Krmení - náhrada za seno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2019 06:57
ustulina

XXX.XXX.22.113

Ahoj ve spolek,
včera mi známá radostně vyprávěla, že sehnala bezva krmení. Nějaká paní, asi prodejce, jí nakecala, že to může plně nahradit seno a na koně na měsíc to vyjde na 1500,-. krása, že.

Tož na to koukám a připadám si jak ananas, páč si nemůžu pomoct, ale přijde mi to jako fakt drahá sláma s pytlem granulí.

"Připravili jsme pro Vás JEDINEČNÝ PRODUKT NA TRHU - doplňkovou náhradu za seno ! Jedná se o speciálně vytvořenou TMR směs, která je složena z několika druhů efektivní vlákniny. Součástí jsou i vitamíny a minerální látky, které jsou do TMR doplněny granulovanou formou. Tento jedinečný produkt doplní potřebu vlákniny pro koně ve vaší denní krmné dávce a navíc jim velmi chutná. Struktura TMR snižuje její separaci.

Doporučená krmná dávka TMR Complete je 5 - 6 kg na koně a den, spotřeba sena se tím sníží o 2/3, tedy z původních 13 - 15 kg klesne spotřeba sena na 5 - 6 kg za den. V denní dávce TMR Complete jsou již obsaženy makro i mikroprvky a nahrazují tak 1 kg Hobby horse granulí, tím se sníží i denní spotřeba těchto doplňkových krmiv.h

doporučená krmná dávka 5 - 6 kg/koně/den

sláma řezaná, pšeničné otruby, vojtěšková moučka, ječmen setý, melasa + 0,5% kys. propionová, seno, cukrovarské řízky sušené, uhličitan vápenatý, premix doplňkových látek, chlorid sodný

ŽIVINY : vlhkost 13,5%, hrubý protein 7,7%, hrubé oleje a tuky 1,5%, hrubá vláknina 21,2%, hrubý popel 7,16 %, vápník 0,36 %, fosfor 0,33%, sodík 0,06% Vitamíny : D3 400,00 m.j., A 2800,00 m.j., E jako alfa tokoferol 30,00 mg, D-pantothenan vápenatý 2,40 mg, síran železnatý monohydrát-14,00 mg/kg, jodid draselný 0,30 mg, síran kobaltnatý heptahydrát 0,07% mg/kg, síran mědnatý pentahydrát 2,00 mg/kg, oxid manganatý 12,00 mg/kg, oxid zinečnatý 13,00 mg/kg, seleničitan sodný 0,09 mg/kg

450 kg BIG BAG - 4 994 Kč "

Co si o tom myslíte vy???

14.2.2019 07:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Takže ta úspora je jaká? Zaplatím cca 1650,- Kč/měsíc, abych ušetřila 150 kg sena, což je kolik? Tisícovka?

Když přihodím koni slámu a ten zbytek do kyblíčku, tak to stejně vyjde levněji, ne?

14.2.2019 07:57
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Třeba pro koně starší, kteří nedokážou pořádně rozžvýkat seno budiž, ale dál? Nechápu... Seno se prostě nedá NIČÍM nahradit. Ale tak mně se nelíbí ani ty jejich granule...

14.2.2019 15:46
ustulina

XXX.XXX.22.113

No právě holky, mě to hlava prostě nebere.
Prodejce jí nakecal, že stačí POUZE tohle, maximálně přihodit hromádku sena na domlasknutí a že řepný řízky jsou špatný, protože jsou mokrý a kůň nesliní (a přitom tam řepný řízky maj taky), že tim může začít krmit rovnou a blablabla....
Takže hodí herkám kýbl slámy se suchejma řízkama na den a já pojedu ke koníškovi s kolikou jak prase, potom, teď sem blbá, protože podle mého tohle koupim asi za třetinu cenu, a mě se to kecá, protože já seno mám.
Prostě sem si musela postěžovat a ujistit se, že po 30 letech u koní malinko věcí znám.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2019 20:48

TMR- total mixed ration, směsná krmná dávka, setkat se s tím můžete především u krav, které mají v každém krmení to samé- je to prostě namíchané tak, aby kravky neměly výkyvy v produkci vlivem krmení.Aby si z krmení nevybíraly to co jim bude chutnat a žraly vše. Krávy zjednodušeně žijí a produkují z těl mrtvých mikroorganismů, už se nekrmí kráva, ale její mikroflora........ samozřejmě s ohledem na strukturu krmiva a obsah sušiny.

15.2.2019 09:40
polárka.15

XXX.XXX.45.253

ustulina napsal(a):
No právě holky, mě to hlava prostě nebere.
Prodejce jí nakecal, že stačí POUZE tohle, maximálně přihodit hromádku sena na domlasknutí a že řepný řízky jsou špatný, protože jsou mokrý a kůň nesliní (a přitom tam řepný řízky maj taky), že tim může začít krmit rovnou a blablabla....
Takže hodí herkám kýbl slámy se suchejma řízkama na den a já pojedu ke koníškovi s kolikou jak prase, potom, teď sem blbá, protože podle mého tohle koupim asi za třetinu cenu, a mě se to kecá, protože já seno mám.
Prostě sem si musela postěžovat a ujistit se, že po 30 letech u koní malinko věcí znám.

Já bych se ani nebála tak koliky, jako toho, že se kůň vlivem ucpání jícnu udusí :-) A tomu kdo řekne, že dát mokré řízky je blbost, protože kůň nesliní, bych doporučila zamyslet se nad svojí kariérou a zvolit jiný obor, takovej nesmysl snad neřekne ani dítě na ZŠ, když se učí obratlovce a jejich trávicí systém.

15.2.2019 11:34

No, nikoho nenabádám krmit suché řízky, ale "věda nám opět pokročila" zde najdete ohledně řepy toho dost ...https://ker.com/?s=beet+pulp&search-option=library&lib=1
Kůň co hltá a nekouše je určitě kandidát na ucpání jícnu z jakého koliv krmiva.

15.2.2019 15:40

Jsem skeptický, ale naslouchám:-).

Pokud chci něco hodnotit, koukám vždy na pár stejných věcí:

1.Kdo to říká/cui bono a jakou má předkladatel specializaci a šanci, že tomu, o čem mluví, rozumí/.Nevidím nikde na webu prodejce na první dobrou autora toho textu a jeho profi medailonek.

2. Jak se to tvrzení shoduje-rozchází s tím, co zatím beru jako ověřený fakt.. Neznám efektivní vlákninu.Znám rozpustnou nebo nerozpustnou, v KD pak hlavně koněm stravitelnou a nestravitelnou. V čem je jejich efektivní, tj nač má prokazatelný a jaký a jak doložitelný efekt?Jsem hnusná, chtěla bych link:-)
Pokud nadrtím drobné větvičky břízy a smrčinky a rákos, zastříknu melasou, vsadíms e, že taky zvýším koni příjem vlákniny a bude chutnat.

3.Pokud někdo odkazuje na jediněčnou recepturu nebo chemický proces, zajímá mě link na odborný popis té technologie. TMR? Od skipasu do Tater přes čtecí hlavy harddisku až po nejpravděpodobnější "starou vestu" v krmení přežvýkavců:
https://naschov.cz/jak-hodnotit-tmr/
Celá jedinečnost je asi v tom, že vezmu pokaždé stejně suroviny, mechanicky rozmělním, upravím strukturu a dlouhodobě krmím-nekolísá složení, což se líbí mikrobiotě.Bachoru.
Důkaz efektu u koní? Složení mikrobiomu, redukce počtu kolik, zlepšení parametrů výživy? A oproti senu, prosím, ne oproti hladu:-).

4.Složení: běžná levnější statková, ne právě top pro koně. Energie je uvedená kde? Stopové vypadají anorganicky vázané, což může být problém ve faktické dostupnosti.

Shrnutí: Pokud bych to nutně chtěla krmit, tak bych měla na prodejce hodně dotazů:.A až dle odpovědí, tvorba názoru, natož nákup.

Jinak já bych koupila seno a slámu a namíchala to do sítí, koupit jde, ale holt draze, nebo spešl drahé řezanzky nebo senné granule, přikoupila bych vojtěškové pelety a řízky/obé je vláknina, z větší části stravitelná/, klidně konopné výlisky, omelky, přidala olej, kvalitní minerálku se stopovkami v organické vazbě a na koně hodila deku a jen procházkovala v klidu trochu k zachování svalů, pokud nemohu futrovat na uspokojivý kondiční stupeň .
Četla bych tady, autora a jeho kvalifikaci znám:
http://www.equichannel.cz/seno-nad-zlato

Ono jako sobě mohu taky nahradit mouku namletou stromovou kůrou a drcenými upravenými žaludy, budu-li pilná, vyjde to laciněji než mouka, dtto řepná marmeláda a kunerol místo másla, historie to pamatuje. Otázka je, kdy a proč to kdo musel dělat a jaké to mělo výsledky....jestli podobné, v jaké doufá ta seno inovující kamarádka:-).

15.2.2019 15:52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, nikoho nenabádám krmit suché řízky, ale "věda nám opět pokročila" zde najdete ohledně řepy toho dost ...https://ker.com/?s=beet+pulp&search-option=library&lib=1
Kůň co hltá a nekouše je určitě kandidát na ucpání jícnu z jakého koliv krmiva.

Určitě nechci vyvolat flame a na ker jsem naposledy četla se slovníkem jeden článek před víc než rokem, ale chtěla bych upozornit na konsekvence. Pokud se nepletu, Kentucky je dostihová velmoc. Na ker se odvolávala před lety na EQ fran při debatách, že je vlastně možné krmit i velmi málo sena a moc sena je špatně/ tady to tehdy nějak propagoval pan Bořánek/, Chápu, že dostihový letoun s adlibitním senem za peníze nebude, ale prostě tím chci říct, že celé ker může vycházet /nevím, jestli tomu tak je/ převážně ze zkušeností se sportovními koňmi nebo A1/1-a to může být specifická skupina. Fran se tehdy příšerně naštvala, když jsem se toto snažila asi neobratně říct, ono hned vedle článku, který linkovala o seně, tam byl jiný o užití Lasixu/furosemid/ u dostihových koní s krvácením do plic a to ve mně ostražitost podpořilo, já bych prostě ty koně nehonila tak, až jim praskají kapiláry a zhoršuje se funkce plic/ event. bych vyřadila ty, kterým se to děje/. Ale já jsme sluníčkář,, holšiška, která se vozila na fjordkouli.
Pokud beru z ker, dívám se, na jakých koních v jakém režimu to bylo a jestli to odpovídá tomu, co mám doma, doporučení nemusí být přenosná univerzálně.

15.2.2019 16:40
majkulka

XXX.XXX.237.148

všimli jste si tam té věty: Doporučená krmná dávka TMR Complete je 5 - 6 kg na koně a den, spotřeba sena se tím sníží o 2/3, tedy z původních 13 - 15 kg klesne spotřeba sena na 5 - 6 kg za den.
Tzn, že se nikde netvrdí, že tato směs je náhrada za seno-úplná. Jen pomůže tam, kde prostě seno není. Za další - ucpání jícnu - čím kratší seno/slámu, tedy řezanku krmíme, tím víc kůň musí slinit. A docela by mě zajímalo, kolik z vás vidělo/osahalo si tuto směs. A ještě jedna věc - nemá být cenově výhodnější Jo a nejsem prodejce. Jen už dost let ADW krmím - včetně řezanky a tudíž můžu toto krmení hodnotit

15.2.2019 20:44
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A ona nemá seno, že to krmí a nebo tím jako šetří?

15.2.2019 21:31
Arbora

XXX.XXX.121.13

Ak dobre počítam, tak v tej dávke 5kg dostane kôň 18g vápnika, odporúčana denná dávka je okolo 20g, s fosforom je to tak isto(navyše pomer je takmer 1:1). To by ma trochu znepokojovalo.

15.2.2019 21:40

Kupovat slámovou řezanku v pytli cca za 500kč ? není lepší pěkný balík slámy s podrostem? , kdyby to bylo alespoň seno nebo vojtěška, možná by mne ukonejšilo, procentuální zastoupení jednotlivých složek. Já jsem k takovým krmivům dost skeptická, naplnit pytel defakto "skoro odpadem" a ty si to kup....

16.2.2019 06:50
ustulina

XXX.XXX.22.113

Majkulka, jo, já číst umím, právě taky proto mě to rozčílilo, že ta kámoška vůbec nereaguje na moje "rady" :-)

Asi stejně jako když sem jí v létě PROSILA, ať si udělá zásobu sena na celou zimu, dokud má možnost...

Prostě hodinu mluvila s někym po telefonu a je přesvědčená, že koupí tenhle bigvag a do jara má vystaráno, no. S jednym balíkem sena, co ještě má.

A to sem jí i nabídla 2-3 balíky sena od nás za symbolickou cenu, než si něco sežene, ale že musí odházet sníh u 3brán, že neprojedem s technikou k silnici, ale to asi moc práce a musela by schánět auto s koulí a vozejk....

Skoro aby mě přepadla deprese, proč já se vůbec snažim :)
Ne, vlastně se snažím málo, asi měla bych vyházet cestu a seno rovnou dovézt...? :)

16.2.2019 16:06
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak asi neumí počítat a hospodařit. Je to stejné, jako kdyby k tomu svému balíku přikoupila 300 kilový balík sena za 3200,- a půlku ho zkrmila. A to se vyplatí!

17.2.2019 08:05
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Tak asi neumí počítat a hospodařit. Je to stejné, jako kdyby k tomu svému balíku přikoupila 300 kilový balík sena za 3200,- a půlku ho zkrmila. A to se vyplatí!

To bývá pro bídu typické.
Asi je to z nějakého stresu, že se finančně nedaří. Nechtějí slyšet cokoliv o tom co dělají špatně. A už vůbec néé, že je potřeba počítat a včasně se něčeho vzdát, aby nezapadali ještě níž...
(rozuměj, že je jim divně protivné, když jim v létě někdo říká kup si dopředu seno za X tisíc - na celou zimu, když X tisíc prostě nemají hned, vydají tak za zimu 3X tisíc ALE nepoučí se)
Takhle jsem se na dálku snažila pomáhat. Velice solidní chlap se oženil s ženskou padlou na hlavu, ale přivdala se kromě s 2 děckama i s poníkem. Že to nezvládá bylo jasné hned první zimu. Během 6 let už má těch zvířat plný dvůr. Jen koní 5. KVS pokutuje, obec pomáhá pozemky na výběhy... Chlap ji nechce, ale děcka má moc rád - tak ji jen tak není schopen vyhodit. A zvířátka přežívají... ALE ženská si furt mele svou...

5.6.2019 11:11
Keisy23

XXX.XXX.234.188

žádný peletovaný seno nemůže vyjít levněji než seno v balíku už jen to technologický zpracování něco stojí. Ale může to plně nahradit normální seno, proč ne, pro starý koně a alergiky ideální.

Kdyby někdo stále hledal seno v granulích: http://bit.ly/seno-pellets

5.6.2019 15:31
Horsana

XXX.XXX.51.17

A čo je to za produkt? Výrobca a tak?

Nehľadiac na všetky ostatné fakty o vláknine, niečo podobné by mi možno veľmi pomohlo s kobylou, ktorá je v podstate iba na kašiach a zelenom, sena čo prizobne, ale málo.

Pokiaľ máte koňa so špecifickými potrebami, tak musíte vymýšľať aj špecifické riešenia a toto ma veľmi zaujalo.

5.6.2019 16:32

Horsana napsal(a):

Nehľadiac na všetky ostatné fakty o vláknine, niečo podobné by mi možno veľmi pomohlo s kobylou, ktorá je v podstate iba na kašiach a zelenom, sena čo prizobne, ale málo.

Pokiaľ máte koňa so špecifickými potrebami, tak musíte vymýšľať aj špecifické riešenia a toto ma veľmi zaujalo.

Dajaká skapacina?:-)
Asi omylem mají v letáku u sportovních koní čím vyšší zátěž, tím nižší dávkování?

A OT : nekoukla byste cance na Botičky pro minihorse, má takovou schváceninu, krásného ponýška, s ošiškama....hned jsem si vzpomněla na Belku a Riga, pomáhá ji ustulina, ale kdyby vás ještě něco napadlo, mě už totiž nic:-). Fotky jsou, určite by poslala do SZ, Rtg nejsou, zatím.

A mám xerox Chov koní na Podkarpatské Rusi, starej, chcete?:-)

5.6.2019 17:12
Horsana

XXX.XXX.51.17

žofré - no jasne, že skapacina - naša školská Sora, čo som ju od jesene vykrmovala:( A dušná k tomu, práve jej je horšie- udreli horúčavy, prestala žrať lucerku aj peletované seno, tak je na zelenom a sene, čo uždibne, tak špekulujem o alternatívach.

Botičky aké? Na botičky sú asi lepší machri, než ja, ale foto uvítam, už len pre tie ošiška a xerox určite áno, prosím :)

5.6.2019 17:24
Keisy23

XXX.XXX.168.55

Horsana napsal(a):

Epona je německá značka, která se specializuje na výrobu krmiv a doplňků bez chemických konzervantů a jde o čistě přírodní produkty.
Né že bych byla prodejce, ale tohle jsem vyčetla přímo od nich :)

Pokud je kobylka už stará tak by to ji to mohlo pomoct pohodlně přijmou tu potřebnou krmnou dávku aby se udržela v kondici. Do granulí se dají přimíchat i další doplňky nebo nějaká zchutňující složka aby to lépe přijímala.

Jinak komentář výše, že je tam špatné napsáno dávkování, tak opravdu není. Sportovní kůň se stupňující zátěží dostává více jádra a méně sena. A hobby koně nebudeme zbytečně cpát jádrem, ale dáme více vlákniny (seno).

neverend

5.6.2019 18:55
neverend

XXX.XXX.213.247

Pipilota napsal(a):
To bývá pro bídu typické.
Asi je to z nějakého stresu, že se finančně nedaří. Nechtějí slyšet cokoliv o tom co dělají špatně. A už vůbec néé, že je potřeba počítat a včasně se něčeho vzdát, aby nezapadali ještě níž...
(rozuměj, že je jim divně protivné, když jim v létě někdo říká kup si dopředu seno za X tisíc - na celou zimu, když X tisíc prostě nemají hned, vydají tak za zimu 3X tisíc ALE nepoučí se)
Takhle jsem se na dálku snažila pomáhat. Velice solidní chlap se oženil s ženskou padlou na hlavu, ale přivdala se kromě s 2 děckama i s poníkem. Že to nezvládá bylo jasné hned první zimu. Během 6 let už má těch zvířat plný dvůr. Jen koní 5. KVS pokutuje, obec pomáhá pozemky na výběhy... Chlap ji nechce, ale děcka má moc rád - tak ji jen tak není schopen vyhodit. A zvířátka přežívají... ALE ženská si furt mele svou...

Nejhorší je,že tito lidé mají tu největší potřebu "chovat" kde co.😐 A jak jsou hloupí od přírody,tak jim bohužel nedochází důsledek jejich chování.Ve vedlejší vesnici máme také podobnou "chovatelku" dvou koní.Táhla to s nějakým rumunen nakonec a ten před dvěma měsíci skočil pod vlak.Bylo to i ve zprávách,ale tam byli i drogy a jestli už to s ní nedával fakt netuším.Napravit tito lidé opravdu nejdou.Z jednoho průšvihu jim pomůžete a do druhého hned vlezou druhý den.Smutné že to s nimi "ods*rou" i ta zvířata.😓

5.6.2019 19:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):

https://www.granofyt.cz/lucenka-granulovane-seno-15-kg_z2367/
Konkrétně tato značka má granule krásně voňavé a navíc, po zalití teplejší vodou, zvětší svůj objem několikanásobně. Z hrsti granulí je čtvrt velkého kýblu krmné hmoty.

5.6.2019 22:20
jazzinka

XXX.XXX.107.28

sisi58 napsal(a):
Konkrétně tato značka má granule krásně voňavé a navíc, po zalití teplejší vodou, zvětší svůj objem několikanásobně. Z hrsti granulí je čtvrt velkého kýblu krmné hmoty.

Tyhle senné granule nedávno kamarádka koupila pro svého starého koně, ale vůbec mu nejedou. A mojí kobče taky ne. Oba je žerou jen smíchané s vojtěškou :-(

5.6.2019 22:38

Já mám se senýma granulema trochu problém, prostě tam se dá dát cokoliv- hnusné seno, v balíku poznáte hned, že je na kompost, v granulích už ne. a ta cena, krmit s tím jako jediným krmivem (i nahradit půlku objemu) je dost finančně náročné. Zkusil jste někdo dát seno do řezačky? dříve v JZD byla řezačka na slámu- seno, snad by to šlo...i kombajny umí řezanku, když se nesbírá sláma. Pak už by řezanku stačilo třeba jen spařit a koník by to snad už požužlal.

6.6.2019 07:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

jazzinka napsal(a):
Tyhle senné granule nedávno kamarádka koupila pro svého starého koně, ale vůbec mu nejedou. A mojí kobče taky ne. Oba je žerou jen smíchané s vojtěškou :-(

Může být, že to některému koni nechutná. Mě taky nešmakuje dršťková a manžel se za ní může utlouct.
Není to ale jediná značka, možno koupit od jiného výrobce.Mě se líbí z toho důvodu, že než nachystám krmení pro ostatní koně, ty granule krásně nabudou a nemusím čekat, jako u jiných značek,či výrobců.
Zkoušela jsem postupně asi 3-4 značky (?), ale tato mi přijde dobrá.

6.6.2019 07:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já mám se senýma granulema trochu problém, prostě tam se dá dát cokoliv- hnusné seno, v balíku poznáte hned, že je na kompost, v granulích už ne. a ta cena, krmit s tím jako jediným krmivem (i nahradit půlku objemu) je dost finančně náročné. Zkusil jste někdo dát seno do řezačky? dříve v JZD byla řezačka na slámu- seno, snad by to šlo...i kombajny umí řezanku, když se nesbírá sláma. Pak už by řezanku stačilo třeba jen spařit a koník by to snad už požužlal.

Kamarád měl ruského klusáka umřel v cca 35 letech(mohl mít i vic), nějak před 10 začal ztrácet zuby. Nebýt granulovaného sena, umřel by hlady. To pak moc nepřemýšlíte, když koukáte na hubeného,hladného koně, zda se výrobci do směsi na granule nedostalo nějaké horší seno. Jste ráda, že kůň konečně žere a vypadá lépe.
Mezi námi,kolik majitelů přivírá oči nad kvalitou sena v balíku, když ho koupí za 2000,-

6.6.2019 16:31

sisi58 napsal(a):
Kamarád měl ruského klusáka umřel v cca 35 letech(mohl mít i vic), nějak před 10 začal ztrácet zuby. Nebýt granulovaného sena, umřel by hlady. To pak moc nepřemýšlíte, když koukáte na hubeného,hladného koně, zda se výrobci do směsi na granule nedostalo nějaké horší seno. Jste ráda, že kůň konečně žere a vypadá lépe.
Mezi námi,kolik majitelů přivírá oči nad kvalitou sena v balíku, když ho koupí za 2000,-

A co na tom mění to, že je to finančně náročné? Jistě dokud bylo seno za normálně i senné granule byly za lepší cenu....

Zkoušel někdo tu řezačku? Třeba i ruční...

6.6.2019 17:34
koně

XXX.XXX.174.63

Ano ,jeden čas jsme Dědečkovi zkoušeli seno řezat.Za mě tedy nic moc.
Oproti senným granulím,které vytvořily něco jako rašelinu ,a bez problému se navlhčily,řezankou to prostě proplulo na dno.Kde pak byla více,či méně "polívka" k vypití .Jedině snad míchat se šrotem,má smysl
Jsou stále stébla i když pokrácená na max,plus tedy nějaký prach.Ale ten veškerou vodu,ani když zalijete nebo spaříte málo,prostě nevsákne
Dle mé zkušenosti se i časově vyplatí,zalít granule s jistým výsledkem,než řezat
Nějakých plísní a podobných věcí bych se v senných granulích nebála.Procesem granulace se v lince musí případné problémy prostě horkem vysuší.
Pokud se tedy nepřivodí nevhodným skladováním

neverend

6.6.2019 17:40
neverend

XXX.XXX.213.247

Mě tak napadlo co vlastně s těmi granulemi výrobce provádí,že se tak hezky rozpustí ve vodě? Jsem tehdy taky zkoušel různě staré kobče rozmočit seno a ať jsem řezal na "pidi" kousky jak chtěl,tak výsledek vždy asi jako píše koně.Prostě rozmočit se nepodařilo.

6.6.2019 18:32

Granule se nerozpusti... S vodou granule nabobtna a rozpadne se v kasovitou hmotu.

6.6.2019 18:38
koně

XXX.XXX.174.63

Výrobce seno nadrtí,prožene suchým horkem a granulovací linkou .Nějakými trubičkami,předpokládám .Výsledný slisovaný produkt ,granule,pak pobere jakoukoli vlhkost,nebo vodu ,a přitom se rozpadá
Seno ,stébla pouze nařezaná ,ne nadrcená ,vodu nenasáknou,řekla bych
Ale určitě byste někde na netu vyhledal i odborné popisy a videa

neverend

6.6.2019 19:13
neverend

XXX.XXX.213.247

koně napsal(a):
Výrobce seno nadrtí,prožene suchým horkem a granulovací linkou .Nějakými trubičkami,předpokládám .Výsledný slisovaný produkt ,granule,pak pobere jakoukoli vlhkost,nebo vodu ,a přitom se rozpadá
Seno ,stébla pouze nařezaná ,ne nadrcená ,vodu nenasáknou,řekla bych
Ale určitě byste někde na netu vyhledal i odborné popisy a videa

Mrknu na to a v nejhorším pořídím "monstrózní" mixér.😂 Mě spíš šlo o to,jestli náhodou výrobce nepožívá nějaké chemické přísady aby z toho byla právě ta kaše.Já musel staré dostihačce kupovotat právě ty senné granule a rozmočit úplně.Seno už nepožvýkala vůbec.😐

6.6.2019 21:42

No kdo chce krmit peletama, já ještě nemusím, tak zkusím poradit, hoří stejně jako dřevěné pelety......tudy bych se ubírala v hledání levnějších, kvalita nevím....

neverend

6.6.2019 22:31
neverend

XXX.XXX.213.247

Tak už to mám.🙂
https://youtu.be/oZ0e9uZNVz4

7.6.2019 09:59
Horsana

XXX.XXX.51.17

Sečku mi nežral žiadny bezzubák, nikdy. Ani suchú, ani vlhčenú, ani ochutenú.

Kobyla je ochotná prjímať zelený porast a lucerkové pelety s obilnými granulami, senné nechce a nechce.Rezky nemám, nemala som čas kupovať, možno zajtra.

Kobyla má ťažké RAO a problémy so zubami, sena denne dá tak 2 kg aj za normálnych okolností. Je na kortikoidoch a blížia sa tridsiatky...je to na prd. Mala by som ju sťahovať, ale to ešte tak týždeň potrvá..

7.6.2019 13:20
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Řezané seno nám žrala kobyla sice stará, ale se zuby. (mrtvé, ošetřované)
K tomu měla kaši ze šrotů, řepných řízků, senných a vojtěškových granulí. Vypadala dobře, dožila 32 let a 10 měsíců.

Kvalita granulí se hodně liší výrobcem (schovávám si lístek z pytle který se mi líbí a doptávám se potom na něj, jednou jsem se dokonce pokoušela reklamovat vojtěškové co vypadaly jako senné - neúspěšně, prý proto že je možno až 14% příměsi)

Teď už tím asi dlouho krmit nebudu. Jen tak mini králíčky a to je zanedbatelné množství. Ale ani jim nejedou každé granule (ty odrolky nechávají nedožrané - se toho pak dost vyhodí)

7.6.2019 18:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Sečku mi nežral žiadny bezzubák, nikdy. Ani suchú, ani vlhčenú, ani ochutenú.

Kobyla je ochotná prjímať zelený porast a lucerkové pelety s obilnými granulami, senné nechce a nechce.Rezky nemám, nemala som čas kupovať, možno zajtra.

Kobyla má ťažké RAO a problémy so zubami, sena denne dá tak 2 kg aj za normálnych okolností. Je na kortikoidoch a blížia sa tridsiatky...je to na prd. Mala by som ju sťahovať, ale to ešte tak týždeň potrvá..

Je víc druhů senných granulí. My vyzkoušeli asi čtvery, než vyhovovali jak koním, tak nám na přípravu. V zimě to koně žerou raději, protože je to zvlhčené. Teď přidávám toto http://www.rajprokone.cz/ovocno-vlakninove-granule-5kg na ochucení.
Ale je jedno, čím dochutíte. Nevím, co ta vaše kobylka má ráda a může. Stačí posypat.
Vody na rozmočení je potřeba dát hodně. A granule vám krásně nabudou na objemu. U nás to žere jak dušná kobyla, tak schvácení prakoně.

7.6.2019 22:26

neverend napsal(a):
Tak už to mám.🙂
https://youtu.be/oZ0e9uZNVz4

No , myslím, že by šlo vyhledat nějakého blízkého výrobce pelet třeba ze slámy na topení, domluvit se s ním, že když si dovezu balík, jestli mi ho napeletuje(šrotovník mít určitě bude) I když se trmácet někam s balíkem, vidím v tom docela finanční úsporu (kalkulace) a vím, ž čeho pelety mám- krmení neomezené.(tolik kolik koník potřebuje.) Někteří výrobci palivových pelet to i sami nabízejí, co jsem viděla jedny stránky, cena byla 4kč za kilo pelet, seno vlaství,

neverend

8.6.2019 23:27
neverend

XXX.XXX.213.247

No , myslím, že by šlo vyhledat nějakého blízkého výrobce pelet třeba ze slámy na topení, domluvit se s ním, že když si dovezu balík, jestli mi ho napeletuje(šrotovník mít určitě bude) I když se trmácet někam s balíkem, vidím v tom docela finanční úsporu (kalkulace) a vím, ž čeho pelety mám- krmení neomezené.(tolik kolik koník potřebuje.) Někteří výrobci palivových pelet to i sami nabízejí, co jsem viděla jedny stránky, cena byla 4kč za kilo pelet, seno vlaství,

Já tak trochu myslím až za pár let valach a dva důchodci budou mít problém s přijímáním sena,tak peletovačku vyrobím vlastními silami.Ovšem až v zimě kdy bude snad víc času.🙂

9.6.2019 06:49
Horsana

XXX.XXX.51.17

Kobyle sa uľavilo, našťastie, ťuk-ťuk. Stále necháva, ale je na zelenom a dýcha lepšie.

My sme tu mali super dodávateľa senných peliet, lucerky, rezkov, otrúb, kvetu...Doviezol až domov, ceny super, koňom chutilo, spomínaná kobyla na tom bola schopná pribrať od jesene do jari cez 100 kg.

Až jedného dňa prestal dvíhať telefón a nedvíha ho doteraz, zmizol z povrchu zemského, takže teraz robí známa navážku a rozvoz tak, že to chodí nakupovať kdesi 150 km odtiaľto. Lucerka ujde, ale to seno kobyle nechutí, granulky sú malé, s čím zas nemajú problém kone, ktoré to dostávajú suché v zmesi s jadrom.
Po zaliatí sa premenia na hustú kašu, to jej nevyhovuje, musí to mať konzistenciu "rašelina".

Za odkazy veľká vďaka, myslím, že vyskúšam z každého.

9.6.2019 08:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Kobyle sa uľavilo, našťastie, ťuk-ťuk. Stále necháva, ale je na zelenom a dýcha lepšie.

My sme tu mali super dodávateľa senných peliet, lucerky, rezkov, otrúb, kvetu...Doviezol až domov, ceny super, koňom chutilo, spomínaná kobyla na tom bola schopná pribrať od jesene do jari cez 100 kg.

Až jedného dňa prestal dvíhať telefón a nedvíha ho doteraz, zmizol z povrchu zemského, takže teraz robí známa navážku a rozvoz tak, že to chodí nakupovať kdesi 150 km odtiaľto. Lucerka ujde, ale to seno kobyle nechutí, granulky sú malé, s čím zas nemajú problém kone, ktoré to dostávajú suché v zmesi s jadrom.
Po zaliatí sa premenia na hustú kašu, to jej nevyhovuje, musí to mať konzistenciu "rašelina".

Za odkazy veľká vďaka, myslím, že vyskúšam z každého.

Pokud požadujete konzistenci "rašelina" opravdu ji nejlépe splňují ty granule od LUČENKA. Zkusím vám to dnes nafotit. Ale ani jiné senné granule nedělaly vyloženě kaši.
Dodávají v 15 kg pytlích. Zkuste ojednat jeden, to není až zase taková pálka. Pokud máte koní víc, může dožrat jiný.

9.6.2019 11:49
Horsana

XXX.XXX.51.17

Určite to skúsim, hoci neverím, že by to teraz žrala.
Budem rada, ak sa dá prehovoriť aspoň na rezky, ale zase je tráva, takže to by nemal byť problém. Aj keď predpoveď na budúci víkend je 35°C, to je des.

Ako teraz nie je na peletách a rezkoch, celkom pekne vidieť, že nohy, ktoré jej opúchali, jej opúchali z tohto krmiva, teraz ich má ako strunky, njn.

No a od akého výrobcu je ten produkt, ktorý spomína ustulina?

9.6.2019 20:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi58 napsal(a):
Pokud požadujete konzistenci "rašelina" opravdu ji nejlépe splňují ty granule od LUČENKA. Zkusím vám to dnes nafotit. Ale ani jiné senné granule nedělaly vyloženě kaši.
Dodávají v 15 kg pytlích. Zkuste ojednat jeden, to není až zase taková pálka. Pokud máte koní víc, může dožrat jiný.

První foto, před namočením. Lžíce je tam pro srovnání, kolik toho je. Druhá fotka jsou granule rozmočené na konzistenci rašeliny. Třetí fotka: Tolik toho je.

10.6.2019 09:43

sisi58 napsal(a):
Je víc druhů senných granulí. My vyzkoušeli asi čtvery, než vyhovovali jak koním, tak nám na přípravu. V zimě to koně žerou raději, protože je to zvlhčené. Teď přidávám toto http://www.rajprokone.cz/ovocno-vlakninove-granule-5kg na ochucení.
Ale je jedno, čím dochutíte. Nevím, co ta vaše kobylka má ráda a může. Stačí posypat.
Vody na rozmočení je potřeba dát hodně. A granule vám krásně nabudou na objemu. U nás to žere jak dušná kobyla, tak schvácení prakoně.

sisi: není náhodou na obalu uveden obsah cukrů a škrobů?

10.6.2019 13:44
Horsana

XXX.XXX.51.17

sisi58 napsal(a):
První foto, před namočením. Lžíce je tam pro srovnání, kolik toho je. Druhá fotka jsou granule rozmočené na konzistenci rašeliny. Třetí fotka: Tolik toho je.

Jo, ja s týmito krmivami robím denne, akurát pre mňa je vo výkrme smerodajné, koľko toho kôň príjme v suchom stave.

10.6.2019 22:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mohu se kouknout, mám někde obal schovaný. Koně nemám tam, kde bydlím. Takže zítra.

10.6.2019 22:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Jo, ja s týmito krmivami robím denne, akurát pre mňa je vo výkrme smerodajné, koľko toho kôň príjme v suchom stave.

Tak s tím vám nepomohu. Podle toho, co jste psala, jsem nabyla dojmu, že kobylka žere jen to, co má správnou konzistenci.
My máme naštěstí i naneštěstí koně, co žerou vlastně všechno.Jen jedna kobyla si chvilku zvyká. Asi tak 2-3 dny. Jinak, kdo žere pomalu,má smůlu.

24.6.2019 14:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak dle obalu 5% cukru.
Omluva za prodlení.

25.6.2019 11:45
Arbora

XXX.XXX.192.218

Zaujímalo by ma, ako vedia dodržať ten obsah cukru (nejakým výrobným procesom?), keďže zloženie sena sa môže líšiť aj v rámci jednej lúky.

25.6.2019 14:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Zaujímalo by ma, ako vedia dodržať ten obsah cukru (nejakým výrobným procesom?), keďže zloženie sena sa môže líšiť aj v rámci jednej lúky.

Kontakt na výrobce: +420 734 313 837, email.adresa: info@granofyt.cz
Není nic jednoduššího, než se zeptat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík