Jakou deku?

Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2019 11:21
vattunka

XXX.XXX.157.189

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou,neboť jsem nikde nenašla odpověď,i když jsem to tu přečetla křížem krážem.
Takže před týdnem mi dovezli ze Slovenska kobylu na pastevní ustájení jako na důchod,jenže je z boxu,kde byla na noc bez deky a na celý den chodila ven do výběhu,když byla zima dostala deku,s tou přijela,jenže deka je už promokavá,takže se musí pořídit jiná.Našla jsem na ní velikost 165/215 a 1680den.Jenže nikde nebyla gramáž,jak to zjistím?přímo tuto deku jsem u nás nenašla,je to HKM Lauria Garelli.Kobyla je ST,nic moc nasrstěná,zatím byla u nás na boxe,venkovním a chodila na den do výběhu s odpockou,co si taky dovezla,jenže jak půjde do stáda,potřebuje nepromokavou.Kobyla je 16 let ve velmi dobré výživové kondici.
Otázka zní,jakou gramáž nejlépe zvolit?300g se mi zdá moc,potřebuju aby tu deku měla odteď do jara,případně pak zase na podzim do jara,takže právě ta 300g,by byla pak už asi moc,stačila by jí jen gramaáž 150-200g?jakou máte zkušenost?
Ideálně jednu deku,ne za 6.000kč.jakou by jste vybrali?určitě bych zachovala ten den 1680,jenže v tom je omezený výběr,rozhodně ne 600den,to tu mám deky a nic nevydrží,máte někdo jen 1200den?případně tipy na konkrétní deky?kde koupit?
děkuji moc.

13.1.2019 12:03
lenacia

XXX.XXX.173.31

taky sem nechtěla jednu za 6000.... a nakonec ji mám a loni jsem si ji emohla vynachválit, protože vydržela všechno (až na malilinkou dírečku, kde se vytrhla látka ze švu), nepromokla, neprofoukla, i přes stopy zubů se neroztrhla, a je určená od -20 do +10 stupňů...
Ale třeba letos sem ji vůbec ještě nepoužila, má na sobě od Kentauru nepromokavou podšitou fleece a i přes poměrně časté blizardy a následně deště je pěkně suchá. Ale je pravda že začínám dávat deky vždy až ve chvíli, kdy řádně nasrstí.

13.1.2019 12:46
Arbora

XXX.XXX.88.35

Máme v stajni deky HKM, myslím, že dokonca iba 600D a minule to mal kolega na sebe pri cca 24h daždi a vydržal pod ňou suchý.
Každopádne majú aj 1200D a za pomerne slušné ceny. Niekde v diskusii síce niekto niečo písal, že prečo HKM nie, ale ja si nejak nepamätám, čo to bolo. Ak to má byť deka, ktorú kupujete cudziemu koňovi, tých cca 1500kč by nemuselo tak bolieť.
Ohľadom gramáží ťažko povedať, ktovie, aká bude ešte zima, či veľmi mokrá, alebo skôr suchá a mrazivá, či bude mať možnosť schovať sa do závetria, či ju využije, či ešte bude schopná dosrstiť...

13.1.2019 14:08
vattunka

XXX.XXX.157.189

Jen upřesním,že deku bude platit majitel,ale asi 6000kč za ní nedá.
Ano měla jsem v ustájení koně co měl takovou stříbrnou,nebo zlatou?deku Bucas asi za 10.000kč a jak píšete měl ji od podzimu do jara takže těch -20 do +10 stupňů přesně.Pak tu je další kůň staroušek 27 let a ten má právě obyč HKM 600den,jen podšitou fleesem,je tu několik zim a vždy mu to stačilo,ale přijel v létě nasrstil a teď už je chlupáč,to ona proti němu nemá žádnej porost.Jenže už má třetí deku prostě se to trhá a ten vrchní matroš je prostě jinej oproti tý 1680den.
Pak jsem měla dobrou zkušenost s dekama od Kentauru,taky jen podšitý a vyvýšený krk,měla to arabka,nic moc srst,nikdy nepromokla,nebyla jí zima,taky nebyla zateplená,tahle měla rozhodně lepší ten vyvýšený krm,u té HKM se to shrnuje a obrací,ale nezateče ani pod jednu.
Jenže já pořád nevím tu gramáž,mám pocit,že někde říkali,že 300g je už dost duchna a pro oholený koně,což ona není a mohla by mít slabší když má srst...
Bohužel u některých dek není ani uvedený ten Den,tak proto sháním konkrétní informace.děkuji.

13.1.2019 15:56
liva

XXX.XXX.244.129

1. Vezměte metr a kobylu změřte v zádech a od středu prsou po ocas.
HKM Laura Garielli mají specifický střih v oblasti plecí, takže kůň, který má deky jiných značek velikost155 bude Lauru potřebovat 165.
Deka jiné značky ve velikosti 165 by jí mohla být velkà.
2. Gramáž bych volila 150 - 200g.
Pokud chcete mít jistotu zvýšení tepelného komfortu, kupte deku s odnímatelným krkem.
3. 1200D je dostatečně pevný materiál. Existuje i deka 3600D od Equitheme a pak jsou deky s vrchní vrstvou z balistic nylonu, ale to už se dostáváme do cenové relace 5000,- a víc.

Pokud jde kobyla na pastevko, nebála bych se deky s pevným krkem.

13.1.2019 15:57
dsj

XXX.XXX.207.141

Já mám letos na staré A1/1 spíš zimomřivé tu nejobyčejnějí HKM 100g (teď přes mrazy měla 3 dny 200g RugBe, ale dnes jsem jí sundala protože byla zpocená) a je v pohodě. Na podzim jsem měla vyhlídlou tuhle deku: https://www.aurashop.cz/anglie/pro-kone/deky-a-bederky/nepromokave-zateplene-deky-termodeky/bez-krku/nepromokava-vybehova-deka-equitheme-tyrex-1200d-150g-13270.html ale nakonec jsem si řekla že zkusím jestli ta HKM vydrží ještě jednu zimu a zatím drží... jen mi nevyhovuje střih, je divně šitá přes plece, na kobyle mi připadá úzká i když mírama úzká není.

13.1.2019 16:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

vattunka napsal(a):
Jen upřesním,že deku bude platit majitel,ale asi 6000kč za ní nedá.
Ano měla jsem v ustájení koně co měl takovou stříbrnou,nebo zlatou?deku Bucas asi za 10.000kč a jak píšete měl ji od podzimu do jara takže těch -20 do +10 stupňů přesně.Pak tu je další kůň staroušek 27 let a ten má právě obyč HKM 600den,jen podšitou fleesem,je tu několik zim a vždy mu to stačilo,ale přijel v létě nasrstil a teď už je chlupáč,to ona proti němu nemá žádnej porost.Jenže už má třetí deku prostě se to trhá a ten vrchní matroš je prostě jinej oproti tý 1680den.
Pak jsem měla dobrou zkušenost s dekama od Kentauru,taky jen podšitý a vyvýšený krk,měla to arabka,nic moc srst,nikdy nepromokla,nebyla jí zima,taky nebyla zateplená,tahle měla rozhodně lepší ten vyvýšený krm,u té HKM se to shrnuje a obrací,ale nezateče ani pod jednu.
Jenže já pořád nevím tu gramáž,mám pocit,že někde říkali,že 300g je už dost duchna a pro oholený koně,což ona není a mohla by mít slabší když má srst...
Bohužel u některých dek není ani uvedený ten Den,tak proto sháním konkrétní informace.děkuji.

Pokud jen jedna deka,pak tato:
"Deka termo výběhová Bucas Power Extra HighNeck" je 300g, ale to není nic proti ničemu. Deka je schopná řešit venkovní teplotu vůči koni od -25°C do + 13°C. Mám ji na staré nemocné kobyle. Dnes je opravdu hnusně, z vyjížďy jsme se vraceli v dešti, navíc kobyla byla nakrmená a nevyběhaná, takže splavená. Sundala jsem sedlo, srovnala chlupy a hodila deku.
Deka je zároveň i odpocovací. Nějaké vysušování neřeším.
Mám tedy deku z druhé ruky, už je to poznat, ale pokud koby vydrží do příští zimy, koupím tutéž.
Pokud koupíte lehčí deku, např 150 g, může být, že v hnusném počasí bude kobylce zima. V teplejším zase v 200g horko.
Pokud více dek, budete střídat, jako já loňskou zimu. A furt jsem trnula, jestli ta deka,co kobyla má, je zrovna ta pravá.
Ne že bych tu Bucasku kobyle nechávala pořád. Beru ji domu vyschnout,očistit, nahřát. Po tu dobu má kobyla deku, která je pro dané počasí vhodná.
Kobyla měla síťovky, takže na zimu nenasrstila včas. Ne,že by byla holá,ale je spíš sameťáček než medvídek. Bez deky by to nedala.

13.1.2019 16:39
liva

XXX.XXX.244.129

Já si potrpím na na deky s krkem.
Výbornou zkušenost mám s Horze Avalanche.
Máme ji v 350g zateplení a chystám se koupit ještě 150g.
Deka se dá výborně nastavit v oblasti hrudníku a dobře kryje i boky koně.
https://www.jimuvobchod.cz/celorocni-kombinovana-deka-s-vysokym-krkem-horze-avalanche/
Kůň je obalený doslova od hlavy po ocas.
Nebo mají i 150g se zvýšeným krkem....
Dle mě velmi dobrý poměr ceny a kvality.

14.1.2019 10:07
sovicka

XXX.XXX.36.79

Výborné jsou deky horseware, kupovla jsem v zahraničí (UK) kde mají mnohem širší výběr. Mám deku Amigo Bravo 12 jednu v gramáži 250 g a druhou 100 g, k tomu odnímatelnelný krky a poddeku 200 g takže můžu vytvořit ze 100 g deky 300 g deku a z 250 pak 450 g deku (tu mám na stříhaného koně). Nestříhané kobylce většinous tačí ta 100 g, jen v mrazech, nebo hnusu přidávám poddeku (přeci jen je to starší dáma, tak nechci aby prochladla).
Sice ty deky nejsou úplně levné, ale dobře sedí a vydrží a hlavně je výborná ta variabilita...

14.1.2019 13:48
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Osobně doporučuji tuhle na ven:
https://www.decathlon.cz/vybehova-deka-allweather-300-id_8366299.html

A pokud by byla potřeba, tak tuhle do stáje:
https://www.decathlon.cz/stajova-deka-stable-400-vinova-id_8366329.html

Co do poměru ceny (2300Kč za kus) a kvality jsou tyhle naprosto a nesrovnatelně lepší než drahé deky typu Bucas, Horseware za které platíte nekřesťanské peníze. Navíc velmi dobře padnou a jsou skoro nezničitelné. Původně jsem obě kupovala ve Francii, ale teď už se naštěstí dají sehnat i u nás a kvalita je stejná. Mám je obě už několik let, venkovní přes 5let, stájovky 3 roky, používané celou zimu - máme hodně chladnou stáj a dost drsné počasí venku a všechny deky vypadají po vyprání po sezóně jako nové, výplň neslehnutá, fakt super.

Venkovní deka opravdu nepromokne a to v ní koník kolikrát byl v dešti, sněhové vánici venku bez možnosti se schovat - nikdy nebyl nemocný, nikdy nepromokl a nikdy ji ani nezničil (a že na to je výběhový expert.. ). Na plecích je navíc vevnitř prošitá saténem, takže se koník neodře. Teplotní komfort mám u ní odzkoušený +7°C / -20°C (ale ve velkých mrazech koně chodí do výběhu jen na pár hodin, ne na celý den)

Mám ji na araby, jeden je všeobecně celoročně v letní srsti, druhý má zimní srst jen aby se neřeklo - jarní línání je u vyřešeno ani ne za týden...

Málokdo o těch dekách ví, ale ten, co o nich ví, už na ně nedá dopustit.

14.1.2019 18:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

alfi pav napsal(a):
Osobně doporučuji tuhle na ven:
https://www.decathlon.cz/vybehova-deka-allweather-300-id_8366299.html

A pokud by byla potřeba, tak tuhle do stáje:
https://www.decathlon.cz/stajova-deka-stable-400-vinova-id_8366329.html

Co do poměru ceny (2300Kč za kus) a kvality jsou tyhle naprosto a nesrovnatelně lepší než drahé deky typu Bucas, Horseware za které platíte nekřesťanské peníze. Navíc velmi dobře padnou a jsou skoro nezničitelné. Původně jsem obě kupovala ve Francii, ale teď už se naštěstí dají sehnat i u nás a kvalita je stejná. Mám je obě už několik let, venkovní přes 5let, stájovky 3 roky, používané celou zimu - máme hodně chladnou stáj a dost drsné počasí venku a všechny deky vypadají po vyprání po sezóně jako nové, výplň neslehnutá, fakt super.

Venkovní deka opravdu nepromokne a to v ní koník kolikrát byl v dešti, sněhové vánici venku bez možnosti se schovat - nikdy nebyl nemocný, nikdy nepromokl a nikdy ji ani nezničil (a že na to je výběhový expert.. ). Na plecích je navíc vevnitř prošitá saténem, takže se koník neodře. Teplotní komfort mám u ní odzkoušený +7°C / -20°C (ale ve velkých mrazech koně chodí do výběhu jen na pár hodin, ne na celý den)

Mám ji na araby, jeden je všeobecně celoročně v letní srsti, druhý má zimní srst jen aby se neřeklo - jarní línání je u vyřešeno ani ne za týden...

Málokdo o těch dekách ví, ale ten, co o nich ví, už na ně nedá dopustit.

Pokud bych měla stáj, ne jen přístřešek, ze kterého mi kobylu vyhání cizí valach, mohla bych po ní sáhnout. Proč neušetřit,že?
Ale co deka udělá, když bude kůň 24/7 ? A jak to máte se sušením po ježdění? Lze deku hodit na koně přímo nebo je potřeba dát napřed odpocku?
A kupovala jste tutéž deku i tu v Česku? Po špatných zkušenostech z různou kvalitou potravin, jsem "nevěřící Tomáš".
To prosím neberte jako kritiku, opravdu mě to zajímá.

14.1.2019 20:18
alfi pav

XXX.XXX.30.253

sisi58 napsal(a):
Pokud bych měla stáj, ne jen přístřešek, ze kterého mi kobylu vyhání cizí valach, mohla bych po ní sáhnout. Proč neušetřit,že?
Ale co deka udělá, když bude kůň 24/7 ? A jak to máte se sušením po ježdění? Lze deku hodit na koně přímo nebo je potřeba dát napřed odpocku?
A kupovala jste tutéž deku i tu v Česku? Po špatných zkušenostech z různou kvalitou potravin, jsem "nevěřící Tomáš".
To prosím neberte jako kritiku, opravdu mě to zajímá.

U mě deka byla nejvíc venku v průběhu normálního zimního dne (dekování od cca přelom říjen/listopad) a vydržela. Na čistě pastevním režimu jsem ji nezkoušela. Sice jsem ji původně před pěti lety pořizovala pro kobylu, která původně na 24/7 byla, ale shodou okolností se pak stěhovala do klasické stáje.

V zimě většinou nejezdím na krev, aby se kůň fest opotil, takže domů z práce chodí suchý resp. téměř suchý a když šel pak hned do výběhu, tak mu nic nebylo.

Deku jsem v Čechách nekupovala, ale měla jsem ji v ruce před vánocemi (Brno Modřice) a je stejná, jako ta z Francie, to samé i s tou stájovkou.

Decathlon nabízí možnost objednávky na prodejnu - můžete si ji prohlédnout a když se vám nebude zdát, tak nekoupit... Jak jsem ale psala, kvalita zpracování je v rámci té ceny nesrovnatelně lepší s dekami jiných výrobců stejné cenové kategorie - osobně bych ji srovnávala s dekami kolem 4-5tis, tam by to srovnání v rámci kvality už bylo asi odpovídající.
Osobně mám ale z Decathlonu hodně věcí na koně i jezdeckých na sebe a nikdy jsem s žádnou neměla problém co do kvality.

14.1.2019 21:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

To alfi pav
Děkuji za informace.

15.1.2019 12:00
alfi pav

XXX.XXX.30.253

sisi58 napsal(a):
To alfi pav
Děkuji za informace.

Pokud vím, tak k té venkovní dece se dá dokoupit i krk, takže se koník celý zabalí. To by bylo asi lepší pro 24/7 a současné počasí...

15.1.2019 12:21
manitschka

XXX.XXX.35.124

alfi pav napsal(a):
U mě deka byla nejvíc venku v průběhu normálního zimního dne (dekování od cca přelom říjen/listopad) a vydržela. Na čistě pastevním režimu jsem ji nezkoušela. Sice jsem ji původně před pěti lety pořizovala pro kobylu, která původně na 24/7 byla, ale shodou okolností se pak stěhovala do klasické stáje.

V zimě většinou nejezdím na krev, aby se kůň fest opotil, takže domů z práce chodí suchý resp. téměř suchý a když šel pak hned do výběhu, tak mu nic nebylo.

Deku jsem v Čechách nekupovala, ale měla jsem ji v ruce před vánocemi (Brno Modřice) a je stejná, jako ta z Francie, to samé i s tou stájovkou.

Decathlon nabízí možnost objednávky na prodejnu - můžete si ji prohlédnout a když se vám nebude zdát, tak nekoupit... Jak jsem ale psala, kvalita zpracování je v rámci té ceny nesrovnatelně lepší s dekami jiných výrobců stejné cenové kategorie - osobně bych ji srovnávala s dekami kolem 4-5tis, tam by to srovnání v rámci kvality už bylo asi odpovídající.
Osobně mám ale z Decathlonu hodně věcí na koně i jezdeckých na sebe a nikdy jsem s žádnou neměla problém co do kvality.

Super tip, díky moc, už dlouho jsem přemýšlela, jestli zkusit z Decathlonu i deku. Když ji máte, ještě jsem se chtěla zeptat na střih, chápu správně, že je podobná Bucasce, s takovým tím polozvýšeným střihem? Bucasky koni sedí suverénně nejlíp, třeba z HKM v klasickém střihu měl otlačený kohoutek..

15.1.2019 13:07
alfi pav

XXX.XXX.30.253

manitschka napsal(a):
Super tip, díky moc, už dlouho jsem přemýšlela, jestli zkusit z Decathlonu i deku. Když ji máte, ještě jsem se chtěla zeptat na střih, chápu správně, že je podobná Bucasce, s takovým tím polozvýšeným střihem? Bucasky koni sedí suverénně nejlíp, třeba z HKM v klasickém střihu měl otlačený kohoutek..

Nemá polozvýšený střih (polokrk), je vepředu jako klasické rovné deky, ale na kohoutku podšitá neoprenem aby neodírala

Stájovka má navíc i vycpané panely kolem kohoutku, aby to koně nedráždilo při dlouhém nošení - ty jsem doteď na žádné jiné dece neviděla

Obě deky mají i dvě poutka v zádovém švu, za kohoutkem a na zádi, takže se to z koně líp stahuje dolů - super hlavně když je ta venkovní zaprasená a mokrá zároveň...

15.1.2019 13:28
manitschka

XXX.XXX.35.124

alfi pav napsal(a):
Nemá polozvýšený střih (polokrk), je vepředu jako klasické rovné deky, ale na kohoutku podšitá neoprenem aby neodírala

Stájovka má navíc i vycpané panely kolem kohoutku, aby to koně nedráždilo při dlouhém nošení - ty jsem doteď na žádné jiné dece neviděla

Obě deky mají i dvě poutka v zádovém švu, za kohoutkem a na zádi, takže se to z koně líp stahuje dolů - super hlavně když je ta venkovní zaprasená a mokrá zároveň...

Nemyslela jsem polokrk, ale prostě střih jako Bucas deky, na užší koně, s tím, že deka nemá ten rantl přímo na kohoutku, ať už podložený či nikoli, první obrázek. Protože pokud má střih jako ta odpocka na té druhé fotce, je to pro nás bohužel nepoužitelný. :-(

Oni to tam i píšou, cituji ze stránek Decathlonu: "Prodloužená krční část zakrývá kohoutek a chrání jej před odřením." Podle fotky to tak docela i vypadá, jenže právě ne vždycky tyhle popisy odpovídají skutečnosti, no...

15.1.2019 14:39
evcusik

XXX.XXX.150.9

alfi pav napsal(a):

Díky za tip na deky :) na dekac nedám dopustit :D

objednala jsem si jejich odpocku (stejný matros jako jejich rychleschnoucí ručníky). Totálně mokrý kůň během 10min suchý, téměř bez potřeby vyměnit odpocku. A cena? 800 Kč :D to je boží.

Jen pro upřesnění, arabase máš úzké v prsou vid? Mě se shagya svlika z klasických.

15.1.2019 14:40
evcusik

XXX.XXX.150.9

manitschka napsal(a):
Nemyslela jsem polokrk, ale prostě střih jako Bucas deky, na užší koně, s tím, že deka nemá ten rantl přímo na kohoutku, ať už podložený či nikoli, první obrázek. Protože pokud má střih jako ta odpocka na té druhé fotce, je to pro nás bohužel nepoužitelný. :-(

Oni to tam i píšou, cituji ze stránek Decathlonu: "Prodloužená krční část zakrývá kohoutek a chrání jej před odřením." Podle fotky to tak docela i vypadá, jenže právě ne vždycky tyhle popisy odpovídají skutečnosti, no...

Taky mě zajímá. Klisne sedí jen se zvýšeným krkem..

15.1.2019 15:18
alfi pav

XXX.XXX.30.253

manitschka napsal(a):

Když to mém koni je a má to zapnuté aby mu to sedělo, tak vypadá zabalený jako v té bucasce, ne jako v té odpocce

Mám tak ale všechny deky, tak mi to nepřišlo nijak zvláštní.. Záleží přece i na tom, jak to zapnete - když volněji v plecích, tak vám sjede dozadu ke kohoutku i ta bucaska

15.1.2019 15:24
alfi pav

XXX.XXX.30.253

evcusik napsal(a):
Díky za tip na deky :) na dekac nedám dopustit :D

objednala jsem si jejich odpocku (stejný matros jako jejich rychleschnoucí ručníky). Totálně mokrý kůň během 10min suchý, téměř bez potřeby vyměnit odpocku. A cena? 800 Kč :D to je boží.

Jen pro upřesnění, arabase máš úzké v prsou vid? Mě se shagya svlika z klasických.

Na shagya araby jsou moji hřebci poměrně mohutní, kór teď když už konečně začínají mít rozměry dospělých koní. Jeden je v plecích široký skoro jak ČT (ryzák, ale ten má všechny míry nad současným shagya "normálem", jen kvh má cca 162), druhý vraník je trochu užší, ale v normě pro koně jeho výšky a prostorové výraznosti.

Z dek se mi nesvlíkají, pokud je teda ta jedna příšera zrovna netrhá

15.1.2019 16:17
evcusik

XXX.XXX.150.9

alfi pav napsal(a):
Na shagya araby jsou moji hřebci poměrně mohutní, kór teď když už konečně začínají mít rozměry dospělých koní. Jeden je v plecích široký skoro jak ČT (ryzák, ale ten má všechny míry nad současným shagya "normálem", jen kvh má cca 162), druhý vraník je trochu užší, ale v normě pro koně jeho výšky a prostorové výraznosti.

Z dek se mi nesvlíkají, pokud je teda ta jedna příšera zrovna netrhá

Dík:)

16.1.2019 12:32
manitschka

XXX.XXX.35.124

alfi pav napsal(a):
Když to mém koni je a má to zapnuté aby mu to sedělo, tak vypadá zabalený jako v té bucasce, ne jako v té odpocce

Mám tak ale všechny deky, tak mi to nepřišlo nijak zvláštní.. Záleží přece i na tom, jak to zapnete - když volněji v plecích, tak vám sjede dozadu ke kohoutku i ta bucaska

No, právěže ne. :-) Bucasky nemají vepředu nastavitelné přezky. A ten střih mají prostě vyšší, když to porovnáte s "normální" dekou. Když jsem měla například HKMku střihu té odpocky na fotce, tak i když jsem ji zapla natěsno, tak prostě ležela na kohoutku tak jak ta odpocka.

Každopádně díky moc za info, asi to teda risknu.

16.1.2019 14:41
verun

XXX.XXX.220.12

OT: k tomu videu, jsem si všimla, že ty zadní "křižové" zápinky mezi zadníma nemá vůbec křížem, ale jen kolem nohy, jak zapínáte vy?

16.1.2019 15:20
Terven

XXX.XXX.110.147

verun napsal(a):
OT: k tomu videu, jsem si všimla, že ty zadní "křižové" zápinky mezi zadníma nemá vůbec křížem, ale jen kolem nohy, jak zapínáte vy?

Kolem nohy, ale u nás to tak zapínají všichni
Matně si vybavuju, že v začátcích dekování jsem to nějakýmu koni zapla křížem a vzbudila jsem všeobecné pobavení

16.1.2019 15:55
manitschka

XXX.XXX.214.75

verun napsal(a):

Já zapínám křížem, naučili mě tak ve sportovce, kde jsem pracovala, a taky se prvně potkala s nějakým systematičtějším a běžným dekováním. V současném ustájení jsem se se zapínáním okolo nohy potkala poprvé, je ale pravda, že letos je první zima, kdy mi koně oblíkají na stáji podle počasí, dokud nebyl v noci na boxe, deky jsem řešila já.

16.1.2019 16:06
verun

XXX.XXX.220.12

Terven napsal(a):
Kolem nohy, ale u nás to tak zapínají všichni
Matně si vybavuju, že v začátcích dekování jsem to nějakýmu koni zapla křížem a vzbudila jsem všeobecné pobavení

U nás jedině křížem, kolem nohy vidím prvně

16.1.2019 16:15
kapička

XXX.XXX.64.44

Kolem nohy.

16.1.2019 19:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

verun napsal(a):
U nás jedině křížem, kolem nohy vidím prvně

Myslím, že když křížem, nehrozí tolik odření ve slabinách, při točení deky.
Já navíc zapínám sice jakože kolem nohy, ale navzájem je provleču. Takže oba popruhy jsou zapnuté na své straně,ale v mezinoží se kolem sebe obtočí. Mám kobylu celý rok v dece(léto/síťovky, zima/termodeky) a i když se kobyla válí, žádná deka se jí nikdy nepřetočila.

16.1.2019 20:04
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Zaháknout do sebe, aby se to odtahovalo od nohou.

EDIT: Teď jsem si všimla, že sisi to dělá stejně. :)

16.1.2019 21:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Takhle to bylo v nějaké učebnici jako správné zapínání.

https://equusmagazine.com/.image/t_share/MTQ1Mjc2NDE4MzkxMjg3MTky/blanket-fit.jpg

http://www.buttonssaddlery.com/images/products/1733_image.jpg

Článek porovnávající jednotlivé typy zapnutí.
https://laurasblanketrepair.com/2017/12/15/a-strappy-debate/

Koukám,že jsem vymyslela kolo.

16.1.2019 23:20
verun

XXX.XXX.220.12

Já to zkusím, jen okolo nohy určo ne, ale i tak do toho kříže nám to vyhovuje deka se nehne, ale máme i podocásek, což v článku kombinovat nedoporučují- jestli jsem to správně pochopila, jenže jen s podocáskem si po noci v boxe deku stáhla....to jsem dneska zase jelen.

17.1.2019 08:35
Arkarian

XXX.XXX.60.134

Ja preferuji tu provlecenou variantu. Nicmene u nas to vsichni zapinaji kolem nohy (bez provleceni), coz me desne stve, takze mam pro jistotu vsechny deky bez zapinani mezi nohama jen se spagatem pod ocasem a na koni to drzi bez problemu.

17.1.2019 10:09
stepak

XXX.XXX.0.250

deka z decathlonu.... koukám na jejich stránky a tu venkovní nabízejí jen ve velikostech 145 a 165. je to fakt tak, nebo se jedná jen o výpadek skladu? nevíte někdo?

17.1.2019 12:46
bongani

XXX.XXX.8.40

stepak napsal(a):
deka z decathlonu.... koukám na jejich stránky a tu venkovní nabízejí jen ve velikostech 145 a 165. je to fakt tak, nebo se jedná jen o výpadek skladu? nevíte někdo?

Já mám 155, kupovanou na podzim, takže možná spíš výpadek skladu.

17.1.2019 13:21
liva

XXX.XXX.81.22

Trochu OT
Všimli jste si, že samostatný krční díl stojí většinou cca 1/2 co celá deka?

17.1.2019 18:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

liva napsal(a):
Trochu OT
Všimli jste si, že samostatný krční díl stojí většinou cca 1/2 co celá deka?

On ten "krk" vydrží mnohem déle,než deka a dá se dát na víc dek. Tak asi proto?