Krmení cizích koní (kolika)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2019 21:37
Lenkazr

XXX.XXX.59.2

Ahoj,pro majitele koně velmi vážné téma,krmení vašich koní cizími lidmi,jablky,mrkvemi atd.,aniž by si uvědomovali jak to může být pro život koně nebezpečné. Tato věc mě velmi trápí,koně máme na soukromém pozemku(na louce na konci vesnice),i přez výstražné cedule: kůň je zlý,soukromý pozemek,nekrmit,se čas od času najdou lidi co to nerespektují,proto když někoho takového zastihnu lidi poučím proč by to neměli dělat a jak to koně může stát život,ale celý den netrávím hlídáním výběhu. Jak se proti tomuto dál bránit? Už si nevím rady a bojím se o zdraví mého koně.

13.2.2019 21:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dvojitý plot. Elektřina pro koně, ostnatý drát pro lidi. Tohle by asi bylo nejlepší, ale nikdo to nemá.
Dobré jsou kamery. Žádný majitel nedokáže hlídat celý den.Je to hodně o štěstí.
Já bych i řekla, že nakrmením koně krmič poškodí vědomě cizí majetek a může byt trestně stíhán, jen ho chytit. Každý rok se řeší, zatím se způsob ochrany před těmito "milovníky koní" nenašel.

Neregistrovaný uživatel

13.2.2019 21:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Četl jsem asi milión příspěvků tady,na FB a už i snad na veřejných WC.☺️ Na cedulky u výběhu nepsat "nekrmte koně" ale "achtung minen".😂 Sem tam vykopat kráter, pohodit pár bicyklů společně třeba s nějakou starší protézou, pro zvýšení věrohodnosti varujících cedulí.😂

13.2.2019 22:00
Lenkazr

XXX.XXX.59.2

sisi58 napsal(a):
Dvojitý plot. Elektřina pro koně, ostnatý drát pro lidi. Tohle by asi bylo nejlepší, ale nikdo to nemá.
Dobré jsou kamery. Žádný majitel nedokáže hlídat celý den.Je to hodně o štěstí.
Já bych i řekla, že nakrmením koně krmič poškodí vědomě cizí majetek a může byt trestně stíhán, jen ho chytit. Každý rok se řeší, zatím se způsob ochrany před těmito "milovníky koní" nenašel.

Přemýšleli jsme o dvojitém plotě,ale chtěli jsme získat ještě jinou možnost. Nejspíš nám nezbyde nic jiného.
Je to děs co si lidi dovolí i přez výstražné cedule. Ale pokud by se něco stalo,nejspíš těžko vypátráme kdo to udělal.

13.2.2019 23:35
jbb

XXX.XXX.70.103

Ano, každá rada drahá... Jedná se o ty samé lidi? O lidi ze sousedství? O turisty jednou jdoucí kolem?

Nám na začátek pomohlo, že soused co už koně měl řval na lidi, kteří se mu jen zastavili u plotu, nedejbože aby mu skrz něj něco strkali...
Takže možná pomůže ostré jednání (obzvláště před dětmi těhlech krmičů), výhrůžky soudy, vždy zavolat policii (jako že fakt, ať přijednou, legitimují ty lidi, vyslechnou, atd...). Možná nebudete populární, ale třeba to pomůže.

Ano a proti turistům (a pokud si chcete být jisti i před ostatími), tak třímetrová zeď. Střepy na ní a pro jistotu kamery. Ale na takovouhle výbavičku nemáme nikdo, že?

Naopak vysvětlování asi nepomůže, cedule také ne... Ostatně někde na diskusi jsem četl odpověď krmiče "Mě je jedno, že jim bude blbě, já chci aby měly moje děcka zábavu". Sorry za ten pesimismus, ale na tohle asi opravdu jen vidle nebo brokovnici...

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 01:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Já bych volila dvojitý plot a i do toho proti lidem pustit zdroj naplno aby dostali takovou šlupku že je poveze sanita. Pěkně třířadově natáhnout, silnou pásku.

My měli u hřebce takovou černou a ta dávala pecky že si člověk sedl jednou jsem dostala přes kýbl s vodou a sbírala jsem se ze země. Některým je skutečně jedno že poškodí zdraví zvířete jen aby se dětičky pobavili a pohladili si koníška. On je velký problém dojít za majitelem a domluvit se.

14.2.2019 05:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pokud je to možné, osadila bych nepropustnými keři - pro koně nejedovatými. Viděla jsem hodně husté smrky, co se dají i stříhat jako plot. Skrz to nikdo nic nepodá.

Ilustrační obrázek + odkaz.

https://media0.shop1.cz/images/media0:521e7a80009a1.jpg/P1060171.JPG

http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-zive-ploty-z-jehlicnanu

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 06:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Dotaz napsal(a):
Pokud je to možné, osadila bych nepropustnými keři - pro koně nejedovatými. Viděla jsem hodně husté smrky, co se dají i stříhat jako plot. Skrz to nikdo nic nepodá.

Ilustrační obrázek + odkaz.

https://media0.shop1.cz/images/media0:521e7a80009a1.jpg/P1060171.JPG

http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-zive-ploty-z-jehlicnanu

Taky dobrý nápad. Ale jehličnany bych nevolila. Nemají moc v lásce řez.

Co třeba buxus? Udělá taky dost parády.
Je hustý i dost široký,
Stálezelený,
Řez snáší velice,
Rychle roste a obrůstá,
Dobře a lehce se udržuje.
Poměrně nenáročný

U nás ve vsi si chodím pro buxus do vazby k jedné paní. Ten pacholek má takovou sílu že rve normálně silné pletivo jak papír. Je fakt že se nechá lehce zlámat ale to každý takovíto keř. Nevím jak do jedovatosti ale tak bych to vysadila 1m od ohrady.

Sadovnicky je hodně ceněný. Když se nechá ladem nevadí.

14.2.2019 06:36
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Taky dobrý nápad. Ale jehličnany bych nevolila. Nemají moc v lásce řez.

Co třeba buxus? Udělá taky dost parády.
Je hustý i dost široký,
Stálezelený,
Řez snáší velice,
Rychle roste a obrůstá,
Dobře a lehce se udržuje.
Poměrně nenáročný

U nás ve vsi si chodím pro buxus do vazby k jedné paní. Ten pacholek má takovou sílu že rve normálně silné pletivo jak papír. Je fakt že se nechá lehce zlámat ale to každý takovíto keř. Nevím jak do jedovatosti ale tak bych to vysadila 1m od ohrady.

Sadovnicky je hodně ceněný. Když se nechá ladem nevadí.

Buxus roste extrémně pomalu a je jedovatý.

Jehličnany, konkrétně smrky, lze dobře tvarovat, stačí kouknout do odkazu. Zvládnou i plot 3 metry vysoký. Dá se samozřejmě volit i vrba či jiné listnáče, nebo jen "navrstvit plot", který je super i pro brouky apod. - viz druhý odkaz

http://www.equichannel.cz/zive-ploty-kolem-koni

http://www.equichannel.cz/ploty-z-prouti-a-vetvi-aneb-co-priroda-da

14.2.2019 06:41
akscha

XXX.XXX.49.243

A co jim to krmeni nejak povolit? To by mohlo vytvorit dobre vztahy a zasoba darovanych jablek se take hodi. Neco jako "krmeni mozne po dohode s majitelem" a pripsat na sebe kontakt. Ale variant je spousta (kdyz me tu uvidite, bezte se zeptat; kone zerou to, to a to, polozte to vedle ohrady a my to zkrmime atd.).
Naopak bych urcite nesazela zivy plot. Zaabranite si tim jakekoliv vizualni kontrole, at uz Vasi nebo kolemjdoucich. Vubec tak nepoznate, jestli vam zrovna na koni nekdo nejezdi, jestli si treba kobyla nezlomila nohu a jestli tam ti kone vubec jsou. .. Navic je to drahe, dlouhodobe reseni a pokud to nebude jedovate a kus od ohrady, kone to sezerou driv, nez to vyroste.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 06:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Dotaz napsal(a):
Buxus roste extrémně pomalu a je jedovatý.

Jehličnany, konkrétně smrky, lze dobře tvarovat, stačí kouknout do odkazu. Zvládnou i plot 3 metry vysoký. Dá se samozřejmě volit i vrba či jiné listnáče, nebo jen "navrstvit plot", který je super i pro brouky apod. - viz druhý odkaz

http://www.equichannel.cz/zive-ploty-kolem-koni

http://www.equichannel.cz/ploty-z-prouti-a-vetvi-aneb-co-priroda-da

Tak přece to nevysadím hned k ohradníku. Buxus neopadává pokud není nemocen. Jehličnany nesnáší řez dobře což tam v odkazu psané je. A Co se týče tvarovatelnosti tak buxus je velice dobře tvarovatelný. S vrbou opatrně má ráda vlhčí půdy.

14.2.2019 06:55
akscha

XXX.XXX.49.243

Tak přece to nevysadím hned k ohradníku. Buxus neopadává pokud není nemocen. Jehličnany nesnáší řez dobře což tam v odkazu psané je. A Co se týče tvarovatelnosti tak buxus je velice dobře tvarovatelný. S vrbou opatrně má ráda vlhčí půdy.

Ten spatny rez jehlicnanu takto zevseobecnit nelze. Treba zive ploty z tuji lze tvarovat uplne normalne. Stejne tak treba tis - je jedovaty, ale prezije i zmlazovaci rez az u zeme.
Ale celkove bych do ziveho plotu rozhodne nesla z duvodu, ktere pisu nize. Navic to vyzaduje dost prace, aby k necemu vypadal. Treba zminovany buxus je bez rezu kulovity a zabere opravdu hodne mista. A i on muze mit skudce, coz vyzaduje dalsi peci (osobni zkusenost z lonskeho roku).

14.2.2019 06:56
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já bych to nedala ani 2 metry od koně. I když třeba nedosáhne, tak náhoda je vůl.

To budu raději hrabat listí.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 07:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Dotaz napsal(a):
Já bych to nedala ani 2 metry od koně. I když třeba nedosáhne, tak náhoda je vůl.

To budu raději hrabat listí.

Tak není jen buxus je jich víc. Já bych volila něco co neopadá v zimě a je dost husté ale zároveň to není jehličí. Jehličnany jsou choulostiví. Když jehličnan tak nějaký asi ten smrk možná stříbrný ale nestříhala bych každý rok. Když už někoho chcete odradit stříbrnák je nejlepší ze smrků co se pichlavosti týče. Na něj si každej rozmyslí sáhnout.

Jednou jsem si takto naletěla dělala jsem adventní věnce z čehokoliv všechno jehličí ano i ten obyč smrk jen stříbrný smrk už nikdy.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 12:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Každý strom má svého škůdce. Tis A Thuji jsem nezminovala protože ke koním by tyto dřeviny vhodné nebyli. Jednak Tis je jedovatý. A jednak jsou oba dost řídký. Pak ještě jalovec ale ten je taky jedovatý a taky rezne,. No nám dávali na zahradnický škole ochutnat plody tisu. Nejsou špatný. Jedovatá je na tom ta pecka. Obecně platilo že u smrku a těchto jehličnan se musí s řezem opatrněji. Osobně si ale myslím že dvojitý ohradník je méně pracný

14.2.2019 13:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Každý strom má svého škůdce. Tis A Thuji jsem nezminovala protože ke koním by tyto dřeviny vhodné nebyli. Jednak Tis je jedovatý. A jednak jsou oba dost řídký. Pak ještě jalovec ale ten je taky jedovatý a taky rezne,. No nám dávali na zahradnický škole ochutnat plody tisu. Nejsou špatný. Jedovatá je na tom ta pecka. Obecně platilo že u smrku a těchto jehličnan se musí s řezem opatrněji. Osobně si ale myslím že dvojitý ohradník je méně pracný

Jenže i skrz dvojitý ohradník se dá nasypat tráva ze sekačky, dokutálet jablka, nebo doházet. Taky se snáz fyzicky překoná, není to vizuálně "takový problém", klidně lidi lezou i na pastvinu s býkem - přes nejeden ohradník a zákazové cedule.
Mám zkušenosti ze zoo, kdy krmiče nezastaví, pletivo s ohradníkem, cedule, vodní příkop, kamkoliv se dá vlézt a kdekoliv se dá něco nakrmit, třeba přehozením, to se stane. V tomhle lidem nevěřím, vždycky půjde okolo někdo, kdo bude mít báječný nápad orvat něco po cestě, když už nic nenese, a prostrčí to tomu koni - třeba větev od něčeho jedovatého, hlavně aby dosáhl a koníček papal.

Neregistrovaný uživatel

14.2.2019 13:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

No jasně už vidím ty lidi jak polezou ohradníkem pod proudem . Pěkně dát do 3 řad a pod proud s cedulí. Zdroj na maximum. No a kdo bude chtít at si leze když mu to za ránu stojí. Nic ve zlém ale živí plot se nechá taky přehodit

14.2.2019 13:58
Dotaz

XXX.XXX.235.225

No jasně už vidím ty lidi jak polezou ohradníkem pod proudem . Pěkně dát do 3 řad a pod proud s cedulí. Zdroj na maximum. No a kdo bude chtít at si leze když mu to za ránu stojí. Nic ve zlém ale živí plot se nechá taky přehodit

Jenže pokud vám někdo vleze do ohrady, jste za něj vy zodpovědná. Nesete vinu i za jeho zranění, pokud ho váš býk/pes/kůň napadne na vašem pozemku, kde nemá dotyčný co dělat.

A upřímně, lidi když vidí prostor mezi šprušlema, tak je to pro ně prostor, ne zábrana. Nevnímají plot, ale jeho díry. Já osobně, jestli budeme mít někdy stáj doma, tak si tam keře okolo výběhu dám, stačí nějaké košatější, to mají metr a půl na výšku. Vidět přes ně je, ale manipuluje se přes ně špatně, málokdo má ruku dlouhou sto padesát čísel. A poslouží to třeba i motýlům a dalším potřebným.

14.2.2019 14:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Jenže pokud vám někdo vleze do ohrady, jste za něj vy zodpovědná. Nesete vinu i za jeho zranění, pokud ho váš býk/pes/kůň napadne na vašem pozemku, kde nemá dotyčný co dělat.

A upřímně, lidi když vidí prostor mezi šprušlema, tak je to pro ně prostor, ne zábrana. Nevnímají plot, ale jeho díry. Já osobně, jestli budeme mít někdy stáj doma, tak si tam keře okolo výběhu dám, stačí nějaké košatější, to mají metr a půl na výšku. Vidět přes ně je, ale manipuluje se přes ně špatně, málokdo má ruku dlouhou sto padesát čísel. A poslouží to třeba i motýlům a dalším potřebným.

Tohle je na vlastnictví koní ta nejhorší část. Vždy když si celou tu odpovědnost domyslím, tak pár dní nespím...
V loni na jaře si tak jdu schovat koně z ohrady a už z dálky bylo vidět 4 růžové bundičky. Holčiny vlezly do ohrady a koně na blátě honily proutkem do cvalu - hop koníčci. Ponice byla měsíc před termínem porodu, k tomu 32 let stařena a dál jedna se zavázanou nohou (mezikosťák). Krve by se ve mě nedořezal a divím se, že jsem jen řvala a nezmlátila jsem je na hromadu. Ale když jsem šla za jejich rodiči, oznámit co se stalo a že to hlásím na policii (protože případnou škodu bych po nich vymáhala). Bylo mi řečeno, že děcka za nic nemůžou, jsou to jen osmiletý děcka. Argument cedulí a prolízání el. ohradou nechápali. Dokonce jeden tatínek řekl, že neví co je to el. ohradník, že se za tu pásku nechodí (sám policista). Lidi se přistěhují na vesnici, ale vůbec je nezajímá jaká jsou tam nebezpečí, nijak děcka nepoučí...
Takže je trochu řešení dávat všude varovné tabulky. Nejen psané, ale i obrázky (jo pak se mi zas jiní posmívají - že "Nerušte kobylu s hříbětem, hrozí nebezpečí"). Před prázdninami zajít do místní školy, podebatit proč ke koním nikdy nechodit, proč nikdy cizí zvířata nekrmit, co je el. ohradník a proč na výletě nechodit na louku která ho má... jo, půlden dovolené... Článeček v místním plátku.
Máme koně za dvojitou ohradou, aby nechodili tolik k okraji a nebyl s nimi tak snadný kontakt. Stejně se to s krmiči stává. A stařenu už jsme kvůli kolikám z tohohle domluvily, že ta další už bude její poslední. (no přišla zima, míň krmičů a najednou prospívá) Tož tak, no. Z naší vesnice se stal satelit...

14.2.2019 18:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lenkazr napsal(a):
Přemýšleli jsme o dvojitém plotě,ale chtěli jsme získat ještě jinou možnost. Nejspíš nám nezbyde nic jiného.
Je to děs co si lidi dovolí i přez výstražné cedule. Ale pokud by se něco stalo,nejspíš těžko vypátráme kdo to udělal.

Máte pravdu. Majitelé přistihnou tak jednoho z 10 krmičů a většinou ty nejméně škodlivé, třeba se dvěma jablky či krajícem chleba.
Idiota, co do ohrady vysype kolečko padančat, či trávu ze sekačky, tak takového nenačapáte ani za Boha.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2019 22:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

akscha napsal(a):
A co jim to krmeni nejak povolit? To by mohlo vytvorit dobre vztahy a zasoba darovanych jablek se take hodi. Neco jako "krmeni mozne po dohode s majitelem" a pripsat na sebe kontakt. Ale variant je spousta (kdyz me tu uvidite, bezte se zeptat; kone zerou to, to a to, polozte to vedle ohrady a my to zkrmime atd.).
Naopak bych urcite nesazela zivy plot. Zaabranite si tim jakekoliv vizualni kontrole, at uz Vasi nebo kolemjdoucich. Vubec tak nepoznate, jestli vam zrovna na koni nekdo nejezdi, jestli si treba kobyla nezlomila nohu a jestli tam ti kone vubec jsou. .. Navic je to drahe, dlouhodobe reseni a pokud to nebude jedovate a kus od ohrady, kone to sezerou driv, nez to vyroste.

Tu variantu povolení krmení pod dohledem majitele jsme zkusily se známou taky, a když jsme u plotu nachytaly ženskou krmit tak její odpovědi bylo že ona kone měla a ví kolik a co můžou... Zrovna v době kdy můj kůň bral antibiotika a méně pil, takže kolika byla vyloženě na spadnutí.
Ještě je dobré mít pastvinu někde mimo civilizaci, tam krmení nehrozí. Ale to je utopie.

15.2.2019 08:53
Malkina

XXX.XXX.50.199

U nás problém s krmiči ani nemáme.Škodila nejvíc babička i po vysvětlování,že haflice fakt nesmí nic ani jabko ani chleba byla schopná do výběhu vysypat dva kýble padanek s tím že ona toho ani moc nesežrala -sežral to hřebec.A jaká je to chudinka když jí dám košík a nemůže se ani napást Jabloň jsme pokáceli a zatím je klid.Ale na pastvinách nám někdo courá furt.Argument je,že tudy se přece chodilo vždycky a ti bejci jsou hodný a vůbec si nás nevšímaj.Nevím jak vysvětlit dospělýmu člověku,že když si ho bejk všimne uprostřed šesti hektarů tak to k oplůtku nestihne

16.2.2019 12:42
efendi

XXX.XXX.110.76

Ahoj je to velký problém a setkala jsem se i s nepochopením oné kampaně, která probíhala loni v létě a na podzim ohledně krmení. Sbírám doma staré pečico a poctivě suším pro zvířectvo u nás na ranči - s tím že jak je plná taška donesu stájníkovi a on použije pro zvířectvo dle libosti (slepice, prase atd. si pošmáknou) a byl u nás kamarád a viděl jak chystám tašku a krabici sušeného - prohlásila jsem mezi řečí, že to večer vezmu ,,ke koním,, - a on hned - ale to se přece nesmí psalo se to na internetu! (njn novinář). Tak jsem mu vysvětlila, že pečivo je pro zvířata na ranči, a že si je nadávkuje stájník a majitel podle potřeby - že takhle to jde, donést do stáje kde si to zkrmí dle svého, že se nesmí krmit cizí koně v ohradě, nedej bože tam lézt - no koukala jsem nedávno na fotky co má na FB :/ eviděntně to nepochopil - opět někde s koníšky a krmili chjo :( :( ....

jinak co se týče plotu máme na zahradě tohle - a roste to jak vzteklé :) že to ani nestíháme stříhat a je to opravdu krásně husté - https://www.zazracny-plot.cz/

Přidejte reakci

Přidat smajlík