Pád ze splašeného koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2019 16:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Koně jsou teď nevychození a proto velmi "živí". V článku není psané, zda dívky měly či neměli přilby a vesty, ale je dobře vidět, že právě tyto bezpečnostní pomůcky jsou velmi důležité pro ochranu zdraví jezdce.
https://www.novinky.cz/krimi/496304-pod-divkami-se-splasili-kone-zachranari-resili-dva-pripady-behem-jedineho-dne.html

3.2.2019 19:11
katkaa1

XXX.XXX.91.43

A ešte k tomu ten rozmáčaný terén hotová katastrofa ja teraz nemám chuť na kone ani liezť :(

Neregistrovaný uživatel

3.2.2019 19:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tedy ono za hloupost se platí.Teď koně ani na ruce ven neberu aby si neublížili a ony na vyjížďku? Nemyslíš-zaplatíš!

3.2.2019 19:16
koně

XXX.XXX.174.63

Střední Čechy ,doplňují statistiku

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2019 19:34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tedy ono za hloupost se platí.Teď koně ani na ruce ven neberu aby si neublížili a ony na vyjížďku? Nemyslíš-zaplatíš!

A to já ho zas na ruce aspoň beru, jen vybírám terén na kterém se mi nezabije. Potřebuju, aby uměl chodit po všem, ne jen po suchém a rovném.

3.2.2019 20:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

My jezdíme, kde to jde, kde ne, sesedáme a chodíme. Zlepšujeme fyzičku!
Tady to šlo.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2019 23:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

No myslím si že chyba není v koních ale v jezdcích popřípadě majitelích. nejsou tam informace o jaké šlo koně zda mladé či starší. Ale evidentně lekavé. Tak možná odfláklá práce ze země s bubáky? Nebo okolí nevychované? . Opět mladé holky. Prostě nepřemýšlejí sednou na koně a hrrrr ven.

Jezdím ven helmu málokdy mám, ale přizpůsobuji terénu jízdu i okolí možnostem mým i Zlatky. Ted už začnu vodit sebou i hříbě až počasí dovolí. Beru v potaz i náladu kobyly.

Nepíše se proč ke splašení došlo. Třeba koně někdo splašil ač omylem. Dám příklad co se stalo mě. A kobylu mám nelekavou.

Taky se mi stalo že mi koně splašil vymatlaný cyklista. Loni u Labe cestou od Nymburka směr k Poděbradům. Vyjel nám z poza zadku ze slepého bodu a ještě do suchého listí ani já o něm nevěděla. Nedal o sobě vědět. Otěže zahozené v puse jablko. No co myslíte kobyla vyrazila prudce v před. Já se chytla nákrčáku a pobrala otěže s tím že jsem stočila do pole. Bylo to pole nebo ledové Labe. Cyklista málem v Laby překvapený a ještě to schytal ode mě.

A tehdy když jsem převáděla kobylu po kopytě na první naše ustájení jsem měla kobču chvilku mimo kontrolu kdy se vztekala a chtěla zpět. Klusala a za námi letěla ženská jako prase tak 80km/h. Na mostku nešlo kam uhnout ale stihli jsme to. Dostala jsem se na polní cestu kudy jsme měli jít. Myslíte že zpomalila? Kdyby jsme neuhli tak nás měla na kapotě. A vidět že je něco špatně musela když jsem kobylu stahovala ze středu silnice.

Někdy se okolí fakt neumí chovat.

V tomto období a mokru nechávám koně na pokoji.

4.2.2019 01:32

No myslím si že chyba není v koních ale v jezdcích popřípadě majitelích. nejsou tam informace o jaké šlo koně zda mladé či starší. Ale evidentně lekavé. Tak možná odfláklá práce ze země s bubáky? Nebo okolí nevychované? . Opět mladé holky. Prostě nepřemýšlejí sednou na koně a hrrrr ven.

Jezdím ven helmu málokdy mám, ale přizpůsobuji terénu jízdu i okolí možnostem mým i Zlatky. Ted už začnu vodit sebou i hříbě až počasí dovolí. Beru v potaz i náladu kobyly.

Nepíše se proč ke splašení došlo. Třeba koně někdo splašil ač omylem. Dám příklad co se stalo mě. A kobylu mám nelekavou.

Taky se mi stalo že mi koně splašil vymatlaný cyklista. Loni u Labe cestou od Nymburka směr k Poděbradům. Vyjel nám z poza zadku ze slepého bodu a ještě do suchého listí ani já o něm nevěděla. Nedal o sobě vědět. Otěže zahozené v puse jablko. No co myslíte kobyla vyrazila prudce v před. Já se chytla nákrčáku a pobrala otěže s tím že jsem stočila do pole. Bylo to pole nebo ledové Labe. Cyklista málem v Laby překvapený a ještě to schytal ode mě.

A tehdy když jsem převáděla kobylu po kopytě na první naše ustájení jsem měla kobču chvilku mimo kontrolu kdy se vztekala a chtěla zpět. Klusala a za námi letěla ženská jako prase tak 80km/h. Na mostku nešlo kam uhnout ale stihli jsme to. Dostala jsem se na polní cestu kudy jsme měli jít. Myslíte že zpomalila? Kdyby jsme neuhli tak nás měla na kapotě. A vidět že je něco špatně musela když jsem kobylu stahovala ze středu silnice.

Tak přemýšlím, proč hned odsuzujete mladé holky ze nepřemýšlí... Nebyla jste u toho, nevíte o nich nic ale hned odsuzujete.
To že jezdíte bez helmy je vaše blbost.
Navíc máte starou kobylu, od ní echte lekani nelze čekat, když už si leccos zažila.
Blbě třeba spadla i známá, když při cvalu její kůň zakopl a spadli oba, ona jela sanitou do nemocnice a kůň byl naštěstí celý. Holce bylo 28, koni 11, není všechno vína věku, nebo nezkusenosti, stačí prostě blbá náhoda....

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 02:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Pardon zapomněla jsem to poupravit chtěla jsem tam hodit otazník.
A pak protože jsem se pohybovala v jezdeckých klubech a vím jak to tam chodilo. Každý vyhrkaný. Jestli to byl či nebyl tento případ je věc druhá. Zas na svou obranu jsem tam taky připsala že tam nebyli podrobnosti proč se koně splašili.
A že to klidně mohlo být vinou někoho z okolí. Čili jsem poukázala i na lhostejnost okolí. Článek neposkytl moc údajů.

4.2.2019 06:23

Pardon zapomněla jsem to poupravit chtěla jsem tam hodit otazník.
A pak protože jsem se pohybovala v jezdeckých klubech a vím jak to tam chodilo. Každý vyhrkaný. Jestli to byl či nebyl tento případ je věc druhá. Zas na svou obranu jsem tam taky připsala že tam nebyli podrobnosti proč se koně splašili.
A že to klidně mohlo být vinou někoho z okolí. Čili jsem poukázala i na lhostejnost okolí. Článek neposkytl moc údajů.

Právě že na to, jak málo údajů článek poskytl, máte poměrně hodně scénářů, co všechno se mohlo stát. Nesuďte, nebyla jste u toho, stát se mohlo cokoliv a nutně vína jezdkyn to nemusela být.

Naopak sama zauvazujte nad tím, jestli byste neměla častěji nosit přilbu ven protože uraz se vám může stát i s kobylou matadorkou při naprosto klidné vyjizdce.

Já si po přečtení článku sama říkala, jestli jezdkyne měly potřebné bezpečnostní prvky a sama sebe pochválila za to, že nosím přilbu i vestu. Ale nebyla jsem u toho, tak holky nesoudim, jen doufám, že ony i kone budou v pořádku.

4.2.2019 07:06
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

Jezišmarja, to si teda podle vás holky dovolily, že spadly z koní, jak víte, že museli být evidentně lekaví? Splašit se může každý kůň, nejen lekavý, a nějaké "zvládání bubáků že země" na to vážně vliv nemá. Nehledě na to, že pro laika se každý, kdo z koně spadne, musel rozhodně jet na splašeném koni, a klidně to prostě mohlo koni "jen" podklouznout.
A o mladí nebo stáří zodpovědnost není, znám zodpovědné mladé slečny, co nosí bezpečnostní prvky, i starší koňarky, co si helmu nevezmou... A jezdecké kluby bych z toho nevinila už vůbec, tam myslím v dnešní době minimálně s helmou jezdí všichni, nedostatek pasivních bezpečnostních prvků vidím spíše u westernových jezdců, a to bez ohledu na věk...
Doufám, že holky budou v pořádku a obejde se to bez následků.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 07:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Slon Indický napsal(a):
Jezišmarja, to si teda podle vás holky dovolily, že spadly z koní, jak víte, že museli být evidentně lekaví? Splašit se může každý kůň, nejen lekavý, a nějaké "zvládání bubáků že země" na to vážně vliv nemá. Nehledě na to, že pro laika se každý, kdo z koně spadne, musel rozhodně jet na splašeném koni, a klidně to prostě mohlo koni "jen" podklouznout.
A o mladí nebo stáří zodpovědnost není, znám zodpovědné mladé slečny, co nosí bezpečnostní prvky, i starší koňarky, co si helmu nevezmou... A jezdecké kluby bych z toho nevinila už vůbec, tam myslím v dnešní době minimálně s helmou jezdí všichni, nedostatek pasivních bezpečnostních prvků vidím spíše u westernových jezdců, a to bez ohledu na věk...
Doufám, že holky budou v pořádku a obejde se to bez následků.

Já taky padám. Není to tak dlouho co jsem měla pěkně zdevastovanou ruku po pádu. Poukázala jsem na to že okolí se kolem koní chovat neumí Nesoudím. A to že jsem nahoře zapomněla na otazník tak se všichni zblázníme.

Mohlo se stát cokoliv od podklouznutí po neuměrnou rychlost až po někoho velice ukázněného v okolí ironie.. Mě taky koně splašil inteligentní kolař. Mě tyhle články akorát občas štvou. Není tam pořádně nic moc a pak tu povedou hloupé statistiky kolik mají konáci úrazu, ale na to kolik se zabije lidí na silnicích nemáme. Faktem je že v tomhle terénu bych ven nešla. Slečnám přeji též brzké uzdravení a snad jsou koně v pořádku.

Kuň se může vždy leknout ale nechá se to korigovat a v podstatě koně připravit na to že vylítne pytlík něco zašustí atd...

Ano mám matadorku a taky jí vylekala minule houština. Jenže mě varovala že se jí něco echt nelíbí.

4.2.2019 07:31
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ale notak, podle sebe soudím tebe? Prd víte jak se to stalo.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 07:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Že jste, Atlantido, tak strašně stará, že odsuzujete "mladé holky".

Taky jezdím bez ničeho, holt síla zvyku. Tím neříkám, že by tak měli jezdit ostatní. Kůň se může splašil kdykoliv, já si myslím, že na to ho moc připravit nelze. Spíš si většinou časem zvykne.

Tak co nejmíň pádu všem a kdyžtak bez vážných následků.

4.2.2019 07:39
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Já taky padám. Není to tak dlouho co jsem měla pěkně zdevastovanou ruku po pádu. Poukázala jsem na to že okolí se kolem koní chovat neumí Nesoudím. A to že jsem nahoře zapomněla na otazník tak se všichni zblázníme.

Mohlo se stát cokoliv od podklouznutí po neuměrnou rychlost až po někoho velice ukázněného v okolí ironie.. Mě taky koně splašil inteligentní kolař. Mě tyhle články akorát občas štvou. Není tam pořádně nic moc a pak tu povedou hloupé statistiky kolik mají konáci úrazu, ale na to kolik se zabije lidí na silnicích nemáme. Faktem je že v tomhle terénu bych ven nešla. Slečnám přeji též brzké uzdravení a snad jsou koně v pořádku.

Kuň se může vždy leknout ale nechá se to korigovat a v podstatě koně připravit na to že vylítne pytlík něco zašustí atd...

Ano mám matadorku a taky jí vylekala minule houština. Jenže mě varovala že se jí něco echt nelíbí.

Kéž by bylo víc dokonalých jezdců jako právě Vy.

4.2.2019 07:41
kapička

XXX.XXX.222.235

Zlatka:

Mě se teď lekl kůň a vystartoval tak rychle, že jsem stihla zareagovat až když jsem opouštěla sedlo a nešlo s tím absolutně nic dělat. A to jsem seděla korektně, měla koně před leknutím pod kontrolou a na pomůckách, nekoukala kde co litá a soustředila se na něj. Ale jak přemýšlím, tak přemýšlím, mezi tři sta z místa do obratu a neodvratitelným pádem byl tak krátký čas, že vlastně netuším, co se dělo, že jsem byla najednou mimo sedlo. A to s pády mám bohaté zkušenosti a dokážu vyhodnocovat dost věcí ( vystoupit/nevystoupit, pustit koně/držet, spadnout na překážku/koni pod nohy, je tam louže/není), tohle bylo tak rychlé, že to nešlo.
Ještě ke všemu je to kůň nelekavý, takže když už, tak už to stojí za to. Dokonce i lidi, co na mě koukali, si uvědomili, co se stalo, až když jsem byla na zemi...

A nebyl to můj nejrychlejší pád. To má rekord jeden kůň, který umí shazovat ( byla jsem první pokusný králík) stylem, jedem si na zahozené otěži na klidném uvolněném koni a v další vteřině ryju nosem v zemi. Nic mezi tím a bez bubáka

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 08:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Tím je myšleno že se koně dají na některé věci otupit ale prostě je to zvíře sebelepší se může leknout. To co popisujete mi udělala Zlatuna taky.

A pro Cudas ne nejsem dokonalí jezdec a asi mám štěstí že netestuji gravitaci častějc

4.2.2019 08:53
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

Bylo by to vše krásné, kdyby se dal kůň na leknutí připravit a zkorigovat. To jde možná tak u koně, co si při leknutí trochu přidupne nebo lehce odskočí do strany a pak se zastaví, to si pak člověk vypěstuje "opičí reflex", kdy se řádně chytne za hubu a říká si, jaký je borec, že toho koně zvládne a jak jsou ostatní neschopní... U koní, kteří udělají obrat o 180 stupňů a pak 300 z místa, nebo se vzepnou tak, že se převrátí, nebo prostě jen umí shazovat to pak už takhle nefunguje.
A pokud se kůň splaší, tak vážně nevím, co byste, zlatko, radila? Dám příklad do diskuse, cca 5 let nazpět, 17 lety vypůjčený provozák, rád si vyhodil, ale to pro příběh není podstatné. Krásný letní podvečer, klidná vyjížďka do lesa. Na zpáteční cestě už jen sejít kopec z lesa a za 10 min jsme ve stáji, hezky pomalu, volná otěž. Najednou nade mnou slyším takové slabé praskání, tak mi ještě proletí hlavou, že mi to před bouřkou hezky vyšlo, že budeme doma a nezmokneme a najednou to duní, praská moc a ve zlomku vteřiny dopadne kousek od přední nohy koně strom. Než cokoli udělám skáče herka do příkopu a řítí se lesním svahem, bez ohledu na stromy, přímo dolů. Držím se zuby nehty, tahám v šoku za otěže, snažím se stočit do strany, zbytečné, absolutně nereaguje, větve nás drsně mlátí a škrábou, klopýtá přes kořeny, v jeden moment padá a zachycuje rovnováhu hlavou, kolenem narážím do kmenu, všechno mě bolí a jsem si v ten moment jistá, že takhle zemřu, to je konečná. Pak to konečně přestane, zastaví, kůň se klepe, pod pěnou, poklesava, myslela jsem, že tam padne. Nakonec to dobře dopadne a kromě škrábanců a u mě kolennich vazů jsme celí.
Tohle beru jako splašeného koně, kdy jde přes cokoli a i za cenu vlastních zranění, úplně neovladatelný, nikoli to, že uskočí nebo kousek popoběhne. A vážně by mě zajímalo, jak na tyto (naštěstí vzácné) situace, kdy se kůň splaší a bojuje o holý život (z jeho pohledu), jde koně připravit, za mých 27 let u koní jste první, kdo tvrdí, že se tohle dá zvládnout a naučit.

4.2.2019 09:22
etnies86

XXX.XXX.245.26

hezký článek https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/8050/kone-a-bubaci/

jinak teda myslim, že mladý holky fakt nemaj většinou ten pud sebezáchovy jako my starší, kor maminy.

když vím jak se lítalo za mlada na koních
teď si sakra rozmýšlím kde vůbec zacválám, nejdu do žádného rizika,

samozřejmě nikdy člověk neví co se stane. absolutně nelekavá kobyla se mi taky lekla cyklisty co se náhodně objevil, nebo jsme sletěli, když jsme klusali na neznámém místě a ,,zůstali" nám nohy ve velmi podmáčeném místě, což jsem netušila

pokud mi kůň přišel nákej moc vybzinklej, radši ho vemu na jízdarnu

4.2.2019 09:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Zlatka:

Mě se teď lekl kůň a vystartoval tak rychle, že jsem stihla zareagovat až když jsem opouštěla sedlo a nešlo s tím absolutně nic dělat. A to jsem seděla korektně, měla koně před leknutím pod kontrolou a na pomůckách, nekoukala kde co litá a soustředila se na něj. Ale jak přemýšlím, tak přemýšlím, mezi tři sta z místa do obratu a neodvratitelným pádem byl tak krátký čas, že vlastně netuším, co se dělo, že jsem byla najednou mimo sedlo. A to s pády mám bohaté zkušenosti a dokážu vyhodnocovat dost věcí ( vystoupit/nevystoupit, pustit koně/držet, spadnout na překážku/koni pod nohy, je tam louže/není), tohle bylo tak rychlé, že to nešlo.
Ještě ke všemu je to kůň nelekavý, takže když už, tak už to stojí za to. Dokonce i lidi, co na mě koukali, si uvědomili, co se stalo, až když jsem byla na zemi...

A nebyl to můj nejrychlejší pád. To má rekord jeden kůň, který umí shazovat ( byla jsem první pokusný králík) stylem, jedem si na zahozené otěži na klidném uvolněném koni a v další vteřině ryju nosem v zemi. Nic mezi tím a bez bubáka

Myslím, že větší problém je klidný kůň,co najednou udělá něco,co nikdy neudělal, než tajtrlík, u kterého se problém čeká. Vlastní zkušenost. Můj první vlastní kůň byl kůň s přirozeným odporem k rychlému pohybu. Ale 1 - 2 x do roka se něco stalo, co ho vydivočilo. Pak to bylo veselé. Zbytek roku chodil co noha nohu mine.

4.2.2019 09:58
kapička

XXX.XXX.222.179

No právě, tohle je kůň, který v klidu procválá kolem traktoru na poli, provoz na silnici mu je ukradený... Takže nemám zažité , co dělat, když se lekne, protože to není takové to klasické otočka a rychlé cvalové, nebo úskok a stojím... Tohle bylo fakt tři sta z místa. Udělal mi to před tím jednou, jenže to u startu vyhodil, takže si mě vzal sebou, teď to podle mě napálil jenom tak, že neuvěřitelně podsadil zadky a z toho se odpálil ( na dost pevné zemi byla pořádná díra od kopyta, jak to odpíchl) a ještě do oblouku tak, že prostě setrvačnost byla mocnější... Být to v lese, tak jsem asi ve zprávách jako 3. mladá žena ve Středočeském kraji, kterou odvážela rychlá po pádu z koně... A ještě jsem měla štěstí, že jsem si stihla uvědomit, že musím vykopnout nohu ze třmenu, to byla totiž jediná věc, která mě v okamžiku, kdy jsem zjistila, že padám, spojovala s koněm.

4.2.2019 10:20
Malkina

XXX.XXX.50.199

Tak můj nejhorší pád byl při nasedání na mlaďocha,když soused natočil křoviňák přesně ve chvíli když jsem se odrazila a už to nešlo vzít zpátky.Najednou jsem dělala kotrmelce nahoru do svahu a vůbec nevím jak k tomu došlo.Krom pár odřenin jak jsem se koulela tím akátím mi nic nebylo,kůň zůstal stát tak jsem nasedla a jela,ale na ten šok nezapomenu nikdy.Všechny ostatní pády byly tak nějak vytušitelný nebo jak to říct.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 11:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Tím je myšleno že se koně dají na některé věci otupit ale prostě je to zvíře sebelepší se může leknout. To co popisujete mi udělala Zlatuna taky.

A pro Cudas ne nejsem dokonalí jezdec a asi mám štěstí že netestuji gravitaci častějc

Já něco psala o Vašem jezdeckém umění? Já bych přímo k Vám napsala úplně něco jiného, ale Vy to stále nechápete, tak už se nebudu zdržovat.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 11:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Pro mne je splašený kůň i ten, který se rozběhne třeba i náš pokyn jezdce, ale už není naucen na pokyn zastavit, a řítí se nekontrolovatelně cvalem vpřed. Co teprve, když se opravdu něčeho lekne. Stalo se mi to několikrát. Jednou, to ještě opravdu za mlada, v 15, jsem s takto šílenou kobylou skončila na silnici na zemi, protože ji podjely nohy. Jinak jsem vždy zastavovala o co šlo, o stodolu, o keře, nebo nekolikaset metrovým škubáním za otěž, protože stočit k jedné straně k zastavení bylo prostě nemožné. Na druhou stranu úskoky typu " najednou pod sebou nemám koně", kdy kůň se podlomil v kolenou a uskocil stranou, protože třeba zajíc, srna, nebo něco jiného, trs jinak zelené trávy, jsem se časem naučilaa usedet. A v podstatě jediný zranění z koně - zlomený kotník a potrhané vazy - bylo z téměř stojícího koně....

Neregistrovaný uživatel

4.2.2019 11:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

polárka.15 napsal(a):
Ale notak, podle sebe soudím tebe? Prd víte jak se to stalo.

Mě je to jinak víceméně jedno.☺️ Jak se to stalo opravdu nevím,ale vím jak by se to nestalo.😂

4.2.2019 14:20
lenacia

XXX.XXX.173.31

Taky sem teď nedávno málem sletěla ze Sáry.
Jedeme po jízdárně, po naší klidné půlce, a najednou rána jak z děla. Ze střechy domu na zem sjel sníh.
Díky bohu za western, držel mě zuby nehty a Sára se naštěstí rychle zastavila. Ale zdrhala do boku jak ten andalusan Merlin před bejkem.

5.2.2019 22:52
akiiinka

XXX.XXX.167.98

Jak už psal někdo výše, určitě jsou lepší úskoky a úleky u koně, který to dělá pravidelně, než u pohodáře, kdy to človek ani nečeká. Můj magor kůň takové kousky dělá bězně, takže mám za ty roky vytrénovanou ostražitost a vím kdy kde stojí třeba i popelnice na jiném místě než minule :D. Ale tohle jsou věci co se dají trénovat, postupem času taky čekám polekáni, ale ten ňouma si už ani nevšimne. Naštěstí jsou to jen úskoky a nebo vystřelení vpřed, ale s tím, že vždy sám zpomalí. Nedokážu si představit situaci kdy se kůň bezhlavě řítí někde nekontrolovaně pryč. Tohle bych nikomu nepřála. Tak přeju všem co nejméně nebezpečných situací :).

7.2.2019 07:49
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Mě je to jinak víceméně jedno.☺️ Jak se to stalo opravdu nevím,ale vím jak by se to nestalo.😂

To neví nikdo

Neregistrovaný uživatel

7.2.2019 12:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

polárka.15 napsal(a):
To neví nikdo

Joo u nás je to pěkně umrzlé a v tomhle jezdit na koni hraničí s poruchou pudu sebezáchovy.Vím že lidi kolem koní ho mají mírně požkozený už od přírody,ale nesmí se to vyloženě přehánět.☺️

7.2.2019 13:12
lenacia

XXX.XXX.173.31

V tomhle jsem to jezdit na ranč v tuhle chvíli vzdala. U vypuste je to teď na přizabití totální bahnokalypsa, navíc zmrzla nemůžu po tom ani chodit. A mimo je zase ledovka vyhlazená do skleněné skluzavky. Už jsem byla poučena na konci loňského roku jebou o kamenné schody

9.2.2019 18:46
lenacia

XXX.XXX.173.31

Hahaha, nepotřebuji ani náledí abych se přizabila.. Lonžuju lonžuju, a najednou padám. A výron nohy na tři tejdny o berlich.

9.2.2019 19:16

Atlantida: "Taky se mi stalo že mi koně splašil vymatlaný cyklista... Vyjel nám z poza zadku ze slepého bodu a ještě do suchého listí ani já o něm nevěděla. Nedal o sobě vědět. Otěže zahozené v puse jablko. No co myslíte kobyla vyrazila prudce v před. "

A proč vymatlaný? Třeba vás taky viděl až na poslední chvíli, za rohem.
A že vjel do suchého listí? Vzpamatujte se, třeba byl rád že to ustál když jste se před ním náhle zjevila. Navíc proč by měl laik vědět že suché listí je pro koně nějaá závada?

Vy máte předvídat, vy jste zodpovědná. Jezdec na koni by měl pneustále očekávat nepředvídatelné, pokud jste měla zahozené otěže a cpala se jablkem tak je to jen a jen vaše blbost.

10.2.2019 13:47
dsj

XXX.XXX.207.141

Můj nejroztomilejší pád z blbosti byl když jsem jezdila kamarádce kobylu která hrozně vyhazovala, měla jsem z ní strašný vítr a vždycky jsem jezdila „na jistotu“ aby pode mnou vůbec nevyhodila, pokud se to u takového koně vůbec dá. Jednoho dne jsme vyjeli na pole, byla spousta čerstvého třpytivého sněhu a já neodolala a nacválala, a kobyla začala. Tak si říkám tohle nedám, spadnu. Ale jak pode mnou blbla, tak jsem si uvědomila, že to se mnou nic nedělá, že buď v tom hlubokém sněhu nemá takový razanc, nebo jsem se to naučila usedět. Tak jsem se začala smát a užívat si to… kobyla otočila uši ke mně, tancovala a poskakovala a věděla jsem že jí to taky líbí. A v tu chvíli jsem spadla, protože jsem v tom záchvatu smíchu povolila svaly, byl to takový šťastný pád, zahučela jsem celá do závěje jak anděl Nejlepší bylo, že kobča hned zastavila a hned se mi přišla omluvit, a když jsem viděla jak je nešťastná, tak jsem se jí za ten pád omluvila také. Tenkrát jsem si poprvé uvědomila, že padání nemusí stresovat jen mě a že koně vědí víc než si myslím.
A nejhorší pád po kterém jsem skončila na jipce se zlomenými žebry a proraženou plící se mi stal na dvoře, pár metrů od místa kde sesedám, v naprostém klidu, na známém místě se moje vlastní kobyla lekla dodnes nevím čeho, a skočila takovým stylem, že jsem zahlédla ležet zelené ořechy v listí na střeše traktoru a když jsem ležela na zemi tak o mě ještě zakopla koza jedna obecná… to byl můj nejhroznější pád.
Jinak já vždycky když spadnu tak jdu ke koni a vysvětluji mu, že mě to hodně bolí když se mnou praští o zem a že jsem křehká a že mi tím ubližuje a že mu věřím že příště udělá všechno pro to abych znovu nespadla, a že mi má pomáhat stejně jako já pomáhám jemu. Věřím že koně nám lidem ubližovat nechtějí a že nás mají rádi, i když někteří jsou třeba hloupý a nevědí že dělají špatnou věc, anebo některý shazují protože mají blbé zkušenosti že po nich člověk chce nesmyslné a nepříjemné věci a myslí si že když s člověkem bouchnou o zem tak od něj budou mít klid.

Přidejte reakci

Přidat smajlík