Pomoc - nechce jít bez koní

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2019 20:31
Leeenat

XXX.XXX.192.23

Dobry den,prosim o pomoc. Mam valacha asi pul roku. Plnokrevnik, 5let..byl dost hubenej kdyz jsem si ho privezla a klidny tez. Jezdila jsem obcas s konmi a muj cil byl ho hlavne ‘nakrmit’. Nyni je v super stavu, jenze mam ustajeni kde mam v cene i krmeni a nemam moznost jizdarny takze muzu kone vzit 2-3x do tydne jen ven. (Kun je na noc box pres den vybeh) konik ale bez koni nechce moc jit, na ruce ano ale jinak se vzpira,zastavi a nechce jit dal, nebo se prudce snazi otocit a chtel by prchat, kdyz jsem jezdila s kamaradkou aj jsem si zaklusala a konik sel jenze ted moc casu nemam,kdyz chci vzit na lonz venku,tak to je o hubu,stoji zacne couvat a chxe prchat , jsem uz zoufala rozumeli jsme si a slo to a ted proste chce jen dom a zrat, pomozte mi jak bych mohla zacit a co vic delat...

2.1.2019 22:31
Slon Indický

XXX.XXX.247.193

Moc tomu nerozumím, vy jste začátečník a pořídila jste si pětiletého plnokrevníka? Jaký byl důvod koupě zrovna tohohle koně? Usuzuji tak z věty, že jste si s kamarádkou i zaklusala...
No, jinak tedy mladý plnokrevník, začátečník a ježdění 2-3 krát týdně, to je vážně smrtelná kombinace, tam bohužel nepomůže nic. Pokud je po dostihové kariéře, a zvyklý chodit v lotu, těžko bude sám chodit na krokovky.
To, že po nakrmení se povaha koně změní je normální, je to mladý plnokrevník a chová se podle toho, nedivím tam nic, co by se nedalo čekat už při koupi toho koně.
Řešení vidím dle toho, jak moc velkou citovou vazbu k němu máte, pokud moc ne, tak prodat a nestarat se, jak skončí, protože zkazeneho plnase moc lidí chtít nebude a těch zkušených už vůbec ne.
Nebo pokud je citová vazba i za cenu investic, tak radím dát koně do výcviku někomu zkušenému, a sama brát výcvikové hodiny a po určité době to zkusit pod dohledem zase spolu.
Nebo jezdit vždy s koňmi, ale tam se projeví po čase zase nějaký problém, tohle je zástupný problém.
Plnokrevnici mají tu smůlu, že jsou levní, končí u nezkušených lidí, kteří se nalakaji představou mladého koně za dobrou cenu, a pak to tak dopadá.
Neberte to zle, není to mířeno osobně proti vám, je to častá situace a nevhodně zvolený kůň pro vás. Budu to omílat pořád dokola, i když se to píše všude - vlastního koně si pořizuji až když jsem zkušený jezdec, co zvládá koně nejen ve všech chodech, ale poradí si i s problémovým chováním a dokáže jej něco naučit. Nebo, pokud tohle absolvovat nechci, pořídím si staršího a zkušeného koně profesora.

3.1.2019 08:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

To slon indický
Kůň nemusí být zkažený, jen ho slečna neujezdí. S dobrým jezdcem to může být zlatíčko.
S vašim řešením jinak souhlasím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2019 08:33
Uživatel s deaktivovaným účtem

Akorát starší kůň profesor se jaksi nevejde do finančních představ většiny chci koně-začátečníků.

A navíc je starší. Nevím, jestli jste si všimli, ale lidi nechtějí starší zvířata, chtějí miminka. Takže co nejmenší štěňátko, co nejmenší koťátko, co nejmenší morčátko či králíče, dokonce jsem potkala člověka, co mi vážně řekl, že si chce pořídit slepičky, ale že dospělou ne, že přece vylíhlý kuře, aby si zvyklo. No a papouška nejlépe ještě nedopeřeného a koně, ti největší milovníci miminek chtějí odstávče.

3.1.2019 09:07
Slon Indický

XXX.XXX.36.57

Pro sisi: vím, že kůň úplně zkažený asi nebude, jen ten, kdo hledá plnokrevníka si teď na přelomu podzim/ zima koupí raději koně přímo z dráhy, to přináší méně problémů, chtěla jsem jen upozornit, že kupec na tohle zvíře nemusí být úplně skvělý a že bude ráda, pokud ho na zimu vůbec prodá.
A pro bodlinku: Ano, lidi chtějí co nejmladší zvíře a je mi hrozně líto těch zvířat, co končí u takových lidí, protože čím míň zkušeností člověk má tím mladší a pro něj nevhodnější zvíře si pořídí.
Přístup, že nikdo mi nebude radit, co si koupím, žádného koně nad hrobem, ale hezky hříbátko nebo hodně mladého, a pak hledají kouzelný knoflík, který se přepne a zvíře zase funguje... A zrovna plnokrevník může být v rukou správného člověka úžasné zvíře, jen mají tu smůlu, že jsou mladí a levní, tak končí různě, a pak ta bezmoc... Trend je, že si člověk pořizuje, co chce on, samé já já já, a na potřeby zvířete se nehledí, na to, co je vhodné pro zvíře je nulový zájem. Pak si člověk pořídí hříbě, nebo psa podle obrázku líbí - nelíbí. Vždyť je to jen zvíře, no ne? A pak zbývá jen bezmoc a člověk vidí před očima, jak to s tím zvířetem dopadne.

3.1.2019 10:02
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.10

Tak ja jsem jasnej konskej gerontofil:))

Jestli byl konik ve spatny vyzivovavy kondici, tak se z nej po vykrmeni muze stat torpedo. U plnasu je to vzdycky risk, jsou to proste kone na sport a nemuzeme od nich cekat, ze se budou chovat jako rekreacni konik takhle mladi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík