, nebo lépe řečeno o tom, že člověk dělá pro koně chybné chování nepohodlným a namáhavým a správné chování pohodlným a snadným. Běhat dokola jako šílenec je namáhavé a nepohodlné a kůň nedotčený (či nezkažený) člověkem celkem rychle začne přemýšlet jak se toho nepohodlí zbavit -> zkusí se na tom domluvit s tím páprdou uprostřed kruhovky. Tj. vyšle submisivní signály jakoby to byl druhý kůň jehož tlaku se podvoluje a ono to zafunguje - člověk se otočí pryč a přestane tlačit. To je pro koně jasná komunikace: dvojnožec dokázal, že stojí v hierarchii výše tím, že byl s koněm schopný pohnout a pak se zachoval fér, když se kůň podvolil => to je vůdce hodný následování, nebo alespoň někdo s kým se dá vést dialog. Tohle by mělo mezi koněm a člověkem nastoupit samo sebou normální každodenní spoluprací, join-up je zkratka jak to s koněm prokomunikovat rychle.

Na druhé straně kůň, který má dlouhé zkušenosti s lidmi, kteří ho roky utvrzovali v tom, že jeho signály budou přehlédnuty nebo ignorovány, přidávání a povolování tlaku je nesystematické až zmatečné a veškerá komunikace nejasná, protože co bylo včera dovoleno je dnes zakázáno a trestáno a naopak, bude mít daleko větší problém. Tento kůň se už nebude dívat po možnosti zbavit se svého nepohodlí (vždy to bylo zbytečné), nesnaží se komunikovat s člověkem "po koňsku" (nikdy mu nebylo porozuměno) a řeší to tím, že prostě bude maniakálně běhat dokola, až to člověka přestane bavit a dá mu pokoj (protože to vždycky byla jediná možnost).

A jak z toho ven? Musíte koně přesvědčit, že se věci změnily tím, že se budete chovat jako dobrý vůdce kdykoli jste s ním v kontaktu -> mít jasné a jednoduché požadavky na kterých ale trváte, jednotná pravidla ať jste kdekoliv, budete šetřit tlakem a spíš vysvětlovat a každý vstřícný krok bude odměněn. Pozitivku, kterou výše popisuje žofré, nedělám, jelikož mě neoslovila, ale on i R- výcvik se dá dělat s citem a tak, že se kůň na činnost s člověkem těší. Zrovna Clintona bych si však v tomto případě za vzor nevybírala - nevím co má ve své knize, ale z videí je jeho práce ke koni neskutečně tvrdá a zbytečně stresující, prostě "já jsem boss a ty koukej dělat a rychle, nebo uvidíš ten hukot".

Neregistrovaný uživatel

30.12.2018 16:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Knihy Robertse jsem četla, ale není kdy jsem to nezkoušela. Proč Vás zaujala zrovna tato metoda? Něco relativně podobného jsou "obě oči" pana Bořánka, tam bych řekla se dá trochu více pracovat na vlastní komunikaci, jakési soukromé jen mezi Vámi a koněm, není to úplně striktně dano, jako joinup. Ale to je můj pohled. Já osobně jsem se snažila prozkoumat více "autorů" a utvořila si vlastní cestu, ale to jsou roky, ne jeden dva kurzy někoho a pár knížek, především praxe a vlastního pozorování a zkoušení.

2.1.2019 13:09
CZBuckaroo

XXX.XXX.38.159

Odkud jste? Podle slovenštiny hádám, že to k vám budu mít daleko, ale každopádně nejlepší bude, když se na vás při práci podívá zkušenější oko. Alespoň se zkuste natočit na video (stačí třeba na mobil) a pošlete mi ho. Podle popisu můžu jen hádat, ale jako nejpravděpodobnější se mi jeví, že někde děláte nějakou pro člověka nenápadnou chybu, která je ale pro koně výrazná a váš "rozhovor" je tak pro něj nesrozumitelný. Popřípadě pokud má valach nějaké návyky vzniklé z chyb ve výcviku, může to také mít souvislost. Často třeba hodně lonžovaní koně potřebují v kruhovce napoprvé mnohem dynamičtější práci, aby se trochu "probudili" a uvědomili si, že nemají jen běhat dokola, ale mají se na člověka soustředit a vnímat ho úplně jinak, než jako lonžéra. Jak se vám kůň při pokusech o Join up chová? Kde se obvykle zaseknete, co přesně "nefunguje"?

Přidejte reakci

Přidat smajlík