Jaké krmení pro hříbě bez svalů?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2019 18:52
Alma6

XXX.XXX.108.167

Ahoj, jaké krmení pro roční hříbátko. Má opadlý zadek a skoro žádné svaly, je hubené. A jaký pohyb pro něj? Krmení bez obilí nebo i s ním? Tak do 500KČ za pytel prosím, dá se za tu cenu kvalitní? Prosím piště jen pokud víte co je nejlepší,

5.2.2019 19:11
koně

XXX.XXX.174.63

Zkuste upřesnit ,proč je roček tolik hubený?
Má málo objemového krmení? Sena málo,jen na příděl?
Špatný odstav?Byl i jako hříbě mizerný?
Stěhování?
Je nemocný?
Je pořád zavřený,nemá možnost se podle svého vyblbnout s dalšími mladými? Tudíž psychicky strádá?
Nebo naopak, vyvržen stále někde venku ,v bahně,ledu ,sněhu a skoro bez žrádla?
Odčervený,kdy ?
Značky Spillers,Hoeveler a X dalších výrobců určitě bude mít hříběcí granule,stačí prohlédnout net .
Jinak by normálnímu,zdravému hříběti měl ke slušné kondici postačit dostatek sena plus drobet ovsa.Aby se naučilo kousat a stát uvázané
Jestli má ten váš roček nějaký problém,tak to ani nejdražšími granulemi nedoženete

5.2.2019 19:35
Alma6

XXX.XXX.108.167

koně napsal(a):
Zkuste upřesnit ,proč je roček tolik hubený?
Má málo objemového krmení? Sena málo,jen na příděl?
Špatný odstav?Byl i jako hříbě mizerný?
Stěhování?
Je nemocný?
Je pořád zavřený,nemá možnost se podle svého vyblbnout s dalšími mladými? Tudíž psychicky strádá?
Nebo naopak, vyvržen stále někde venku ,v bahně,ledu ,sněhu a skoro bez žrádla?
Odčervený,kdy ?
Značky Spillers,Hoeveler a X dalších výrobců určitě bude mít hříběcí granule,stačí prohlédnout net .
Jinak by normálnímu,zdravému hříběti měl ke slušné kondici postačit dostatek sena plus drobet ovsa.Aby se naučilo kousat a stát uvázané
Jestli má ten váš roček nějaký problém,tak to ani nejdražšími granulemi nedoženete

myslím že protože seno které mají je dost hrubé (nesehnali lepší, proto si myslím že á i veliký pupík), začervený není, ale to seno a pak že se skoro nehýbe, výběh má a je s dalším hříbětem a třemi valachy, ale jen stojí u sena a nehýbou se, jen k vodě a zpátky. Takže opadnul a to seno nestačí aby nabral zpátky.

bahno nemají, mají tvrdo a sucho, ale je to měsíc co přijel, tak možná i tím?

5.2.2019 19:38
Alma6

XXX.XXX.108.167

Co novaequi? je dobré? vzít ten Lac? Nebo jaké? https://www.novaequi.cz/cenik

5.2.2019 19:49
koně

XXX.XXX.174.63

Alma6 napsal(a):
myslím že protože seno které mají je dost hrubé (nesehnali lepší, proto si myslím že á i veliký pupík), začervený není, ale to seno a pak že se skoro nehýbe, výběh má a je s dalším hříbětem a třemi valachy, ale jen stojí u sena a nehýbou se, jen k vodě a zpátky. Takže opadnul a to seno nestačí aby nabral zpátky.

bahno nemají, mají tvrdo a sucho, ale je to měsíc co přijel, tak možná i tím?

Jestli jste ho přivezla před měsícem a byl pěkný, a teď je to pupek na kostře,asi je něco špatně.
Mají toho sena dost? Dostane se k němu i to vaše, v dostatečné míře?
Nebo hodně vyrostl?
Mají solný liz ?
Granule já krmila v životě asi dvakrát a byly to La Sard .
Kojící a pak Fun .Koně byli spokojení
Jinak by hříběti opravdu stačil oves
Uvidíte,jestli se vám ozve někdo,kdo krmí hříbě granulemi

5.2.2019 19:58
Alma6

XXX.XXX.108.167

koně napsal(a):
Jestli jste ho přivezla před měsícem a byl pěkný, a teď je to pupek na kostře,asi je něco špatně.
Mají toho sena dost? Dostane se k němu i to vaše, v dostatečné míře?
Nebo hodně vyrostl?
Mají solný liz ?
Granule já krmila v životě asi dvakrát a byly to La Sard .
Kojící a pak Fun .Koně byli spokojení
Jinak by hříběti opravdu stačil oves
Uvidíte,jestli se vám ozve někdo,kdo krmí hříbě granulemi

Vyrost, ale žádný extrém, měl by mít maximálně 150, je tu hucul/arab s cobem. určitě se k senu dostane, mají ho pořád k dispozici neomezeně v krmelcích. myslím že je to tím že se nehýbe. liz má solný i minerální i himalájskou sůl. Pomohli by třeba procházky na vodítku do mírných kopců, když mu přidám granule? aby i trochu nabral svaly?

5.2.2019 20:01
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Můžete hodit fotku koníka pro lepší představu, jak na tom je?

5.2.2019 20:03
koně

XXX.XXX.174.63

Tahle kombinace ,to by měl být i zaživný,ne?
Granule dejte ,proč ne.
Na vycházky na ruce ven,ho taky můžete brát,když chcete.
Ale pokud se na jaře na trávě,tedy ,jestli se na nějakou dostane,neopraví ,nechala bych udělat krve a koprologii .

5.2.2019 20:05
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Alma6 napsal(a):
Vyrost, ale žádný extrém, měl by mít maximálně 150, je tu hucul/arab s cobem. určitě se k senu dostane, mají ho pořád k dispozici neomezeně v krmelcích. myslím že je to tím že se nehýbe. liz má solný i minerální i himalájskou sůl. Pomohli by třeba procházky na vodítku do mírných kopců, když mu přidám granule? aby i trochu nabral svaly?

Skúste sem vložiť fotku, ono tie ročky sú vo veku kedy sú kone asi najškaredšie a možno to nie je ani také zlé ako sa vám zdá :)
V každom prípade na vašom mieste by som sa snažila mladého koňa ustajniť na miesto kde bude môcť mať dostatok pohybu a čo najkvalitnejšie seno/pastvu. To nenahradíte žiadnym jadrom.

5.2.2019 20:20
Alma6

XXX.XXX.108.167

katkaa1 napsal(a):
Skúste sem vložiť fotku, ono tie ročky sú vo veku kedy sú kone asi najškaredšie a možno to nie je ani také zlé ako sa vám zdá :)
V každom prípade na vašom mieste by som sa snažila mladého koňa ustajniť na miesto kde bude môcť mať dostatok pohybu a čo najkvalitnejšie seno/pastvu. To nenahradíte žiadnym jadrom.

Ale on dost pohybu mít může, jen prostě vůbec nechce, takže jenom stojí a opadává. To seno jasné, to se musí vyřešit. Ono místy je moc hezké, ale někdy tam jsou třeba rákosí a tak.

5.2.2019 20:49
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Alma6 napsal(a):
Ale on dost pohybu mít může, jen prostě vůbec nechce, takže jenom stojí a opadává. To seno jasné, to se musí vyřešit. Ono místy je moc hezké, ale někdy tam jsou třeba rákosí a tak.

Taky může ztrácet svaly kvůli tomu, že má málo bílkovin, nemusí to být jen nedostatkem pohybu.

5.2.2019 20:51
Arbora

XXX.XXX.120.174

Mne to prídu také výhovorky, že kôň by mohol vyzerať dobre, keby žral/hýbal sa/ chodil na kŕužky, bla bla. Hucul, cob aj arab sú ľahko živiteľné kone, ktoré by mohli pokojne prežiť zimu iba na sene- pokiaľ ho majú dostatok a netrpia žiadnym trápením- či už je to hlad, červy, vredy, nedostatok vitamínov, minerálov(liz určite nestačí), zlý kolektív, “depresia” z priestoru, v ktorom kôň žije, atď.
Áno, rastúce žriebä vyzerá všelijak, ale furt je rozdiel medzi zdravo vyzerajúcim rastúcim koňom a koňom, ktorému evidentne od pohľadu niečo chýba.
Každopádne bez fotky sa nedá posúdiť ani poradiť nič.

5.2.2019 21:03
Alma6

XXX.XXX.108.167

Arbora napsal(a):
Mne to prídu také výhovorky, že kôň by mohol vyzerať dobre, keby žral/hýbal sa/ chodil na kŕužky, bla bla. Hucul, cob aj arab sú ľahko živiteľné kone, ktoré by mohli pokojne prežiť zimu iba na sene- pokiaľ ho majú dostatok a netrpia žiadnym trápením- či už je to hlad, červy, vredy, nedostatok vitamínov, minerálov(liz určite nestačí), zlý kolektív, “depresia” z priestoru, v ktorom kôň žije, atď.
Áno, rastúce žriebä vyzerá všelijak, ale furt je rozdiel medzi zdravo vyzerajúcim rastúcim koňom a koňom, ktorému evidentne od pohľadu niečo chýba.
Každopádne bez fotky sa nedá posúdiť ani poradiť nič.

Jaktož liz nestačí? Co koně co jsou jen na seně, hříbata se kolikrát odchovávají jen na seně, tady to nejdete v každé diskuzi co se ptá na vitamíny pro koně, že je to zbytečné. Liz využívají.

5.2.2019 21:09
Arbora

XXX.XXX.120.174

Liz s minerálnym doplnkom je hlúposť- kôň si nikdy nevezme takú dávku, akú by “tabuľkovo” mal, zato si môže vziať zbytočne niekoľkonásobnú. Ktorú v lepšom prípade vyčúra. Keď dopĺňať vitamíny a minerály, tak je roumnejšie vo forme nejakého prípravku. Úplne vyhranený názor na to nemám, je pravda, že kopec doplnkov je založená na pšeničnej múke, na druhej strane, tie minvit prípravky nie sú taká pálka, aby som ich koňovi nedopriala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.2.2019 21:23

Alma6 napsal(a):

Mladý organismus opadává, když jsou v těle nastartovány katabolické procesy, jinak při normální stravě- zde stačí vzhledem k mixu plemen jen seno a liz (pokud ho mají !, ke slámě půl kila granulí, ovsa opravdu nestačí a nic tím nespravíte)
Že stojí a nic nedělá neznamená, že opadne, je to hříbě a to má růst pokud má z čeho BRÁT NA RŮST.
Jo ještě, pokud jste ho vzali z ustájení a dali na pastevko, v tomto ročním období, asi mu to nepřidalo.

5.2.2019 21:58
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

Liz opravdu nestačí, to, že si koně nalížou, co potřebují je mýtus. Doporučuji buď kvalitní granule (Spillers, Hoveler, Hippolyt, Red Mills, Pavo), v dostatečném množství (tj doporučovaném výrobcem, nebo alespoň polovinu toho množství), nebo pokud statková krmiva, tak se k nim přidává balancer (odzkoušený mám Gro N Win Balancer od Spillers - ten je pro lehce krmitelná plemena koní a balancuje objemová krmiva). Vhodné složení by měl i Oat Balancer, buď Spillers nebo Red Mills, a k tomu oves (aspoň kilo denně), pokud potřebuje přibrat a "nasvalit".
Jinak nejde jen o kalorie, rostoucí organismus potřebuje bílkoviny, ty v období bez pastvy moc nemá (klasické luční seno jich neobsahuje mnoho samo o sobě), lysin a methionin, a vitamíny A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, ty ze sena nedostane vůbec! a v lizu také nejsou. Pokud chcete šetřit, tak slušné krmné směsi s dostatkem vitaminominerálního premixu má Premin.
Jinak se nebojte rostoucí organismus nakrmit, bez toho to nejde, zadejte si do běžných krmivarskych tabulek potřeby hříběte a zjistíte, že jen že sena nelze růst organismu dostatečně zasobit, to možná tak pastvou, a k ní je třeba dodat třeba ten balancer...

5.2.2019 22:21
Alma6

XXX.XXX.108.167

Slon Indický napsal(a):
Liz opravdu nestačí, to, že si koně nalížou, co potřebují je mýtus. Doporučuji buď kvalitní granule (Spillers, Hoveler, Hippolyt, Red Mills, Pavo), v dostatečném množství (tj doporučovaném výrobcem, nebo alespoň polovinu toho množství), nebo pokud statková krmiva, tak se k nim přidává balancer (odzkoušený mám Gro N Win Balancer od Spillers - ten je pro lehce krmitelná plemena koní a balancuje objemová krmiva). Vhodné složení by měl i Oat Balancer, buď Spillers nebo Red Mills, a k tomu oves (aspoň kilo denně), pokud potřebuje přibrat a "nasvalit".
Jinak nejde jen o kalorie, rostoucí organismus potřebuje bílkoviny, ty v období bez pastvy moc nemá (klasické luční seno jich neobsahuje mnoho samo o sobě), lysin a methionin, a vitamíny A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, ty ze sena nedostane vůbec! a v lizu také nejsou. Pokud chcete šetřit, tak slušné krmné směsi s dostatkem vitaminominerálního premixu má Premin.
Jinak se nebojte rostoucí organismus nakrmit, bez toho to nejde, zadejte si do běžných krmivarskych tabulek potřeby hříběte a zjistíte, že jen že sena nelze růst organismu dostatečně zasobit, to možná tak pastvou, a k ní je třeba dodat třeba ten balancer...

Hrozně moc děkuji, to je to co jsem hledala. Mám pro něj sestavený jídelníček, ráno řepné řízky, květ, len a trocha kvasnic ráno a večer oves, vojtěška, trocha výlisků z jablek a slunečnice večer. To by byo dostatečné, nebo ten balancer dát i k tomu? Třeba 100g tohohle a za čas udělat krevní testy jestli má všeho dost nebo naopak nemá moc?

https://www.britskakrmiva.cz/p/172/original-multi-balancer-20kg

nebo ty balancery jsou jen kdyby dostával jen seno nebo seno a třeba oves, ale když dostane vyváženou dávku ostatního, nejsou potřeba? Nebo jaký přípravek dávat k takovému domácímu musli? Dávat vůbec?

5.2.2019 22:35
Alma6

XXX.XXX.108.167

Našla jsem https://www.hoeveler-czech.cz/vyrobky-pro-kone/original-reformin-plus/ a https://www.hoeveler-czech.cz/vitaminy-pro-kone/reformin-pur-natur/
Co přidávat k těm řízkům a ovsu s vojtěškou tohle, vynechala bych asi kvasnice, aby neměl moc vitamínu B. A občas nechám vzít krev a zkontrolovat?

5.2.2019 22:38
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

K tomu domácímu musli bych mu klidně balancer přidala, i sami uvádějí poloviční dávkování, pokud kůň dostává jádro. A vyvážená dávka se že statkových krmiv sestavuje strašně blbě, zcela určitě vznikne v našich podmínkách přebytek železa, a naopak nedostatek jódu, sodíku, případně i známý nedostatek selenu. O vitaminech se pak mluvit ani nedá, reálné je vybalancovat možná tak potřebu kalorií a poměr vápníku a fosforu. Navíc ty kritické hranice toxicity prvků/ vitamínů jsou dost vysoké (někde se uvádějí až tisicinasobky), na to se vůbec nemůžete dostat.

5.2.2019 22:43
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

Já osobně mám raději Spillers, jejich balancery doplňují i bílkoviny, a ono jich tabulkově vychází opravdu velké množství pro jednoho koně, natož pro ročka. Vzala bych raději ten, alespoň na zimu.

5.2.2019 22:49
Alma6

XXX.XXX.108.167

Slon Indický napsal(a):
Já osobně mám raději Spillers, jejich balancery doplňují i bílkoviny, a ono jich tabulkově vychází opravdu velké množství pro jednoho koně, natož pro ročka. Vzala bych raději ten, alespoň na zimu.

Dobře,díky. Je mi právě jasné, že pokud by nebyla stabilní kvalita sena a rozbory a rozbory ostatních krmiv, že nikdy přesně nespočítám co a kolik. Tak zatím zkusíme to domácí musli (a ráno řízky namočené s tím ostatním) a dodám k tomu tu poloviční dávku toho balanceru a uvidíme. Já z toho mám právě hrozně strach, mu dávat nějaké vitamínové doplňky, jako jsou ty další dva produkty, aby neměl ve výsledku moc, když bude dostávat víc než oves a seno.

5.2.2019 22:49

Alma6 napsal(a):
Našla jsem https://www.hoeveler-czech.cz/vyrobky-pro-kone/original-reformin-plus/ a https://www.hoeveler-czech.cz/vitaminy-pro-kone/reformin-pur-natur/
Co přidávat k těm řízkům a ovsu s vojtěškou tohle, vynechala bych asi kvasnice, aby neměl moc vitamínu B. A občas nechám vzít krev a zkontrolovat?

Kvasnice nevynechávejte doplňují fosfor (řízky a vojtěška vápník) vitamín B vyčurá....

5.2.2019 22:50
Alma6

XXX.XXX.108.167

Zas aby neměl bílkovin moc s vojtěškou... Ca a P sem se snažila při plánování té dávky ohlídat a i jsem pak konzultovala s výživářkou včera, když už bylo jasné že bude muset začít dostávat další krmení.

5.2.2019 23:03
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

Bílkovin moc rozhodně mít nebude. Kilo kvalitního sena z trávy před odkvetem má cca 50g stravitelnych bílkovin, opravdu kvalitní vojteska jich má v kile maximálně 130g. Jako rocek v zimě, s cílem pribrat a s hmotností v dospělosti 400 kg by měl denně dostat cca 1100 g bílkovin, to je problém pokrýt, natož překrmit.

5.2.2019 23:09
Alma6

XXX.XXX.108.167

Slon Indický napsal(a):
Bílkovin moc rozhodně mít nebude. Kilo kvalitního sena z trávy před odkvetem má cca 50g stravitelnych bílkovin, opravdu kvalitní vojteska jich má v kile maximálně 130g. Jako rocek v zimě, s cílem pribrat a s hmotností v dospělosti 400 kg by měl denně dostat cca 1100 g bílkovin, to je problém pokrýt, natož překrmit.

Děkuji vám moc, hrozně jste mi pomohla. Dobře, zkusím mu tedy nechat přístup k senu jako teď, ale přidám příkrm ráno a večer a k tomu ten balancer. Ještě na vás budu mít otázku, myslíte že je špatně dávat dvě krmné směsi, jednu ráno jednu večer. Krmivářka mi nedoporučila kombinovat vojtěšku s řízky, s tím že ideálně jedno rána a druhé večer, ale třeba kovář i stájník se tvářili že dle jejich stoletých zkušeností je to hloupost a že si ten kůň nikdy "nezvykne" jakoby, že to tělo bude čekat vždycky to stejné. Že je to ideální jak zadělávat na schvácení vlivem změn krmení. Přijde mi to jako hloupost, když to bude denně takhle, dávka a složení stejné, jen prostě ráno to a večer tohle. Zas věřím spíš krmivářce.

5.2.2019 23:28
Slon Indický

XXX.XXX.252.207

No, osobně nevidím důvod, proč by neměla být vojtěška i řízky v jedné dávce, prakticky to vidím na to, aby v ranní a večerní dávce byl nějaký objem, a navíc se řízky na ráno dobře připravují, když se večer předem zalijí. Nemyslela to spíše tak, že se nemají kombinovat společně bez nějakého dalšího zdroje fosforu? Neviděla bych jinak problém v rozdílném složení ranní a večerní dávky, sama bych tedy raději dávala to samé, ale spíš z toho důvodu, že koně samotnou vojtěšku neradi a v těch řízcích se hezky zamíchá.
Teorie schvácení se mi nezdá, tam se jedná o vliv sacharidů, a racionálně by tedy mohla mít vliv leda jiná glykemická křivka po ranní a večerní dávce, ale vy nebudete krmit nějaké sacharidové bomby, pokud se bojíte, tak bych vyřadila ty jablečné výlisky, pokud to tedy bude kůň bez nich přijímat.
A jinak se vážně nebojte toho koně nakrmit, z něčeho růst musí, ideálně i něco přibrat, je zima, to je výdej energie o 25% vyšší, a z něčeho brát musí.

5.2.2019 23:35
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Tohle kdysi psali na Animo jako zdůvodnění.

Re: řízky-ráno,večer?
ANIMO (05.04.2013 15:11) Odpovědět
Citace Neznámý: Dobrý den,
Je důvod zachovat řep.řízky- ráno,
vojtěškové pelety - večer?
Cituji: Prave jako nahrada pastvy je nejvhodnejsi vojteskove pelety. Ty se krmi v suchem nebo mirne zvlhcenem k veceri, ne spolecne s repnymi, ty se davaji rano.
Děkuji,hezký den.H.

Dobrý den, ano je to primární důvod. Řepné pelety jsou nosičem energie a zejména energii pro den, pro práci a aktivitu, proto je krmit na noc by mělo smysl, pakliže by jste chtěla s koněm v noci pracovat. V některých případech však není možnost poskytnout dostatek času na příjem objemných řep. pelet, proto dovolím prohodit krmení na večerní, ale pakliže to není problém, je vhodné dodržet tyto mé pokyny, které skvěle fungují. Pakliže nekrmíte vojtěšku a jako jediný dokrm používate řepné pelety + něco, můžete krmit ráno i večer. Ale pochopitelně je vhodnější na noc krmit regenerační krmení bohaté na živiny, bílkoviny a málo energie.

6.2.2019 08:21
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No tak máte jasno s krmením.
Ale vyloučila jste např. začervení? Před měsícem jste odčervili čím a na jakou skupinu červů? Není potřeba zvolit prostředek s jinou účinnou složkou na jiná spektra parazitů? Tohle rozhodně proberte s dobrým vetem (koňským). Koprologie může vyjít falešně negativní (ale zrovna hříbata s tímto mají potíže, je to v zimě vyřazující evoluční prvek)

Vůbec jste nedala vypovídající fotku. Bez ní je to věštění z křištálové koule... ( i s ní to není jako vidět hříbě naživo)
Nepohybující se hříbě je problém. Tenhle věk musí mít jiskru! Jakousi divokost a až sprostotu (pořád se pošťuchovat s vrstevníky). Někde bude velká chyba. Pamatujte, že podtržené hříbě se často už nedá do kupy nikdy. Pozvat veta je dost zásadní a levný začátek řešení potíží toho hříběte. (když tedy už jste něco přehlédly do teď - jaká je vlastně úroveň zootechniky v místě ustájení - jakože oška a kovář a vet. - zootechnik není ?)

Rady přes net nemusí být vůbec správně k vašemu konkrétnímu hříběti. Zatím tu ty rady k hříběti mají velmi kvalitní základ /až na Animo, tam jsou trochu extremisti a hlavně prodávají své zboží/. Ale opravdu chyba může být jinde... A čas běží, je třeba pomoci co nejdřív.

6.2.2019 08:40
koně

XXX.XXX.174.63

Pokud ročka,křižovatku ze záživných plemen,musíte už teď tolik přikrmovat,opravdu tam bude něco špatně .
Já pochopila,že přemýšlíte co mu jako k senu přihodit.
Ale že už dostává ,řízky a vojtěšku a oves a bůhví co,navzdory tomu se nechce hýbat a opadává? To se mi zdá ,že je fakt někde problém,už pro veterináře

6.2.2019 14:45
Alma6

XXX.XXX.108.167

koně napsal(a):
Pokud ročka,křižovatku ze záživných plemen,musíte už teď tolik přikrmovat,opravdu tam bude něco špatně .
Já pochopila,že přemýšlíte co mu jako k senu přihodit.
Ale že už dostává ,řízky a vojtěšku a oves a bůhví co,navzdory tomu se nechce hýbat a opadává? To se mi zdá ,že je fakt někde problém,už pro veterináře

On je ale teď jen na seně, to krmení se začalo řešit až o víkendu a mám zatím jen jídelníček a dneska jedu nakoupit. Zatím nic nedostával.

6.2.2019 15:12
Alma6

XXX.XXX.108.167

Ještě by mě zajímalo jak rozkrmovat? Asi budu muset začít hrstičkou ráno a hrstičkou večer, a pokud to půjde tak přes den. Kdy se dostat na plnou dávku?

6.2.2019 15:22
Alma6

XXX.XXX.108.167

Pipilota napsal(a):
No tak máte jasno s krmením.
Ale vyloučila jste např. začervení? Před měsícem jste odčervili čím a na jakou skupinu červů? Není potřeba zvolit prostředek s jinou účinnou složkou na jiná spektra parazitů? Tohle rozhodně proberte s dobrým vetem (koňským). Koprologie může vyjít falešně negativní (ale zrovna hříbata s tímto mají potíže, je to v zimě vyřazující evoluční prvek)

Vůbec jste nedala vypovídající fotku. Bez ní je to věštění z křištálové koule... ( i s ní to není jako vidět hříbě naživo)
Nepohybující se hříbě je problém. Tenhle věk musí mít jiskru! Jakousi divokost a až sprostotu (pořád se pošťuchovat s vrstevníky). Někde bude velká chyba. Pamatujte, že podtržené hříbě se často už nedá do kupy nikdy. Pozvat veta je dost zásadní a levný začátek řešení potíží toho hříběte. (když tedy už jste něco přehlédly do teď - jaká je vlastně úroveň zootechniky v místě ustájení - jakože oška a kovář a vet. - zootechnik není ?)

Rady přes net nemusí být vůbec správně k vašemu konkrétnímu hříběti. Zatím tu ty rady k hříběti mají velmi kvalitní základ /až na Animo, tam jsou trochu extremisti a hlavně prodávají své zboží/. Ale opravdu chyba může být jinde... A čas běží, je třeba pomoci co nejdřív.

Vet ho viděl a odčervený je kvalitně podle dobrého schématu, vždyť jsem psala že začervený není!! Nohy má udělané, začne dostávat příkrmy a snad ožije. Myslím že po těch příkrmech snad nabere, ale prostě nechápu proč právě nemá tu jiskru. Ale znala jsem i hříbě, kobylku plnokrevníka která byla v zimě podobná, taky se moc nehýbala. A na jaře ožila. Není možné že je to tak nebo prostě povahou, že si nechce hrát?

Neregistrovaný uživatel

6.2.2019 15:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.216

Alma6 napsal(a):
Vet ho viděl a odčervený je kvalitně podle dobrého schématu, vždyť jsem psala že začervený není!! Nohy má udělané, začne dostávat příkrmy a snad ožije. Myslím že po těch příkrmech snad nabere, ale prostě nechápu proč právě nemá tu jiskru. Ale znala jsem i hříbě, kobylku plnokrevníka která byla v zimě podobná, taky se moc nehýbala. A na jaře ožila. Není možné že je to tak nebo prostě povahou, že si nechce hrát?

Amebo je proste vystreslej a proto bez jisky jakoby apatickej a jde vahove dolu a pada. I takovy zvirata jsou. Pokud je zdravotne opravdu cajk i krve a tak. A po prikrmu se nijak moc nezlepsi asi bych zvazila zmenu ustajka. Ne kazdy kun zkousne vsecko.

6.2.2019 17:00
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

Alma6 napsal(a):
Ještě by mě zajímalo jak rozkrmovat? Asi budu muset začít hrstičkou ráno a hrstičkou večer, a pokud to půjde tak přes den. Kdy se dostat na plnou dávku?

Jako nejkratší doba zvykání se uvádí 4-5 dní, spíše bych to nechala alespoň týden či deset dní. Začala bych nějakým půl litrem ráno, půl litrem večer, a k tomu tu hrst řízků (ta hodně nabobtná), to fakt není nebezpečný materiál, ale něco, co ten kůň potřebuje, zvlášť, pokud teď hubne, jsou mrazy a nevypadá dobře. To mu nechejte tak 3 dny, pak zvyšte na litr, zase 3 dny nechat, a postupně zvýšit na třeba ty 2 litry ráno a 2 litry večer (to je ta běžná, větší fanka), pokud nebude vypadat, že třeba po 14 dnech přibírá, tak mu přidejte, to není žádná velká věda.

6.2.2019 17:06
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

A jiskru nemá prostě z nedostatku, pokud se neodhalila jiná příčina - pokud nemá pokrytou záchovnou dávku, hubne, je mu zima a má další výdej energie, těžko bude veselý a čilý. Hodně lidí se strašně bojí krmení jádrem, a ono v tabulkách se třeba jako záchovná dávka pro teplokrevníka uvádí těch 8 kg sena a 3 kg ovsa (to je cca 8 fanek mačkaného ovsa, má nízkou litrovou hmotnost), tohohle úplně příznivce nejsem, ale zvlášť u mladých a hubených koní je třeba jim přilepšit, navíc jste vybrala v podstatě hodně objemu (řízky mají v suchém stavu v 1 kg cca 12 MJ stravitelné energie, a kilo řízků po namočení je obří hromada, kterou určitě dávat nebudete), vojtěška taky není jádro, ale objemové krmivo, tj. je možné, že k tomu, aby začal přibírat budete muset dávkování zvednout.

6.2.2019 19:40
Arbora

XXX.XXX.121.69

Dotaz napsal(a):
Tohle kdysi psali na Animo jako zdůvodnění.

Re: řízky-ráno,večer?
ANIMO (05.04.2013 15:11) Odpovědět
Citace Neznámý: Dobrý den,
Je důvod zachovat řep.řízky- ráno,
vojtěškové pelety - večer?
Cituji: Prave jako nahrada pastvy je nejvhodnejsi vojteskove pelety. Ty se krmi v suchem nebo mirne zvlhcenem k veceri, ne spolecne s repnymi, ty se davaji rano.
Děkuji,hezký den.H.

Dobrý den, ano je to primární důvod. Řepné pelety jsou nosičem energie a zejména energii pro den, pro práci a aktivitu, proto je krmit na noc by mělo smysl, pakliže by jste chtěla s koněm v noci pracovat. V některých případech však není možnost poskytnout dostatek času na příjem objemných řep. pelet, proto dovolím prohodit krmení na večerní, ale pakliže to není problém, je vhodné dodržet tyto mé pokyny, které skvěle fungují. Pakliže nekrmíte vojtěšku a jako jediný dokrm používate řepné pelety + něco, můžete krmit ráno i večer. Ale pochopitelně je vhodnější na noc krmit regenerační krmení bohaté na živiny, bílkoviny a málo energie.

S týmto som sa napríklad nikdy nestotožnila, že by mali byť rezky ako zdroj energie. Furt je to “pôvodom” vláknina, čiže pomalá energia, takže s touto logikou by sa aj seno malo kŕmiť skôr iba ráno, lebo kôň bude mať energiu, ktorú nebude mať v noci kde minúť.

A hlavne energia a rezky, rezky podľa anima majú cca 12 Mj stráviteľnej enerige v 1kg sušiny. Lenže to predstavuje po zaliati vodou asi 4kg hmoty, možno aj viac. A kto to už len skŕmi bežne? Seno má tak do 8,5mj stráviteľnej energie na 1kg. To mi príde ako celkom zanedbateľné, keď sena sa bežne skŕmi 10kg a rezkov tak do pol kila v suchom stave.

6.2.2019 21:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Arbora napsal(a):
S týmto som sa napríklad nikdy nestotožnila, že by mali byť rezky ako zdroj energie. Furt je to “pôvodom” vláknina, čiže pomalá energia, takže s touto logikou by sa aj seno malo kŕmiť skôr iba ráno, lebo kôň bude mať energiu, ktorú nebude mať v noci kde minúť.

A hlavne energia a rezky, rezky podľa anima majú cca 12 Mj stráviteľnej enerige v 1kg sušiny. Lenže to predstavuje po zaliati vodou asi 4kg hmoty, možno aj viac. A kto to už len skŕmi bežne? Seno má tak do 8,5mj stráviteľnej energie na 1kg. To mi príde ako celkom zanedbateľné, keď sena sa bežne skŕmi 10kg a rezkov tak do pol kila v suchom stave.

Také tomu moc nerozumím, opakovaně tam čtu, že řízky a vojtěšku ne dohromady, ale nikde jsem tam nenašla jiné zdůvodnění, pouze toho.

Pokud by někdo věděl, budu ráda.

Jinak ty řízky možná vyjdou v suchém stavu energeticky stejně jako ten oves, možná je to myšleno jako klidná a nízkocukerná alternativa dodání energie - tedy místo půl kila ovsa, půl kila suchých řízků (cca 2 kila namočených) pro koně, kterým nedělá dobře vyšší glykemický index, ale to jen uvažuju a snažím se v tom najít nějakou logiku, nevím to. Koním v malé zátěži by to mohlo stačit, pokud jde o to mít taky něco v kyblíku. Vyčetla jsem, že do záchovy spadá i denní pohyb pod jezdcem hodinu až hodinu a půl v kroku. Taková hobby vyjížǩa ve všech chodech cca 2 hodiny může udělat 30 MJ, záleží na terénu atd. Když pominu složení, tak 600 kg teplas v hobby režimu potřebuje jako základ tak 70 až 80 MJ, to je 9 až 10 kg sena,to k nehubnutí stačí, akorát asi nebude takový tryskáč jako po kukuřici, kdy je ten cukr rychle k dispozici.
Oni na Animu i dost brojí proti ječmenu pro koně, mi tak přišlo, snad právě kvůli cukru a jeho vlivu na organismus (cosi jsem četla o "ječných kopytech").

Ještě taková myšlenka k té vojtěšce na noc. Nebude to jako, u kulturistů kdy vlastně nějakou dobu po výkonu dodáváte ty proteinové koncentráty právě pro podporu, stavbu a regeneraci té svalové namáhané hmoty?

6.2.2019 23:14
Alma6

XXX.XXX.108.167

Ještě mám dva dotazy - první - pletou mě ty řízky. Vím že maximální dávka pro dospělého koně jsou tak 2, někdy se uvádí 3 kila, že víc žrádla najednou nesmí, malý žaludek. Ale řízky zalíváme 1:4, na tu jednu fanku což je asi 800g přijdou 4 fanky vody, což jsou 4 litry, krmíme jako vlhkou rašelinu, ne kaši. A koně to dávají. Smí se to vůbec? To se počítá ta sušina, a ta voda ne? Zas vody taky vypijí na jeden zátah i víc než 5 litrů, ne? Bude teď tedy počáteční dávka na rozkrmení hrst suchých, nebo hrst už namočených - a neroztáhne mu to moc žaludek?
A druhá, prosím, uklidněte mně někdo, že nebudu mít podražené hříbě a že jsem ještě všechno nepodělala. Je to skoro měsíc a půl co začal hubnout, ale nikdo si toho kvůli chlupům nejdřív nevšiml a nikdy nebyl nějaká rakety co lítá. Že se to dá ještě napravit a nezkazila jsem mu život? Hrozně se kvůli tomu trápím, že z mého koníka co jsem chtěla časem i na závody bude mou vinou mrzáček.

7.2.2019 00:02

Arbora napsal(a):

Řízky jsou ale oproti senu stravitelnější, neobsahují tolik nestravitelné vlákniny jako seno, takže z toho kila koník využije víc "energie" , uvádí se 80% řepa, 40-60% seno.

Alma6: krmím litr řepy(je to přes půl kila) a třičtvrtě litru vojtěšky(tak půl kila +-)- hodím to oboje do kýblíku a zaliju vodou, kobyla je ČT, dám jí to buď sežrat část dopoledne nebo celé večer, je toho cca 5 litrů. asi okolo 3 litrů vody....večer jí do toho dám i litr NE clasic, dvě hrstě mačkaného ovsa, hrnek lnu, kvasnice,minerálka Dromy došla :-) Řepu a vojtěšku má dokonce i nepravidelně tj. ne každý den....a na kobyle je vidět, že přes zimu nabrala. Seno je z části nahrazeno i pěknou prorostlou pýrem slámou, koně jí mají rádi, dají jí i přednost.
KOně nesmí - by neměli, je to individuální- na jednu dávku dostat 3kila koncentrovaného krmení, tj. obilí, nestrávili by to v tenkém střevě a zbytky škrobu by přešly do střeva tlustého, to je špatně- tam se má trávit vláknina pomocí mikrobů a těm to nedělá dobře. Není to z důvodu malého žaludku, ten když se naplní tak "tělo " dá příkaz k rychlejšímu vyprazdňování. No četla jsem i , že není potřeba řepa namáčet, ale z toho bych taky nespala, tak máčím.
Mám na kobyle od listopadu lehkou bucas pláštěnku- nonstop.

7.2.2019 09:07
Slon Indický

XXX.XXX.34.240

Ohledně podraženosti - nevložila jste zde foto, což mi může naznačovat, že problém je dost závažný, každopádně k abnormalitě růstové křivky došlo, následky budou, jen záleží na genetice jedince a závažnosti poruchy na tom, jak závažné budou.
Literatura uvádí několik druhů růstových křivek, 2 normální a 2 patologické, pro "normální" růstovou křivku se jako hlavní kritérium bere vyrovnanost růstu a rozlišuje se růst rychlý a vyrovnaný, kdy jsou potřeby rostoucího organismu zcela pokryty či v menším přebytku, rovnováha ostatních prvků zachována, a kůň tak roste rychle a vyrovnaně, přičemž dosahuje svého celého genetického potenciálu. Tato růstová křivka je preferovaná u plnokrevníků, případně westernových plemen, která už ve dvou letech podávají výkony. U ostatních plemen je preferovaná křivka středního, vyrovnaného růstu, kde je většina potřeb koně pokryta či v lehkém deficitu, rovnováha prvků zachována či lehce narušena. Koně takto dosáhnou většiny svého genetického potenciálu. U hobby koní je často preferovaná křivka pomalého, vyrovnaného růstu, kdy je deficit potřeb, který nedosahuje patologických hodnot, rovnováha prvků zachována či mírně narušena. Takto koně dosahují více než 70% svého genetického potenciálu. U všech těchto křivek je důležitá vyrovnanost růstu, vznikající struktury jsou tedy správně vytvářené a přiměřeně kvalitní. Na patologické straně spektra je pak rychlý, nevyrovnaný růst, kdy dojde k náhlému zvýšení příjmu živin a nerovnováze prvků, struktury vznikají rychle a v nedostatečné kvalitě. Druhý patologický druh růstu je pomalý, nevyrovnaný růst, tzn to podražení. Je to následek deficitu a/nebo nerovnováhy, růst je pomalý a vzniklé struktury nekvalitní, případně se růst úplně zastaví.
K posunu růstové křivky směrem k pomalému, nevyrovnaném růstu již došlo, během února kůň bez deky přibere těžko, pak jej čeká energetický výdaj na výměnu srsti, na návrat k vyrovnanému růstu to vidím optimistickou variantou v květnu, tzn minimálně půl roku v pomalém, nevyrovnaném růstu. Vzhledem ke genetice (tenhle mix plemen zajišťuje predispozice k metabolickym i autoimunitním nemocem, a snad ke všem, co existují) bych se bála rozvoje některých z nich (alergie (muchařina, headshaking), Cushing, inzulinova rezistence (a následně schvácení), PSSM), bude třeba už hlídat výživu a zátěž celoživotně, teď určitě nezapomeňte na ten balancer. Případně mohou být i ortopedické problémy, i když u těchto plemen bych to neviděla tak tragicky. Plného genetického potenciálu nedosáhne, což ale většina koní, trochu bych to viděla na to, že zůstane malý a drobný. Na druhou stranu alespoň víte, že se stala chyba a co musíte hlídat a případně očekávat, a třeba budete mít se správným managementem koně štěstí a bude naprosto zdravý, to se nedá odhadnout.

7.2.2019 10:57
koně

XXX.XXX.174.63

Alma6 napsal(a):
Ještě mám dva dotazy - první - pletou mě ty řízky. Vím že maximální dávka pro dospělého koně jsou tak 2, někdy se uvádí 3 kila, že víc žrádla najednou nesmí, malý žaludek. Ale řízky zalíváme 1:4, na tu jednu fanku což je asi 800g přijdou 4 fanky vody, což jsou 4 litry, krmíme jako vlhkou rašelinu, ne kaši. A koně to dávají. Smí se to vůbec? To se počítá ta sušina, a ta voda ne? Zas vody taky vypijí na jeden zátah i víc než 5 litrů, ne? Bude teď tedy počáteční dávka na rozkrmení hrst suchých, nebo hrst už namočených - a neroztáhne mu to moc žaludek?
A druhá, prosím, uklidněte mně někdo, že nebudu mít podražené hříbě a že jsem ještě všechno nepodělala. Je to skoro měsíc a půl co začal hubnout, ale nikdo si toho kvůli chlupům nejdřív nevšiml a nikdy nebyl nějaká rakety co lítá. Že se to dá ještě napravit a nezkazila jsem mu život? Hrozně se kvůli tomu trápím, že z mého koníka co jsem chtěla časem i na závody bude mou vinou mrzáček.

Je to tedy měsíc,co jste ho stěhovala? A hubnout začalo hříbě už před stěhováním?
Tak muselo být něco špatně už v původním ustájku
A změnou prostředí jste to možná doklepla
Nějaké rady padly.Ale fakt by to chtělo fotky .Pro srovnání.
Nebo podrobnosti z minulé stáje,jak vypadalo hříbě pod matkou,jak po odstavu,jak teď.
Jak se mu změnil režim ,co je jinak po stěhování ,prostě co vás napadne.
Podrobnosti,které by mohly hrát roli v tom,že hříbě neprospívá.
Navzdory tomu že je to kříženec záživných plemen ,odčervený,má nepřetržitý přístup k senu,nožky ho nebolí a podle vašeho popisu ho ostatní nešikanují.
Chcete li krmit řepné řízky,to ho ládujete převážně vlákninou.
S kýbly vlákniny problém není.Máme Dědka s problematickými zuby.Dostane denně tři desetilitrové kýble navlhčených senných granulí s ovesnými slupkami.Plus jemné seno,nebo senáž,co požere.Taky jsem měla strach ,že pukne,ale je v pohodě
Spíš bych hříběti hodila nějaké slušné granule ,a to v dávce předepsané výrobcem .Které by měly mít v sobě všechno potřebné.Optimálně poskládané pro hříbě

7.2.2019 18:47
Terven

XXX.XXX.110.147

Také tomu moc nerozumím, opakovaně tam čtu, že řízky a vojtěšku ne dohromady, ale nikde jsem tam nenašla jiné zdůvodnění, pouze toho.

Pokud by někdo věděl, budu ráda.

Pro Dotaz - občas se lze někde dočíst, že řízky a vojtěšku dohromady ne, důvodem toho tvrzení bude asi vysoký obsah vápníku u obojího. Kdysi před léty jsem se v tom trochu babrala , kamarádka vznesla i dotaz na ing. Mechovou, která zrovna tuto kombinaci doporučuje.
Doufám, že mně ještě slouží paměť - obojí má vysoký obsah vápníku, řízky mají ale méně vhodný poměr vápník x fosfor na rozdíl od vojtěšky, takže přidáním vojtěšky se tento poměr posune k lepšímu. Úplný ideál, co se týče těch prvků, z toho zřejmě nevyleze, ale jelikož se vojtěška a řízky vhodně doplňují i z hlediska jiných výživových parametrů než Ca a P, vhodná kombinace to je.

7.2.2019 19:38
Arbora

XXX.XXX.121.213

Ale trebárs u žriebäťa by som sa bála dávať kýble rezkov, práve kvôli tomu vápniku. Toho je všade dosť, v sene, aj v minerálnych prípravkoch. Aj väčšina hotových zmesí ho máva dosť a niektoré v úplne blbom pomere ku fosforu. Najlepšie by bolo dať si to zrátať nejakým výživárom, abyste mali prehľad.

7.2.2019 19:41
Terven

XXX.XXX.110.147

Arbora napsal(a):
Ale trebárs u žriebäťa by som sa bála dávať kýble rezkov, práve kvôli tomu vápniku. Toho je všade dosť, v sene, aj v minerálnych prípravkoch. Aj väčšina hotových zmesí ho máva dosť a niektoré v úplne blbom pomere ku fosforu. Najlepšie by bolo dať si to zrátať nejakým výživárom, abyste mali prehľad.

Jj, tak pro hříbata kýble řízků asi vhodné nejsou, psala jsem obecně na dotaz Dotaz

7.2.2019 19:46
Arbora

XXX.XXX.121.213

To bolo tak všeobecne do diskusie, lebo tu viakrát zaznelo, že rezky sú “safe”, lebo vláknina.

Přidejte reakci

Přidat smajlík