Haflingove jsou docela palicati, kam chodim na jizdarnu, tak zkusenym jezdcum a dospelym slape jako hodinky, ale detem tam predvadi pekny kousky. Jako nevyhodu bych videla, ze jsou dost mohutni, aby jim nejaky detsky pobizeni holeni bylo u zadele... Samozrejme zalezi kus od kusu. Kdyz se jim chce, jsou ochotni, mili a taky krasni
Ja taky resim, jakeho kone pro sebe a dceru a jelikoz jsem vysoka, tak to vypada na welsh sekce C/D, hucul nebo irsky tinker - tady zas vyssi porizovaci naklady. Ale ja vybiram plemeno na rekreaci, houzevnate, nenarocne a s dobrymi kopyty. A taky abych ho mohla v sedle umravnit i ja, nejakeho ponicka bych svoji vahou netrapila:) Pro jak stare deti hledate?
Krasavice Carevna
napsal(a):
Ja taky resim, jakeho kone pro sebe a dceru a jelikoz jsem vysoka, tak to vypada na welsh sekce C/D, hucul nebo irsky tinker - tady zas vyssi porizovaci naklady. Ale ja vybiram plemeno na rekreaci, houzevnate, nenarocne a s dobrymi kopyty. A taky abych ho mohla v sedle umravnit i ja, nejakeho ponicka bych svoji vahou netrapila:) Pro jak stare deti hledate?
Fjord. Je kamarád. Sveze dítko. Sveze dospělého.
Lusy
napsal(a):
Dobry den.Chtela bych koupit nejakeho konika pro deti a libi se nam hafling.Myslite,ze je to vhodny kun k detem?Budu rada za vase rady a zkusenosti.A jeste se zeptam zda uveze i dospeleho?
Islandští koně,ti jsou ideální
Známá má jednoho,a dcera byla na letním táboře u chovatelky.Opravdu rekreační koně pro rodinu.
Unesou bez problému i dospělé,jen bych asi měla problém s výškou.
Dekuji za tip.Dcerka bude mit sest let a syn bude mit dva roky.No a vsichni kone milujeme tak bych chtela sehnat nejakeho partaka.Jen mam malo zkusenosti tak se snazim ziskat ruzne rady.No a prave bych svoji vahou taky nechtela trapit ponika.Vazim cca 65kg tak bych se nekdy taky rada svezla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lusy a nechcete zatím docházet do nějaké stáje na ježdění? Ať víte, že vás to všechny bude fakt bavit? Jste začátečník tj. bez zkušeností s koňmi, děti taky. Kde by byl koník ustájený? U vás doma? Je někdo zkušený, kdo vám bude s koníkem pomáhat?

Nádherný fjord na fotce není fjord. Je to pohodově působící béžová křižovatka s melírem. Zrovna u fjordů bych , pokud se bavíme o povaze, křížence určitě nedoporučovala, čímž nepopírám, že neexistují zdařilí užitkoví jedinci. Fjord je to, co má oba rodiče fjordy, potvrzeno genetikou a ideálně i čipem a zápisem v PK.
Fjordovi bych to do samoty nebo k lajce nepřála. Lusy,u fjorda v Česku při využití "povozit děti" počítejte s problémem inzulinové rezistence, určitě se seznamte i s problematikou schvácení kopyt, jsou to prakoníci do chudých hor a intenzivní práce.I povahově jsou to prakoníci,s vlastním názorem, nechají se šikanovat méně ochotně než čétéčka a hůř snášejí absenci stáda.
Vlastnili jsme pět fjordů, jezdili s nimi na kjorungy a dělali úspěšně pracovní zkoušky, některé jsem k nim připravovala.
Moc bych se přimlouvala za řešení dle jarus87.
A zkouseli jste nekam chodit na koniky? Moji dceri bude 5 a loni jsme chodili, skoncilo to tak, ze po roce prohlasila, ze chce chodit plavat. Na jednu stranu se ji nedivim, pac jsme vycistili, bez sedla na voditku popojeli 500 m a zpet, nic moc se nenaucila. Ale ted by zas rada chodila na kone... Radsi zkusime jinou staj s vycvikem.
napsal(a):
Nádherný fjord na fotce není fjord. Je to pohodově působící béžová křižovatka s melírem. Zrovna u fjordů bych , pokud se bavíme o povaze, křížence určitě nedoporučovala, čímž nepopírám, že neexistují zdařilí užitkoví jedinci. Fjord je to, co má oba rodiče fjordy, potvrzeno genetikou a ideálně i čipem a zápisem v PK.
Fjordovi bych to do samoty nebo k lajce nepřála. Lusy,u fjorda v Česku při využití "povozit děti" počítejte s problémem inzulinové rezistence, určitě se seznamte i s problematikou schvácení kopyt, jsou to prakoníci do chudých hor a intenzivní práce.I povahově jsou to prakoníci,s vlastním názorem, nechají se šikanovat méně ochotně než čétéčka a hůř snášejí absenci stáda.
Vlastnili jsme pět fjordů, jezdili s nimi na kjorungy a dělali úspěšně pracovní zkoušky, některé jsem k nim připravovala.
Moc bych se přimlouvala za řešení dle jarus87.
Já vám svého koně necpu jako čistého fjorda. Ale pokud se někdo ptá na vhodnost, jsou fotky pro toto plemeno jako ilustrační dostačující. Paní nechce chovat,ale svézt se . Což třeba tento koník splňuje beze zbytku.
Navíc konkrétně tento kůň se ostatních koní straní a je spokojený u lidí víc, než s koňmi.
Ne každý menší prakůň trpí IR. Měla sem "rusáka" z Ukrajiny, a ten žral jak nezavřený(a i obilí) a nikdy se ani nepřichvátil. Koník má na fotce 20 let.
Může být, že by koupili koně jak píšete vy, ale zrovna tak mohou koupit koníka, co takový nebude.
Ja uz si preji kone od detstvi.Jenze jsme na to nemeli podminky.Jinak chovam ovce,kozy a plno dalsich zvirat takze vim,ze to vsechno obnasi hodne casu a prace.Mame stodolu a na jaro budeme delat jeste pristresek ktery by mel byt pro konika.Samozrejme bude mit moznost jit i do stodoly kde bude mit sve misto.Prave se snazim na to poradne pripravit a urcite nechci konika koupit jen tak bez zadnych informaci,rad apod.Dcerka chodi uz nejakou dobu do pony skolicky.Takze kdyz bych potrebovala pozdeji s necim poradit tak by mi pani co to vede poradila.No a pozemky taky mame takze myslim,ze by se u nas konik mel dobre.Nejhorsi je jakeho vybrat aby jsme byli vsichni spokojeni.Chceme mit mazlika

Já vám koně nehaním.
Troufám si tvrdit, že o fjordech vím víc než vy a informace mám kvalitní včetně osobních 14let trvajících zkušeností, o plemeni v Česku mám slušný přehled.
Sdílím osobní zkušenosti se specifikou chovu fjordů v kotlince k účelu rodinný mazlík, trochu povozí, přitáhne soušku, projde si kousek puťáku. Že je třeba opatrnosi a rozlišovat stran povahy fjorda a fjordoida zmiňuji na základě historií ověřených problému v PK fjordů i u fjordhuculů na Muráni, první vám může možná potvrdit vattunka stejně jako IR a zastoupení v plemeni, těch svodů viděla dost, ty fjordhucule a povahy horsana. Tím neříkám, že nejde najít milého jedince v F1.
Za fér považuji zájemci bez znalosti plemene krom vhodné výšky a univerzálnosti využití a velmi klidné a vstřícné povahy u čistokrevného jedince plemene staletí tvrdě selektovaného na charakter vzhledem k člověku ( v NL to jsou nejčastější hipoterapeutičtí koně) sdělit i možné a časté, nikoli nutné problémy.
Neznám vůbec ruské koně, mluvím výhradně o fjordech. Z pěti našich byli IR dva, jeden možná EMS. Neschvátili jsme ani jednoho, dva včetně jedné IR jsem prodala- s rtg, které byly v pořádku, s vysvětlením předem, oč jde a nač dávat pozor, co preventovat, co jak jsme řešili. Krom etiky jde o spokojenost koně i nového majitele, že.
Pokud si paní koně s IR nebo již přichváceného koupí bez znalosti problému, obávám se, že se dlouho nepovozí, pokud jí v ježdění překáží, že kůň je bolavý a kulhá.
Abychom si rozuměli, souhlasím s tím, že ideál není a sto koní má sto chyb, jakož i s tím, že lepší je o problému vědět hned než na nějaký neznámý přicházet za pochodu.
Naopak nesouhlasím s vědomou nedbalostí čili o problému vím a spolehnu,že to vyjde, to je jako vám poradit přenašečskou apačůzu.
napsal(a):
Já vám koně nehaním.
Troufám si tvrdit, že o fjordech vím víc než vy a informace mám kvalitní včetně osobních 14let trvajících zkušeností, o plemeni v Česku mám slušný přehled.
Sdílím osobní zkušenosti se specifikou chovu fjordů v kotlince k účelu rodinný mazlík, trochu povozí, přitáhne soušku, projde si kousek puťáku. Že je třeba opatrnosi a rozlišovat stran povahy fjorda a fjordoida zmiňuji na základě historií ověřených problému v PK fjordů i u fjordhuculů na Muráni, první vám může možná potvrdit vattunka stejně jako IR a zastoupení v plemeni, těch svodů viděla dost, ty fjordhucule a povahy horsana. Tím neříkám, že nejde najít milého jedince v F1.
Za fér považuji zájemci bez znalosti plemene krom vhodné výšky a univerzálnosti využití a velmi klidné a vstřícné povahy u čistokrevného jedince plemene staletí tvrdě selektovaného na charakter vzhledem k člověku ( v NL to jsou nejčastější hipoterapeutičtí koně) sdělit i možné a časté, nikoli nutné problémy.
Neznám vůbec ruské koně, mluvím výhradně o fjordech. Z pěti našich byli IR dva, jeden možná EMS. Neschvátili jsme ani jednoho, dva včetně jedné IR jsem prodala- s rtg, které byly v pořádku, s vysvětlením předem, oč jde a nač dávat pozor, co preventovat, co jak jsme řešili. Krom etiky jde o spokojenost koně i nového majitele, že.
Pokud si paní koně s IR nebo již přichváceného koupí bez znalosti problému, obávám se, že se dlouho nepovozí, pokud jí v ježdění překáží, že kůň je bolavý a kulhá.
Abychom si rozuměli, souhlasím s tím, že ideál není a sto koní má sto chyb, jakož i s tím, že lepší je o problému vědět hned než na nějaký neznámý přicházet za pochodu.
Naopak nesouhlasím s vědomou nedbalostí čili o problému vím a spolehnu,že to vyjde, to je jako vám poradit přenašečskou apačůzu.
nevím sice nic moc o fjordech z české kotlinky (až na památný drb že je tu údajně kromě jiného chová nějaká černoška :D :D) ... Ty kvaltiní si majitelé zřejmě drží jako poklady, a na inzerncích narážím spíše častěji na šílené kombinace kříženců Fjord-hafling-hucul... ale byla jsem se na fjody podívat v německu, je to 3 roky zpátky takže si nepamatuji jméno chovatele, a tamní koně mě skutečně zaujali, jemní, příjemní, mazlové, snadno ovladatelní v sedle krásné chody.... nemít tu žlutou mrchu a mít těch 5500 Eur, tak bych s jednou nádherně šedivě stříbrnou odjela domů .
Takže chcete koně do samoty?
Kůň je stádové zvíře a většina z nich potřebuje ke spokojenému životu ideálně menší stádo koní, v nejhorším aspoň jednoho kámoše, se kterým si musí sednout.
Pokud i přes to budete chtít koně do samoty, vybírejte z těch, kteří v samotě už vyrostli. Kůň zvyklý na stádo si na samotu většinou zvyká těžko a proč tak trápit někoho, kdo má být náš miláček.

Lusy
napsal(a):
Dekuji.Cenim si vsech informaci.Snazim se ziskat co nejvic rad.No a sehnat tak konika ktery se k nam bude hodit.Je to veliky zavazek a zaroven starost tak se nechci unahlit.
Jste rozumná.
Hafle, hucule a fjordkoule problém inzulinové rezistence často mají. Jinak velikostí a všestranností jsou ideální, povahu mohu já hodnotit u fjordkoulí-jsou úžasní:-), samozřejmě odchylky mezi jedinci existují.Je to opravdu určitý prakoníkovitý typ povahy, ne každému to vyhovuje, u psů by to bylo asi jako srovnání vlčáka/čétéčko/ s nějakým druhem samostatného pastevce.
IR je něco jako stařecká cukrovka u lidí.
U koníka s IR potřebujete mít dostatek času a jasný záměr, jak mu dát celkem dost práce /možná sem k fjordům napíše vattunka, tu problémy IR netrápí, jezdí s nimi endurance/, na nás to pak bylo příliš práce a času víc, než jsme mohli dávat,prostě jsme zestárli, prakoník žije 30 let -proto jsme hledali náhradní rodinu. Tahali jsme smyky,lyže, saně, vozili cizí malé děti, ,valach tahal sulku,jezdili jsme po lesích na BB na pohodu-já pořád méně, dcera odešla studovat do zahraničí, stará kobyla stárla a mužových s cajky 90 mi na ni přišlo nefér...a tak.
Pak se potřebujete naučit krmení-omezit až vyloučit rychlé cukry, orientovat se v travních porostech a vegetačních obdobích, pastevních náhubcích, doplňcích stravy, glykemickém indexu....
Potřebujete znát fyziologii, patologii a logiku úpravy kopyt s ohledem na možnou akutní komplikaci IR-schvácení.
Pokud toto dáváte- a nejdůležitější je asi ten čas a dostatek fyzické práce koně-prakoníka klidně, pokud vám nevadí ta povaha. Přimlouvala bych s e za raději dvě nebo k ní poně což je stran managementu o dost lepší/taky IR většina/, než kupovat poně k špatně krmitelnému plňasovi..
horsana vám možná napíše k huculům, nebo Janova hora, Cunkov.... hafle-jeďte se podívat na Obrok nebo ke Studničkovým, u Doks,až tam bude nějaký kjorung, nebo byly na jihu Štětice?, agroturisto s hafly.
Lusy
napsal(a):
Ja uz si preji kone od detstvi.Jenze jsme na to nemeli podminky.Jinak chovam ovce,kozy a plno dalsich zvirat takze vim,ze to vsechno obnasi hodne casu a prace.Mame stodolu a na jaro budeme delat jeste pristresek ktery by mel byt pro konika.Samozrejme bude mit moznost jit i do stodoly kde bude mit sve misto.Prave se snazim na to poradne pripravit a urcite nechci konika koupit jen tak bez zadnych informaci,rad apod.Dcerka chodi uz nejakou dobu do pony skolicky.Takze kdyz bych potrebovala pozdeji s necim poradit tak by mi pani co to vede poradila.No a pozemky taky mame takze myslim,ze by se u nas konik mel dobre.Nejhorsi je jakeho vybrat aby jsme byli vsichni spokojeni.Chceme mit mazlika
Je pěkné,že pro začátek máte stodolu.Ale zkuste se intenzivněji prakticky učit o koních a na koních .
Plemena vám tu nabídnuta byla.
Kůň je ,podle mě, jedno z nejnáročnějších hospodářských zvířat .Na prostředí a znalosti chovatele.
Jako první berte do úvahy,že poník jeden, neexistuje.Koně potřebují stádo.Nějakou kozou či ovcí mu mezikoňské vztahy nezaplácnete a nenahradíte.
Jestli docházíte někam k poníkům a líbí se vám ,jak jsou vedení a chovaní ,poproste majitelku,jestli by se nevěnovala i vám.
I u poníků se vy,jako dospělá ,můžete naučit poznat nemoci,zjistit povinné veterinární úkony ,podržet nohy,vybrat kopyta,nastudovat jejich údržbu,čistit,krmit,kydat ,podestýlat,sedlat ,uzdit ,vodit,vázat a milion dalších věcí,kromě ježdění.
Samozřejmě přitom napozorovat,jak se kůň běžně chová,jak vy ho můžete něco naučit,abyste byla pro koně srozumitelná, atd atd
Prostě praxi
Až budete drobet něco vědět ,pak možná sama usoudíte,že to ,co vy hodláte koni nabídnout není dostatečné .Nebo dokážete vymyslet a udělat úpravy takové,aby prostředí pro koně vhodné a příznivé bylo.
Držím palce
lenacia: "až na památný drb že je tu údajně kromě jiného chová nějaká černoška :D :D"
Možná mě žofré opraví, ale fjordy u nás opravdu chová černoška nebo míšenka (je to rasově korektní? Nemyslím to nijak hanlivě, paní je prý fajn) v hřebčíně ve Staré Pace. Odchovanci jsou k dohledání na stránkách svazu chovatelů fjordů, tak předpokládám, že jsou čistí...
Jednoho jejich odchovance znám a je to láska na asi druhý pohled. Mazel, neuvěřitelně kontaktní kůň, pro pochvalu by udělal kotrmelec, není zákeřný, když ho člověk chválí, tak se strašně moc snaží vyhovět i pod sedlem (občas tedy až tak, že když nerozumí, tak nabízí všechno možné...), nebojí se, nemá problém stíhat velké koně, na jízdárně si v klidu dává klusové kavalety s teplokrevníky. Na to jak je malinký, má neuvěřitelně prostorné a pohodlné chody, žádný šicí stroj. Většinou rád a dobře skáče. Jen se na něj musí trošku pomaleji a hlavně s klidem.

lenacia
napsal(a):
nevím sice nic moc o fjordech z české kotlinky (až na památný drb že je tu údajně kromě jiného chová nějaká černoška :D :D) ... Ty kvaltiní si majitelé zřejmě drží jako poklady, a na inzerncích narážím spíše častěji na šílené kombinace kříženců Fjord-hafling-hucul... ale byla jsem se na fjody podívat v německu, je to 3 roky zpátky takže si nepamatuji jméno chovatele, a tamní koně mě skutečně zaujali, jemní, příjemní, mazlové, snadno ovladatelní v sedle krásné chody.... nemít tu žlutou mrchu a mít těch 5500 Eur, tak bych s jednou nádherně šedivě stříbrnou odjela domů .
:-). Ano, drží. Tady pro ně nejsou vhodní majitelé, podle mého.
Vattunka prodává, má kvalitní koně, cena je na spodní hranici dle kvality, ale na kotlinkáře a příznivce prakoníků vysoká- a tohle je taky její odchov, kdybych měla rozum, co teď, a tělo zdravé a o 20 mladší, už bych mu nesla mrkef:-).Houby, byli by tu ještě "naši", prodaní.
http://www.equichannel.cz/valach-fjord-8-let
dalmatika prodává-ta do zahraničí,
my jsme na našich s titulem Model nikdy nechovali, je podle nás problém zajistit odchovům na 35 let dobrý život
To není drb, největší chovnou skupinu má žaneta , taky prodává, dělá svody, agrojízdárnu-lusy, můžete se tam podívat- a je černá:-).
http://www.fjordklub.cz/o-hrebcine/
Všichni zdejší pochází z NL , jiného původu byli jen Mai z vyškovské zoo a nejspíš Kevin z Čech /majitel komisařům nedovolil ověřit DNA/.
kapička
napsal(a):
lenacia: "až na památný drb že je tu údajně kromě jiného chová nějaká černoška :D :D"
Možná mě žofré opraví, ale fjordy u nás opravdu chová černoška nebo míšenka (je to rasově korektní? Nemyslím to nijak hanlivě, paní je prý fajn) v hřebčíně ve Staré Pace. Odchovanci jsou k dohledání na stránkách svazu chovatelů fjordů, tak předpokládám, že jsou čistí...
Jednoho jejich odchovance znám a je to láska na asi druhý pohled. Mazel, neuvěřitelně kontaktní kůň, pro pochvalu by udělal kotrmelec, není zákeřný, když ho člověk chválí, tak se strašně moc snaží vyhovět i pod sedlem (občas tedy až tak, že když nerozumí, tak nabízí všechno možné...), nebojí se, nemá problém stíhat velké koně, na jízdárně si v klidu dává klusové kavalety s teplokrevníky. Na to jak je malinký, má neuvěřitelně prostorné a pohodlné chody, žádný šicí stroj. Většinou rád a dobře skáče. Jen se na něj musí trošku pomaleji a hlavně s klidem.
No vida takže je to pravda :) já to také nemyslím nijak hanlivě, jen vím že se tu právě tak povídalo. Ale nijak jsem to nezkoumala... Fajn se dozvědět víc :)

kapička
napsal(a):
Máte recht a Žaneta je moc fajn. Koupili největší část původního stáda pana Jonkera, tj největší z kupců, cca 25 koní, jinak se těch asi 200koní prodávalo po jednom, šesti..hříbě zdarma přívažkem,někteří údajně přímo na kamion na jatka.
Konik by nebyl sam.To bych mu neudelala.Ja vim,ze potrebuji byt ve stade.Vedle nas maji koniky ustajene znami,bydli jinde ale dojizdi za nema.Uz jsme tak predbezne domluveni,ze by jsme je seznamily a byli by spolu na pastve.Jinak budu studovat dal a snazit se zdokonalovat.Je to proste mas sen😊
Lusy
napsal(a):
Konik by nebyl sam.To bych mu neudelala.Ja vim,ze potrebuji byt ve stade.Vedle nas maji koniky ustajene znami,bydli jinde ale dojizdi za nema.Uz jsme tak predbezne domluveni,ze by jsme je seznamily a byli by spolu na pastve.Jinak budu studovat dal a snazit se zdokonalovat.Je to proste mas sen😊
Jak říkám nezkoumala jsem víc, ale je to jedna z věcí co mi utkvěla :D.
Věřím že je nechtějí lidem moc dávat.
Já jak sem tady z Karlovarsko/tepelska tak Vidim že se tu prakoníkům daří dobře. Jasně nejsou to zasněžené vrcholky Jotunheimenu, ale hory tu jsou. Hodně bylinkové louky. Krásná voňavá sena na zimu. No nebudu lhát pokukuji po fjordech, ale nakonec asi skončím se žlutou mrchou juniorem

Naprostá většina tady chovaných fjordů je i v případě ideálního věku cca 8-20 let a ideálního nasvalení a rámce podle mého oka na vás na víc než krokové svezení na ideálním povrchu příliš subtilní. Žofrák s cajky mohl mít lehce nad 90, řešili jsme, kdy a jak dlouho na mladou, na starou, jak na tu s měkčím hřbetem, co na tvrdu při platfusu nebo nálevkách.....ale my jsme prostě hystericky outlocitní, na svou zvěř.
K huculom snáď len toľko, že z prevereného chovu, so selekciou na charakter, NIE do samoty.
Ideálne už dospelého zajazdeného koňa, v mojom ideálnom svete je to trebárs kôň, ktorý je znalý jazdy v teréne, odíde aj sa vráti v pohode od stáda, neľaká sa, zvláda vodu, svahy, premávku a pri deťoch postojí, takže nejakého kontaktného jedinca, nie všetci sú takí.
Najideálnejšie je vyberať v Maďarsku, či Poľsku, tam tieto atribúty sú väčšinou samostatnosťou, ale to máte asi trochu od ruky, ale v Kotlinke sú pekné chovy tiež.
Ohľadom nosnosti - preto nesadám na valacha, nielen kvôli váhe, ale hoci je najsladší na svete, je taký krátky, že si vôbec neviem predstaviť interakciu sedlo a moje pozadie, proste sa do tak malého posedlia nezmestím (nie že by nejaké kostrové sedlo na neho bolo dobré), ktoré by mu vyhovovalo.
Preto vyberajte už dospelého jedinca, ak bude z tých guľatejších, môže byť problém napasovať sedlo.
Aj tá ľahká živiteľnosť je problém, momentálne síce kobyla ešte stále kojí, tak tá už je ako laňka, omladina vyhrabáva na zasneženej pláni, ale ňuňu valach milášik vyzerá aj na dávkovanom sene fakt strašne, je to guľa tuku a nijak ma to neteší, zase viem, že keď sa ochladí, tak veselo sklepe 20 kg a bude v pohode, lenže ich nahodí naspäť behom 10 dní.
napsal(a):
Naprostá většina tady chovaných fjordů je i v případě ideálního věku cca 8-20 let a ideálního nasvalení a rámce podle mého oka na vás na víc než krokové svezení na ideálním povrchu příliš subtilní. Žofrák s cajky mohl mít lehce nad 90, řešili jsme, kdy a jak dlouho na mladou, na starou, jak na tu s měkčím hřbetem, co na tvrdu při platfusu nebo nálevkách.....ale my jsme prostě hystericky outlocitní, na svou zvěř.
no tady bych si nevybrala to je pravda, přijde mi že tady se taky hlavně haflingové chovají v té nižší kohoutkové výšce... Ale v tom německu bych si vybrala, to měl pan Ernst nádherné fjordy, všichni vysocí, ale ne nějak zavalití, se mnou neměli žádnej problém, úžasná zvířata...
Konik by nebyl sam jak jsem jiz psala.A myslim si,ze by se u nas mel dobre.Jak vidim vsude kolem kone kteri se pasou na snehu,pristresek zadny,trochu zmrzle vody a trochu zmokleho sena k jidlu.No takhle bych jej urcite nechovala.Samozrejme jsem domluvena s pani,kde moje dcerka chodi do pony skolicky,ze me nauci zaklady ktere budu potrebovat.No a pak uz me nauci praxe.Nikdy bych si kone nekoupila bez radneho uvazeni.Proto zjistuji vsude co nejvic informaci.A vsem konakum moc dekuji za rady a zkusenosti.
Přesně tak, taky v okolí máme hodně koňáků, co chovají po kolena v blátě, bez přístřešku (jsou tam přece stromy), dokonce jeden jezdecký areál, kde provozáci stojí ve výběhu o 30-40m2 s venkovním boxem. Na to, že jim generujou za lekci 500,-, mají teda podmínky nuzný, pastviny půl hektaru na celou stáj. Tady se pořád řeší, aby na koně byl hektar luk,jinak je to skoro týrání. Pokud je člověk dost uvědomělý a soudný, aby volal zkušenějším/veta včas,tak bych to neviděla tak dramaticky. Kvalitní krmení, nohy v suchu,kamaráda a přístřešek. Hlavně nepřekrmovat, což je častá začátečnická chyba. A dobře koupit
Jo a veta bych volala hned kdyby se mi neco nezdalo.Urcite bych nenechala zadne zvire trpet.Tady u nas v okoli kone nikdo moc neresi.Kdyz jsem se jich ptala kolik stoji rocne jeden kun tak odpoved znela-pastva a seno.No a obcas kopyta.Tak mi hned doslo,ze tady cesta nevede.Ja musim mit vsechna zvirata v poradku takze mozna vsechno hodne resim.No jsem uz takova.Za me je vzdycky dulezita prevence a pak je min problemu.
Lusy
napsal(a):
Jo a veta bych volala hned kdyby se mi neco nezdalo.Urcite bych nenechala zadne zvire trpet.Tady u nas v okoli kone nikdo moc neresi.Kdyz jsem se jich ptala kolik stoji rocne jeden kun tak odpoved znela-pastva a seno.No a obcas kopyta.Tak mi hned doslo,ze tady cesta nevede.Ja musim mit vsechna zvirata v poradku takze mozna vsechno hodne resim.No jsem uz takova.Za me je vzdycky dulezita prevence a pak je min problemu.
Nadpis možná trochu zavádějící, ale myslím, že by si to měl přečíst každý, kdo plánuje koně doma
http://www.equichannel.cz/8-tipu-jak-se-nesedrit?fbclid=IwAR0JZXfJO2yraGVHLbMus95IzJJsCKifwetfQK955jMY-WwKU0l_dToBOM8
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Hlavně nejezděte kupovat koně sama bez někoho zkušeného.Pozor je to jak autobazar a prodají Vám opravdu vše možné i nemožné.Nejlépe vzít sebou i veterináře.

sisi58
napsal(a):
Fjord. Je kamarád. Sveze dítko. Sveze dospělého.
Fjordi jsou za mě nejlepší koně