Ahojte ! Chcela by som sa opýtať, kupujem si dvoch írskych cobov, 2 ročný a 3 ročný. Boli do teraz krmení na nejakých musli zalievaných čajíkmi....V skratke mam k dispozícii siláž, senáž a ovos ( ten samozrejme až keď budu pracovať), a uprimne stále do okola objednávať musli, ktoré su aj drahé....No bolo mi povedané od majiteľky že vraj senaž a silaž absolutne nie je pre ne vhodná, a je to ten najvačší humus, a ja som už pekne zúfala, pretože by som nechcela žiadnemu konikovi zle, ale zase mi to príde absurdné. Budem rada za každú odpoveď
Senáž pre kone nie je vhodná, siláž pre ľahko živiteľné kone typu cob tiež úplne nie- riziko obezity a schvátenia je z môjho pohľadu dosť vysoké.
Navyše senáž by sa mala dokrmovať k senu, ktoré je základom každého kŕmenia. Ale to by mal budúci majiteľ vedieť skôr, než si prinesie domov dva kone.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nekupujte. Nemáte bambus, nemůžete chovat pandu.
Náhlá změna krmení je dobropis na koliku, ta koně bolí, někdy zabije, vás bude stát podle tíže i desítky tisíc.
Seno jako základ, ideálně pár pxtlů od původní majitelky a postupně ředit novým, musli stejné a zas velmi pomalu měnit za jiné jádro. Do naučení se alespoň základů sestavování krmné dávky kvalitní poradenství on line, třeba ing Mechovou, krmenikoni.cz.
Nejprve vědět, jak to tráví a čím to krmit, pak navozit dost pěkného sena, pak koupit zvíře.
K senu dejte klidně senáž.Pozvolně přimíchávat .
Naše koně se po senáži mohou utlouci.Původně jsme jí brali pro krávy ,ale koně se mohli zbláznit.Pozvolné přimíchávání probíhalo stylem dokonale z hromady vyzobat každé stéblo senáže ,a pak teprv možná, to seno .
Na senáži mám Dědka ,co má problém se zuby i astmatickou ponici a velmi dobře jí snášejí .Ostatní jí taky dostanou.Proč ne.Když je .Je to zpestření.
Máme travní a vojtěškovou .Raději bych byla jen za travní.Ve výběhu mají ad libitum seno a doma dostanou senáž.
Siláž je pro koně asi méně dobrá,bude to mít nějaké souvislosti s kvašením ,je v ní zrno.A výsledná kyselost,nebo tak něco .To byste musela načíst,nebo vám tu někdo jistě hodí spousty odkazů ,proč ne.Já to nestudovala ,nemám jí k dispozici.
Se senáží pak praktické zkušenosti za víc sezón ,už mám.
Cobům bych ke kvalitní senáži a senu nedávala už žádné jádro,měli by být dobře krmitelní
Nana25
napsal(a):
Ahojte ! Chcela by som sa opýtať, kupujem si dvoch írskych cobov, 2 ročný a 3 ročný. Boli do teraz krmení na nejakých musli zalievaných čajíkmi....V skratke mam k dispozícii siláž, senáž a ovos ( ten samozrejme až keď budu pracovať), a uprimne stále do okola objednávať musli, ktoré su aj drahé....No bolo mi povedané od majiteľky že vraj senaž a silaž absolutne nie je pre ne vhodná, a je to ten najvačší humus, a ja som už pekne zúfala, pretože by som nechcela žiadnemu konikovi zle, ale zase mi to príde absurdné. Budem rada za každú odpoveď
Siláž je pro dobytek. Senáž koně mohou a velmi rádi žerou. Potíž je v tom, že je velmi výživná. Nejvhodnější je seno. Z toho musíte vycházet. Můžete přidávat senáž,ale k senu. Rozhodně nemůžete ze dne na den vyměnit seno,které doteď žrali, za senáž.
Je to stejné, jako byste doteď jedla suchý chleba a najednou snedla pekáč teplých, kynutých buchet. Bylo by vám strašně zle.
"koně" vám napsala, jak přejít ze sena na senáž. Ale to seno tam také musí být.