Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2019 18:17
xyzabc

XXX.XXX.107.204

Vzhledem k tomu, že v mém okolí není dostupné ustájení, které by opravdu vyhovovalo koni i mně, začínám uvažovat o vybudování vlastního. Kupovat zatím nic nechci, přemýšlím o pronájmu. Chtěla bych ale pozemek i s nějakou budovou, protože řešit povolení na stavbu přístřešku a budovat něco na pozemku, který není můj, mi nepřijde jako nejlepší nápad. V okolí by se snad i něco našlo, něco typu bývalého družstva. Představovala bych si budovu, která bude sloužit jako přístřešek pro dva až tři koně a k uskladnění sena na celý rok, a pozemek velký cca půl hektaru. Vůbec ale nemám představu, kolik by pronájem něčeho takového stál. Proto bych byla moc vděčná, kdyby se našel někdo, kdo si podobnou stáj pronajímá, a byl ochotný mi říct, kolik za to platí. Samozřejmě se to může strašně moc lišit a musím se zeptat hlavně majitele, ale ráda bych si ušetřila trapas, že by mi sdělil nějakou pro mě totálně nereálnou částku, s tím, že je to běžná cena.

3.2.2019 13:38
koně

XXX.XXX.174.63

Půl hektaru plus nějaké ratejny,to není žádný extra počinek
A těžko se pídit,kdo kde a za kolik má pronajato.To pro vás není relevantní.
Protože vy musíte akceptovat,to co si řekne pronajimatel stavby,kterou vy chcete. I kdybyste měla pocit,že vyslovená cena je "totálně nereálná "

5.2.2019 22:40
jbb

XXX.XXX.70.103

No, jistě bude někdo takový existovat, ale já osobně neznám nikoho, kdo by byl v nájmu (dlouhodobě) šťastný. Začne to myslím nadšením, potom velkými investicemi do areálu a končí to tím, že majitel se diví, proč mu nájemce platí tak málo a/nebo proč areál dostatečně nezvelebuje.

Kdepak, leda do vlastního. Většina lidí co znám začínala nuzně, ve spustlých prostorách, odtrhávali si od huby a postupně to dali dohromady. A celou dobu cpali prachy do vlastního.

6.2.2019 05:56
xyzabc

XXX.XXX.107.204

jbb napsal(a):
No, jistě bude někdo takový existovat, ale já osobně neznám nikoho, kdo by byl v nájmu (dlouhodobě) šťastný. Začne to myslím nadšením, potom velkými investicemi do areálu a končí to tím, že majitel se diví, proč mu nájemce platí tak málo a/nebo proč areál dostatečně nezvelebuje.

Kdepak, leda do vlastního. Většina lidí co znám začínala nuzně, ve spustlých prostorách, odtrhávali si od huby a postupně to dali dohromady. A celou dobu cpali prachy do vlastního.

To je sice krasna myslenka, ale neznate me ani me duvody, proc nechci kupovat, tak se prosim drzte toho, ze jsem se ptala na ceny najmu. A nevidela bych to zase tak cerne, asi polovina staji co znam, neni ve vlastnim, a funguje jim to.

Jen me to zkratka zajimalo, ceny jinych veci si clovek muze snadno zjistit, ale toto ne. V inzeratech jsou jen najmy napr. skladu, tak budu predpokladat, ze u hospodarskych polorozpadlych budov, by mohla byt cena podobna, ale o trochu nizsi. Cenu najmu zemedelske pudy znam, to je nastesti skoro zadarmo.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2019 07:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Jak Vám psala koně. Cena se odvíjí od nabidky majitele objektu, který má svou představu. Pozemky se najímají relativně podle obvyklé ceny v místě, u nás kupříkladu 2500 - 5000 za ha.

6.2.2019 07:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

xyzabc napsal(a):
To je sice krasna myslenka, ale neznate me ani me duvody, proc nechci kupovat, tak se prosim drzte toho, ze jsem se ptala na ceny najmu. A nevidela bych to zase tak cerne, asi polovina staji co znam, neni ve vlastnim, a funguje jim to.

Jen me to zkratka zajimalo, ceny jinych veci si clovek muze snadno zjistit, ale toto ne. V inzeratech jsou jen najmy napr. skladu, tak budu predpokladat, ze u hospodarskych polorozpadlych budov, by mohla byt cena podobna, ale o trochu nizsi. Cenu najmu zemedelske pudy znam, to je nastesti skoro zadarmo.

Ach jo... Za dobrou radu od jbb štěknutí. To to zase dopadne...
Cenu prostě určuje trh. Není nic snazšího, než oslovit pár majitelů takových ratejn v místech kde stáj chcete. (ale už z představy 0,5 ha pro 4 koně na výběhy je jasné, že to dobré nejspíš nebude) Je nutné počítat s tím, že cena nájmu poroste...

6.2.2019 08:27
jbb

XXX.XXX.70.253

Jojo, každému co jeho jest. Já sice neznám jedinou stáj v nájmu, kde to dlouhodobě funguje a všichni (tedy jak nájemce tak nájemník) jsou spokojeni, ale třeba existuje takové bájné místo v ČR ;-)

Holt znám pouze ty, kteří tu ratejnu "za pár korun" koupili (anebo taky zdědili) a potom za cenu doslova miliónových investic dávali léta až desítek let dohromady. No a taky znám ty, kteří si pozemek raději pronajímali (řkouc "to už se mi do důchodu kupovat nevyplatí"), aby se pak divili, že jim byl nájem ukončen. A to, že se nájmy brzo přiblíží minimálně SAPSové dotaci (tedy 5000 Kč/r), to se dá taky očekávat. Stejně, jako že cena půdy dále poroste (kdo dneska ještě prodává za bonitu, když teda vůbec je ochoten prodat?)

Půl hektaru na čtyři koně opravdu nemá smysl komentovat, tuhle výměru používáme pro čtyři koně jako zimák a ne celoročně.

6.2.2019 09:16
rebeks

XXX.XXX.43.195

Něco takového měli známí cca 5 let zpět. Půl bývalého prasečáku a půl hektaru kopřiv a bordelu za roky z jzd. Měli 3 koně. Pokud si to dobře pamatuji, stálo je to 10 000,-/měs,- a hromadu práce a materiálu k tomu. Nakonec koně ani ve stáji neměli (to by museli vestavět boxy, udělali si tam výrobní nekoňáckou dílnu), jen jim sbili takový jednoduchý přístřech (bez povolení - v tom bordelu staveb JZD by to nikoho němělo zajímat). Šatna - věšák na chodbě. Samozřejmě bez stáleho topení, takže stálé vlhko. Byli tam asi 2 roky a pak utekli do vlastního.

6.2.2019 17:40
Naďa3

XXX.XXX.71.251

Cena pronájmu se liší podle kraje, kde žijete. V okolí Prahy může být několikanásobně vyšší než v Ústeckém kraji. A také se to liší, jestli tam jezdí bus nebo musí nájemce jet autem a ještě k tomu poslední 2 km po šotolině.
Takže chtít vědět bez konkrétního příkladu "kolik" není možné.

Neregistrovaný uživatel

6.2.2019 18:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

U nás ve vesnici je bývalá cihlová textilka. Vlastník chce za pronájem tolik, že se firmě, která tam sídlila, vyplatilo postavit si vlastní halu. Taky už pomalu padá, stropy se bortí, ale nikdo tam nejde, protože na to prostě nemá. Ten, kdo má, vydělává těžký prachy. Tak asi tak k nájmu. Prostě to je na majiteli, fertik.

6.2.2019 19:05
jbb

XXX.XXX.107.140

Ano, a když bychom chtěli uvažovat nějaké základní ekonomické rozvahy, tak roční nájem za nemovitost by měl být zhruba 1/20 až 1/40 součtu tržní hodnoty a nákladů na údržbu za 20-40 let. Tedy, celá nemovitost by se měla majiteli "zaplatit" za 20-40 let provozu, což vychází ze standardních výnosů konzervativních investic, jako jsou reality. A nebavíme se tu o tom, že by za těch 20-40 let měla spadnout, prostě by měla být ve stejném stavu jako na začátku.

Ovšem, to je teorie, v praxi záleží, kolik si majitel řekne. Možná si neřekne skoro o nic. Ale určitě si to rozmyslí za pár let, když uvidí o kolik je areál hezčí (protože peníze nájemce...). Tohle trošku vidím jako standardní průběh od "nechci skoro nic, hodnotu to nemá, Vy jste tak hooodní že se tu o to chcete starat, jinak by mi to spadlo, co já s tím jinak" až po pár letech "za takovýhle pěkný objekt bych měl dostávat daleko víc peněz". Případně do té úvahy ještě přihoďme variantu "starý pán umřel a na scéně jsou dědicové" - to většinou přechod od A k B urychlí... A vzhledem k tomu, že už jsem pár přesně takovýhle scénářů viděl, tak jsem k nájmům stájí "více než jen trošičku" skeptický.

9.2.2019 10:00
xyzabc

XXX.XXX.107.204

Dekuji vsem za reakce, alespon mam ted malinko predstavu, jak to s tim najmem je. Poptam se majitelu tech objektu, ktere pripadaji v uvahu, a treba neco vyjde. Omlouvam se jbb, ale Vase dobre minena rada me dost vytocila, v cemz jste samozrejme nevinne, nemuzete vedet proc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík