Ahoj, připadám si jak náctiletá holčička, co se moc koukala na spirita, ale řeším problém. Momentálně mám možnost si vybrat ze dvou koní, které budu jezdit. A pro většinu by byla volba naprosto jasná, ale já řeším dilema.
Kůň číslo jedna má vychozený S v parkuru i drezuře. Reaguje na myšlenku, je zlatý. Měla bych možnost projezdit si všechny cviky do zlbnutí. Ale můj pocit z toho koně není nic moc. Jakože ráda se svezu, ale nic co bych potřebovala jezdit pořád.
Pak je tu kůň číslo dva. Dobře stavěný koník, na kterého nikdo neměl moc čas a v 9 letech je skoro remonta (trochu proježděný je, ale žádná sláva). Je trochu tlačivý/znechucený? (mám podezření, že od něj někdo očekával moc, na jeho stupeň výcviku) Dál je momentálně z kondice a trochu křivý na jednu stranu, ale mám k němu jakousi nevysvětlitelnou citovou vazbu.
A já pořád přemýšlím, že bych si vzala koníka číslo dva. Vím, že by mě čekala spousta práce (byl by i kvalitní terenér), místy s nejistým výsledkem, ale mám vnitřní pocit, že by mi toho koník 2 dal víc i po jezdecké stránce. Jsem si vědomá, že spousta lidí nemá šanci se dostat ke koni, jako je kůň č.1. A sama nevím, co vlastně chci slyšet. Prosím o nestranný cizí názor na tohle, budu moc vděčná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Kdyby mi šlo jen o jezdecké výsledky,koukám jen na to co kůň dá mě,tak kůň číslo jedna.Pokud ale mám koně rád a trpím "nevysvětlitelnou" citovou vazbou,tak kůň číslo dvě.I když mi toho možná tolik nedá.🙂
To má relativně jednoduché řešení. Jste schopná se vzdát svých jezdeckých pokroků a ambicí ve prospěch koně? Nebude vám vadit, že třeba jezdecká kamarádka na přiježděnějším koni trénuje já teď nevím co a vy se soustředíte třeba na to, aby kůň zvládl v klidu zastavení nebo naskočit na správnou nohu?
Já úplně chápu, že člověk sedne na koně a najednou přijde to něco, co nejde ani popsat a vy přesně víte, že je to ON, jen je u takového případu potřeba se zamyslet, jestli zvládnete udržet na uzdě svoje ambice a nebude vás časem volba mrzet.
Vybrala bych si koně č. 1, zvlášť pokud jde jen o ježdění a nebudete ho vlastnit. Koně, který je hodný a přiježděný a budu se od něj učit jen tak neseženu, a vytvářet si silné citové vazby k cizím koním není dobré, zvlášť, pokud do pokroků toho koně věnuji čas, energii a případně peníze za trenéra, kterého jsem mohla místo zhodnocování cizího koně využít k zdokonalování sebe.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud by šlo o pronájem koně - volila bych č. 1 - v tom se jezdecky posunu a dost mě to naučí i když to nebude ON
Pokud by šlo o prodej koně - vzala bych č. 2 - přecejen si člověk musí "sednout" a bude mě ten kůň provázet dalších 10-20let
Když jsem kupovala nového koně, chtěla jsem právě koně č. 1, protože vzhledem k mému věku už to bude nejspíš můj poslední kůň. Chtěla jsem se jen bezproblémově vozit a učit se od koně, vychutnat si přiježděnost koně, který mi bude oporou.
No... a mám koně č. 2, se kterým není bezproblémové nic a učím ho všechno.
ALE ať to zní jakkoli otřepaně, jsem přesvědčená, že i mimo koňský svět ze mě dělá lepšího člověka - klidnějšího, trpělivějšího, shovívavějšího k chybám ostatních zvířat i lidí kolem mne.
Osud nám neposílá kamarády, ale učitele
Přesto pochopím volbu koně č. 1. Život je otázkou priorit. Nikdy jsem nechtěla vyjíždět na závody. Ale chápu, že někdo jiný chce a proto si bez váhání vybere koně č. 1.
Já bych šla jednoznačně do přiježděného koně. Křivých a nepřiježděných koní budete mít možnost jezdit spoustu, je jich všude plno, v každé stáji si můžete vybrat dvanáct do tuctu, ale jezdit S koně se vám moc často v životě nepoštěstí. A když vám to nevyjde s S koněm, tak k tomu křivému a nepřiježděnému se můžete vždycky snadno vrátit.
Jak tak nad tím přemýšlím, tak se asi rozhodnu pro koně č. 1, i když ambice do sportu nemám. Nezávodím a ani nechci. O co se v jezdectví snažím je se co nejvíce zdokonalovat po všech stránkách. A ačkoliv mám koníka 2 ráda, mám trochu strach, abych po něm časem sama nechtěla něco, k čemu on nikdy nebude, popřípadě, že si do něj něco promítám. Přeci jen už jsem zmiňovala, že je tlačivější a možná znechucený. Asi bychom pak skončili nešťastní oba. Takže asi u něj zůstanu u drbání přes ohradu. A co se prvního koně týče, zastávám názor, že vztah se buduje, tak snad si spolu časem hezký vztah vytvoříme. Děkuju všem moc za náhled na situaci, ačkoliv se to nemusí zdát, pomohlo mi to.