Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2019 17:38
Wookie

XXX.XXX.35.89

Ahoj,jdu si pobrekat, nebo já nevím. Mám pocit že je všechno úplně marné. Koupili jsme s manželem dům, jsme dost mladí (22), takže hypotéka, ale jinak to nešlo, nic jsme nezdědili a ani jednou nezdědíme. Mám kobylu čt, a teď jsme koupili ještě valáška pro manžela. Vždycky jsem si chtěla kobylu vzít domů, takže máme i menší pozemek, opravu jen malinký (250m), který chceme zpevnit a používat jako padok, jinak chceme ze stodoly udělat stáje, sedlovnu a tak. Jde to moc pomalu, děláme i rekonstrukci domu, všude prach, špína, ale hlavně se snažíme kolem koní. Ale máme dost málo peněz po poplacení všeho a prostě je potřeba tolik a tolik věcí! O to horší je že jedna kamarádka ze stáje kde předtím byla kobča si pořídila s přítelem dům ve stejnou dobu jako my. Vždycky jsme si trochu konkurovali a soupeřili, ale jsme kámošky. Nezávidím ji ve zlém, naopak, přeju ji to, jen prostě, já nevím, přijdu si jak nicka. Koupili si obří statek, taky k rekonstrukci, ale protože je to baví, ne protože chtěli ušetřit. Jsou tam stejně dlouho jako my, půl roku a už mají udělané stáje, s boxem na mytí a solárkem, všude dlažbu, a hlavně nejkrásnější sedlovnu co jsem kdy viděla. A úplně plnou, už jjenom kdy jsem viděla kolik má třeba kosmetiky na koně a všechno Absorbine a další drahé. A to má svoje dva koně. No krása všude. Zatímco mi se pachtíme s prachem ve stodole, protože je tam toho tuna. Nemáte nějaké typy jak ušetřit? Co třeba se dá nějak udělat aby bylo funkční, ale levné? Ve stájích kde jsem byla předtím mi dávali dost často sežrat že nemám hadry od Anima, Pikeuru a tak. Platili jsme dost za ustájení, potřebovala jsem halu a chtěla pro koby nejlepší péči, takže prostě všechny peníze šli na stáj a na tohle už nebylo. Ale zase když si vezmu že tam většina holek měla přilbu třeba za 20 a více tisíc. Takže jsem když jsem si vzala kobču domu začala přemýšlet jak si přivydělat, protože mě koně doma i tak stojí jeden 5000 měsíčně, což je dost. A tak jsem si říkala že nabídnu ustájení, máme ještě pronajatou pastvinu, moc hezkou. Měli jsme tu už čtyři holky a tři odřekli z důvodu že chtějí být někde kde je větší kolektiv, jízdárna a tak, jedna dokonce přímo řekla že chce být s koněm vidět. Prostě že by se tu neměla před kým předvádět. Jako to to má většina koňáků teď takhle? Jsme u Prahy, všude je tu jízdáren i ustájení spousty, i prostě velmi drahé. Ale nabízela jsem skvělou péči pro koně za dobrou cenu, ale stejně nikdo. Na fb v eees poradně a trends a tak pořád fotky jak si slečinky uskladňují desítky deček, běžně fotky nákupů za desetitisíce, na fotce nová přilba od KEP, dvě drahé dečky, odpockovačka, několik pytlů nejdražšího muesli, třmeny za půlku běžného platu a vesty od Spooks. A ty stejné holky každý týden na závodech a soustředěních, koně v nejlepších stájích. Jako chápu, někdo má manžela, někdo je z bohaté rodiny, někdo si vydělá, ale prostě přijde mi to fakt moc. Takhle to teď je, to si s dvěma dečkama neškrtnu, jen kdybych jich měla padesát? Jen jsem se chtěla postěžovat, promiňte.

10.2.2019 17:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jde o to, co je pro vás priorita. Spokojený kůň, byť s no name věcmi nebo vystajlovaný,ale nešťastný chudák, který slouží jen jako věšák na značkové cajky?!
Taky si představuji, co bych koupila koním, kdybych vyhrála. Ale to je jen takový sen.Nesázím, nevyhraji.
Když pak jedu s koněm lesem, on spokojený a já se kochám, můžu se jen smát lidem, jejichž cílem není partnerství s koněm, ale touha, druhého trumfnout.

Jste mladí a vše si časem pořídíte. A navíc bude vás to víc těšit, než když budete mít vše hned, jen díky tomu, že máte hodně peněz. Někdy je to těšení se, to nejhezčí.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2019 18:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jedna rada do života.Vykašlete se na lidi okolo,ti za vás nic nezaplatí.S chladnou hlavou si večer sedněte a spočítejte co je reálné a co už fikce.Bratranec je exekutor a více jak šedesát procent jeho "klientů" jsou lidi do třiceti let.Čili jeďte si podle svých možností a bohužel i na kamarádku se vykašlete,když to jinak nepůjde.🙂 Tomuto stavu v kterém se nacházíte se odborně říká "syndrom posledního Nováka".Ten už dostal do neštěstí mnoho lidí a nakonec zjistí,že jen kvůli svému okolí.Je kapitalismus a holt někdo má víc peněz a někdo míň.Také někdo kdo vypadá chvilku zámožně a jak se mu daří,je nakonec pouze chronický dluhař,co rád machroval.☺️ Tak hlavně hlavu vzhůru a lidi co se jen chlubí co oni mají lepší než vy,rychle opustit.😉

10.2.2019 18:31
saola

XXX.XXX.229.6

Pro zadavatelku:
Neplýtvejte energií byť jen na přemýšlení, co kdo okolo má a jak se k tomu dostal. Soustřeďte se na to, co je potřeba udělat u vás, a jak to nelépe udělat.
Strávit život neustálým sebedeptáním, podmíněným porovníváním se s okolím, je cesta napřed k psychologovi, pak k psychiatrovi a nakonec do blázince.

10.2.2019 19:01
Naďa3

XXX.XXX.71.251

Doporučila bych pro klid duše nedívat se na FB, co kdo má nového. Stačí dvě dečky, jedna se pere, druhá jezdí. Teprve když se jedna roztrhá, koupí se další. Máte před sebou několik let, kdy si budete muset utáhnout opasek, holt se to musí přežít, těšit se z hezké vyjížďky a kupovat jen to nutné. Zase máte štěstí, že váš manžel má taky rád koně, co by za to dala zase jiná, co má 20 deček. Co se týká ustájení, viděla bych to spíš pro nějakého koně důchodce, kdy nebude vadit absence jízdárny a zase majitel ocení, že když bude potřeba ho 3x denně mazat mastičkou nebo jinou službu, tak to půjde. A inzerovat na Equichannelu, tady nebo na bazoši, ne jen v nějaké skupině.

10.2.2019 19:03
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak ty lidi jsou holt velmi bohatí no, ne každej může být. určitě nestrádáte. koukněte o kolik se mají lidí hůř, co řeší za problémy a budte vděčná že se máte jak se máte.
když mě v mládí párkrát taky přepadli takové myšlenky dycky jsem začla myslet na ty lidi co se maj o mnoho hůř ;)
kamarádka má vše dřív a takto protože má asi hodně peněz - nebo partner
ono je rozdíl to dělat z normální výplaty a sami.
buďte ráda za to co máte a těště se jak si to budete budovat, nemusíte mít přeci absolutní luxus a přesto to může být hezké...

věřím, že najdete zájemce, který bude právě třeba rád že tam není velký povrchní kolektiv, ale bude tam sám a bude mu stačit se jen kochat přírodou

10.2.2019 20:19
makki

XXX.XXX.36.237

Podle čeho máte propočet na jednoho koně doma 5000?

10.2.2019 20:43
akscha

XXX.XXX.26.89

Nesrovnavejte se s ostatnimi, to nemuzete vyhrat. Protoze nikdy nemuzete mit vsechno, co maji vsichni Vasi znami :) splacite svuj dum a mate dva kone, to je celkem dost. Nekdo jiny ma zase drahe obleceni, ale zije u rodicu nebo spolubydli s kamarady. Dalsi investuje do sportovniho vybaveni a jezdi na drahe dovolene, ale zase ma stare auto. Proste malokdo ma vsechno, i kdyz vetsina lidi se to snazi maskovat. Ted jde spis o to, jestli vam to soucasne uskromnovani se kvuli konim a hypotece stoji za to a vidite v nem smysl. Pokud Vam (velmi s nadsazkou), bude dlouhodobe delat radost spis draha helma, tak si to tak na ukor neceho (koni?) zaridte. Ale hlavne se smirte s tim, ze nemuzete mit vsechno a uz vubec ne hned :) nebo dopadnete, jak pise Marfis. Je mi taky do 30 a mam ve svem okoli par paru kteri se do dluhove pastis riti - proste chteji mit VSE, v dobre kvalite a hned a neuvedomuji si realitu svych platu

10.2.2019 21:45
Wookie

XXX.XXX.35.89

makki napsal(a):

3000 stojí musli, 500 minerálka a dopňky, seno 1000, sláma 500. A to nepočítám veterináře, kování (měsíčně 2000), energie, benzín, zubaře a další věci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2019 21:48

makki napsal(a):

To mi taky nejde do hlavy......leda že by : 2x 1500kč balík sena , sláma + do žlabu......
Paradoxně mě stojí ustájení s halou + venkovní jízdárny, cvičební materiál ....obdobně.

Jinak nesmutněte, většina mladých lidí teď žije na dluh a ne všechno je tak pohádkové jak se zdá- viz. Marfis s "chronickými dluhaři"....a lidé co posuzují kamarády, známé, podle auta, značkového oblečení nebo cajků, nedej bože mobilu (já do nedávna tlačítkový, no a co, vešel se mi alespoň do kapsy) jsou emocionálně oploštělí a stejně to mají na dluh.....

10.2.2019 21:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Co za musli berete? Jen mě to zajímá, děkuji.

10.2.2019 21:58

Wookie napsal(a):
3000 stojí musli, 500 minerálka a dopňky, seno 1000, sláma 500. A to nepočítám veterináře, kování (měsíčně 2000), energie, benzín, zubaře a další věci.

Můj manžel mi říká, že mě ty zvířata jednou sežerou- myslí obrazně, ale vás sežerou dřív. ono se ušetřit dá, mě se ten rozpočet na jednoho koně zdá dost příliš.
Třeba: minerálka- není na měsíc, müsli pro jednoho koně za 3tisíce/měsíc? kování 2tisíce/měsíc? to jsou položky, s kterýma se dá pracovat.....

Neregistrovaný uživatel

10.2.2019 23:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A to nás čeká deset let krize..🙁 Ještě ovlivněnou válkou USA vs Čína.Zatím tedy jen v hospodářské rovině,ale i to bude stačit.

10.2.2019 23:28
Wookie

XXX.XXX.35.89

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Můj manžel mi říká, že mě ty zvířata jednou sežerou- myslí obrazně, ale vás sežerou dřív. ono se ušetřit dá, mě se ten rozpočet na jednoho koně zdá dost příliš.
Třeba: minerálka- není na měsíc, müsli pro jednoho koně za 3tisíce/měsíc? kování 2tisíce/měsíc? to jsou položky, s kterýma se dá pracovat.....

Dáváme plasty a vydrží málokdy víc než jedno kování, musli bereme od Hippolytu nebo od Pava. A to ještě seno bylo letos dražší.

10.2.2019 23:59

Wookie napsal(a):
Dáváme plasty a vydrží málokdy víc než jedno kování, musli bereme od Hippolytu nebo od Pava. A to ještě seno bylo letos dražší.

Tak, musíte se zamyslet, zda je to teď nutné, zda by nebyla levnejší varianta- koně nechat bosé a jen strouhat- až na jaře, až bude měkko, to co mají vaši koně(hippo. Pavo) ve žlabu není vše na čem by mohli profitovat, ve stáji kde jsem já, sportovní koně dostávají převážně mačkaný oves, ječmen, NE muscle + doplňky, mrkev, seno v zimě v létě + pastva. Lze vytvořit krmnou dávku ze statkových krmiv, obvzlášť pokud si jí doma můžete sama namíchat. Jestliže s koňmi nesportujete, je to myslím v tuto chvíli a vaší situaci zbytečný "přepych" , můžou žrát stejně kvalitně, ale za méně Kč. Mě by se taky líbilo müslíčko od spillers, ale jestli to není spíš o pocitu majitele, ve finále je to koníkovi jedno, pokud jinak nestrádá, snad jste to pochopila. Tady by se dal udělat kompromis, bez ztráty kytičky.

11.2.2019 01:02

Tak, musíte se zamyslet, zda je to teď nutné, zda by nebyla levnejší varianta- koně nechat bosé a jen strouhat- až na jaře, až bude měkko, to co mají vaši koně(hippo. Pavo) ve žlabu není vše na čem by mohli profitovat, ve stáji kde jsem já, sportovní koně dostávají převážně mačkaný oves, ječmen, NE muscle + doplňky, mrkev, seno v zimě v létě + pastva. Lze vytvořit krmnou dávku ze statkových krmiv, obvzlášť pokud si jí doma můžete sama namíchat. Jestliže s koňmi nesportujete, je to myslím v tuto chvíli a vaší situaci zbytečný "přepych" , můžou žrát stejně kvalitně, ale za méně Kč. Mě by se taky líbilo müslíčko od spillers, ale jestli to není spíš o pocitu majitele, ve finále je to koníkovi jedno, pokud jinak nestrádá, snad jste to pochopila. Tady by se dal udělat kompromis, bez ztráty kytičky.

Tak ono zrovna spillersy jsou jediné žrádlo, které mi z pytle rovnou nepráší,respektive po vysypani do barelu nestojím v oblaku prachu. To o žádné jiné značce, kterou jsem doposud zkoušela, nemůžu říct.

Zadavatelce: jsem podobná věková skupina do 30 let a tyhle myšlenky, jak si někteří žijí a já dru jak mezek a pořád vlastně nic nemám, ty mě napadají taky. Nezoufejte a jak už psali ostatní, nesrovnavejte se, protože jinak se zbláznite. Berte to tak, že někteří žijí ještě ve 30 u maminky a o svojem leda sní. Bojujte, za pár let se otočíte a zjistíte, že jste ušla kus cesty a jiní třeba závidí vám, co všechno máte. Hlavu vzhůru, bude lépe 🙂

11.2.2019 07:16
Čajda

XXX.XXX.44.117

Hlavu vzhůru! Máte MNOHEM víc, než hodně dalších lidí nejen v ČR. Občas si musím připomenout, jak se mám báječně, že si můžu dovolit živit velkého koně, velkého psa, dvě kočky... Ano, mám se neskutečně dobře, když si tohle můžu dovolit. Dva koně už bych ale neuživila... takže se máte lépe, než já

A co se týče těch drahých deček, drahých přileb a oblečení... Trošku mi tady vadí, že kdo má tyhle věci, tak je odsouzen... Taky je mám. ALE - deček mám několik, všechny koupené na bazoši za zlomek původní ceny. Rajtky to samé, vysoké boty taktéž. K dečkám ladící trička, mikiny a vesty koupené v sekáči. Přilbu, která u nás stojí balík, jsem koupila v zahraničí ve výprodeji za pakatel.... Chodím do stáje vystajlovaná a přitom dávka krmení, kterou nasypu koni do žlabu, stojí víc . Ale baví mě to, ráda jsem na koni pěkně upravená. Můžu, jsem v komerčním ustájení, kde člověk téměř nepracuje (jen holt platí a platí).
Každého věc, já to mám takhle. Jen ukazuju, že to jde i jinak...

Co se krmení týče - skládám mu "muesli" sama. Když nakoupíte základní suroviny (a dáte si trochu práce s vyhledáním dobré nabídky), je to cenově úplně někde jinde.

Kování mi přijde zbytečně drahé. Na to bych se zaměřila jako první. Musí mít plastové podkovy? Je to opravdu nezbytné? Možná mu jen chcete dopřát něco, co ani neocení...

11.2.2019 07:49
Trixabar

XXX.XXX.52.74

Z toho si nic nedělejte, my s manželem před třemi lety koupili starý statek, prioritně kvůli zvířatům. Pro zvířata jsme to tu upravili jak jen bylo možne, žijí si líp než mi. Dokonce nad nimi je popravená střecha a nám při vetších bouřkách teče na chodbu :-D. Ale furt si říkam, všechno jednou bude i když mi to kolikrát leze na nervy. Chtěla bych mít tolik věcí, ale říkám si, že všechno jednou bude :-). Co se věcí pro koně týče opravdu nestrádají, ale nekupuju pro ně zbytečnosti a kolikrat i z druhé ruku. V naší dědině chováme koně tři lidi, takže se není ani před kým moc chlubit. Když na vyjížďce potkám nějakého člověka tak jsou většinou lidi nadšení z koně samotného a co má na sobě už moc neřeší . Ještě k tomu mám norika, se kterým se chodí o víkendech tahat dřevo do lesa, tak to berem tak, že si na sebe i vyděla.

11.2.2019 08:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Wookie napsal(a):

To máte moc. Místo mysli si nechte sestavit KD ze statkových krmiv. Je to náročnější na práci,ale stáhnete cenu na polovic a ještě máte jistotu,že víte, čím krmíte.
Koně můžete zout, pokud má dobrá kopyta. Opět polovina domů. Veterináře beru tak, že si odkládáte peníze na něj. Zdravý kůň potřebuje 1 x ročně naočkovat a pokud pečlivě uklízíte bobky,tak 2 x ročně odčervit. Zubař, když to přeženu, 1 x za 2 roky.
Jak tu někdo psal, hodně muziky se dá udělat i za málo peněz, jen to chce víc kalkulovat a přemýšlet. To se naučíte.

11.2.2019 09:03
kapička

XXX.XXX.64.44

Ve 22 letech většina lidí v mém okolí dřela na VŠ (mám v okolí stavbaři, strojaře a elektro, takže výkresy, modely, protokoly, laboratoře, projekty....) a o vlastním bydlení si mohla nechat jenom zdát, protože z víkendových brigád by to v Praze fakt neutáhli.
Na vlastní se zmáháme až teď před 30... Takže mít tohle všechno ve 22, klobouk dolů.
To že vaše kamarádka má už všechno tip ťop může být taky za to, že hypotéku bude splácet ještě v 60 letech, a nebo jim přispěli rodiče nebo má partner nadprůměrné příjmy, to v okolí Prahy není nic neobvyklého.

Já třeba nechápu, jak člověk s mým příjmem může mít koně, protože po zaplacení všech nutných výdajů mi zbyde leda na ustájení a já abych se pásla. A také jsou lidi, kteří koně v pohodě zvládnou i s přijmem mnohem menším. Neřeším to, třeba nejsou na bydlení sami, nespoří si, nemají pojištění, nemají auto, co já vím. Pro mě je důležitý mít pravidelný a neodkladný výdaje nastavené tak, abych je zvládla poplatit i v případě, že bych skončila na pracáku nebo na dlouhodobé neschopence.

Takže Vy si sedněte, řekněte si, co je důležité pro Vás a vaše koně, kolik k tomu máte financí a času a neřešte jak to má okolí. Důležité je, abyste byla spokojená Vy a Vaši blízcí 😉

11.2.2019 12:17
šimlík

XXX.XXX.126.35

Určitě to chce úplně jiné kamarády a jak již bylo doporučeno třeba jiné levnější kvalitní granule (pak není potřeba doplňovat vitamíny) plus oves.
Držím palce.

11.2.2019 13:05

ČAJDA: jasně že se dají značkové věci koupit za zlomek ceny, pokud pořád číháte na bazoši a jiné inzerci jako já . na dečkách neujíždím, spíš na "kamaších" , uzdečkách, prostě spíš věci pro koně.....1 kůň 9 uzdeček
Jednou jsem si takhle koupila rajtky aniž bych věděla, co to mám za značku equiline....
Odsouzen není nikdo, kdo sám nesoudí podle vzhledu a množství značkových cajků.
PS: přilbu mám detskou největší velikost, takže ani po drahých , ve kterých mimochodem vypadám jako houba neprahnu.ne každá helma i když mě se líbí "sluší".(vím je to spíš o ochraně blablabla)

11.2.2019 14:34
sovicka

XXX.XXX.3.167

Wookie napsal(a):
Ahoj,jdu si pobrekat, nebo já nevím. Mám pocit že je všechno úplně marné. Koupili jsme s manželem dům, jsme dost mladí (22), takže hypotéka, ale jinak to nešlo, nic jsme nezdědili a ani jednou nezdědíme. Mám kobylu čt, a teď jsme koupili ještě valáška pro manžela. Vždycky jsem si chtěla kobylu vzít domů, takže máme i menší pozemek, opravu jen malinký (250m), který chceme zpevnit a používat jako padok, jinak chceme ze stodoly udělat stáje, sedlovnu a tak. Jde to moc pomalu, děláme i rekonstrukci domu, všude prach, špína, ale hlavně se snažíme kolem koní. Ale máme dost málo peněz po poplacení všeho a prostě je potřeba tolik a tolik věcí! O to horší je že jedna kamarádka ze stáje kde předtím byla kobča si pořídila s přítelem dům ve stejnou dobu jako my. Vždycky jsme si trochu konkurovali a soupeřili, ale jsme kámošky. Nezávidím ji ve zlém, naopak, přeju ji to, jen prostě, já nevím, přijdu si jak nicka. Koupili si obří statek, taky k rekonstrukci, ale protože je to baví, ne protože chtěli ušetřit. Jsou tam stejně dlouho jako my, půl roku a už mají udělané stáje, s boxem na mytí a solárkem, všude dlažbu, a hlavně nejkrásnější sedlovnu co jsem kdy viděla. A úplně plnou, už jjenom kdy jsem viděla kolik má třeba kosmetiky na koně a všechno Absorbine a další drahé. A to má svoje dva koně. No krása všude. Zatímco mi se pachtíme s prachem ve stodole, protože je tam toho tuna. Nemáte nějaké typy jak ušetřit? Co třeba se dá nějak udělat aby bylo funkční, ale levné? Ve stájích kde jsem byla předtím mi dávali dost často sežrat že nemám hadry od Anima, Pikeuru a tak. Platili jsme dost za ustájení, potřebovala jsem halu a chtěla pro koby nejlepší péči, takže prostě všechny peníze šli na stáj a na tohle už nebylo. Ale zase když si vezmu že tam většina holek měla přilbu třeba za 20 a více tisíc. Takže jsem když jsem si vzala kobču domu začala přemýšlet jak si přivydělat, protože mě koně doma i tak stojí jeden 5000 měsíčně, což je dost. A tak jsem si říkala že nabídnu ustájení, máme ještě pronajatou pastvinu, moc hezkou. Měli jsme tu už čtyři holky a tři odřekli z důvodu že chtějí být někde kde je větší kolektiv, jízdárna a tak, jedna dokonce přímo řekla že chce být s koněm vidět. Prostě že by se tu neměla před kým předvádět. Jako to to má většina koňáků teď takhle? Jsme u Prahy, všude je tu jízdáren i ustájení spousty, i prostě velmi drahé. Ale nabízela jsem skvělou péči pro koně za dobrou cenu, ale stejně nikdo. Na fb v eees poradně a trends a tak pořád fotky jak si slečinky uskladňují desítky deček, běžně fotky nákupů za desetitisíce, na fotce nová přilba od KEP, dvě drahé dečky, odpockovačka, několik pytlů nejdražšího muesli, třmeny za půlku běžného platu a vesty od Spooks. A ty stejné holky každý týden na závodech a soustředěních, koně v nejlepších stájích. Jako chápu, někdo má manžela, někdo je z bohaté rodiny, někdo si vydělá, ale prostě přijde mi to fakt moc. Takhle to teď je, to si s dvěma dečkama neškrtnu, jen kdybych jich měla padesát? Jen jsem se chtěla postěžovat, promiňte.

Srovnávat se s těmi co mají víc je hloupost, díváte se na vše ze špatného úhlu pohledu! Já strávila v nájemních sportovních stájích vpřes 10 let, pak jsme se přestěhovali před 4 a čvrt roky a něco do vlastního. A je mnohem více jak vám;-) Dlažbu u koní zatím také nemáme, máme provizorně šterk a gumy (u boxů), sedlovna je zatím dohromady s dílnou, ale za to po letech rádoby vytápěných v komerčních ustájeních, kde stejně třeba topení nefungovalo a podobně, mám koněčně vytápěnou sedlovnu (tedy spíš skladiště), snad se letos dočkám, že to předěláme. Na obytné části jsme prakticky ještě nezačly (nepočítám vymalování a nějaký nový nábytek a podobně), ale u koní se už podařilo prakticky dokončit celou ohradu (pozemek bych hodně zanedbalý, zarostlý nálety a podobně), zdravotní zpevněný padok, boxy jsme vybudovali jako první a už mám i jízdárnu byŤ maličkou, ale nebyla hned byla po 2,5 letech, do té doby jsme jezdila na louce. Ještě nás toho spoustu čeká, ale člověk to dělá na vlastním a oproti původnímu stavu už je tam přeci jen kus práce i když před námi je ještě kopec.
Pokud vydáte na základních výdajích za koně (podestýlka a krmení) 5 000,- je to opravdu zbytečné mrhání, obzvlášt pokud koně nesportují. Já mám doma alergika a stelu balíkovanejma hoblinama, jeden kůň je sporotovec a vyjde mě to o méně, hlavně krmení za to dám za 2 koně asi 2300 Kč/měsíčně oproti vašim 6 000,-
Mám v tom musli pro sportovce (což je samozřejmě nejvyšší položka 1,5 pytle měsíčně), ovec, sladový květ slunečnicové semínko, minerálku (reformin od Hoveler), Biotin pro valacha (na začátku prosince jsem ho vyzula a okuju až na sezonu) a lososový olej taky pro valacha na imunitu. Tak že omezte drahé musli a zařaďte statková krmiva, kde vás kilo kremní vyjde na třetinu. Mě ty dva koně doma vyjdou kolem 7 000,- měsíčně oba a to na nich nijak neštřím, ale taky zbytečně nemrhám a patřím spíš k těm co ho koně doma vyjdou dráž.
Najednou vám zbydou peníze a můžete si pořídit občas i nějakou pěknou značkovou sadu či rajtky, nebo vyjet na nějaké fajn soustředění. Já třeba koně i sebe ladím ráda, ale nepotřebuju k tomu ty nejvíc hoch značky, spíš se dívám na kvalitu, aby mi to vydželo a fungovalo. Věci si kupuju pro sebe, abych si udělala radost, ne abych se jimi mohla chlubit, kdo to má naopak má myslím ten život docela chudý. Navíc fakt bych se neřídila pozlátkem prezentace na fb, tam se každý snaží vypadat dobře spokojeně ohákle a vůbec dokonale a úspěšně a často to je to jen maska... Ale přiznám se, že se taky občas nějakou naší sladěnou fotkou pochlubím, v lese ani když jezdím sama na jízdárně to totiž nikdo nepochválí:-D
Osobně bych se do nabídky ustájení nepouštěla, obzvlášt pokud nejste schopna zatím ukočírovat rozumně finančně svoje koně, další věc je to, že pokud člověk musí věnovat čas dalšímu koni o pak má méně času pro sebe a své koně, případně an další práci kolem domu a ubírá to prostě značně energii, tak že na to bych se zvysoka vykašlala, pokud si děláte věci hodně svépomocí...

Neregistrovaný uživatel

11.2.2019 16:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

My máme čtyři ohlávky,dvě vodítka,nějaké to čištění aaa mrkev.😂 Někde v krabici rozebranou uzdečku vlastně ještě.Díky koním bydlím v buňce,tak trochu jako partner ustajovatelky asi.☺️ A takhle jsem spokojený nikdy nebyl.☺️ Člověk asi musí být tam,kde chce být on sám a ne kde by ho rádo vidělo okolí.Ať už rodiče,přátelé a nebo třeba i manželka.Vždycky bude mít někdo lepší auto,dům,mobila a bůh ví co ještě.Ovšem spokojenost si ani takhle nekoupí.Mě kolikrát lidi i závidí tu náladu a jak to dělám je i občas zajímá.To nemáš žádné starosti? Noo nemám vlastně skoro žádné.Nebo možná co jiní považují za starosti,já házím za hlavu.😂 Rozhodně je ale pravda,že do dnešní společnosti nezapadám ani omylem.Podle mě kráčí špatným směrem a tím já nepůjdu.To raději dav opustit a jít sám jiným směrem.☺️

11.2.2019 21:43
Arbora

XXX.XXX.120.186

Wookie napsal(a):

V 22 barák, kone, pozemok, prenajatá pastvina pri Prahe a vy sa sťažujete, že nič nemáte? Veď to je krásne, máte všetko, čo potrebujete. Navyše v 22 rokoch ešte stále netušíte, ako sa bude váš spoločný život vyvíjať a za 5 rokov si možno s láskou pri splatenej hypotéke spomeniete na vaše “nešťastie”. Alebo aj nie, no a čo.

11.2.2019 23:31
jbb

XXX.XXX.107.140

No, taky si myslím že co by za to ve 22 dvou většina lidí dala. Na druhou stranu, nezlobte se, ten příspěvek je takový až nedospělý... Tedy na jednu stranu zbytečné fňukání (jasně, vždycky na tom bude někdo lépe, já taky nemám 737čku jako Kellner a nikdy jí mít fakt nebudu...) a na druhé straně řešení nepodstatných věcí (kosmetika na koně? Co to je? Z toho se mám hroutit, že jí někdo má v sedlovně?).
Všichni jsme nějak začínali, také jsme si na začátek udělali rešerši a zjistili, že není po kom dědit. No tak jsme koupili ruinu a začali. Pomalu, na hranici možností. A nějaký výsledek vidím po více než deseti letech. Ale nikdy, nikdy to nebudu mít takové, jako bych chtěl. To bych tu musel být do dvou set (a přiznejme si, ono věci co uděláte po deseti letech musíte zase předělat)..

A, spíš tak na závěr - obecné moudro říká "neřeš kde bys mohl ušetřit, řeš kde bys mohl vydělat"...

12.2.2019 07:00

Pokud uvidíte v tom co máte i to pozitivní a budete si sebe a toho, co jste dokázala vážit, bude vám fajn.
Ten, kdo nepotřebuje být viděn, obvykle vidět není, ale věřte tomu, že takových lidí, kteří k životu nepotřebují drahé vybavení na koně a přesto s nimi žijí spokojený život, je hodně.
Přeji, ať se daří a i když to nebude jak v Dubaji a budete mít ještě spoustu práce, bude to vaše a bude v tom kus vás.
Vaši koně (a nejen oni) ocení, když budete v pohodě s méně, než když se budete ve stresu honit za subjektivní dokonalostí.

12.2.2019 09:30
Krasavice Carevna

XXX.XXX.13.10

Mit ve 22 to, co vy, tak si piskam. Radsi bych misto decek a znakovych serepeticek resila splaceni hypoteky, abyste se nedostali do maleru. Lepsi si utrhnou od huby ted, nez pak pozde bycha honit. Ale jinak mam stejny dojem, ze mezi konaky jsou lidi bud desne prachati nebo dost chudi. Ale ci kun se ma lip? Koni je nejaky vercajk u zadele, pokud ho netlaci, znackovou deku ovali stejne jako neznackovou a facebook nesleduje... Jestli vas trapi, ze ostatni se maji lip, prestante sledovat fotky na facebooku, je vedecky prokazany, ze to podporuje pocit zavisti a menecennosti

12.2.2019 13:07
koně

XXX.XXX.174.63

Wookie napsal(a):

Možná máte zrovna takový ten pocit,že se nic nedaří .A že nikdy nebude líp. Chandra,bezvýchodno ,beznadějno
To znám,taky jsme rekonstruovali.A pravděpodobně do smrti ještě budeme
Dojem,že v životě už nevylezu ze špinavých tepláků a nepustím z ruky kolečko a lopatu,kterými všudypřítomný hnus vyvážím .že se mi ruce od štuku nikdy nezhojí,jestli dát peníze na opravu střechy dřív než na traktor ,přičemž je ve frontě dalších X položek
Že jediné kam jdu je , do práce.Nebo v mém tedy případě, k dětem
Že už v podstatě jsem výhradně matka ,a pak stroj na práci ,všech oborů
Vy jste navíc poměrně mladá,tak jste pravděpodobně dosud žila v klidu .
Mohla si dopřát třeba kávu s kámoškami,stajlovat a opečovávat sebe i kobylu ,mohla jít za kulturou,třeba i na pěknou dovču zbylo
A teď jste v realitě
Každopádně,jste si tohle vybrala ,tak by nebylo od věci se prostě smířit s daným stavem .Přestat se s někým srovnávat ,to je jistá cesta do zkázy
Každý je individualita.Člověk,nebo kůň.
Vy jste pár,který si buduje ,pro sebe ,a pro své koně.Máte něco k dispozici a něco prostě jde mimo vás
Tak si hleďte užít,co vy máte a netrapte se s okolím.Bude to tak jednodušší

Neregistrovaný uživatel

12.2.2019 15:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vždycky bude někdo mít víc než vy.😂 Demotivační obrázek pro jedince,myslící si naivně,že něco mají a něčeho dosáhli.😂

12.2.2019 15:49

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vždycky bude někdo mít víc než vy.😂 Demotivační obrázek pro jedince,myslící si naivně,že něco mají a něčeho dosáhli.😂

Takový malý příruční trezor 🤪

Neregistrovaný uživatel

12.2.2019 16:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Takový malý příruční trezor 🤪

Si dávám bokem něco na důchod.😂😂

12.2.2019 16:17

Tak to jste prozíravý, na rozdíl od našeho státu😁

Neregistrovaný uživatel

12.2.2019 16:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak to jste prozíravý, na rozdíl od našeho státu😁

Tak mě přišlo nedávno od OSSZ předpokládaná výše starobního důchodu i s obrázkem.😂😂

12.2.2019 17:25

Tak mě přišlo nedávno od OSSZ předpokládaná výše starobního důchodu i s obrázkem.😂😂

Jak to budou posílat na účet?🤔

Neregistrovaný uživatel

12.2.2019 17:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jak to budou posílat na účet?🤔

Bych spíš chtěl vidět,jak si z toho bude brát banka poplatky.😂

12.2.2019 19:24
Dep

XXX.XXX.233.191

Zadavatelko nesmutněte :). Máme na to celý život. To, že někdo má sice super boxy a sedlovnu ještě neznamená, že je štastný on a nebo jeho koně. Taky mně tyhle myšlenky napadají. Jsem též v kategorii do 30 let. S přítelem si předěláváme statek - výhoda je, že je zděděný. Ale když vidím jenom tu práci a ještě máme druhý statek - po prarodičích z mé strany - kde chci udělat penzion, stáje a třebas i tu jízdárnu. Jímá mne hrůza kde na to všechno vezmeme peníze a jestli to vůbec do smrti stihneme :D. Přemýšlela jsem, že se dám na sázení :D. Ted ještě do toho všeho veselka a já potřebuju koupit kobylám tolik věcí ! :D.
Nikdy nemůže mít člověk všechno. A buďte šťastná s tím co máte. Taky mám jednu kamarádku, která má podstatně více peněz a koní a všechno lepší. Ale já si vždycky řeknu mám hezčího snoubence, koně, třeba budu mít hezčí děti než ona. Teda určitě :). Fakt nemá cenu se ohlížet na to, co mají ostatní. Nikdy nevíte co se odehrává za tím pozlátkem. Třeba se večer co večer hádají. Nebo má její muž náročnou práci a nebývá často doma a ona Vám může závidět, že Vy se svým mužem vídáte.
Buďte ráda za to co máte :).

12.2.2019 19:43
jesie

XXX.XXX.35.227

Jen se ještě chci zeptat na ty šílený náklady na 2 koně...Já mám ve svém 2 své a 1 ustájeného.
Na měsíc mě to vyjde: 3 tis seno
1500 kč sláma
musli (kupuju Höveler) 500kč
musli (pro koně s vředy) 250kč
bylinky 500kč
olej lněný 300kč

Tak to mi přijde,že zadavatelka platí hrozně moc hlavně za to musli. Předesílám,že moje dva koně pracují 3-4x týdně.

Jinak vychytávky: hodně materiálu na opravy se dá domluvit třeba ze skládky ,budu teď dělat zpěvnění výběhu koberci zátěžovými (vezmu ty,co chtějí firmy vyhodit-oslovila jsem)...a tak podobně :)

13.2.2019 03:07
Wookie

XXX.XXX.35.89

jesie napsal(a):
Jen se ještě chci zeptat na ty šílený náklady na 2 koně...Já mám ve svém 2 své a 1 ustájeného.
Na měsíc mě to vyjde: 3 tis seno
1500 kč sláma
musli (kupuju Höveler) 500kč
musli (pro koně s vředy) 250kč
bylinky 500kč
olej lněný 300kč

Tak to mi přijde,že zadavatelka platí hrozně moc hlavně za to musli. Předesílám,že moje dva koně pracují 3-4x týdně.

Jinak vychytávky: hodně materiálu na opravy se dá domluvit třeba ze skládky ,budu teď dělat zpěvnění výběhu koberci zátěžovými (vezmu ty,co chtějí firmy vyhodit-oslovila jsem)...a tak podobně :)

To ale krmíte půl hrnečku denně ne, toho musli. Hoveler má jeden pytel kolem 500kč, tak to máte na tři koně (nebo i kdyby dva) měsíčně pytel a půl? Kobyla žere 2x i víc tolik, jinak by mi hubla.

13.2.2019 09:17
jesie

XXX.XXX.114.58

Wookie napsal(a):
To ale krmíte půl hrnečku denně ne, toho musli. Hoveler má jeden pytel kolem 500kč, tak to máte na tři koně (nebo i kdyby dva) měsíčně pytel a půl? Kobyla žere 2x i víc tolik, jinak by mi hubla.

Základem jakékoliv stravy koně je seno. Pokud má kůň dostatek kvalitního sena,není třeba brutálně dosypávat jádrem (vzhledem k mé zkušenosti s koněm s vředy mám tedy osobní zkušenost ,díky velkému množství jádra - vředy).
Musli dostávají tolik,kolik potřebují na doplnění energie jen kvůli práci...to znamená,že jedna odměrka denně.

Seno mají nonstop,přihodím (a rádi si zobnou) i ječnou slámu.

Jen bych ráda podotkla,že vředy se velmi těžko odhalují a většinou je to právě významným zhoršením kondice ..majitelé automaticky začnou přidávat jádro (nechápu) a tím problém zhorší...nakonec cpou vyšší dávky jádra,které okyseluje žaludek ještě víc a je to začarovaný kruh :(

Seno,vojtěška...na kondici má nejlepší vliv

13.2.2019 14:55
pupanec

XXX.XXX.110.248

Wookie napsal(a):

Kovu na plasty...vydrží mi 3 až 4 kování....muslli mám od FIDES AGRO....super cena a dost dobrá kvalita....

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 01:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Wookie napsal(a):

Nezoufejte nejste v tom sama. Koukejte na sebe a své štěstí. Prostě jsou věci co trvají hlavní je jít dopředu a za svým snem a k cíli. Na okolí se vykašlete. Hold jsou lidi co si to mohou dovolit a nestojí je to žádné úsilí a pak jsou ti co musí dřít aby dosáhli toho co chtějí a když to maj musí dřít 2x tolik. Dá se ušetřit. Nevím z jakého důvodu kovete ale pokud koně nemají problém nechala bych na boso. Popřípadě na ven pořiďte botky pokud nechcete kovovou podkovu. Viděla jsem koně s rozežraným kopytem od hniloby díky plastovkám. Na krmení Pavo bych se vykašlala platíte beztak jen značu a hromada lidí mi řekla že pavo není moc dobré. Nechte si třeba sestavit jak už psali kolegině nademnou a nebo ten spilers taky není drahý a určitě by jste si vybrala.

Mám koně dva platím 4500,- za velkou a 3 000 za hříbě v ceně je vše seno, podestýlka i péče. Je v tom i jádro ale já si kupuji svoje. Brala jsem Hoveler ted se vracím ke spilersu. Kovu pouze přes sezónu na všechny 4 starou. Přes zimu je naboso. Krmení na měsíc mám pro každého koně po 1000,-. A ještě jsem zatížená 100 000,- půjčkou kde splácím měsíčně 1800,- . Proto jsem se naučila koukat na sebe a svou cestu a ne na cestu a blahobyt jiných.

14.2.2019 08:39
sovicka

XXX.XXX.3.167

Wookie napsal(a):

Mě zas přijde, že asi nic na krmení ušetřit nechcete. Dostala jste několik tipů, jak na krmení ušetřit a nemrhat za něj zbytečně tisíce měsíčně, ale přijde mi, že vás to nezajímá....
Pokud vám kůň neprospívá, má dostatečné množství sena a potřebujete do něj i přesto cpát velké množství jádra, nechte ho vyšetřit veterinářem.

14.2.2019 18:25
Wookie

XXX.XXX.35.89

sovicka napsal(a):
Mě zas přijde, že asi nic na krmení ušetřit nechcete. Dostala jste několik tipů, jak na krmení ušetřit a nemrhat za něj zbytečně tisíce měsíčně, ale přijde mi, že vás to nezajímá....
Pokud vám kůň neprospívá, má dostatečné množství sena a potřebujete do něj i přesto cpát velké množství jádra, nechte ho vyšetřit veterinářem.

Veterinárně vyšetřená je, pravidelně odčervená, vředy nemá, zuby dobré, ale prostě pracujeme hodně a tak se musí dokrmovat víc, než jen senem, nesežere ho denně tolik aby jí to to pokrylo výdej. Prostě mi přijde hloupé šetřit zrovna na krmení.

14.2.2019 18:39
kapička

XXX.XXX.64.44

A jak snáší oves? Znám desítky koní, kteří jsou na ovsu celý život, 25-30 let nežerou nic jiného než seno, mačkaný oves a minerální doplňky. Jezdí na nich děti a ani náhodou to nejsou žádní nabušení magoři...
Pak se taky na přibírání doporučuje olej.
Co jít opravdu touto cestou, která je sice levnější, nikoliv méně kvalitní?

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 21:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Wookie napsal(a):
Veterinárně vyšetřená je, pravidelně odčervená, vředy nemá, zuby dobré, ale prostě pracujeme hodně a tak se musí dokrmovat víc, než jen senem, nesežere ho denně tolik aby jí to to pokrylo výdej. Prostě mi přijde hloupé šetřit zrovna na krmení.

Nezlobte se na mě ale jsou kvalitnější krmiva a cenově níže. Pavo považuji za jedno z nejhorších kde člověk platí hromadu za značku a když kouknete na složení nechá se to namíchat doma a levněji.

Mám kobylu co je neježděná od srpna 2018 a je pouze na seně a dostává necelých 150g ráno a večer musly a granulí bohužel hříběcích od Hoveleru aby se to zkrmilo. Hříbě má snížené dávky a tak by se půl popelnice vyhazovalo a to je škoda.

ted se bude brát staré kobyle Od Spilersu Conditiong mix kdy mě 2 pytle co mám cca na měsíc a půl výjdou na 1000,-
A hříbátku nějaké od spilersu pro koně náchylné k schvácení vč řezanky

Takto vypadají kobyly na minimální dávce jádra.

14.2.2019 22:26

Wookie - vedle na diskuzi o psech píšete, že máte i poměrně dost psů a vedle barfu krmíte i volně granulemi Brit care a TOW - což jsou poměrně také dost drahá krmiva. U koní máte taky jedno z nejdražších. To, že je drahé, neznamená, že levnější mu nebude vyhovovat taky. Co to vyzkoušet? Fandím vám, je super, že se snažíte najít nějakou variantu, určitě na něco přijdete :)

15.2.2019 09:50
sovicka

XXX.XXX.16.81

Wookie napsal(a):

Můj kůň taky pracuje také dost (drezůrák na úrovni S/ST), to neznamená, že svoje koně nechám naprosto zbytečně prožrat tisíce navíc než je třeba, pokud nevydělávám statisíce měsíčně. Pokud nejste ochotná si sednout sestavit krmnou dávku jinak (ne nekvalitněji, ale levněji), pak tu prosím nebrečte, že máte málo peněz. Asi si neumíte hospodárně a nastavit měsíční rozpočet a zde jste si chtěla jen nechat "pofoukat bebíčko". Mě zas přijde hloupé vyhodit 6000 měsíčně zbytečně za žrádlo pro koně:-)

15.2.2019 10:27
etnies86

XXX.XXX.245.26

pravděpodobně to je i ten typ, který jede na značkách
bohužel ne vždy značka se rovná to nejkvalitnější

Neregistrovaný uživatel

15.2.2019 11:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

etnies86 napsal(a):
pravděpodobně to je i ten typ, který jede na značkách
bohužel ne vždy značka se rovná to nejkvalitnější

Co je pravda na tom že zrovna Pavo není kvalitní?

15.2.2019 11:15
etnies86

XXX.XXX.245.26

tak to se omlouvám, myslela jsem že tu někdo psal, že jsou i kvalitnější a cenově dostupnější musli než krmí zadavatelka , sama se v musli neorientuju.
napsala jsem to špatně, ale jsou lidi, kteří musí mít pouze značkové věci, přitom ve stejné kvalitě se dá koupit něco jiného za daleko levnější peníz

Neregistrovaný uživatel

15.2.2019 11:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

etnies86 napsal(a):
tak to se omlouvám, myslela jsem že tu někdo psal, že jsou i kvalitnější a cenově dostupnější musli než krmí zadavatelka , sama se v musli neorientuju.
napsala jsem to špatně, ale jsou lidi, kteří musí mít pouze značkové věci, přitom ve stejné kvalitě se dá koupit něco jiného za daleko levnější peníz

Tak já Hoveler a Spilers. Ale tak snad se mohu doptat na tvrzení jedné mé známé. Pavo neznám. Na mě jsou drahé.

15.2.2019 12:06

Tak já Hoveler a Spilers. Ale tak snad se mohu doptat na tvrzení jedné mé známé. Pavo neznám. Na mě jsou drahé.

To bych řekla že pavo je cenově srovnatelné se spillersy i hovelerem🤔

Neregistrovaný uživatel

15.2.2019 12:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

To bych řekla že pavo je cenově srovnatelné se spillersy i hovelerem🤔

No kvalita mě zajímá. Mě každej na začátku doporučil Spilers a pak i Hoveler.

Pavo mě ani neoslnilo a to samé Fitmin. Ale tak kvalitu bych vědět mohla

15.2.2019 14:09
koně

XXX.XXX.174.63

sovicka napsal(a):
Můj kůň taky pracuje také dost (drezůrák na úrovni S/ST), to neznamená, že svoje koně nechám naprosto zbytečně prožrat tisíce navíc než je třeba, pokud nevydělávám statisíce měsíčně. Pokud nejste ochotná si sednout sestavit krmnou dávku jinak (ne nekvalitněji, ale levněji), pak tu prosím nebrečte, že máte málo peněz. Asi si neumíte hospodárně a nastavit měsíční rozpočet a zde jste si chtěla jen nechat "pofoukat bebíčko". Mě zas přijde hloupé vyhodit 6000 měsíčně zbytečně za žrádlo pro koně:-)

To jste asi našla jádro zadavatelčina problému.
Neumí hospodařit .Zatím se nenaučila udělat rozpočet .
Jak jsem psala,je mladá a asi dosud nikdy nebyla nucena přemýšlet a obracet každou korunu .Umísťovat přesně kam je třeba ,nepřešvihnout ,nevyužít jinde,co je určené na konkrétní věc .
Tak se zatím opravdu nezamyslela,kde by se dalo ušetřit.
Počínaje žrádlem, oděvy a potřebami svými,manželovými ,a poté zvířecími
Zatím odpovídá spíš jako pubertální holka "nehodlám šetřit,kobyla potřebuje,kovu na plasty a každý měsíc a podobně"
Prostě si najela nějaký systém,pravděpodobně ho viděla v ustájení. Tzn. pytle tohoto žrádla ,sena málo .Někdo někde jí řekl,plasty a každý měsíc ,tak v tom pokračuje.
Zatím se mi nezdá ,že by samostatně uvažovala,vzdělávala se,pátrala po alternativách.
A až bude v obraze , si logicky zdůvodnila, že se věci dají dělat stejně kvalitně ,ale levněji

16.2.2019 08:52
Arbora

XXX.XXX.120.122

Stačí si prečítať zloženie a porovnať ho s inými, cenovo dostupnejšími krmivami.

Přidejte reakci

Přidat smajlík