Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2019 17:57
neluše

XXX.XXX.146.210

Prosím zkušené o radu.
Jak mám správně naklíčit ječmen pro kobylu?
Ještě jsem to nedělala, chtěla bych předejít zkysnutí a plísni.
Kolik si toho mám namočit pro jednu kobylku teplokrevníka?
Na jaké dávce na den začít?
Jak dopředu si namočit novou dávku, než sežere předchozí už naklíčenou?

Jak to děláte vy?

Děkuji za rady.

9.1.2019 08:16
L.A.S.

XXX.XXX.13.30

Nejsem zrovna zkušenná, naklíčený ječmen krmím teprve 2 měsíce.
Do kastrůlku dám cca půl litru ječmene, zaleju studenou vodou (vody alespoň 2x více než ječmene) a nechám do druhého dne. Sleju, důkladně propláchnu v cedníku, vrátím do kastrůlku, přiklopím (ne úplně). Další den už ječmen puká, může se krmit. Začala bych velmi opatrně, max 1 polévková lžíce. Vždy nabírám ten mokrý ječmen zespodu, zároveň promíchám. Při pokojové teplotě mi zatím nikdy nezkysnul. Pro jistotu je možné ho znovu propláchnout a zcedit. Nyní krmím ráno a večer 2 pol. lžíce, nový ječmen připravuji, když zbývá tak 1/3 toho prvního.

12.1.2019 19:14
neluše

XXX.XXX.146.210

Moc děkuji za reakci. Nedalo mi to a ještě jsem pátrala, protože se mi 1 lžíce zdála málo.
Jasně, musí se začít pomalu, ale až takhle pomalu.... 🙂

Našla jsem toto.

DUŠNÍ KONĚ

Velmi diskutované a časté téma a bohužel i problém velké části koní... Mám pro vás ale velmi dobrou zprávu. Tento problém jde léčit a ZCELA VYLÉČIT!!!
I já si tímhle martýriem prošla a přestože to nebylo lehké, zvítězili jsme :-)
A jak to tak často bývá - v jednoduchosti je síla.

Mému koni bylo 12 let a trpěl těžkou dušností a takovými záchvaty, že nebyl schopen vyjít ani malý kopeček bez toho aby lapal po dechu s vyplazeným jazykem a drtivým kašlem. Zoufale jsem každý měsíc nasazovala Sputolizin a Ventipulmin, jediné, velice drahé a krátkodobé léky na tuto "nemoc".
Ono v podstatě ani o nemoc nejde ale o alergické reakce větš na plíseň, na kterou jsou koně obzvlášť citliví, nebo na prach. Jde tedy o oslabení organizmu, proto se tento problém vyskytuje spíše u starších nebo špatně živených koní.
Léky které jsem používala mě stály nesmírné peníze a pomohli opravdu jen ve chvíli kdy se braly. Pak se problém vracel.
Začala jsem hledat po knížkách, bylinkách, léčitelích...až se mi dostala do ruky jedna knížka velmi dobrého ale velmi kontroverzního českého léčitele, který uváděl, že astma a jakékoli alergie u lidí jsou velice lehce a TRVALE léčitelné, kombinací bifi kvasnic a obilných klíčků...
Velice mě to zaujalo a začala jsem pátrat ¨. Zjistila jsem že na trhu jsou k dostání kvasnice pro koně a dokonce i pivovarské. A to velmi levně. Sehnala jsem si kvalitní ječmen a pokus mohl začít. Půl kýble ječmene jsem zalila studenou vodou a nechala do druhého dne stát. Pak jsem všechnu vodu odlila a zrní prohodila a nechala lehce zakryté do dalšího dne. To už zrnka začaly pukat. Mí koně si špatně zvykají na nová krmení tak jsem první den dala jen půl hrnku nabobtnalého zrní bez kvasnic. Mému koni to docela chutnalo a tak jsem druhý den stejné množství poprášila i troškou kvasnic.... Prošlo to. :-) Další den jsem dávku zrní opět zvýšila a přidala i trošku víc kvasnic. To už byly klíčky pěkné a koníkovi to chutnalo čím dál víc. Každý den je ale nutné zrní v kýblu PROHODIT!! aby se to mokré zespoda dostalo nahoru a nezačlo kvasit nebo plesnivět. Koni vždy dáváme to MOKRÉ zrní. A zase zakrýt. Postupně jsem dávku kvasnic zvyšovala až jsme se během 14 dnů dostali na 1 lžíci kvasnic a 1 hrnek naklíčeného ječmene. Půl kýble mi vydrželo asi tak na týden krmení velkého koně a koncem týdne už se tvoří úplné chuchvalce klíčků po kterých se koně mohou utlouct (jelikož už to nejde nabrat dávala jsem velkou hrst).
Když jsem klíčky spotřebovala hned jsem si namočila zas další zrní abych mohla v léčbě pokračovat a nepřerušovat ji.
Asi po měsíci se dostavili účinky, kterých jsem si nemohla nevšimnout.
Pokaždé když jsme jeli na vyjíždku trvalo tak půl hod než se mi kůň vykašlal, rozchodil a prohřál a byl schopen jakéhosi pohybu. "Pískání" ale větš nepřestalo ani potom i když kašel polevil.
Ten den jsme vyjeli jako vždy a já čekala po prvním kopečku záchvat kašle - a nic...
Koník sice funěl ale ani obvyklé pískání jsem neslyšela a asi jen jednou - aby se neřeklo - lehce zakašlal. Celou vyjíždku jel s chutí i v klusu a jen trochu ztíženě dýchal ale žádný kašel ani sípání..
Nemohla jsem věřit že tak "obyčejné"korunové a běžné věci dokázali takovou změnu.
V léčbě jsem pokračovala ještě 2 roky bez přestávky a můj kůň je od té doby absolutně bez problémů.
Zmizelo "pumpování"břichem a vrátilo se normální dýchání hrudníkem, opět byl živý s chutí si zaběhat a i když mu občas vytekla žlutá nudle, už jsem to považovala jen za dobré znamení a známku toho že vše to špatné jde ven a odchází ..
A tak to také bylo :-)

13.1.2019 08:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

To neluše
Odkud je to, co jste citovala?

13.1.2019 18:31
neluše

XXX.XXX.146.210

Sisi, citovala jsem z fb skupiny Dušní koně.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1562661197077217&id=100000000543760

Snad to půjde otevřít.

13.1.2019 20:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

neluše napsal(a):
Sisi, citovala jsem z fb skupiny Dušní koně.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1562661197077217&id=100000000543760

Snad to půjde otevřít.

nejde
Zkusím přímo ty dušné koně, na FB jsem.

23.1.2019 17:17
neluše

XXX.XXX.146.210

L.A.S. napsal(a):
Nejsem zrovna zkušenná, naklíčený ječmen krmím teprve 2 měsíce.
Do kastrůlku dám cca půl litru ječmene, zaleju studenou vodou (vody alespoň 2x více než ječmene) a nechám do druhého dne. Sleju, důkladně propláchnu v cedníku, vrátím do kastrůlku, přiklopím (ne úplně). Další den už ječmen puká, může se krmit. Začala bych velmi opatrně, max 1 polévková lžíce. Vždy nabírám ten mokrý ječmen zespodu, zároveň promíchám. Při pokojové teplotě mi zatím nikdy nezkysnul. Pro jistotu je možné ho znovu propláchnout a zcedit. Nyní krmím ráno a večer 2 pol. lžíce, nový ječmen připravuji, když zbývá tak 1/3 toho prvního.

L. A. S. Jak vypadá tvůj ječmen? Už ho krmím 10.den a chuchvalce klíčků nikde.
První kbelík budu mít zkrmený, tak jsem namočila druhý. Nezkislo to, ani plíseň se neobjevila, takže dobrý.
Jen mi začala dušná ponice hůř dýchat. Nevím jestli to je z toho, nebo počasím. Nicméně vysadila jsem ho u ní a uvidíme. Zdravé kobyle velice chutná 🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík