Uživatel s deaktivovaným účtem

Aeropren - po použití opláchnete pod hadicí a je zas jako nová, je krásně prodyšná a jako bonus protiskluzová.

Např. značka Burioni.

Hledejte u vytrvalců.....
Z mňa určite burioni. Cenovo síce nie je úplne najlacnejšia, ale vydrží roky. V ČR sadá kúpiť napr. Cez Mikyfarm.
https://www.mikyfarm.cz/eshop/jezdecka-podsedlova-deka-burioni
Mám tú základnú už niekoľko rokov a keď sa operie a vyčeše, vyzerá ako nová.
bona11
napsal(a):
Nemůžu nikde najít alternativu pod angl. sedla, pouze western. Myslím ale spíš s pohledu koně - lepší odvod potu, nepřehřívání..., péče o dečku je až druhotná. Každopádně děkuji za tip, budu pátrat
nemám teda hodně potivého koně, nicméně když už se spoddila měla sem skvělou zkušenost s dečkami které sem obě měla vyrobené od koněšití, zespodu je strašně příjemný savý materiál ze kterého se dělají prostěradla. Pod dečkou byla vždycky krásně suchá, i když třeba na plecích a jinde zpocená... A hlavně i po vyprání si dečky krásně držely tvar i barvu, žmolkovat mi začala první dečka až po třech letech používání.
Mám tuto zkušenost. Po delší době jsem vytáhla na vyjížďku svého záložního koně.Takového fjordíka. Vypadá jako medvěd, už se "těším" jak bude línat. A ten se spocený hned jak popojedem, neboť já jsem těžká a on nemá fyzičku.
Protože jsem neměla níc jiného pod western sedlo, složila jsem starou vlněnou deku(ale opravdu VLNĚNOU!) a s tou koník jel.
Po návratu jsem zjistila, že jediné suché místo na něm, bylo právě pod tou dekou.
Žádná kudrlinka,od posunuté podsedlovky, chlupy perfektně jedním směrem. Kůň naprosto suchý!
Určitě se dělají vlněné podsedlovky,obávám se ale,že budou příšerně drahé. Takže spíš postřeh,než reálná nabídka.
Mám zatím vyzkoušeno:
ManMat, Burioni - supr údržba, ale z pod deky v létě teče pěna potu. Kůň nevypadal, že by mu to vadilo.
Pravý beran - pot nasaje, ale měla jsem pocit, že se pod ním kůň přehřeje. Peru ve vaně ručně šamponem s kondicionérem a pak do ždímačky, za vlhka vykartáčovat. Do druhého dne suchý.
Klasická plstěná (filc) - kupodivu pot nekapal, koní kůže po ježdění vypadala spokojeně. Ale údržba na sebevraždu, prala jsem ručně ve vaně a schne týden, po pár jízdách bez praní mám problém jí dát opět na koně a vykartáčování mě neuspokojilo:)
Tenká podsedlovka z nebarvenou bavlnou vespod, nějaká no name - pot vsaje, nepotí se tolik, údržba supr. Ale chce to perfektně padnoucí sedlo.
Pocení hodně snižuje vykrojená podsedlovka.
Jinak můj valach je chlupáč a potí se už při pomyšlení na krokovou vyjížďku. Pro podbřišník i podsedlovku nám vychází: přírodní tkaniny se tolik nepotí (údržba otrava), umělé moderní materiály se potí šíleně, ale nevadí to koni ani té věci (údržba super). Na druhou stranu pocením se kůň ochlazuje a když má možnost se v průběhu vandru napít, tak by to nemělo vadit.
Ještě poznatek, pod brutus zpoceným neoprénovým (měkkým jednolitým bez dírek) podbřišníkem a ManMatkou se mi kůň nikdy neodřel. Zato od pravého (čistého) beránkového podbřišníku a koženého podbřišníku (čistého, mazaného) se v období přelínávání odřel jako sviň.
Čistou ManMatku a neoprénový podbřich mám vyzkoušný i na mokrého koně, neodřel.
Rif Du Madon
napsal(a):
Mám zatím vyzkoušeno:
ManMat, Burioni - supr údržba, ale z pod deky v létě teče pěna potu. Kůň nevypadal, že by mu to vadilo.
Pravý beran - pot nasaje, ale měla jsem pocit, že se pod ním kůň přehřeje. Peru ve vaně ručně šamponem s kondicionérem a pak do ždímačky, za vlhka vykartáčovat. Do druhého dne suchý.
Klasická plstěná (filc) - kupodivu pot nekapal, koní kůže po ježdění vypadala spokojeně. Ale údržba na sebevraždu, prala jsem ručně ve vaně a schne týden, po pár jízdách bez praní mám problém jí dát opět na koně a vykartáčování mě neuspokojilo:)
Tenká podsedlovka z nebarvenou bavlnou vespod, nějaká no name - pot vsaje, nepotí se tolik, údržba supr. Ale chce to perfektně padnoucí sedlo.
Pocení hodně snižuje vykrojená podsedlovka.
Jinak můj valach je chlupáč a potí se už při pomyšlení na krokovou vyjížďku. Pro podbřišník i podsedlovku nám vychází: přírodní tkaniny se tolik nepotí (údržba otrava), umělé moderní materiály se potí šíleně, ale nevadí to koni ani té věci (údržba super). Na druhou stranu pocením se kůň ochlazuje a když má možnost se v průběhu vandru napít, tak by to nemělo vadit.
Ještě poznatek, pod brutus zpoceným neoprénovým (měkkým jednolitým bez dírek) podbřišníkem a ManMatkou se mi kůň nikdy neodřel. Zato od pravého (čistého) beránkového podbřišníku a koženého podbřišníku (čistého, mazaného) se v období přelínávání odřel jako sviň.
Čistou ManMatku a neoprénový podbřich mám vyzkoušný i na mokrého koně, neodřel.
Dobře Vy! Lépe bych to nenapsala.
sisi58
napsal(a):
Dobře Vy! Lépe bych to nenapsala.
Děkuji. Psaní by mi šlo. Realita je někdy horší:) Co se týče tepelné regulace, máme vyzkoušeného hodně. Valach se potí a odírá. Mně je pořád zima. Manželova kobyla je taky zomimřivá a pod dekou se odírá. Jednomu dítěti je u koní zima, druhému furt vedro. Takže furt řeším termoregulační prostředky a jejich následní údržbu...

ManMat materiál mám moc ráda, ale jen upozornění k podsedlovkám (informoval mě o tom sám výrobce) - nehodí se na kulaté bezkohoutkaté koně, protože kloužou. To jen kdyby náhodou.

Sympatex má stejné vlastnosti jako aeropren. Já ho používala hodně kvůli té neklouzavosti.
bona11
napsal(a):
Super - díky za tipy a zkušenosti, zatím se mi zdá že manmat vychází nejlépe, vykrojenou dečku používám vždy.
A co sympatex - máte někdo zkušenost ? Prý dobře sedí a neklouže.
Ano,sympatex neklouže. Mám jednu deku western a jednu pod anglii a je moc fajn. Údržba hadicí a stále slouží.
bona11
napsal(a):
Super - díky za tipy a zkušenosti, zatím se mi zdá že manmat vychází nejlépe, vykrojenou dečku používám vždy.
A co sympatex - máte někdo zkušenost ? Prý dobře sedí a neklouže.
Nemá manmat podšívku z niečoho na spôsob sympatexu?
Ináč prečo nie, nemám so sympatexom extra negatívnu skúsenosť, akurát s ním treba mimo koňa manipulovať opatrnejšie, časom sa okolo toho predelu zvyknú tie jednotlivé “prúžky” lámať a drobiť. Citlivejšie kone by sa mohli otlačiť. Keď mám porovnať, tak burioni z “vlny” je dlhšie bezproblémová a bezúdržbová, než burioni so sympatexom.

ManMat materiál je něco jiného, než sympatex - je to nějaká forma tkaniny, je velmi měkká, lehká a prodyšná. A klouže.