Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2019 17:08
pucek-l

XXX.XXX.213.196

Zdravim, jdu jen s dotazem ohledne uziveni koni.
Kone mam doma mam je dva z toho jeden je uz duchodce ktery se spis flaka a pak mam jednoho 12l valacha na rekreaci. Jde mi o to, ze mam ted moznost vzit za skoro zadarmo konika ktereho znam od narozeni do nejakych 3let a pak se mi ztrati a pred par mesici se objevil a vratil se mi do zivota. A nynejsi majitel je nuceny ho prodat a nabidl mi ho za par korun. Konik ma 10 let, ale jako mlady mel uraz se slachy na predni noze a ted je vyuzitelny spis jen tak na lehkou rekreaci.
Jedine nad cim v hlave premyslim zda 3kone bezproblemu uzivim. Mam stalou praci, vydelavam cca 15tis cisteho a kone mam doma takze odpada platba ustajeni. Jedine co me desi je cena sena ktera tak nesmyslne stoupa, seno si delam i vlastni ale neni ho takobe mnozstvi aby stacilo.
Chci se tedy zeptat kolik mate kdo doma koni a jak to zvladate? Dekuju :)

Neregistrovaný uživatel

5.1.2019 17:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Sedm, ale uzuvim je z vlastních zdrojů, krmných.

5.1.2019 17:18
deauville

XXX.XXX.79.32

Tak máme s přítelem celkem čtyři koně, všechny v nájemní ustájení, což ale není Váš případ.

ALE - kdybych vydělávala 15 000 čistého, tak bych o žádném koni vůbec neuvažovala... To nemá být urážka, jen konstatování, já jsem hodně opatrný jedinec a zároveň chci, aby všechna zvířata v mé péči prožila důstojný a kvalitní život. Jak už bylo řečeno tisíckrát, kůň je prostě drahý - nejde jen o seno, jehož cena se dá do budoucna jen těžko odhadovat, ale obávám se, že i kdyby byl příští rok "standardní", cena sena rozhodně neklesne na úroveň roku 2017...

Nejhorší jsou zdravotní problémy, které mohou přijít z čista jasna - zuby, úrazy, nemoci atd. Přestože mají moji koně nadstandardní péči, stejně důchodce onemocněl - operace stála 20 000 Kč, a to ji dělal můj kamarád veterinář, čili jen za náklady...

Za mě toho máte na svůj příjem až až, jeslti nemáte finanční rezervy, další příjem (manžel, přítel, rodiče...) nebo šanci na lepší zaměstnání (povýšení atd.), tak je to ekonomická sebevražda. A nepoškodí to jen Vás, ale co je nejhorší, hlavně ty koně.

5.1.2019 17:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Osem.
Teraz musím dať bohužiaľ všetky do nájomného ustajnenia a tak mi musí vypomôcť priateľ.

5.1.2019 19:20
pucek-l

XXX.XXX.85.132

deauville napsal(a):
Tak máme s přítelem celkem čtyři koně, všechny v nájemní ustájení, což ale není Váš případ.

ALE - kdybych vydělávala 15 000 čistého, tak bych o žádném koni vůbec neuvažovala... To nemá být urážka, jen konstatování, já jsem hodně opatrný jedinec a zároveň chci, aby všechna zvířata v mé péči prožila důstojný a kvalitní život. Jak už bylo řečeno tisíckrát, kůň je prostě drahý - nejde jen o seno, jehož cena se dá do budoucna jen těžko odhadovat, ale obávám se, že i kdyby byl příští rok "standardní", cena sena rozhodně neklesne na úroveň roku 2017...

Nejhorší jsou zdravotní problémy, které mohou přijít z čista jasna - zuby, úrazy, nemoci atd. Přestože mají moji koně nadstandardní péči, stejně důchodce onemocněl - operace stála 20 000 Kč, a to ji dělal můj kamarád veterinář, čili jen za náklady...

Za mě toho máte na svůj příjem až až, jeslti nemáte finanční rezervy, další příjem (manžel, přítel, rodiče...) nebo šanci na lepší zaměstnání (povýšení atd.), tak je to ekonomická sebevražda. A nepoškodí to jen Vás, ale co je nejhorší, hlavně ty koně.

Nemam kone prvni den, vim co kun stoji a financni rezervy mam za sebou dobrou oporu taky. Neusmyslela jsem si jen tak ze dne na den ze chci kone. Jen premyslim jak velky rozdil je mi 2 a nebo 3, dva kone zivim bez nejmensiho problemu. Samozrejme ze bych si taky predstavovala mit lepsi penize ale bohuzel jsem na malem meste a za pozici v administrative se tu nikde vic moc nedava, bohuzel. Neplanovala sem to asi porizivat si dalsiho, ale kazdy mame tu svoji srdcovku a ta moje je mi ted nadosah.

Nevim jake platy mate u vas, ale kdyz si to tak vemu tak z meho okoli by teda kone nemohl uzivit nikdo, protoze se u nas ty platy tak pohybuji.

A jeste k podminkam mych koni, i na svuj prijem si moji kone maji jak prase v zite! Mam kone duchodce ktereho mam 15let a nikdo by mu netipl tolik kolik mu je let. Nehlede na to kolik koni se u me dalo dohromady jak fyzicky tak psychycky. Ono totiz penize nejsou vzdycky vsechno!

5.1.2019 19:50
Ludmilk

XXX.XXX.234.128

pucek-l napsal(a):
Zdravim, jdu jen s dotazem ohledne uziveni koni.
Kone mam doma mam je dva z toho jeden je uz duchodce ktery se spis flaka a pak mam jednoho 12l valacha na rekreaci. Jde mi o to, ze mam ted moznost vzit za skoro zadarmo konika ktereho znam od narozeni do nejakych 3let a pak se mi ztrati a pred par mesici se objevil a vratil se mi do zivota. A nynejsi majitel je nuceny ho prodat a nabidl mi ho za par korun. Konik ma 10 let, ale jako mlady mel uraz se slachy na predni noze a ted je vyuzitelny spis jen tak na lehkou rekreaci.
Jedine nad cim v hlave premyslim zda 3kone bezproblemu uzivim. Mam stalou praci, vydelavam cca 15tis cisteho a kone mam doma takze odpada platba ustajeni. Jedine co me desi je cena sena ktera tak nesmyslne stoupa, seno si delam i vlastni ale neni ho takobe mnozstvi aby stacilo.
Chci se tedy zeptat kolik mate kdo doma koni a jak to zvladate? Dekuju :)

3 a 2 oslíky. Krmim seno, jednoho důchodce a jedno hříbě spillersem . Nikdo mi nedá korunu navíc a ještě ušetřím. Je pravda že je mám doma a v létě zadarmo spasaji louky za barákem. Stojím za kasou...

5.1.2019 20:04
pucek-l

XXX.XXX.213.196

Ludmilk napsal(a):
3 a 2 oslíky. Krmim seno, jednoho důchodce a jedno hříbě spillersem . Nikdo mi nedá korunu navíc a ještě ušetřím. Je pravda že je mám doma a v létě zadarmo spasaji louky za barákem. Stojím za kasou...

Dekuji za odpoved, taky je mam doma a pres leto na necelych 4ha sice pronajatych, ale za udrzbu. Jinak pro duchodce kupuju suroviny zvlast a micham podle doporuceni vyzivare (ma 25 a dle slov ostatnich vypada na 10) a druhy jen seno(hucul).

Vse si financne zajistuji sama, ale vim ze kdyby se neco po..... tak mam za sebou oporu.

5.1.2019 20:28
Slon Indický

XXX.XXX.55.221

Já mám koně jen jednoho, v nájemním ustájení, měla jsem nejvíc 2, a to doma.
Vaši finanční i jinou situaci nejlépe posoudíte vy sama, pro mě osobně by byli 3 koně zbytečnost, protože by mi nepřinášeli ten požitek - více starostí, hnoje, sena, krmiva, a radost z dalšího koně pod zadek už není taková, plnohodnotně s prací ujezdím jednoho, dva už s jazykem na vestě, u třech bych možná občas projela jednoho a zbytek by mi zabila práce okolo koní.
Pořizovací cenu bych nebrala v potaz, sice to může znít levně a výhodně, ale spíš si spočítejte výdaje za seno, jehož cena bude spíše stoupat, a hlavně váš čas a zvažte si, zda to za to stojí a přinese vám to radost. Protože každý další kůň je prostě víc práce, víc hnoje, víc rizik toho, že si třeba s důchodcem nebo huculem nesednou, větší nápor na exponovaná místa a víc bahna, atd atd. Není to tak, že se každý další kůň ztratí. A pokud vám to i tak stojí za to, tak jděte do toho, jen prostě myslete i na sebe, že se nechcete sedřít kvůli koním a ani úplně vydat z peněz.
Mně osobně by to za to nestálo, koně na občasnou lehkou rekreaci po zranění šlach bych nechtěla srdcovka nesrdcovka, bála bych se toho, že 2 roky třeba jezditelny bude a pak konec a živím dalšího důchodce. Navíc bude s huculem ve stejném věku, v nejlepším případě do důchodu odejdou třeba stejně a budete zase v situaci, že budete muset mít 3 koně.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2019 20:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Tak asi by se to utáhnout dalo z patnácti tisíc,ale musel by si člověk odříct víc věcí okolo.

5.1.2019 20:51
pucek-l

XXX.XXX.85.132

Slon Indický napsal(a):
Já mám koně jen jednoho, v nájemním ustájení, měla jsem nejvíc 2, a to doma.
Vaši finanční i jinou situaci nejlépe posoudíte vy sama, pro mě osobně by byli 3 koně zbytečnost, protože by mi nepřinášeli ten požitek - více starostí, hnoje, sena, krmiva, a radost z dalšího koně pod zadek už není taková, plnohodnotně s prací ujezdím jednoho, dva už s jazykem na vestě, u třech bych možná občas projela jednoho a zbytek by mi zabila práce okolo koní.
Pořizovací cenu bych nebrala v potaz, sice to může znít levně a výhodně, ale spíš si spočítejte výdaje za seno, jehož cena bude spíše stoupat, a hlavně váš čas a zvažte si, zda to za to stojí a přinese vám to radost. Protože každý další kůň je prostě víc práce, víc hnoje, víc rizik toho, že si třeba s důchodcem nebo huculem nesednou, větší nápor na exponovaná místa a víc bahna, atd atd. Není to tak, že se každý další kůň ztratí. A pokud vám to i tak stojí za to, tak jděte do toho, jen prostě myslete i na sebe, že se nechcete sedřít kvůli koním a ani úplně vydat z peněz.
Mně osobně by to za to nestálo, koně na občasnou lehkou rekreaci po zranění šlach bych nechtěla srdcovka nesrdcovka, bála bych se toho, že 2 roky třeba jezditelny bude a pak konec a živím dalšího důchodce. Navíc bude s huculem ve stejném věku, v nejlepším případě do důchodu odejdou třeba stejně a budete zase v situaci, že budete muset mít 3 koně.

Dekuji za reakci tuhle variantu jsem taky zvazila :) na duchodci uz nejezdim, beru si ho k sobe na voditku k sedlu. Prace kolem me strasne bavi takze to urcite nebude problem, neskutecne si pritom odpocinu. Jedine prave co resim je to seno, cast si delam svoje a cast nakupuju, nastesti myslim dopredu a nezacinam resit seno napodzim jak nekteri experti. Takze i letos jsem nemela problem, v cervnu jsem mela zasoby na zimu nachystane a za normalni cenu.

Neregistrovaný uživatel

5.1.2019 21:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

pucek-l napsal(a):
Dekuji za reakci tuhle variantu jsem taky zvazila :) na duchodci uz nejezdim, beru si ho k sobe na voditku k sedlu. Prace kolem me strasne bavi takze to urcite nebude problem, neskutecne si pritom odpocinu. Jedine prave co resim je to seno, cast si delam svoje a cast nakupuju, nastesti myslim dopredu a nezacinam resit seno napodzim jak nekteri experti. Takze i letos jsem nemela problem, v cervnu jsem mela zasoby na zimu nachystane a za normalni cenu.

Tak jste si vlastně odpověděla sama, ne?

5.1.2019 21:34
Slon Indický

XXX.XXX.247.221

pucek-l napsal(a):

Tak v tom případě jste se už rozhodla a přeji hodně hezkých chvil s novým koněm. :) Se senem je prostě třeba myslet dopředu, a mít nějakou tu korunu v záloze pro případ toho, že se nebude dát sehnat za běžnou cenu. Kdo má navíc seno kde uskladnit a nenakupuje na podzim nebo v zimě, má velkou výhodu. Vlastní zdroje jsou navíc super v tom, že bez sena úplně nezůstanete, v krizi se dá příjem sena omezit a doplnit třeba slámou, záleží na krmitelnosti koní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2019 22:49

Vemte papír a tužku napište- spočtěte si regulerní náklady + 30% na nějakou rezervu v překlenovacím období nebo na léto bez pastvy a hned víte jak na tom budete, pokud jste sama, náklady na bydlení, jídlo aby jste vlivem dalšího koně neskončila s dluhem na nájmu a.t.d. Kapacita skladovacích prostor na seno slámu. Já bych srdcovce asi neodolala. Já mám koně jednoho, mám strašné nutkání pořídit vnučce (až vyroste) kobíka, i když jsem finančně zajištěná, v nájemní stáji by to byla za dva koně téměř půlka mé výplaty, mít koně doma, šla bych do toho ihned. takhle to budu muset probrat s manželem,pro vnučku poníka, už vidím jak jihne......

5.1.2019 23:12
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak počet ha na to máte :) jaká byla pastva teď v suchu? u nás byla i tak dobrá (nepřetížená počtem koňmi, spíše naopak).

bála bych se jen případných veterinárních nákladů.
no pak spočítat náklady na odčervení, strouhání apod., seno, případné krmné doplňky a sama si musíte spočítat, zda na to stále máte.

pokud vás práce okolo koní baví, máte na to finance, pastviny máte, šla bych klidně do toho. u sena bych hlavně zařídila aby byli co nejmenší ztráty sena, někdy jsou zbytečně dost velké ztráty

je fakt tak velký rozdíl jestli jdu k dvěma koním nebo třema? jasný vody musím nanosit víc, častějc nakutálet seno, v zimě nepříjemné kydání navíc pokud jsou boxovaní, v přístřešku to vyjde asi skoro nastejno ne

my máme koně pastevně,přístřešek. chvíli byla kobča sama po odjezdu kobylky, a teď jsou dvě, důchodkyně a nepřijde mi že by to byl nák moc velký rozdíl jestli jedna nebo dvě, ale když jich bylo 4 i více tak to samozřejmě znát bylo, hlavně kydání boxů když byli a voda v zimě nanosit byla fuška

Neregistrovaný uživatel

5.1.2019 23:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vemte papír a tužku napište- spočtěte si regulerní náklady + 30% na nějakou rezervu v překlenovacím období nebo na léto bez pastvy a hned víte jak na tom budete, pokud jste sama, náklady na bydlení, jídlo aby jste vlivem dalšího koně neskončila s dluhem na nájmu a.t.d. Kapacita skladovacích prostor na seno slámu. Já bych srdcovce asi neodolala. Já mám koně jednoho, mám strašné nutkání pořídit vnučce (až vyroste) kobíka, i když jsem finančně zajištěná, v nájemní stáji by to byla za dva koně téměř půlka mé výplaty, mít koně doma, šla bych do toho ihned. takhle to budu muset probrat s manželem,pro vnučku poníka, už vidím jak jihne......

OT:Vnučku? Ty vado a já Vám tykám. To se omlovám, měl jsem Vás nevím proč za tak 20-ti letou holku. Konec OT.😂

6.1.2019 09:12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
OT:Vnučku? Ty vado a já Vám tykám. To se omlovám, měl jsem Vás nevím proč za tak 20-ti letou holku. Konec OT.😂

Že by vrstevníci? Jo, dvacítka by se mi líbila..........

6.1.2019 09:21
deauville

XXX.XXX.79.246

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak asi by se to utáhnout dalo z patnácti tisíc,ale musel by si člověk odříct víc věcí okolo.

Tak lze leccos, nevíme nic dalšího o životním stylu zadavatelky atd. Nemyslím to konfrontačně, já bych se budila hrůzou, mít tři koně a jen tu výplatu, kterou má zadavatelka. Mě to přijde málo i na jednoho koně, ačkoliv mám koně ve stáji kousek za Prahou, což situaci samozřejmě zkresluje.

Srdcovku chápu, rozum by mi to ale nedovolil.

6.1.2019 09:31
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak myslím že platit ustájení koně kousek za Prahou úplně v pohodě pokryje tři koně doma, ale třeba se mylím

6.1.2019 11:12
pucek-l

XXX.XXX.213.196

Jako abych řekla pravdu, tak platit ustájení u Prahy a mít tři koně doma, tak to na tom budu i se 3ma konma líp. A je jasné, že s mým platem bych u Prahy neuživila opravdu ani toho jednoho koně, ale tady u nás na valachoch je to jiné.

Koně mám pastevně a i přes to sucho co u nás panovalo jsme neměla problém s trávou (a to jsem tady měla ještě na léto od známých 2koně navíc)

Hodila jsem si to na papír a ten jeden kůň doma navíc není zas taková položka. (neberu v potas kdyby byl nějaký vážný zdravotní problém, ale to může být i teď když jsou dva)

A na jednu stranu když vidím za co jsou někteří ochotni utratit hrůzu peněz a nebo jsou schopni propit výplatu v hospodě, to ty peníze radši narvu do koní. A k odříkání si věcí, nejsem člověk, který by si i tak kupoval třeba trička za tisíce, to bych nedala i kdybych ty koně neměla.

Děkuji všem za příspěvky, každý mi dal něco k zamyšlení a promyšlení.

Neregistrovaný uživatel

6.1.2019 11:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Já bych se bála spíš těch smluvních pozemku a nákupu sena, jestli jsou koně dva nebo tři už rozdíl neni. Já si, to jen tak mimo, všimla, že když je sudy počet koní ve stádě, je to lepší. Ale to asi už čtyři a více 🙂

6.1.2019 15:40
deauville

XXX.XXX.175.69

Rozhodnutí je pochopitelně na Vás. Vydělávám víc než Vy, ale mám koně v komerčním ustájení, takže ty proporce v zásadě nejsou tak odlišné.

Ale řeknu to teda ještě jinak - a naložte s tím podle svého uvážení, pochopitelně. Před osmi lety jsem si vzala do péče vysloužilého parkuráka (tehdy 16 let, důvodem byla počínající artróza, která bránila sportovnímu využití, ale rekre nikoliv). Taky srdeční záležitost. Dostala jsem ho zdarma (co taky s ním, že...), ve standardním zdravotním stavu, přiměřeně věku a využití. Do cca 20 let bylo všechno OK, pak se ale začaly kumulovat zdravotní obtíže, dané jednak sportem, jednak genetikou - nohy, zuby, oko... za poslední čtyři roky jsem za vet. péči dala přes 100 000 Kč, naštěstí zatím všechny chirurgické zákroky mohly proběhnout ve stáji, nemusela jsem ho nikam vozit.

Udělala jsem to, protože jsem cítila, že to tak mám udělat. Ale znova už bych to neudělala. Ten stres je velký, zvlášť když má člověk těch koní víc a musí brát v úvahu i ty ostatní. Otázkou je, zda by v opačném případě (kdybych ho nevzala) nebyl stres ještě větší. Ale to je "kdyby".

Neregistrovaný uživatel

6.1.2019 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jo čtyři koně v nájemní stáji platí teď můj povedený bratránek co utekl od rodiny.Hele ten je teď pořád bez peněz.Již jsme se konečně potkali a on u mě sonduje jak to vypadá doma?😂 Jestli jsem s jeho manželkou něco měl a tak.Noo kafe ty voe.😂 Tak bere kolem čtyřiceti a nic mu nezbývá prakticky.Jen pro představu co stojí čtyři koně v ustájení a ne nějaký zapadákov.

Přidejte reakci

Přidat smajlík