Bezkostrové sedlo nebo pad

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2019 16:35
JSW

XXX.XXX.245.24

Dobrý den.
Mám doma atypického koně a nemůžeme na něj napasovat žádné sedlo s kostrou. Největším problémem je výrazný kouhoutek. Zvažuji proto koupi bezkostrového sedla nebo jezdeckého padu. Chtěla bych, aby poskytoval koníkovi co nejlepší ochranu zad. Zároveň bych ráda sedlo, které v terénu podrží. Prosím o Vaše názory na jednotlivé bezkostry/pady. Zajímá mě, jak se Vám v nich jezdí, zpracování, kvalita materiálu, adt. Mám jich pár vyhlídnutých, tak by mě zajímali i osobní zkušenosti s nimi. Jedná se o tato sedla:

http://www.cleverhorse.cz/Fellsattel-Iberica-Pro-Christ-d2305.htm

http://www.cleverhorse.cz/Westernove-bezkostrove-sedlo-AMR-ZUNI-ECO-d1845.htm

https://www.obluk.cz/zbozi.php?skid=188&tsid=2&zbid=155483

http://www.bezkostrovasedla.cz/barefoot/164-berankove-sedlo-pad-barefoot.html

http://www.bezkostrovasedla.cz/barefoot/258-berankove-posedli-madrid-barefoot.html

Děkuji za odpověď

14.1.2019 21:46
keira

XXX.XXX.26.11

Záleží, jako moc je kůň hodný, pohodlý a přiježděný.

Měla jsem beránkový pad a milovala ho, ale jen proto, že kobyla chodila na myšlenku a byla super pohodlná. Terény vůbec nebyly problém, občasné vyhození taky ne (měla jsem ORX a to má vepředu a vzadu dost výraznou zarážku, která podrží).

Ale co by na padu byl problém je plašan uskakující do stran, kůň s nepohodlnými chody a nebo i kůň s potenciálně pohodlnými chody, ale nepřiježděný, který nevezme jezdce na hřbet).

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2019 10:41

Pár let jsem jezdila v bezkostře (BF), teď v ORX padu. Výhoda sedla je ta, že se na něj dají dát třmeny, které na pad nepatří.
Kobyla chodila pod obojím spokojeně, pod padem je spokojenější a já ho mám ráda i na jízdárenskou práci, kde koně krásně cítím.
Musíte také napsat, co se sedlem/padem chcete dělat. Ale i tak je to velmi individuální a nejlepší je se do obého posadit a vyzkoušet - tuto službu poskytuje myslím zdravazvirata.cz - dovezou, napasujou, vyzkoušíte.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2019 11:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Oporu v terénu, kterou poskytuje sedlo, pad až tolik neposkytuje, bezkostrové sedlo částečně. Mám zde uvedeny Beránkovy pad Barefoot, ale mám jej na bezkohoutkoveho koně a kobylu, která má otlaky od kostrového sedla. Jezdí se mi v něm dobře, já si na něj trmeny dala, ale jak píše keira, na "zlobivejsim" koní by možná nastal problém.

15.1.2019 11:49
JSW

XXX.XXX.245.24

Děkuji za odpovědi.
Sedlo by bylo jen na základní přiježdění a courání povenku. Kobylce je 6 let. Obsednutá v pěti a necelý rok neježděná kvůli zranění, kdy jsme pracovali ze země. Před rokem byla koukavější a právě ráda uskakovala, tak bych ráda něco co mě podrží.

15.1.2019 16:55

Jak říkám, chce to ozkoušet. Např. v tom ORX padu, díky těm výrazným galerkám, se dá usedět hodně...

15.1.2019 17:10
Terven

XXX.XXX.110.147

Osobní zkušeností nemohu přispět, v bezkostře jsem seděla jenom párkrát a na klidných koních, ale co jsem četla reference, na koně provozující neočekávané pohybové kreace se moc nehodí - nebezpečí přetočení apod.
Navíc nevím, jak s výrazným kohoutkem, i bezkostra má vepředu pevnou komoru, i když vyndavatelnou.
Doporučuju cokoliv nejdříve zapůjčit k vyzkoušení.

15.1.2019 17:59
JSW

XXX.XXX.245.24

Děkuji. Určitě si jich několik zapůjčím, vyzkouším a napasovat nechám od odborníka. Jen jsem chtěla zúžit okruh výběru na základě zkušeností a rad. Snad budu mít při výběru šťastnou ruku.

15.1.2019 19:08

Jsem velký příznivce bezkoster a padů. Mám koně, který by byl kostrou těžko nasedlatelný, pokud vůbec. Tak mi vlastně ani nic jiného nezbývá :-)

Předně doporučuji na Facebooku skupinu Jezdím v Bezkostře či na Padu.

Máte koně ve věku 6 let, který byl v pěti obsednutý, rok neježděný. Takže se jedná o nepřiježděného koně, který je ježděný krátce. Pady jsou prima, ale jako jedinou možnost bych je nebrala. Jsou sice lidi, kteří jezdí jen na padech nebo bez ničeho, a to i na mladých koních, ale:

Neviděla jsem koně, u kterého by se mně líbil projev při ježdění jen bez sedla. Obvykle lidi i pohodlné koně podvědomě brzdí. Ti koně často vůbec nejdou dopředu, jen posouvají nohy. Navíc kůň nezvyklý na zátěž více než ocení možnost vysedání a "zlehčení" váhy jezdce. Vysedat jde sice i bez třmenů, ale vede to k silovému držení nohou jezdce. Nepřiježděný kůň má navíc nepravidelné chody - každý klusový, cvalový kok jiný.

Takže ne Fellsattel Iberica Pro Christ, Beránkové sedlo PAD Barefoot. Ani jiné pady.

Beránkové posedlí Madrid Barefoot je fakt jen posedlí - vrchní část na bezkostrové sedlo Madrid, není to pad.

Takže bych zvolila sedlo. Volila bych z typů, kde jde měnit komora a třeba i nastavit šíře páteřního kanálu polštáři na suchý zip. Hlavně ta komora. To u westernových bezkoster z odkazu nejde. Sama jsem používala na obsednutí od stejné značky A&M Reitsport model Portland - ten má sice dvě komory, ale ani to brzy nestačilo. Z důvodu pevných komor (a nevyměnitelných, nesundatelných) bude počet koní, kterým ty bezkostry padnou, značně omezený. Přešla jsem na značku Barefoot (Aktuálně už přes rok úplně bez komory, prostor na komoru mám vycpaný kousky filcu. Až kobylka zhubne, zkusím znovu jednu z pevných komor.).

Levnější bezkostry (nové pod desítku) jen s kvalitní podsedlovkou pod bezkostry a na koně bez výrazných "výčnělků".

Když bezkostru na koně s výrazným kohoutkem, tak rozhodně nešetřit. Volit Barefoot, Hidalgo, Ghost... I u jedné značky jsou modely pocitově dost odlišné. Např. od Barefoot mi vůbec nesedl London, byl to pro mě děs a hrůza. Přitom jsem spokojená s Atlantou, ani Cheyenne mi nevadil. Taky i sedla od jedné značky sedí různým koním různě. Kvůli kohoutku bude třeba i s kvalitní bezkostrou spešl deka - počítejte další cca 3, 4 tisíce.

Rozhodně neberte bezkostru jako možnost ušetřit na sedle. Ani to není záruka, že bude padnout. Ve finále vychází nejlevněji domluvit se na zkoušce více sedel od více výrobců. Např. na http://www.zdravazvirata.cz

15.1.2019 21:17
JSW

XXX.XXX.245.24

Děkujiza Vaši zkušenost a rady. Taktéž mám koně, na kterého jsem kostru nenapasovala tak, aby jsme byli oba spokojení. Mrknu na Facebooku na tu skupinu, kterou mi doporučujete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík