Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je to prosím s předkupním právem na koně?
Řekněme,že bych chtěla koupit hříbě a majitelka si do smlouvy chce dát předkupní právo. Jak je to s kupní cenou v případě,že bych se třeba za 10let rozhodla koně prodat a za tu dobu bych ho "zhodnotila" výcvikem? Nemyslím tím na ofiko závodech,ale s koněm bude kopa práce na výchově,obsedání,přiježdění např. i pod trenérem atd. Nějak nemám zkušenost s předkupním pravém, to jako koupím koně za nějakou cenu a za třeba těch 10let ho prostě vrátím původní majitelce za stejné peníze? To mi přijde jak pronájem s vratnou kaucí :) Kdo s tím má zkušenosti prosím? Díky
Pro rejpaly,nehodlám kupovat koně s vidinou zisku v budoucnu,jen mě to prostě zajímá,jak to funguje v reálném životě.
Lou
napsal(a):
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je to prosím s předkupním právem na koně?
Řekněme,že bych chtěla koupit hříbě a majitelka si do smlouvy chce dát předkupní právo. Jak je to s kupní cenou v případě,že bych se třeba za 10let rozhodla koně prodat a za tu dobu bych ho "zhodnotila" výcvikem? Nemyslím tím na ofiko závodech,ale s koněm bude kopa práce na výchově,obsedání,přiježdění např. i pod trenérem atd. Nějak nemám zkušenost s předkupním pravém, to jako koupím koně za nějakou cenu a za třeba těch 10let ho prostě vrátím původní majitelce za stejné peníze? To mi přijde jak pronájem s vratnou kaucí :) Kdo s tím má zkušenosti prosím? Díky
Pro rejpaly,nehodlám kupovat koně s vidinou zisku v budoucnu,jen mě to prostě zajímá,jak to funguje v reálném životě.
předkupní právo znamená jen to, že až ho budete chtít prodat, tak přednostně máte oslovit bývalou majitelku. Nicméně cenu si určujete samozřejmě jen a pouze vy sama. I kdybyste ho koupila a za měsíc prodávala tak můžete dát cenu jakou chcete vy sama.
lenacia
napsal(a):
předkupní právo znamená jen to, že až ho budete chtít prodat, tak přednostně máte oslovit bývalou majitelku. Nicméně cenu si určujete samozřejmě jen a pouze vy sama. I kdybyste ho koupila a za měsíc prodávala tak můžete dát cenu jakou chcete vy sama.
Aha,děkuji za informaci :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vše budete mít definované ve smlouvě, pokud se vám podmínky líbit nebudou, tak navrhněte jejich úpravu. Většinou to prostě pouze znamená, že kdybyste se koně rozhodla prodat, měla byste o tom informovat bývalého majitele a počítat s ním jako s prvním zájemcem. Píšu "měla," protože by mě zajímalo, jak je předkupní právo vymahatelné v praxi, zvláště v případě hříběte prodaného za pár desítek Kč. On totiž papír snese všechno.
Já bych ale takovouto smlouvu nepodepsala, stejně jako bych nepodepsala nic, kde se po mně chce fotograficky dokládat wellfare koně atd. Je to můj osobní přístup plynoucí z cynického úsudku, že pokud těm majitelům tak hrozně záleží, co s koníčkem bude, nemají ho prodávat. Samozřejmě ráda informuji chovatele, jak se od něj zakoupené zvíře má, případně pokud budu nucena ho prodat, ale na bázi základní lidské slušnosti :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jen bych nastínil takovou modelovou situaci.Koně bych koupil,podepsal předkupní právo ve smlouvě a vše by se zdálo "ažuro".Potom za čas bych koně daroval kamarádovi a teprve ten by ho prodal.Dar lze sice vyžadovat zpět,ale po omezenou dobu a hlavně bych ho musel chtít já zpět.Což bych nechtěl.Co by v tomto případě dělala původní majitelka,když k prodeji nedošlo? Do smlouvy by bylo lepší napsat i zákaz darování podle mě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jen bych nastínil takovou modelovou situaci.Koně bych koupil,podepsal předkupní právo ve smlouvě a vše by se zdálo "ažuro".Potom za čas bych koně daroval kamarádovi a teprve ten by ho prodal.Dar lze sice vyžadovat zpět,ale po omezenou dobu a hlavně bych ho musel chtít já zpět.Což bych nechtěl.Co by v tomto případě dělala původní majitelka,když k prodeji nedošlo? Do smlouvy by bylo lepší napsat i zákaz darování podle mě.
Normalni clovek s bezne chapanym predkupnim pravem problem nema. Mela jsem ho u vsehc koni pri koupi i prodeji. V podstate bylo ve smlouve zaneseno jen ze v pripade prodeje ci darovani treti osobe jsem povina kone za stejnych podminek jako ostatnim zajemcum nabidnout jako prvni puvodnimu majiteli (v pripade prodeje mnou tedy me). Ciste spis pro info kam ten kun jde nebo ze se prodal nez v nejake touze lustrovat majitele nove apod.
Do smlouvy si můžete napsat co chcete, ale vymahatelné je pouze to, co je ze zákona možné. Předkupní právo má význam pouze tehdy, kdy koně vlastní dva majitelé ( nebo více) a zpravidla navzájem si potvrdí, že kdyby někdo chtěl prodat svou polovinu koně, přednostně ho nabídne tomu druhému dřív, než ho nabídne cizímu. Pokud někdo svůj majetek prodá jako komplet, ztrácí k němu jakoukoliv právní vazbu. To je, jako kdyby chtěl smluvně zatěžovat cizí majetek, třeba sousedovo auto, což je nesmysl. Kdyby prodal 99%koně a nechal si 1%, pořád má k němu vazbu a předkupní právo má význam.
Chápu původní majitelku, že má k hříběti vztah a že chce mít jakous takous kontrolu nad jeho budoucností. Klidně bych jí předkupní právo podškrábla ať bude jaké bude, protože ze zákona stejně žádný význam nemá a je jen na vás, komu časem koně prodáte a za jakou částku.
kobylka> Ach jo, proč se vyjadřujete k věcem, o kterých nic nevíte? Samozřejmě že předkupní právo je možné... NOZ, §2140 a následující.
Pomiňme fakt, že většina lidí se soudit nebude. I přes to než uzavírat smlouvu kterou nehodlám dodržet (což je taková malá česká pra*árnička, že?) je lepší smlouvu neuzavřít. Jak už psala diskutující výše - pokud někomu tak strašně moc záleží na welfare jeho koně, tak ho nemá prodávat. V okamžiku kdy ho prodá, má to být definitivní. Samozřejmě, pokud kupující časem koně prodává, může oslovit i původního majitele (má-li to smysl). Ale mělo by to být spíše na mezilidské slušnosti než na nucení v letité smlouvě.
Takže opět doporučení tazatelce - kupte si koně nezatíženého nejen podmínkami, ale ani očekáváními prodávajícího...
Děkuji všem,považuji se za slušného člověka a nejde mi o to,že bych nechtěla dodržet smlouvu,resp. to,co slíbím. Chápu,že má majitelka k hříběti vztah,když ho má ze své kobylky. Určitě bych neměla problém ji koně v případě prodeje nabídnout jako první,jen mi jde o tu kupní cenu,protože hříbě,které má tak základy vodění a zvedání nohou,určitě bude mít nižší cenu než kůň třeba v 8mi letech příježděný/zaskákaný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Lou
napsal(a):
Děkuji všem,považuji se za slušného člověka a nejde mi o to,že bych nechtěla dodržet smlouvu,resp. to,co slíbím. Chápu,že má majitelka k hříběti vztah,když ho má ze své kobylky. Určitě bych neměla problém ji koně v případě prodeje nabídnout jako první,jen mi jde o tu kupní cenu,protože hříbě,které má tak základy vodění a zvedání nohou,určitě bude mít nižší cenu než kůň třeba v 8mi letech příježděný/zaskákaný.
Pokud chcete mít jistotu a chcete vědět co vlastně podepisujete,vemte návrh smlouvy a jděte za právníkem.On popřípadě doplní některé věci a upozorní vás na možná rizika.Já se teprve například tam dozvěděl,že pokud potom soud shledá "nesrovnalost" ve smlouvě,shodí jí ze stolu a postupuje podle platného OZ.Jinak je to u právnických osob samozřejmě.
já mám pocit že jsem někde četla že předkupní právo je že až budete koně nabízet, tak oslovíte prvně majitele. cena je taková za kolik budete chtít prodávat, určitě nebude cena za hříbě jako za koně co dobře závodí. nemůžete ale říct že jemu ho prodáte za 200 tis. a pak ho prodáte za 20 tis. (stejně si myslím že by se tohle blbě soudilo).
já bych s tím problém neměla,kdybych koně prodala že by si ho přednostně mohl koupit majitel u kterého se narodil.
"já mám pocit"... Co mi to jen připomíná... Asi scénu z filmu Kvaska "Nemáš náhodou pocit, že nám tady pod zadkem teče ropa? Že bysme někoho zavolali, aby to vykopal benzínku"
entnies - pokud nejste funkčne negramotná, jistě zvládnete přeslabikovat celých těch deset paragrafů NOZ, tedy mezi 2140 a 2149. A tam si i najdete, jak že je to předkupní právo realizováno. Když už někomu radíte na diskusi, neměla byste místo pocitů raději vědět, jak je to doopravdy? A když o tom nic nevíte, proč si to nezjistíte dřív, než ventilujete svůj pocit...
Ne, fakt. Myslím že tazatelku zajímá jak to je, ne jaký má kdo pocit, jak by to třeba mohlo být... ach jo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tady je i ta "výhrada o koupi zpět".Jak vidíte není to vůbec tak snadné a třeba u movité věci zanikne právo za tři roky.Fakt bych šel za právníkem já osobně.☺️
http://obcanskyzakonik.justice.cz/index.php/smluvni-pravo/konkretni-zmeny-ve-zvlastni-casti/kupni-smlouva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
etnies86
napsal(a):
já to louskat nepotřebuju, takže to za nikoho dělat nebudu. psala jsem jen co jsem četla s tím, že za informaci neručím :)
V pohodě,odemne to vůbec nebylo nic na vás.Já než to našel,tak jste Vy dala příspěvek dřív.🤗
etnies86
napsal(a):
já to louskat nepotřebuju, takže to za nikoho dělat nebudu. psala jsem jen co jsem četla s tím, že za informaci neručím :)
Jasně. Tak rovnou napište "Já o tom nic nevím, ale než mlčet, to raději uveřejním nějakou pitomost, aby všichni věděli, že umím psát".
Víte, diskuse by měly sloužit k tomu, aby tazateli někdo poradil. Leč, to předpokládá, že ten kdo radí o tom něco ví. A když o tom nic neví, tak nemá radit, ale má si svá písmenka schovat na témata o kterých něco ví...
Hm, ale možná jsem staromódní a účelem diskuse je něco zaplácat, i když je to pitomost. Možná že čím více plácáte, tím více se cítíte dospělá... Takže jestli jste etnies takto "moderní", tak to sorry jako.