Veterinární prohlídka před koupí koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2019 15:27
Alejadro

XXX.XXX.193.13

Dobrý den,

plánuji koupi koně a zajímá mě, zda někdo z vás nemá nějaké tipy ohledně veterinární prohlídky před koupí. Můj známý takhle dal koně pokaždé před koupí vyšetřit a u více z nich nakonec zjistil, že má vážné zdravotní problémy, takže zaplatil cca 15tisíc za koně, které pak ani nekoupil. Mám z tohohle strach. Někteří lidé rádi poupravují pravdu a když chtějí koníka prodat tak o něm napovídají,
jak nemá žádné zdravotní problémy, i když o nějakých vědí dopředu a člověk pak objede pár koní a pomalu mu už nezbydou peníze, aby si mohl koně pořídit a řádně ho zaopatřit.
Vím, že s tím se asi nedá nic moc dělat, ale kdyby náhodou někdo měl podobné zkušenosti, budu rád za každou radu.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2019 15:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Napište do vahledávače zde na ifauně,klíčové slovo "koupě koně".Vypadne na vás záplava témat již zde probíraných.☺️ Jinak strach máte oprávněný a opodstatněný.Moře podvodníků.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2019 15:43

Rozhodně veterinární prohlídku požadujte a to veterinářem, kterého si sjednáte a ke koni přivezete Vy sám. Pokud se Vám náklady na prohlídku zdají vysoké (což v porovnání s kupní cenou koně a celkovými náklady na jeho život rozhodně nejsou), koně si nekupujte, je to bezedná kasička a velký žrout (nejen) peněz. Toto je opravdu "pakatel".
Navíc ani důkladná prohlídka Vám nezaručí, že kůň je skutečně zdravý a není zatížen např. genetickými nemocemi, které se na místě při běžné prohlídce odhalit nedají.

10.1.2019 16:35
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

Vezměte si někoho zkušeného s sebou, kdo koním rozumí a dokáže dobře rozpoznat kulhání.
Hodně se zapomíná na takové ty základní věci, co si ověřím před koupí sám, tvrzení majitele o zdravotním stavu je irelevantní. Berte v potaz, že jediné pravdivé tvrzení toho, co chce koně prodat je věk, barva, a pokud má kůň nejakou identifikaci, tak snad věk a plemeno. Zbytku neveřím a sám spoléhám na své smysly a zkušenosti, pokud cokoli smrdí, dávám ruce pryč.
Nenechte se vmanipulovat do nějakého rychlého zkoušení pod sedlem, ale ke koni běžte, prohmatejte mu důkladně nohy - kdejakou bouli, změny na šlachách atd. odhalíte i vy sami, bez veterináře. To samé hřbet - na prohmatání se nešklebí, necuká, neuhýbá?
Pokud je vše v pořádku, nechám si koně předvést v kroku a klusu bez sedla na rovném povrchu - nekulhá? Nějaké nepravidelnosti v chodu?
Pak si nechám koně předvést pod sedlem, následně sedám na koně sám. A pozoruju - pravidelnost chodů, neochota k ohnutí na stranu, zatuhlost, atd.
Pokud se mi cokoli z výše uvedeného nezdá, nebo prodávající nechce něco z toho umožnit, koně nekupuji a veterináře na prohlídku si beru pouze v případě, že se mi vše jeví na pohled i na pohmat v pořádku, jinak ne.
Ze zkušenosti se 90% těchto "skrytých vad" dá odhalit i takto, problém je ten, že většina kupujících se na tohle vůbec neptá (celkem jsem prodávala za život 3 koně, ani jeden zájemce se neobtěžoval prohmatat koni nohy), a pokud tohle při prohlídce koně před koupí udělám já, koukají na mě jako tele na nová vrata.
Hodně štěstí, a ať koupíte koně, co vyhovuje požadavkům!

10.1.2019 17:16
Alejadro

XXX.XXX.193.13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rozhodně veterinární prohlídku požadujte a to veterinářem, kterého si sjednáte a ke koni přivezete Vy sám. Pokud se Vám náklady na prohlídku zdají vysoké (což v porovnání s kupní cenou koně a celkovými náklady na jeho život rozhodně nejsou), koně si nekupujte, je to bezedná kasička a velký žrout (nejen) peněz. Toto je opravdu "pakatel".
Navíc ani důkladná prohlídka Vám nezaručí, že kůň je skutečně zdravý a není zatížen např. genetickými nemocemi, které se na místě při běžné prohlídce odhalit nedají.

To určitě udělám. Samozřejmě mi náklady vysoké nepřijdou, jenom bych rád předešel podobným situacím, kdy budu platit vyšetření hodněkrát a pokaždé se něco závažnějšího najde. Ale samozřejmě, i kdyby se to stalo, stojí to za to. Děkuji Vám za radu.

10.1.2019 17:18
Alejadro

XXX.XXX.193.13

Slon Indický napsal(a):
Vezměte si někoho zkušeného s sebou, kdo koním rozumí a dokáže dobře rozpoznat kulhání.
Hodně se zapomíná na takové ty základní věci, co si ověřím před koupí sám, tvrzení majitele o zdravotním stavu je irelevantní. Berte v potaz, že jediné pravdivé tvrzení toho, co chce koně prodat je věk, barva, a pokud má kůň nejakou identifikaci, tak snad věk a plemeno. Zbytku neveřím a sám spoléhám na své smysly a zkušenosti, pokud cokoli smrdí, dávám ruce pryč.
Nenechte se vmanipulovat do nějakého rychlého zkoušení pod sedlem, ale ke koni běžte, prohmatejte mu důkladně nohy - kdejakou bouli, změny na šlachách atd. odhalíte i vy sami, bez veterináře. To samé hřbet - na prohmatání se nešklebí, necuká, neuhýbá?
Pokud je vše v pořádku, nechám si koně předvést v kroku a klusu bez sedla na rovném povrchu - nekulhá? Nějaké nepravidelnosti v chodu?
Pak si nechám koně předvést pod sedlem, následně sedám na koně sám. A pozoruju - pravidelnost chodů, neochota k ohnutí na stranu, zatuhlost, atd.
Pokud se mi cokoli z výše uvedeného nezdá, nebo prodávající nechce něco z toho umožnit, koně nekupuji a veterináře na prohlídku si beru pouze v případě, že se mi vše jeví na pohled i na pohmat v pořádku, jinak ne.
Ze zkušenosti se 90% těchto "skrytých vad" dá odhalit i takto, problém je ten, že většina kupujících se na tohle vůbec neptá (celkem jsem prodávala za život 3 koně, ani jeden zájemce se neobtěžoval prohmatat koni nohy), a pokud tohle při prohlídce koně před koupí udělám já, koukají na mě jako tele na nová vrata.

Mockrát děkuji. Určitě Vaše rady uplatním.

Neregistrovaný uživatel

10.1.2019 17:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Alejadro napsal(a):
To určitě udělám. Samozřejmě mi náklady vysoké nepřijdou, jenom bych rád předešel podobným situacím, kdy budu platit vyšetření hodněkrát a pokaždé se něco závažnějšího najde. Ale samozřejmě, i kdyby se to stalo, stojí to za to. Děkuji Vám za radu.

Trochu to připomíná autobazar..Chce to hledat a rovnou do telefonu říct,že vezete veterináře.Ti co nesouhlasí rovnou vynechat.Hodně štěstí a ať se má koník u vás dobře.☺️

10.1.2019 17:37
koně

XXX.XXX.174.63

Alejadro napsal(a):
Dobrý den,

plánuji koupi koně a zajímá mě, zda někdo z vás nemá nějaké tipy ohledně veterinární prohlídky před koupí. Můj známý takhle dal koně pokaždé před koupí vyšetřit a u více z nich nakonec zjistil, že má vážné zdravotní problémy, takže zaplatil cca 15tisíc za koně, které pak ani nekoupil. Mám z tohohle strach. Někteří lidé rádi poupravují pravdu a když chtějí koníka prodat tak o něm napovídají,
jak nemá žádné zdravotní problémy, i když o nějakých vědí dopředu a člověk pak objede pár koní a pomalu mu už nezbydou peníze, aby si mohl koně pořídit a řádně ho zaopatřit.
Vím, že s tím se asi nedá nic moc dělat, ale kdyby náhodou někdo měl podobné zkušenosti, budu rád za každou radu.

Rada jediná,zkuste se u koní naučit co nejvíce vy sám.
Tzn. abyste poznal běžné vady jako je slepota,dušnost,muchařina,deformity a nepravidelnosti na nohách a zádech .Problémy při pohybu.
Taky mívají koně různé bradavice,sarkoidy To mě tak narychlo napadá.
Pokud budete mít nakoukané tyhle vady a uvidíte je ,máte velkou výhodu.
To stačí u koně za pár tisíc.Vyhodnotíte si sám jestli vám stačí zvíře podmínečně pohyblivé,celé léto se drbající,nebo vidící jen občas
U dražšího koně pro kterého máte nějaký konkrétní cíl a využití samozřejmě vzít sebou svého ověřeného veterináře.Takového také můžete získat tím,až někde u cizích se budete vyskytovat a učit .A uvidíte jeho postoj a práci.

10.1.2019 18:25
lento

XXX.XXX.28.201

Taky doporučuju veterináře a prohlédnou opravdu úplně všude. Já kupovala koně, měl krásné " suché " nohy. Jedna ohybovka se vetovi moc nezdála a na RTG se zjistily velké závady - a to byl mladý 4letý kůň - prodávající za něj chtěl 90 tis. Navíc koně můžou být pod vlivem léčiv, aby se kulhání neprojevilo.

10.1.2019 19:58

Jinak důkladnou prohlídku samotným kupujícím beru při první návštěvě jako samozřejmost. Návštěva veterináře jako další krok.
Já osobně si chci koně také sama povodit, odvést např. z výběhu, vypucovat, nasedlat. Prostě zkusit běžnou manipulaci.

11.1.2019 13:43

Alejadro napsal(a):
Dobrý den,

idealni je pockat na jaro. mucharina se v zimni srsti tezko pozna. na druhou stranu na zimu jsou kone levnejsi

12.1.2019 13:39

Na první návštěvu můžete jet sám, abyste si koně vyzkoušel, jestli si sednete. Na druhou si vezměte s sebou zkušeného člověka, který se celý život kolem koní pohybuje. Zkušení praktici mají koňský pohyb v oku, ze zkušenosti ví, na co si dát pozor a co zkontrolovat, spoustu věcí už poznají intuitivně. Veterináře vezměte na třetí návštěvu, ale počítejte, že téměř na každém koni je něco.
A verdikt nevhodný podle veta také nemusí být definitivní.
Na co se zaměřit už tu bylo řečeno.
V základu, při první návštěvě můžete ještě sledovat, jestli kůň nemá kdekoli po těle otoky nebo stopy po úrazech. Měli jsme takto koně se zlomenými zahojenými žebry, měl pak problém s podbřišníkem. Stav kopyt. Jestli není výtok z nosu, zda jsou čisté oči, nejsou nateklé uzliny, nápadná apatie, průjem. Někdy, pokud má kůň problém s kašlem, pro vyvolání reakce stačí stisk rukou na spodní straně krku.

12.1.2019 21:15
Arbora

XXX.XXX.88.35

Slon Indický napsal(a):

Pekný príspevok, ale veta by som brala, aj keby mi prišiel kôň zdravý. Bola som ako doprovod na skvelého koňa, prvý majiteľ, kôň nešportoval, rekreačne jazdený, pod sedlom paráda, na ohybovky v pohode, žiadna reakcia a čisté nožky. No a na rtg skostnatené chrupavky obe predné nohy, a to pomerne dosť. Ja by som takéto veci pred kúpou chcela vedieť, na rekreáciu to nemusí nejako vadiť a neprejaví sa to trebárs roky. Na druhej strane, kôň môže byť pokojne opichaný, aby nekríval a začne krívať po mesiaci, potom riešiť reklamáciu...

12.1.2019 22:24
Slon Indický

XXX.XXX.246.171

Arbora napsal(a):
Pekný príspevok, ale veta by som brala, aj keby mi prišiel kôň zdravý. Bola som ako doprovod na skvelého koňa, prvý majiteľ, kôň nešportoval, rekreačne jazdený, pod sedlom paráda, na ohybovky v pohode, žiadna reakcia a čisté nožky. No a na rtg skostnatené chrupavky obe predné nohy, a to pomerne dosť. Ja by som takéto veci pred kúpou chcela vedieť, na rekreáciu to nemusí nejako vadiť a neprejaví sa to trebárs roky. Na druhej strane, kôň môže byť pokojne opichaný, aby nekríval a začne krívať po mesiaci, potom riešiť reklamáciu...

To jsem se špatně vyjádřila, byla tím myšlena prvotní návštěva a odpověď na původní dotaz, jak vyselektovat koně ke koupi. Pokud se mi něco nezdá rovnou, veta na předkupní prohlídku neberu, je to v posledním odstavci. Tj jsem myslela postup:
1) důkladně prohlédnou a vyzkouším sama, ideálně s někým zkušeným, pokud vše ok, tak
2) pozvu si veta na předkupní prohlídku, v rozsahu toho, co od koně požaduji.

13.1.2019 10:33
Arbora

XXX.XXX.88.35

Takto mi to dáva zmysel

Přidejte reakci

Přidat smajlík